Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars: Kritika az ötödik évad fináléjáról

Pretty Little Liars: Kritika az ötödik évad fináléjáról

9
Oszd meg!

Nyáron annyira felhúzott a Pretty Little Liars, hogy el akartam kaszálni. Egyszerűen úgy voltam vele, hogy nekem nincs szükségem erre a sorozatra, ami mindig csak ígérget, amiben történnek ugyan jó dolgok, és a múltja miatt szeretem, de alapvetően csak felhúzza az agyamat. Ask.fm-en viszont egy csomóan írták, hogy mennyire jó mostanság, és végre kiderül A személye, így bedaráltam.

Az 5×20-ig kábé elaludtam, és egy részt csak több részletben tudtam megnézni, mert roppantul untatott. Aztán szépen-lassan beindultak a cselekmények, és elkezdtem élvezni a sorozatot. Persze, továbbra is értetetlenül bámultam, mert annyira kusza már itt minden, hogy konkrétan alig emlékszem az apró részletekre. De mindegy, nem foglalkoztam vele, hanem felültem a PLL-vonalra, és elkezdtem élvezni a cuccot.

pll-aria

Az utóbbi öt rész egész jól visszahozta a régi PLL-feelinget. A lányok végre nem voltak ostobák, hanem cselekedtek is, a feldobott történetszálak érdekesek voltak, a magánéleti részlegek pörögtek (noha mindenki öt perc alatt lett szerelmes, de hagyjuk). Szóval tényleg azt éreztem, hogy jó a sorozat, és egyre kíváncsibban várom az új részeket. Élveztem, hogy visszatért a régi feeling, jó volt visszaidézni, hogy miért is szerettem ennyire a sorozatot egykoron.

A kérdés persze felmerül: öt jó rész miatt megérte végigszenvedni a többit? A fene tudja. A Pretty Little Liars tipikusan olyan sorozat, amit nehéz elkaszálni, mert szimpatikusak a szereplők, feltesznek egy rakat kérdést, amire azért kíváncsi az ember. Az utóbbi évadok viszont elég gyengusak voltak, de ez az öt rész akkor is bejött. Különösen ahogy a lányok végre elkezdték igazán a kezükbe venni az irányítást, ez a börtönösdi nagyon jól jött nekik. De azt továbbra sem tudom megéri-e még itt lenni. Mindenesetre már csak két évad van hátra, szóval, szerintem most már nem kaszálok.

Innentől pedig spoileresen folytatom, aki nem látta még a finálét, ne olvasson tovább. Én szóltam!

pll-spencer

Az utóbbi időszakban azzal volt tele a net, hogy majd most jön a nAgy leleplezés, és kiderül, ki a fene is az “Ultimate A” vagy az “A-csapat” vezetője és így tovább. Vagyok olyan hülye, hogy ezeknek még mindig bedőljek, és elhiggyem, most aztán kiderül, melyik mellékszereplő olyan debil, hogy “A” legyen. Mert akárhogy is gondolkodom, egyiküknek sincs rá indoka, Monának se nagyon volt. Ezrának mondjuk rohadtul lett volna, szóval az Ezria fanokat továbbra sem csípem, amiért megtorpedózták Ezrát, mint A-t. Csak mert saccperkábé ő az egyetlen karakter, akiből normális A lett volna. No mindegy.

A finálé rohadt izgalmas volt, ahogy bekerültek a babaházba, odacsapott keményen az egész szituáció. És még Monán is meglepődtem. Persze, múltkor is írtam, a fene hiszi el, hogy tényleg megölték, de attól még meglepett a látványa. De örültem neki nagyon, mert Mona az egyik legjobb karakter. Nagyon szerettem azt is, hogy Spencer és Mona elkezdtek együttműködni, átvenni a vezetést és kijátszani A éberségét. Izgalmas volt no, az első perctől az utolsóig, az meg külön öröm, hogy végre a felnőttek, no meg a rendőrség is tud A-ről, innen lesz izgalmasabb a játék.

pll-andrew

A válasz viszont rohadtul elmaradt, és emiatt nem csak keserű a szájízem, hanem ideges is vagyok. Ha azt mondják, hogy kiderül A, akkor derüljön is ki. Ne csak utalgassunk, meg félkész infókat, teóriákat vágjunk oda, hanem vegyük le a maszkot. Azt is benyeltem volna, ha Andrew az, mert őt legalább ismerjük. (Bár kétségkívül neki is köze van A-hez). Viszont az, hogy A egy Charles nevű srác (lány?) akiről lószart se tudunk, elég gázos. A Spoiler TV-n tök jól összefoglalták:

 • Az első és második évad: Ki “A”?
 • Harmadik évad: Ki nem “A?”
 • Negyedik évad: Én vagyok “A”?
 • Ötödik évad: Ki a faszom az a Charles?

pll-girls

És persze, már most születnek a teóriák, miszerint Charles az Jason ikertestvére, aki mellesleg zakkant ja és amúgy ő Bethany is, meg olvastam még nem egy durvaságot. De az igazság az, hogy A nem vette le a maszkot, csak egy felvételt láttunk, szóval ki tudja, az is lehet, hogy én vagyok A. (Bumm, lebuktam!).

