Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Véget ért a Glee: Kritika a sorozat fináléjáról!

Véget ért a Glee: Kritika a sorozat fináléjáról!

17
Oszd meg!

Már nagyon régóta tudom, hogy eme szombat délelőtt a Glee utolsó részét fogom megnézni. Tudni, és érzelmileg felkészülni rá rohadtul nem jelenti ugyanazt. Konkrétan most csak nézek ki a fejemből, és azon gondolkodom, hogy “kész, ez most már tényleg véget ért”. És ennek nem örülök. Nagyon nem.

a-glee-finale-rachel

Ebben a posztban már kifejtettem, hogy milyen sokat jelent nekem a sorozat. Azt hiszem ezt az oldal látogatói is pontosan tudják, hiszen a Glee-ről szerepel a legtöbb cikk és kritika az oldalon. Hát ez van, ha valamit nagyon szeretek, arról gyakrabban is számolok be :) Szóval, tényleg imádtam ezt a sorozatot, és sajnálom, amiért már nem lesz több új rész. Nagyon fog hiányozni.

A dupla órás finálé első fele 2009-be repített, a pilot eseményeinek a hetébe, hogy aztán a Don’t Stop Believing jelenet újbóli leadásával tegyenek teljesen boldoggá. Érdekes volt látni, hogy milyen a karakterek élete 2009-ben, milyen indíttatással jelentkeztek a Glee Clubba. Üdítő volt a sok kikacsintás is, a dialógusokba elrejtett néhány poén, amik a későbbi, általunk már ismert cselekményekre utaltak. Mindennek ellenére kicsit laposnak éreztem ezt a részt, de ha összevágná valaki a pilot, és a 2009-es rész jeleneteit időrendbe, szerintem az úgy szuper lenne. És Chris Colfer kivételével nem is nagyon idősödtek a színészek :) Annak pedig nagyon örültem, hogy “újra láthatom” Finnt.

A fináléról nem tudom mit gondoljak. Töménynek éreztem és néhol túlzónak, Glee-mértékben túlzónak. A McKinley művészeti iskola lett Willel az élen, Sue az Államok alelnöke. Mercedes Beyoncé elő zenekara, Rachel Tony díjas, mondjuk ez nem meglepő, az már annál inkább, hogy Jesse a férje és ő Kurt & Blaine  gyerekeinek az anyja. Artie összejön Tinával, fesztiválra mennek a közös filmjükkel, Sam pedig a New Directions új vezetője. Néhány főbb szereplőt megmutatták pár évvel később, hogy mizu van velük, és hát, ezeket valahogy túlzónak éreztem itt-ott, de igazából a felütéssel volt a legnagyobb bajom.

Az epizód úgy kezdődik, hogy a New Directions megnyeri a Nationalst. Mi a csudáért nem lehetett megmutatni a győztes előadást? Miért nem indíthattunk ahelyett például Mercedes totál érdektelen szólója helyett? Félreértés ne essék, szerettem Mercedes dalát, de jobban örültem volna egy ND kórusdalnak. No mindegy, alapvetően tudtam, hogy száz százalékig király záró részt úgysem lehet írni a sorozatnak.

Az utolsó percek viszont mindenért kárpótoltak. Az I Lived, és ahogy ott mindannyian kiálltak a színpadra, elénekelték és meghajoltak…. hát ennél tökéletesebb képsorokkal nem is búcsúzhatott volna a sorozat. Tulajdonképpen ez reprezentálta mindazt, amit a sorozat jelentett nekem. Remek üzenetet, pozitív hangulatot, csodálatos dalokat. Persze, néhol kilógott a lóláb, a finálé sem volt teljes ízében tökéletes, de szerettem, élveztem. És azt hiszem elmondhatom, hogy méltón búcsúzott a show.

