Vendégtoll: My Mad Fat Diary sorozatajánló

  1
  Oszd meg!

  Jómagam már régóta tervezem megnézni az angol My Mad Fat Diary című sorozatot. Most, elolvasva Zsófia ajánlóját még kíváncsibb lettem. Alább tehát erről a különleges sorozatról olvashattok egy ajánlót, amit Zsófia írt. Hátha nektek is meghozza a kedvetek :)

  02-sor

  My Mad Fat Diary ajánló – írta: Zsófi

  Sajnálatos módon vannak azok a tévésorozatok, amelyek nem kapnak elég figyelmet, pedig fontos dolgokról beszélnek és igazi értéket képviselnek. A My mad fat diary is ilyen. A 3. évaddal lezárul egy korszak az életemben és szerintem még jó pár másik néző életében is. Egy olyan sorozat ér véget, ami megértett engem és rajtam kívül még több ezer tinédzsert.

  my-mad-fat-diary-01

  Ez a csoda a brit E4 csatornán fut, amely olyan sikeres sorozatokat dobott a piacra, mint a Misfits, illetve a legismertebb dobásuk, a Skins. Ezekben a történetekben az a közös, hogy a célközönségük a tinédzserek, de nem a The CW szerelmi háromszög, ilyen dráma olyan dráma szinten, hanem fontos problémákat feszegetnek. Nemcsak megemlítik őket, hanem komolyan foglalkoznak velük.

  A My Mad Fat Diary egy Rae Earl(Sharon Rooney) nevű lányról szól, aki 3 hónapot töltött a pszichiátrián, mert megpróbálta megölni magát. Hogy mit kell tudni Rae-ről? Egy túlsúlyos, nem kifejezetten szép lány, bár ugye a szépség relatív. Viszont egy csodálatos teremtés, iszonyat jó humora van és barátainak mindig ott van, ha kell. Rae, amint kiszabadul a kórház steril világából, újra vissza kell térnie a normális életbe. Anyjával hazafele menet találkozik egykori legjobb barátnőjével a szép és közvetlen menőcsajjal, Chloe-val, aki elhívja magával este. Itt kezdődik el igazi élete. Amikor megismerkedik a bandával: Archie(Dan Cohen), a helyes, szemüveges zenész fiú, Finn(Nico Mirallegro), a kemény, zárkózott szexi rosszfiú, Chop(Jordan Murphy), a banda bohóca, Izzy(Ciara Bexandale), az aranyos vörös lány és persze Chloe(Jodie Comer), a méhkirálynő.

  my-mad-fat-diary-04

  Mint ahogy azt korábban említettem, fontos témákkal foglalkozik a sorozat. Ilyen például a homoszexualitás, a tinédzserek kegyetlensége egymás iránt, tinédzser kori terhesség, abortusz, depresszió, túlsúllyal járó lelki problémák, táplálkozási problémák, pedofília. Tehát rengeteg ilyen dologgal, ezért tartom tényleg nagyon komolynak és amiért szeretem, az az, hogy itt nincsenek tabuk, ez a sorozat kimondja, amit ki kell mondani, és a kemény témákat Rae és a többi karakter humorával remekül ellensúlyozza.

  És akkor most beszélek egy kicsit a karakterekről. Kedvencemet hagyom a legvégére.

  Rae Earl, a főszereplő. Rae csodálatos(bár ennek köze van a szintén csodálatos Sharon Rooney-hoz, akinek ez az első szerepe, de mégis remekel), egyik kedvenc főhősnőm, iszonyat jó humora van és mivel naplót vezet, így belső monológjai fenomenálisak. 3 hónapot töltött a pszichiátrián, ezalatt pedig szerzett egy nagyon barátnőt Tix-et. Rae-ben az a jó, hogy sokszor kegyetlenül őszinte, viszont habár a banda előtt próbálja palástolni, belül csak egy elveszett kislány. Rae nem tökéletes, tele van hibákkal, de mégis szeretni-való.

  My Mad Fat Diary

  Archie: amint ránézel Archie-ra úgy érzed, mintha szivárványos lovagolnál és minden vattacukorból van. Nagyon édes, figyelmes srác, még akkor is, ha az elején elkövet egy-két baklövést.

  Chloe: az első évadban bevallom, voltak vele problémáim. Sőt eleinte egyenesen rühelltem, csak egy felszínes lotyónak tartottam, aztán a második évadban a kedvenc karakterem lett. Bár ez valószínűleg köszönhető Jodie Comer fenomenális alakításának.

  Izzy: ő az a lány, aki tele van energiával, aranyos, de a többiekkel ellentétben, ő az a semleges karakter. Legalábbis nekem, belőlem nem váltott ki különösebb szimpátiát, de utálatot sem.

  Chop: ahogy korábban is mondtam, ő a mókamester. Mindig kitalál valami hülyeséget, és nem tudsz rajta nem nevetni.

  Végül a bandából a kedvencem: Finn Nelson. Első látásra tényleg egy vérbeli bad boy-nak tűnik, de valójában a legaranyosabb ember az egész világon és ő az, aki látja Rae-t. Az igazi Rae-t. És, aki elfogadja.

  my-mad-fat-diary-03

  Rae anyja: bohókás, humoros. Egyedül neveli gyerekét, azonban, felszedett egy bevándorlót, Karim-ot, akivel azóta együtt él. Nagyon szereti Rae-t még akkor is, ha ezt néha nem tudja rendesen kimutatni.

  És a végére a kedvencem! Dr. Kester Gill, a pszichiáter. A lenyűgöző Ian Hart játssza. Nagyon szoros kapcsolatot alakít ki Rae-vel, ami a színtiszta őszinteségen és megértésen alapul. A doktor-páciens viszony hamar megváltozik és igazi barátok lesznek. Úgy gondolom, hogy az íróknak valamilyen szinten ő lehet a szócsöve, ugyanis olyan igazságokat mond, amelyeken tényleg el lehet gondolkozni. A sorozat legerősebb jelenetei a Rae-vel való beszélgetései. És még néhány idézet tőle, mert nem bírom megállni. Elhinnéd, hogy ez a pasas volt Mókus professzor a Harry Potter-ben?

  my-mad-fat-diary-04

  Tehát, remek történet, remek karakterek, remek humor? Kell még valami? Hát én még hozzácsapnám a remek hangultatot, ugyanis a történet a kilencvenes években játszódik, az akkori zene, a ruhák pedig nagyon jó atmoszférával látják el az egész show-t.

  Kinek ajánlom? Bárkinek, akit foglalkoztatnak az ehhez hasonló problémák, akit nem zavar, hogy a főhősnő nem valami szépségmárka kampányarca. Mindenképpen nyitottnak kell lenned, ahhoz, hogy élvezd és, habár néhol összetörik a szíved, de mégis rengeteg reménnyel van tele a történet.

  Csatorna: E4

  Rendező: Ben Caron, Tim Kirkby

  Írók: Tom Bidwell

  Főszereplők: Sharon Rooney, Nico Mirallegro, Jodie Comer, Ian Hart, Jordan Murphy, Dan Cohen

  Évadok: eddig 2, idén jön a 3. és egyben utolsó

  IMDb: 8,6

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here