Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Trónok harca: Kritika az ötödik évadról

Trónok harca: Kritika az ötödik évadról

6
Oszd meg!

A Trónok harca negyedik évadát nem igazán szerettem, éppen ezért kicsit félve vártam a mostanit. Szerencsére idén nem csalódtam az írókban. Az ötödik szezon nagyon bejött! Most is kevesebb volt a konkrét történés az első évadokhoz képest, de remekül karakterizáltak, és olyan emlékezetes jeleneteket kreáltak, amiket egyszerűen öröm – vagy jóféle borzalom – volt nézni. Emlékezetes szezont tudhatunk magunk mögött. És egy brutális cliffhangerekkel teli évadzárót.

tronok-harca-07

Az kifejezetten tetszett ebben az évadban, ahogy a karakterekkel bántak. A legtöbb szereplőnek volt íve, jellemfejlődése jó, vagy rossz irányba, és az ilyet mindig csak értékelni tudom. Persze, ott van Dany vagy Sansa, ők még mindig egy helyben toporognak, miközben körülöttük zajlik az élet, de még ők is kaptak ütős mellékszálakat. Arya vagy Tyrion fejlődése az évad során bámulatos volt, akárcsak az, hogy végre északon és délen is zajlik az élet, és most már látni a lehetőségét, hogy Dany meginduljon északnak, hogy elvegye azt, ami őt illeti. A kép alatt spoileresen folytatom.

tronok-harca-03

A szezonban tényleg azt szerettem a legjobban, hogy tele volt emlékezetes jelenetekkel, az évadzáró pedig jóformán csak abból állt. De az azt megelőző rész, és Stannis, meg a felesége tette… Totál ledöbbentem, amikor tényleg megégették szerencsétlen kislányt. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy ilyenre vetemedtek. Mondhatjuk, hogy Stannis azt érezte, ő az egyetlen, aki megmentheti az országot a bukástól, és neki kell királynak lennie, és megállítania a pusztulást, ehhez pedig a lánya feláldozása nem pálya, de…. Egyszerűen a frász kivert a lány haláltusájától, és attól is, ahogy Stannis azon nyammogott, hogy mindennél rosszabb már nem lehet a tizedik részben. Őszintén bízom benne, hogy a lánya és az öccse meggyilkolása után Brienne nem kegyelmezett Stannisnek.

tronok-harca-06

Az egyik kedvenc szereplőm a sorozatban egyértelműen Arya. Nem tagadom, szeretem amikor valaki úgy dönt, bosszút áll az őt, vagy a családját ért jogos sérelmeken, és a kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Ha ezt egy lány teszi, különösen csípem, mert őket hajlamosak lebecsülni az ellenségek, és Aryánál pont ez a helyzet. Az évad során bejárt útja bámulatos, ahogy az is, hogyan harcolt, miként maradt önmaga, és állt bosszút azon az undorító emberen amint lehetősége adódott rá. Sosem élveztem még ennyire egy karakter halálát sem, remélem Arya megmarad bosszúálló üzemmódban, és ez a vakítás csak átmeneti.

tronok-harca-02

Sansa megerőszakolós jelenete után elég nagy botrány lett a neten, többen felszólaltak ellene. Képmutatásnak érzem, mert az évad során bőven volt több olyan jelenet, ami durvább volt, mint Sansa két perces erőszakos násza. Amikor kislányt égettek el élve, vagy élvezetből még kisebbeket vertek, azon bezzeg nem nyammogtak. De utálom az ilyen képmutatást. No de Sansa. Szeretem a lányt, régóta nagy kedvenc, de most már nála is azt várom, hogy megpróbáljon olyan erős lenni, mint a húga, és ne csak meneküljön, hanem vegye is a kezébe az irányítást. Remélem most rálépett a megfelelő ösvényre.

