Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Eurovíziós Dalfesztivál, Politika és Oroszország…

Eurovíziós Dalfesztivál, Politika és Oroszország…

9
Oszd meg!

Szombat este, miközben toltam az Eurovíziós élő blogot, nagyon elgondolkodtam valamin Oroszország kapcsán. Másodsztori hallgatásra már beleszerettem Polina dalába, akit a végső győzelemre esélyesek közt tartották számon, én pedig nem tudtam mit gondoljak. Mert a dal megérdemelte volna a győzelmet, de…

A bécsi Eurovízió tökéletes üzenetet közvetített. Építsünk közösen hidakat, fogadjuk el az embertársainkat, legyen béke és szeretet. Egyből arra gondoltam, mi lenne Moszkva üzenete? Robbantsunk hidakat? Alázzunk melegeket? Foglaljunk el országokat? Ahogy ez végigfutott a fejemben nem akartam, hogy Polina győzzön, de eközben a dala csengett a fülemben, mert tényleg megszerettem. Na most akkor mi legyen? Gondoltam én. És elkezdtem önmagammal viaskodni.

Oroszország helyzete az utóbbi években jogosan kényes az Eurovízión. Nem kell komolyabban foglalkozni a hírekkel ahhoz, hogy lássuk, milyen politikát és háborút folytat mostanában Oroszország, emiatt pedig úgy érzem jogos a harag. de mi történik, ha mindezt az Eurovízión vezeti le az ember? Helye lehet egyáltalán egy dalversenyben a politikának? Olyan nehéz elérni, hogy ne legyen. Pláne ha az oroszokról van szó.

eurovision-tolmachev

Tavaly elég durva volt a helyzet, a Tolmachevy ikreket kifütyülték, a pont bejelentéskor szintén, a lányok konkrétan nem tudták, hogy örülhetnek-e, hiszen folyamatos stressz alatt álltak. A tavalyi Eurovízión induló ukrán induló, Mariya Yaremchuk pedig nem egyszer nyilatkozta, mennyire megnehezítette a felkészülését az otthoni helyzet, hergelve a feszültséget.

Az Eurovízión tanultak a tavalyi esetből, így idén először zajhálót vezettek be. Ennek a lényege, hogy a közönség soraiban helyet foglalók reakcióit nem lehetett hallani a televízióban, helyette előre felvett éljenzést játszottak le. A helyszínen lévők tweetjeiből viszont kiderült, hogy a fujjolás idén sem maradt el.

polina-eurovision

Alapvetően engem nem érdekel a politika, nem is foglalkozom vele, de ha arra gondolok, hogy Moszkva rendezzen egy Eurovíziót, a hideg futkos a hátamon. Annyira hiszek a nyugati szellemiségben, az elfogadásban és az egyenlőségben, egyszerűen rágondolni sem akarok mire húzná fel Moszkva az Eurovíziót, és egyáltalán, egy LMBT énekes(nő) túlélné-e az országban töltött pár napot. És tudom, most nagyon sötéten gondolkodom, nézzétek el nekem. Biztos nem olyan rossz ott a helyzet, mint amilyen disztópiának én gondolom. De tuti nem annyira jó, mint teszem azt Bécsben.

Az LMBT közösségben rettentő népszerű az Eurovíziós Dalfesztivál, az elfogadás pedig a versenyben régóta jelen van. Gondoljunk csak 1998-ra, amikor a transzexuális Dana International győzött, vagy éppen tavaly Conchita. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki tartana egy Moszkvai Eurovízió esetétől, és az indulók, no meg a nézőközönség biztonságáért aggódna.

eurovision

Különös látni azt is, hogy mennyire tepernek az oroszok a győzelemért. Hogy mennyire fontos számukra a verseny. A cél érdekében a nyugatot kvázi lenéző oroszok azok, akik minden évben angol nyelvű dalt indítanak, a mostanit például svéd zeneszerzők segítségével. Azért ez egy kicsikét álszent, nem? De akárhogyis nézem, nem fair dolog Polinát Putyinnal és a nézeteivel azonosítanom. Simán lehet, hogy Polina elfogadó és toleráns, csak meg van kötve a keze…