Itt pedig tényleg már arról van szó, mennyire érdemes agresszív marketinget folytatni, és a rajongóknak, nézőknek megígérni egy olyan dolgot, amit aztán rohadtul nem tartunk be. Mert alapvetően nagyon izgalmas volt ez az öt rész, az évad végi cliffhanger is ütős, de ezzel az egész ChArles dologgal elmennek ezek a francba. De tényleg…

pll-alison

9 Hozzászólások

 1. Nos… egy régi cikkben azt olvastam, h. be fognak hozni egy iker szálat, mert ugye a könyvben eredetileg úgy van, h. Alinek van ikertesója. Viszont ebben azt írták, h. Tobynak lesz. Valamint találtam egy másik jó oldalt, ami teóriát gyártott, h. ki is lenne A… bár nem találta el, de a gondolatmenete egész jó volt. A maszkos jelmezt vizsgálta meg, vagyis annak az eredetét. Kiderült, h. német világháborúval kapcsolatos. Nahh és persze a fináléban is előkerült a gázmaszk… nahh most a Charles név pedig francia germán eredetű, ha nagyon bele akarom magyarázni :D nahh mind1 itt van a link. http://tremolux.tumblr.com/post/112758824180/uber-a-whats-in-a-name

  Valamint Andrew sztem vmi beépített nyomozó lehet, de komolyan… kinek van olyan felszereltsége az ő korában, h. lehallgassa a telefont?? Meg azért eléggé okos is… nah mind1 :D

  Jahh és persze azt szinte éreztem, h. lesz itt egy csavar, h. ki is A, mert ha most rendesen leleplezték volna, akkor nem lenne még plusz 2 évad…

  • Tetszene az a szál, hogy Andrew egy beépített nyomozó, leginkább mert a színész nagyon nem néz ki tininek, hanem egy huszonéves helyes férfinek :)

 2. Én jobban örültem volna, ha nem Charles A,hanem ahogy a PLL könyvekben is van Alisonnak van ikertestvére Courtney, és ő lett volna A. De itt még bármi előfordulhat, lehet Bethany A, aki Ali ikertestvére, a PLL-ben bármi megtörténhet Ali és Mona “feltámadása” után már semmin nem lepődöm meg. Én valamiért jobban el tudok képzelni egy lány A-t.

 3. De most őszintén mit vártatok? XD tényleg elhittéttek h 2 évaddal a vége előtt majd minden kiderül. Egyértelmű volt, h nem. Meg marlene előre megmondta h arcot nem fogunk látni de felsorolt 5 epizodot amit elvileg ha ujra nezünk kitalalhatjuk magunk (bár en ezt sem hiszem).

  • Volt egy nagyon jó szál, miszerint ő a fürdőgatyás pasi, és azért zaklatta vna a lányokat, hogy kiderítse, tudják-e Allison hollétét. Nagyon zseniálisan felépítették ezt a szálat.

 4. Már ki lett hirdetve, hogy 2 évad múlva vége?! Miért olyan soká, én már kb. 4 évada próbálok leszállni erről az idióta A vonatról, de 5-6 résznyi lemaradás után, mindig ráveszem magam, hiába van olyan sorozatom, amit élveznék is nézés közben…
  Amúgy már nagyon unom ezeket a hülye szálakat! Ha van egy ilyen ikertesós videó akkor, hogy a picsába nem tudja senki sem, hogy van Jasonnek egy ikertestvére? Meg annyi más egyéb hiba van ebben a sorozatban, hogy az hihetetlen! Ezt a várost be kéne zárni, mert nagyon úgy néz ki csak beteg emberek születtek ott! Vagy csak nekem kéne leállnom ezzel a sorozattal…

 5. Na úgy érzem jókor hagytam abba. A mostani évad első felét még csak csak megnéztem, de utána valahogy már nem bírtam rávenni magamat. Sohasem gondoltam volna, hogy eljön ez a pont. Én is mindig úgy éreztem, hogy valami mindig visszahúz. ”Na majd most kiderül végre valami.” Persze semmi sem derült ki. Ezt a mézes madzagot ott rángatják már évadok óta előttünk és mégis olyan érzésem van mintha ugyanazokat a köröket járnánk újra meg újra. El se tudom képzelni, hogy mit tudnak majd még ezen elhúzni két évadon keresztül. Talán még visszahoznak egy-két halott szereplőt majd kavarnak kettőt a levesen és felmelegítik a dolgot. Lehet egyszer ledarálom ha nagyon nem lesz mit néznem… De szerintem jól meg vagyok nélküle.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here