Zene nélkül írni? Hell To The No!

  0
  Oszd meg!

  Ez most egy kicsit személyesebb poszt lesz, amit írótársaimmal ( Laura Arkanian, Kae Westa és Róbert Katalin ) együtt írtunk meg, ki-ki a maga blogján, körblogolás formájában. Ahogy Mercedes is mondaná a Glee-ben arra a kérdésre, hogy tud-e zene nélkül írni, kábé nekem is ugyanaz a válaszom: Hell To The No!

  music2

  Aki csak egy kicsit is ismer, vagy olvasgatja az oldalaim, netán az írásaim, pontosan tudja, mennyire központi szerepet tölt be az életemben a zene. Talán ez abból is fakad, hogy gyerekkoromban aktív zenei képzésben részesültem, hegedültem, amíg ki nem sírtam, hogy ne kelljen többet menni. A zene szeretete viszont megmaradt, és úgy érzem örökké a részem is marad.

  A Fogadj el! szerkesztése közben Lea Michele debütáló albuma tartotta bennem a lelket, nyáron egy Ariana Grande és Sam Smith dal nem csak novellát, hanem később kisregényt ihletett, ezt pedig most gyúrom Sorstalan utakon címmel regénnyé.

  music

  Tehát ebből is látszik, hogy a zene írás közben megnyugtat, ellazít, ihletet ad, és nyugodtan kijelenthetem, zene nélkül nem is tudnék írni.

  Most összegyűjtöttem nektek öt dalt, amit írás közben szeretek hallgatni. Nehéz volt ám megmaradni csak ötnél, szóval elképzelhető, hogy készül majd még egy ilyen válogatás. Ami talán érdekes lehet, hogy csak angol nyelvű dalokat hallgatok, a magyar szöveg már elvonná a figyelmem.

  02-sor

  Veronica Bozeman – What is Love

  Itt egy vadonatúj kedvenc, az Empire című sorozat egyik betétdala. Hihetetlen jó ritmusa van, az énekesnő hangjára szavakat is alig találni, és imádom, ahogy a dal építkezik. A szövegét is szeretem, mert elgondolkodtat, hogy mit is jelent pontosan a szerelem. Mivel minden regényemben van szerelmi szál, ezért még jó is, hogy ilyen kérdéseket teszek fel magamnak, és elgondolkodom rajta a szereplő szemszögéből.

  02-sor

  Demi Lovato – Skyscraper

  Demi a személyes példaképem, rendkívül tisztelem az utat, amit bejárt, és azt, hogy végig erős tudott maradni. Az, hogy emberként tisztelem egy dolog, de a zenéjét is imádom. Akárhányszor szomorú jelenetet írok, és elakadok közben, csak el kell indítanom a Skyscrapert, lehunyom a szemem, beleélem magam a karakter helyzetébe, és a dallamok fuvallatán már haladok is előre. Köszönöm Demi!

  02-sor

  Sara Ramirez – The Story

  Imádom a dalszövegét, leginkább azt, amit én hámozok ki belőle. Szerintem a The Story arról szól, hogy van valaki, aki tudja, a másiknak teremtetett, de mégis be kellene látnia, hogy nem lehetnek együtt. Még úgy is, hogy tudja, mennyi mindent képes lenne megtenni a másikért, és milyen tökéletes párost alkotnának. A Túl szép írásának egy szakaszán ez a dal tökéletes löketet adott Márk vívódásaihoz, egy ponton még a regényben is említésre kerül.

  02-sor

  Miley Cyrus – Wrecking Ball

  A brutális botrányok és Miley viselkedése ellenére nem csak imádom a Wrecking Ballt, hanem sokszor ihlettel is szolgál. Ezt is szomorú, depresszív jelenetek írása közben szeretem használni. Mivel a dal számomra úgy értelmezhető, hogy az illetőt bármikor eltaposhatják, megalázhatják, de hiába teszik, úgyis feláll. Ez a mentalitás pedig pont jól jön a karaktereimnek, éppen ezért a Wrecking Ball bizonyos jelenetek megírása alatt akár többször is meghallgatásra kerül.

  02-sor

  Shawn Mendes – Something Big

  Ez az egyik legvidámabb dal, amit ismerek, és a videoklipért is odavagyok. Talán utóbbi a kulcspont, árad belőle egyfajta boldogság, pozitív életszemlélet, amire bizony nagy szüksége lenne a karaktereimnek is. Amikor éppen jó passzban vannak a szereplőim (van olyan is, tényleg :) ), akkor ez a dal remek alaphangulatot teremt meg nálam, de ha netán elakadnék, hát elég belepillantani a videoklipbe, máris átlényegülök. Nem csak én, hanem a szereplőm is!

  02-sor

  Olvassátok el a többiek gondolatait is! Érdekes volt látni, mely szerzőtársam miként viszonyul a zenéhez írás közben!

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here