Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Red Band Society: Kritika a sorozat első évadáról

Red Band Society: Kritika a sorozat első évadáról

4
Oszd meg!

Ezen a héten daráltam le a Red Band Society első és egyetlen évadát. Szomorú vagyok ám, hogy vége. Sokkal többet érdemelt volna ez a sorozat, hiszen minőségét és mondanivalóját tekintve bőven helye lenne a képernyőn. Sajnálatos, hogy eleve kevesen találtak rá az Államokban, így a kasza nagyon hamar lecsapott. Öröm az ürömben, hogy legalább viszonylagos lezárás volt, nem éreztem, hogy cliffhangerekkel idegeltek volna a végén.

RED BAND SOCIETY

A pilot nem ragadott azonnal magával, nem estem első látásra tomboló szerelembe a sorozattal. Azt egy szóval se mondom, hogy ne tetszett volna, csak egyszerűen láttam a hibáit. A folytatásban ahogy daráltam rá kellett jönnöm, nincs olyan dolog ebben a sorozatban, amit kritizálni lehetne. Vagy akarnék. Meglepő és érzelemdús részek váltották egymást, mindig pörgött valamelyik karakter egyéni drámája, és olyan profin bemutatták a szereplők érzelmeit, ami előtt meg kell emelnem a kalapom.

Tinédzserként magam is állandó vendég voltam a kórházakban. Olyan volt számomra, mint valamilyen elfuserált nyári tábor, hiszen a nyaraim nagy részét ott töltöttem. Utáltam, teszem hozzá, de mégis, most, hogy néztem a sorozatot felidéződött bennem egy-egy szép emlék, amikor a sorstársaimmal nevetgéltünk, játszottunk, vagy csak az élet nagy dolgairól beszélgettünk. Jó barátságok születtek odabent, de amint hazamentünk, vége szakadt. Ilyen az élet, a kórház egy elzárt terület, sodródsz az árral, de aztán (a szerencséseknek) irány az otthon. Ezt a részét is nagyon jól bemutatta a sorozat.

red-band-society-emma

A karakterekkel nagyon egyszerű volt azonosulni, mert a lehető legjobban lettek megírva. A kedvencem az anorexiával küzdő Emma volt, akinél rettentő izgalmas, és egyben fájdalmas volt végignézni miként birkózik meg a betegségével, sőt, egyáltalán hogyan jön rá, hogy tényleg, igazán beteg. Nagyon sajnáltam őt, és egyben dühös voltam a környezetére is, hiszen sokan nem tudták miként kezeljék őt. Nagyon tetszett a romantikus szála is, no meg Emma természete. Erős, okos és rettentő bátor lány volt végig.

Ha már személyiség fejlődés, az, amin Kara átment egyszerűen regénybe illő. Ahogy a kezdeti főgonosz pompomlányból a végére egy önazonos, a gonosz humorát el nem vesztő, de az életre másként tekintő lány lett, az varázslatos. Az anyjával való kapcsolata, és annak az alakulása nyűgözött le a legjobban. De nem tagadom, a szerelme Hunterrel, és a sokkoló végkifejlet is nagyon bennem maradt. Nehéz lesz most már nem úgy gondolni Párizsra, mint Hunter és Kara helyére…

red-band-society-kara-hunter

Be kell valljam, idő kellett, mire a srácokat elkezdtem igazán kedvelni. Jordi hamar szimpatikus lett, idővel Leo is, tetszettek a beszólásaik, a leleményességük no és az a bátorság, ahogy szembenéztek a betegségükkel. Leo például a második részben, ahogy önmagával viaskodott, mert csalódott volt Jordi műtétje miatt, az nagyon életszerű lett. Dasht sokáig nem tudtam hová tenni, valahogy idegesített a srác. A graffitis résznél kezdett megtörni a jég, a végére pedig igazán megszerettem őt is.

A sorozatban nagyon jó színészi alakításokat láttam. Octavia Spencer például zseniális volt, de a tinik közül is akadt nem egy tehetség. Színész-felhozatalban amúgy erős a sorozat, érkezett például több részre vendégszereplőnek az egykori tinisztár, Mandy Moore, és Darren Kagasoff is tiszteletét tette. Ja, és a csaj is a Lemonade Mouth-ból! Bella Thorne és az alakítása pedig egy külön élmény volt, imádtam a vicces karakterét.

red-band-society-octavia-spencer

A sorozatot tulajdonképpen Charlie, és az ő esete foglalta keretbe. Iszonyú jól működött narrátorként, nagyon vicces beszólásai voltak, nem egyszer tekertem vissza, hogy röhöghessek még egyet. A története nagyon megfogott, és jó volt látni a végén a számára eljövő happy endet. Persze ahogy énekelték is, az élet megy tovább, a betegek jönnek-mennek, de legalább a már megismerteknél volt esély arra, hogy az ő történetük jól végződjön. Még ha nem is mindenkié. De ilyen az élet, nem igaz?

Értékelés: 10/10

Mindent egybevéve nem találok hibát a sorozatban. Üzenete van, értéket képvisel és hitelesen mutatja be a kórházban élők mindennapjait. Nem szirupos, nem titkolja el a rosszat, a fájdalmat, de az esetek többségében megnevettetett.

Ha rá akarnék húzni valamilyen sémát azt mondanám, ez a Glee és a Csillagainkban a hiba ötvözete. Azt hiszem ez elég jó ajánlólevél :) Ha még valaki nem látta, csekkolja bátran. Hiszem, hogy nem fog benne csalódni!

4 Hozzászólások

  1. Imádtam a sorozatot, könnyes búcsút vettem tőle a végén, mert tudtam, hogy hiába várok az új részre, és dühöngtem, amiért nem lesz tovább. Szerettem a karaktereket, a szövegeket, a történeteket, hogy mindenkinek volt egy sztorija, amit el lehetett mesélni. Nagyon jók voltak a háttér zenék, passzoltak a jelenet hangulatához, sokat hallgatok még most is.
    Sajnálom, hogy vége. :( Jó lett volna a folytatás, hiszen nem ismerek még egy ilyen témájú sorozatot. :(

  2. Nem is tudom kinek a kritikáját olvastam erről a sorozatról, de amiket benne írtak az alapján kedvet kaptam hozzá. Bár majd 4-5 hónapig volt a könyvjelzőmben tavaszi szünetben elkezdtem mert ahhoz volt kedvem és úgy is tudtam, hogy csak 13 részes. Milyen jól tettem, hogy azt választottam akkor. 2 nap alatt néztem meg és még vagy 100x újra tudnám nézni. Annyira megragadott, hogy az hihetetlen. Azt hiszem a végén bekönnyeztem vagy sírtam, amikor az utolsó percek mentek, mert tudtam, hogy nem lesz folytatása ennek a csodás sorozatnak. Nagyon sajnálom, hogy ilyen hamar vége lett, kár érte! :(

  3. Ma feljöttem megláttam a cikket.Gondoltam ,hogy leolvasom kíváncsivá tettél.Ma meg is néztem mind az 1.évadot.Bőgtem.Nem is egyszer pedig nem nagyon szeretek sírni.Hálás vagyok azért ,hogy feljöttem ma az oldaladra mert ha nem,kimaradtam volna valami értékesből.Sajnálom ,hogy lezárták de az ,hogy hogy csodás volt.Szinte le se tudom írni amit gondolok nem találok szavakat.

    • No már csak ezért is megérte megírni a kritikát :) Örülök, hogy jól szórakoztál rajta és ennyire megérintett a sorozat :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here