Most pedig itt ülök, és konkrétan fogalmam sincs mit írhatnék még. Aki szereti a sorozatot pontosan azt az ürességet érez(het)i, amit én. Nincs több Glee. De az emléke örökre velünk marad. Don’t Stop Believing!

a_glee_finale

17 Hozzászólások

 1. Még 1 részt nem láttam az utolsó évadból mert még az az előtiit sem tudtam végig nézni mert valahogy nagyon untam és csak átpörgettem a részeket. :(
  Most hogy tudom hogy vége szomorú is vagyok mert nekem is sokat jelentett a Glee. Rengeteg Glee feldolgozás van a telefonom zenei listáján és nem lehet Karácsony Lea/Rachel O holy night dala nélkül… :) Vagy pl. az exem csengő hangja is Rachel előadásában a Hell-o amit anno Finnek énekelt. :)
  Azzal hogy az írók a fináléra Jesse lett Rachel párja…ennél nagyobb örömöt nem is szerezhettek volna nekem.. Én nagyon örülök neki/k!!ÉLJEEEEN ÉLJEEEEEEEEN!!! :)
  Mindig is imádtam az ő párosukat és Jesse mindig is a szívemcsücske volt&lesz is! :)
  Gyűjtöm az erőt hogy bepótoljam az elmaradt részeket és végig nézzem az utolsó évadot.
  Tuti hogy az utolsó részen végig sírni fogok. :)

  • Én is szerettem a Jesse & Rachel párost. Csak úgy képzeld el, hogy kb. a 6×01 – 6×10 arról szólt, hogy összejöjjön-e Rachel és Sam, aztán összejöttek, boldogok, és a 6×12-ben visszatér Jesse, a 6×13-ban meg már házasok (oké, előtte kiírják, 5 évvel később de akkor is hirtelen volt ez nekem).

   • Nem is értem miért kellett ez a Sam&Rachel párost erőltetni? Miért kell hogy Sam meglegyen minden Glees lánynak?o.O

    • Szerintem itt arról van szó, hogy Murphynek volt egy határozott elképzelése a sorozat végéről, és Sam éppen Finnt “helyettesíti”, ha fogalmazhatok így.

 2. Én az utólsó két részt végig sírtam, annyira fog hiányozni a hibáival együtt, nekem az utolsó előtti rész nem igazán jött be, szerintem már ott is elkezdhették volna lezárni a storyt és így minden szereplőről megtudhattunk volna valamit, én örülök, hogy Rachel férje Jesse, mindig is passzoltak egymáshoz. Nagyon tetszett a végén, ahogy megemlékeztek Finnről is. Hiba ide vagy oda hiányozni fog a sorozat és a jó karakterek. :D

 3. Én is nagyon sajnálom, hogy vége lett. Meglepő módon, sokkal jobban megszerettem az új srácokat, mint anno Marley-ékat. Elnézegettem volna még őket, főleg Rodericket szólózgatni.
  (az utolsó versenyepizód dalai ütöttek, a Chandelier megoldásai szuperek voltak, az államat otthagytam :) )
  Itt, az utolsó két résznél volt egy pici HIMYM beütésem (ott is egy visszaemlékezéssel kezdtek, majd rohamléptekkel vágtattunk az időben).
  Jobb lett volna, ha van idő mindenkit kibontani, hogy mi lett velük x év múlva. (mondjuk Quinn, Puck, az új ND tagok, stb.)
  Cory / Finn halála után alapból Jesse-t képzeltem Rachel mellé, így nagyon örültem, hogy ez be is jött.
  Nekem is meghatározó sorozat volt az életemben, nem tudom, hogy lesz-e még valaha ilyen sorozat, amit szeretni fogok.
  Most azt hiszem végigdarálom az elejétől… :)

 4. Szia Tibi!:) Szerinted túl késő lenne már elkezdeni megnézni a Glee-t? Mert néha-néha néztem csak pár részt, de nem követtem folyamatosan…