tronok-harca-01

Cersei szégyensétája kétségkívül a sorozat egyik legemlékezetesebb jeleneteként marad meg bennem. Hiába használt testdublőrt, akkor is hatalmas teljesítmény volt arcjátékban a színésznőtől. Különösen bejött az, ahogy az “aki másnak vermet ás, maga esik bele” közmondás igazolódott be Cersei esetében. Sikerült kiiktatnia, akit akart, mégis ő szívta meg, ráadásul nem is kicsit. Az a szégyen séta tényleg nagyon durva volt, egy olyan csapás, amit talán még Cersei sem érdemelt meg, hiába követett el borzasztó dolgokat. Afelől viszont kétségem sincs, hogy a nő bosszúja kőkemény lesz. No de mit tesz, amikor megtudja, a lánya halott? Lesz még itt háború attól tartok.

tronok-harca-04

Sokszor éreztem azt, hogy az északon történtek nem elég izgalmasak. Hiába ott a legfeszültebb a helyzet, valahogy nem ütött az egész. Aztán ahogy megvolt a harc a másokkal, és láttam mennyire epikusan oldották meg, kicsit másként látom már. Jon Snow halála miatt is szomorkodom ám, de bízom benne, hogy a színész nyilatkozata ellenére visszatér még Jon az élők sorába. Amiatt nem aggódom, hogy a mások majd elfoglalják a földet, Dany meg a sárkányai gondolom majd gondoskodnak róla, csak jussunk már el végre oda, hogy Dany megindul előre, és nem vesztegel délen. No majd talán most, hogy Tyrion is megérkezett…

tronok-harca-05

Értékelés: 9/10

Nagyon élveztem az epizódokat, még úgy is, hogy a vége felé annyira kíváncsi lettem, hogy átváltottam szinkronról magyar feliratos verzióra. (Szinkronnal még mindig jobb). Amúgy, azon gondolkodom, de ütős lenne visszanézni a sorozatot az elejétől mostanáig, mennyi mindenen meglepődnék. Talán sort kerítek rá, még az ötödik évados premier előtt :) Azt pedig kíváncsian várom, mi az írók szándéka a folytatást illetően. Egy biztos, most nagyon nyerő helyzetben vannak, erről a pontról nehéz lesz elrontani. Ne is tegyék.

3770 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

 1. Először is kedves Tibi, nemrég találtam rá a blogodra és csak gratulálni tudok, azóta mindennap felnézek. :)
  Ez az évad nekem is az egyik kedvencem, de az évadzáró után kedvem lett volna felülni egy repülőre, elmenni Santa Fe-be és George RR Martinnak beköszönni egy kicsit… Kissé lenyugodva pedig: ez az ember zseni és pont. Jon pedig nem halhat meg, az kizárt. Ő a jég a Tűz és Jég dalában, tuti látjuk még. Egyébként pedig Dany nem délen van, hanem egy másik földrészen, Essoson.

  • Köszönöm szépen a kedves szavakat :) Dany hollétét mindig elhibázom, nekem állandóan dél jut róla eszembe :) Köszi a javítást.

 2. Lena miért használt testdublőrt? Nem akarta a textilt ledobni, vagy már akkor annyira látszódott a pocak (bár a képen is látszódik valami)?
  Hátha te jobban tudod ezt, mint én :)

  • Bármennyire is bevállalós, azért elég durva lett volna felvennie azt a jelenetet, ki tudja hány órán át teljesen pucéran.

 3. Teljes mértékben egyetértek veled mindenben! Engem is idegesít picit a vesztegelés és én is nagy erőkkel drukkolok a Stark lányoknak! Annyiban kijavítanálak, hogy Dany nem délen, hanem keleten van. ;)

 4. Sok tetoválás van a testén. Amúgy ahogy sétált, végig csak arra gondoltam, hogy ezek az emberek, milyen csúnyán fognak meghalni. Meg amikor a főveréb mondta, hogy tárgyalás lesz, és hogy elengedi. Mondom, te hülye, ha elengeded, visszajön, egy ki….ott hadsereggel. Imádtam :D Cersei-nek az utolsó évadig élnie kell, vérfürdő nélkül nem halhat meg.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here