Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika South Park: Kritika a zseniális tizennyolcadik évadról

South Park: Kritika a zseniális tizennyolcadik évadról

3
Oszd meg!

Kollégiumban laktam, amikor megismerkedtem a South Parkkal. A szobatársam ajánlotta, bepróbáltam, és szerelem volt első nézésre. Akkor azt hiszem tíz évad volt elérhető, azokat rekord gyorsasággal daráltam be, a szoba pedig a röhögésemtől zengett. Nagyon szerettem ezt a sorozatot, sokáig volt igencsak kiváló. Aztán történt valami.

Az utóbbi évek során többször éreztem úgy, hogy kifulladt a South Park, már csak árnyéka régi önmagának. Szomorúan vettem mindezt tudomásul, mert tényleg nagyon szerettem a sorozatot, és rossz volt látni, hogy mennyire gyenge az egész.

south-park-01

A Comedy Central anno leadott egy dokumentumfilmet, amiből kiderült, hogy az adott részt sokszor a premier előtti egy-két napban fejezik be, nagy a fejetlenség és azt sem tudják mi legyen a következő részben – talán ez is lehetett az oka annak, hogy olyan sok tré évad került képernyőre. Most viszont mintha ismét változott volna valami!

 Azt hiszem az írók elkezdték ismét tisztelni a nézőket, olyannyira, hogy profi tartalmat állítottak elő. A színvonal mintha ugyanolyan lett volna, mint az elején! Frenetikusan írták meg a történetet, figyeltek az átívelésre, nem vált epizódikussá a South Park, hanem ez a tíz rész egy kerek egész volt. A csúcspont az évadzáró lett, amikor megannyi korábban elkezdett szál találkozott, és tettek az i-re pontot. Szenzációs volt!

south-park-02

Ebben a szezonban is előkerültek a tabu témák, viccelődtek ők mindenkivel, a lehető legpoénosabb módon. Szóba kerültek a “freemium” játékok és az abban rejlő veszélyek, transzexuális beszólások is voltak dögivel, de Cartmannek hála oltári lett mind, de Lorde is megkapta a magáét. Utóbbiról például kiderült, hogy ő Randy, a negyvenötéves férfi, és ebből rittyentettek egy pöpec eseményszálat. Azt hiszem ez volt ami a leginkább tetszett az évadban.

Kyle és a “mentsük meg a nappalit” akció, a folytonosan változó generációs szokások, a youtube-sztárok és a kommentárok helyzete, a celebek és persze a virtuális valóság is megkapta a magáét. Karakterfejlődés nem volt, de nem is kellett, mindent ütöttek a poénok. Butterst és Cartmant pedig továbbra is imádom, egyértelműen ők a kedvenceim.

south-park-04

Egy valami feltétlenül ki kell még térnem: a szinkronra! A South Parkot a kezdetektől magyarul nézem, és a szinkronnal tökéletesen elégedett vagyok. Nem csak a magyar hangok nagyon tehetségesek, hanem a fordítás is elsőosztályú. Nagyon jó szókapcsolatokat találtak ki, sokszor saját kifejezéseket, és itt aztán tényleg lehet érezni, hogy a komplett stáb odavan a sorozatért, és közösen igyekeznek valami igazán jót a képernyőre vinni. Jelentem, sikerült!

Értékelés: 9/10

A teljes évadra simán rászórom a kilenc pontot, mert a tíz részből csupán egy nem tetszett, de mindent egybevéve annak is meg voltak a maga erősségei. Őszintén bízom benne, hogy a jövőben is hasonlóan jól átgondolt és felépített évadokat kapunk, és így sikerül majd elérni, hogy a régi fényében ragyogjon a sorozat!

south-park-03

3 Hozzászólások

  1. Ezzel most rendesen megleptél, hogy te szereted a South Parkot. Nem gondoltam volna. :)
    Én elvagyok nélküle is, de ha épp odakapcsolok a tv-ben, akkor az adott részt bezsebelem.

  2. Erről valahogy én is lemaradtam az évek során, hogy te ezt nézed :)
    de akkor mind a 18 évad összes részét láttad? :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here