Apropó, álszentség. Magamat is annak nevezhetem, hiszen én sem örülnék, ha Boggie-t Orbán Viktorral azonosítanák, márpedig a nemzetközi sajtó sem fest mindig jó képet a miniszterelnökünkről. Egy külföldi Eurovízió-néző simán mondhatja ugyanazt, amit én. Nehogy Magyarország győzzön, mert Budapesten mi van. Ugyanúgy csak a botrányosabb híreket hallja az országról, ahogy én az oroszokról. Annyi maximum a különbség, hogy az oroszoknak minden évben esélyük van győzni. Nekünk meg kábé soha nincs.

boggie-orban

Egész nap azon gondolkodtam, mennyire igazságos Polinával, vagy bármely orosz indulóval szemben az, ha az országuk politikája alapján ítélem meg őket, és csak azért nem tudok tiszta szívből drukkolni az amúgy jó előadásnak, mert nem akarok Moszkvai Eurovíziót. Külön lehet választani az országot és az előadót? Hiszen az Eurovízió színpadán az előadó kvázi nem a saját nevén áll ott, hanem az országaként. És ez a helyzet furcsa.

Azt hiszem alaposan el kell gondolkodnom még ezen. Szerintem a poszt összeszedetlenségéből is látszik, tele vagyok kérdésekkel és kételyekkel. Kusza volt ez most, legalább annyira, mint a gondolataim. Magam is érzem, hogy ez így mennyire igazságtalan és diszkrimináló. Utálom amiért ilyen gondolatok mászkálnak a fejemben, és nem csak a produkcióra koncentráltam az előadás közben. Mindenesetre Polina a második helyen végzett, tehát ahogy látom sokaknak sikerült az, ami nekem nem. Elvonatkoztatni.

3141 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

9 Hozzászólások

 1. Hasonló kérdések merültek fel bennem, illetve egy ismertségi körömben történt beszélgetés kapcsán egyszerűen le voltam döbbenve, amikor egy ismerősöm megfogalmazta, hogy ő is fújolt volna az orosz előadó színpadra lépésekor, ha ott lett volna élőben az Eurovíziós döntőn. Mert maga az énekesnő szerintem nem tehet a kialakult helyzetről. (Na, arról a műdrűmáról, amit rendezett, arról igen) Nem tehet arról, amit országának államfője tesz. És hogy igen, ránk is vetül az, amit a mi államfőnk tesz és amivel én sem tudok azonosulni.
  Ugyanakkor valóban félelmetesen durván jelen van a politika a versenyben. És nem tudom, hogyan lehetne elérni, hogy ne legyen. Mert ez nem erről szólna.

  • Attól tartok ezt lehetetlen elkerülni, a politika behúzódását. De sok sikert annak, akinek összejön :)

   Azon amúgy gondolkodom mennyire volt mű az a dráma, vagy tényleg meghatódott. Valamiért szeretném azt hinni, hogy nem volt benne műség :d

 2. Én is hasonlókon gondolkoztam, amikor az orosz versenyző állt nyerésre. Az biztos, hogy ha Moszkvában rendezték volna jövőre, akkor nem lett volna ennyire nyitott az egész, mint idén, és talán még LMBT zászlókat sem láthattunk volna a nézőtéren. Na nem azért, mert kevesebb LMBT személy ment volna el az Euróvízióra, hanem mert lehet hogy még azt is (meg sok mást is) betiltották volna…

 3. Sajnos amit írtál, nagy mértékben igaz, bár én eddig bele sem gondoltam ilyen szinten. Nem tudom, hogyan lehetne a politikát kivonni, mert a versenyzőt mégsem lehet függetleníteni az országtól, közben pedig ha nem foglalkoznánk a politikával, simán nyerhetett is volna.
  Ha viszont Moszkva rendezné, a politika miatt már többen el sem mennének.
  Így végiggondolva, ezt nem lehet nem belekalkulálni. Szerintem az oroszok örülhetnek a szép helyezésnek, de mindenki más érdekében jobb lenne, ha még pár évig megelégednének ennyivel.

 4. Szerintem nem feltétlenül kell különválasztani az előadókat az országuktól, de az ország alatt nem a politikai helyzetet kellene érteni, hanem a hagyományait és az értékeit.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here