Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Walking Dead: Kritika az ötödik évadról

The Walking Dead: Kritika az ötödik évadról

5
Oszd meg!

Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy folytassam én a sorozatot. A negyedik évad fináléja a lehető legundorítóbb dolgot vetítette elő, és eljutott emiatt a The Walking Dead arra a pontra, amit már nem biztos, hogy tudok tolerálni. Szerencsére a kreátorok sem lovagoltak sokáig azon a dolgon, a széria ötödik évada viszont felemás lett, hiányoztak belőle az érzelmi csúcspontok, amik korábban jellemezték. Spoileresen folytatom a kép alatt!

the-walking-dead-season-5-01

Azért azt el kell mondanom, hogy nagyon örültem a kannibál-szál gyors kiírásának. Oké, hogy a zombik is kannibálok, hiszen embereket esznek, de a zombik valahol nem emberek, míg a csapat kannibál a Terminuson tényleg emberi vágóhidat tartott fen, ami egyszerűen undorító és meghaladja a tűréshatáromat. Arra a két-három részre izgi volt a téma, de lássuk be, annyi pont elég volt. Mindenesetre ha tovább húzzák, száz százalék, hogy elkaszálom a showt.

Nem is tudom egyébként hogy érdemes jellemezni az ötödik évadot. Mármint, így utólag visszatekintve hiába keresem benne az érzelmi csúcspontokat, nem találom. Egy olyan kiemelkedő jelenet se jut eszembe, mint Lori tragikus halála vagy amikor Carol döntéshelyzetbe került és meg kellett ölnie a lányokat. Pedig most is voltak nagyobb halálok, több régi szereplő is életét vesztette, és volt, akit nagyon sajnáltam. Beth például a kórházas részek alatt nagyon a szívemhez nőtt, és drukkoltam, hogy életben maradjon. De a halála akkor sem rázott meg igazán.

the-walking-dead-season-5-02

Lehet, hogy én szoktam már hozzá a főbb szereplők halálához? Talán tudat alatt elfogadtam, a The Walking Dead már csak ilyen, és jobb érzelmileg nem kötődni semelyik karakterhez, mert bármikor meghalhat? Még erre tudok gondolni, de ez alapvetően nem feledteti a tényt, hogy ez nem volt túl izgalmas szezon. A szereplők úgy érzem nem fejlődtek sokat, de magabiztosan haladnak a nekik megálmodott vonalon, gondolok itt Carlra, aki sokak kedvence lett. Carol az egyetlen, akit érdemes kiemelni, mert csodálatosan mélyítik őt, és lassan de biztosan ő vált a kedvencemmé. De tudom, nem szabad kötődni hozzá :)

A hazugság azért kikészített. Jó volt hinnem, hogy igenis van kiút a zombi járványból, és Eugene tudja a megoldást, csak el kell vinni őt Washingtonba. Lelki szemeim előtt már láttam miként törik át a járkálókkal teli várost, hogyan készül fel a katonaság megmaradt része, hogy végre megtisztítsák a világot. Hinni akartam, hogy igenis létezhet megoldás még egy ilyen szörnyű esetre is, és lássuk be, akkor is érdekesen folytatódhatott volna a sorozat, ha a világ megmentése a téma. Sőt, talán még izgibb lett volna!

the-walking-dead-season-5-carol

Az írók sajna másként döntöttek, az Alexandria szál behozásával nem igazán tudok még mit kezdeni. Már a sokadik álomhelyet mutatják meg, ahol a szereplők azt hiszik boldogan élhetnek, és a sokadik ellenséget vázolják, akik miatt nem. Persze, elhiszem én, hogy hasonló helyzetben tényleg így működne a világ, de hosszútávon elnézni ugyanazt kábé ugyanúgy nem tudom mennyire lesz élvezetes. Mármint, pontosítok: mindig jó The Walking Dead-et nézni, mert van olyan varázsa, hogy lekössön, de amikor visszagondolok rá, nem érzek alapvetően semmit. Azt hiszem ezt hívják iparosmunkának, ami azért szomorú, mert valaha sokkal többre voltak képesek a kreátorok.

Értékelés: 6/10

A sorozat tehát úgy érzem változott, veszített az értékeiből, már nem olyan monumentális érzelmileg, mint ami régen jellemezte. Ennek ellenére nem kaszálom, és várom a folytatást, mert hátha megváltoznak a dolgok. Az évadzáró egyelőre a farmos-börtönös sztorit vetíti elő pepitában, de a karakterek azóta mások lettek, talán a történet is átalakul s a jó irány felé halad.

5 Hozzászólások

  1. Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy-hogy alakult ki ez az egész… és hogyan lehetne megszüntetni. Mindazonáltal lehet én felejtettem el, vagy esetleg elfelejtettem, ha mondták is, de úgy nem maradt meg. Remélem a későbbiekben ez is kiderül.
    Amúgy tökéletesen egyetértek veled! Ez az évad nem olyan volt mint az előzőek. Bár számomra még így is torony magasan vezet, és a kedvencem. (Még nem találtam hasonló sorozatot, ami ennyire lekötne)

    Köszi az értékelést! ^^

  2. Én szerettem ezt az évadot is, nem éreztem lassabbnak, mint a másodikat. Kifejezetten tetszik a koncepció, hogy a sok rosszon átment túlélőinknek most _vissza kell integrálódni_ egy kvázi normálisan működő közösségbe. A kórházas szálat sajnálom, hogy ennyiben hagyták, szerintem lett volna még benne kraft.

    Ü, és nekem is Carol a kedvenc. :))

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here