Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Fosters: Kritika a tökéletes második évadról

The Fosters: Kritika a tökéletes második évadról

3
Oszd meg!

Kevés az olyan sorozat a tévében, amire gondolkodás nélkül el lehet sütni a “tökéletes” jelzőt. A The Fosters ezen kevesek egyike. Az ABC Family szériájába egy ponton sem lehet belekötni. Nem tudok olyat mondani, ami ne tetszene, olyan karaktert említeni aki idegesítene, vagy feleslegesnek tartanám. Egész egyszerűen ez a sorozat maga a tökély. Még most is, holott a második évad sok helyen sarkalatos pont, de itt aztán nem. Ha lehet még zseniálisabb lett ez a szezon, mint amilyen az első volt.

the_fosters_promo_season2_10

De mitől is olyan jó a The Fosters? A titok a merész témaválasztásban rejlik. A főszerepben egy leszbikus pár, akik több gyereket is örökbe fogadnak, és ez hozza magával a tabutémák tömkelegét. A második évadban szó volt például a tinédzser depresszióról és öngyilkosságról, az örökbefogadási rendszer csődjéről, a prostitúcióról, a drogok negatív hatásairól és az LMBT téma sem maradt ki. Mindez persze a jéghegy csúcsa, a sorozat olyan sok tabu témát feszeget, amit felsorolni is sok lenne.

A legjobb az egészben az, ahogy ezekhez a tabu témákhoz nyúlnak az írók. Lehetne szájbarágós, eltúlozhatnák Disney-módra, hogy a leghülyébb is megértse a tanulságot, de szerencsére itt erről szó sincs. Intelligensen kezelik ezeket a merész témákat, jól körbejárják és tökéletesen megmutatják, hogyan járhat XY, ha a prostitúció útjára lép vagy felelőtlenül drogozik egy bulin. Nem elmondják, hogy ez és ez fog történni veled, hanem megmutatják, hogy mi a legrosszabb opció. Így az üzenet is sokkal tisztábban jön át, és ez a sorozatnak is nagyon jót tesz.

A második évad tehát zseniális volt, de azt hiszem ez nem lep meg senkit, hiszen az évad feléről már írtam kritikát, így most az utolsó tíz részre koncentrálok. Spoileresen folytatom, csak az olvasson tovább, akit ez nem zavar. Aki pedig netán nem ismerné még a sorozatot, kezdjen bele bátran, garantálom, hogy nem fog csalódni!

the_fosters_promo_season2_03

Az évadban szegény Callie is rengeteget szenvedett. Szeretem azt a lányt, mert erős, bátor és határozott, akinek igenis megvannak a maga hibái, amiket elkezd kiküszöbölni. Tetszik, ahogy egyre inkább vállalja a felelősséget a tetteiért, egyre bátrabban viselkedik és kiáll a barátaiért. Ezt a Brandon – Callie drámát igazán hanyagolhatnánk már, de az adoptálási mizéria nagyon jó ötlet volt, és igazán szíven ütött az a sok szenvedés, amit átéltek, mire végre egy családdá váltak. Remélem most már jön némi felhőtlen boldogság is, Callie igazán megérdemelné.

Nem tagadom, a folytatásban elsősorban a Jude – Connor szál fogott meg. Hihetetlenül merész és bátor dolognak tartom, hogy az írók bevállalták a tévétörténelem legfiatalabb meleg párját. Azért is nagy dolog ez, mert Jude kapcsán már az elejétől vannak jelek, és ez is azt mutatja, a melegség nem választás kérdése, hanem – ahogy Lady Gaga is énekli – “így születtem, baby“. A két srác kapcsolata gyönyörűen bontakozott ki, és annyira hiteles volt az egész, a szülők reakciója, a srácok félelme, és azok a lopott, boldog pillanatok. Ártatlan és aranyos gyerek szerelem az övék. És mennyire igazi!

abc_family_the_fosters_kiss

Az ikrek szála volt az, amit a sorozat elején nem igazán élveztem. Unalmasnak tartottam őket. Mostanra ez jelentősen megváltozott, Jesus beszólásain például nagyon tudok röhögni, ahogy a (szerelmi) bénázásain is. Mariana részről-részre vált egyre érdekesebb és ütősebb karakterré, és mindez a csúcsra ért, amikor elmondta Emmának, hogy ő igenis okos és szexi akar lenni egyszerre, mert ő erre is képes. De nem csak ez nyűgöz le a lányban, hanem az is, ahogy ő is megpróbálja egyre inkább legyőzni önmagát, és kezd felnőni. Tetszik a karakterfejlődése.

Szerencsétlen Brandonnál nem igazán beszélhetünk karakterfejlődésről, egyik percben turnézni akart, aztán ment volna a zeneiskolába, szóval ezt a rész egész hülyén oldották meg, de mégis valahogy hitelesnek tűnt. Egyik percről a másikra húzták ki a lába alól a talajt, naná, hogy őrlődött, merre menjen tovább. Előre, az új álmait követve haladjon, vagy próbáljon meg mindent, hogy a régieket valóra váltsa? A szerelmi vívódásai is érdekesek voltak, különösen ahogy nyitott az új kapcsolat felé, hogy végre elfelejthesse Calliet.

the_fosters_promo_season2_26

Stef és Lena mindig is a tökéletes párosként élt a fejemben, de mostanság végre kiderült, hogy ők is “csak emberek”, akik között akadnak párkapcsolati problémák. Tetszik, ahogy azt feszegetik, együtt maradhatnak-e, és végre megjelentek azon nehézségek is, amit a sok gyerek befogadása okozott, hiszen a megannyi öröm mellett megvan az árnyoldala is. Kíváncsian várom, hogy együtt marad-e a páros, mindenesetre ezt most így nagyon hitelesnek tartom.

Értékelés: 10/10

Mi mást is mondhatnék még? A sorozat tökéletes, abszolút nincs semmi hibája. Alig várom már a harmadik évadot! Izgi cliffhanger volt a végén, bár gyanítom csak a kisbaba (és talán Ana) halt meg, de mindegy is, várom merre haladnak tovább az írók. Biztos vagyok benne, hogy amikor nyár végén bedarálom a harmadik évad első felét, rettentően fogom élvezni!

3 Hozzászólások

  1. SPOILER!

    Valószínű, hogy az évad végén Jesus halt meg, mert Jake T. Austin nem fog szerepelni továbbra a sorozatban.

    • SPOILER: Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meghalt, hiszen a bentlakásos iskolában akarta folytatni a tanulmányait, tehát simán mondhatják, hogy ott van.

  2. nekem azért kedvenc nem volt… Brandon nyüglődése eléggé zavaró már, a spanyol kislányt ki nem állhatom, annyira bosszantó a tánc-szakkörével egyetemben.. aki szimpatikus, az Callie.. meg amikor a Girls United szóba került.

    max. 6/10, nagyon jóindulattal… ja és a két nő: annyira nem jön át, hogy ezek tényleg leszbikusok lennének.. a Connor gyereket sajnálom igazából, azonosulni azonosuljon vele aki tud, vagy ő is olyan… és a néger anyuka meg az igazgató előbb-utóbb összejönnek.. elég fura az együttélése a szőkével, mintha abszolút nem lenne rendben…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here