 5. Még nem láttam a részt, feliratra várok, de közben kettős érzéseim vannak. Annyira szeretném már látni az utolsó részeket, mert nagyon kíváncsi vagyok rájuk, de azt sem akarom, hogy végleg vége legyen. Nehéz másfél óra lesz, de ugyanakkor várom is a boldog befejezést. (Mikor azt írtad, hogy csak Chris öregedett, az gonosz volt. Felnőtt. Nagy különbség. :-) )

 6. Most fejeztem be az utolsó részt és teljesen azt érzem amit te. Nem volt tökéletes de szerintem ettől lett az. Nekem nagyon tetszett hogy még most is megemlékeztek Finn-ről nagyon megható volt. A halála után én Rachel-t ugyis Jessie-vel képzeltem el szóval én örültem neki. De biztos vagyok benne hogy Cory-val lett volna tökéletes a finálé. Még párszor szerintem megfogom nézni és a Don’t stop believin’ és a Keep holding on mellet sok glee-s szám rajta lesz még egy ideig a telefonomon.

 7. Hát akármilyen lett is volna a rész, én így is, úgyis végigbőgtem az egészet kb.

  Rachel/Jesse párosnak azért én is örültemörültem, jobb nem lehetett volna, persze akárhányszor Coryt mutatták (utolső előtti és azelőtti részben) ill. az utolsóban a képeken, hát ott kb hangosan felzokogtam volna. Nagy sírás az megvolt.

  Azt ugye értetted, hogy Rachel ott Kurt és Blaine gyerekét hordta ki? Sorry, hogy kérdem csak azért mert írtad h Jesse a férje és gyerekei apja :)

 8. Most jutottam el odáig,hogy végig nézzem a 13. részt.Nem igazán tudnék mit írni,jó lett volna ténylef ND dal,de az utolsó számban feltűnt sok régi ismerős arc,így jó volt ez.Elég elszállt ötlet,hogy Sue,mint alelnök és elnök akar lenni,mindezt melegítőben,de erről ennyit.
  Egyáltalán nem lepődtem,hogy össze hozzták Rachelt Jessevel ,Sammel való kapcsolatát,soha nem gondoltam komolynak,meg nem is illik hozzá.Mivel Finn/Cory nincs már köztünk,így Jessevel remek párt alkotnak.Jó lett volna tudni,mi lett azokkal,akik nem fértek bele,az öt évvel későbbi jelenetekbe.,de azért így is tetszett.

 9. Fájó szívvel mosolyogtam végig az utolsó részt. Egyrészről mert vége, és ez szomorú, hiszen, ahogy sok más embernek, a Glee úgy nekem is életem egy szakaszát jelenti. Másrészről örülök, hogy végre vége, mivel évről évadra nézhetetlenebb volt, és a végén már “csak azért ” néztem. Harmadrészről zavart ez a “very-very-happy” befejezés, de hát Glee! Nem is várok mást, meg aztán volt már elég dráma az elmúlt hat évadban, nem kellett a végéra. Hiányoltam Dianna Agront az utolsó évadból. A sorozat hajnalán, amikor még rengeteget szerepelt a szívemhez nőtt a lány.

  Illetve a legutolsó dal… El kell mondjam, nagyon tetszett, sokat fogom még hallgatni. De amikor Jessie a színpadra lépett, összeszorult a szívem. Félre ne értsd! imádom a színészt, szeretem a karakterét, és bár nincs bajom a Samchel párossal, örültem, hogy ő lett Rachel párja. De abban a jelenetben Finnek kellett volna ott állnia a színpad közepén! Tudom, az Élet kegyetlen fintora, és a készítők a legtöbbet hozták ki az adott helyzetből, de… Láttam magam előtt Cory-t, ahogy ott énekel, viszi a szólót, és fogja Rachel kezét. Ez az ő jelenete volt számomra. Sorry, Mr. Groff! ;)

  Összességében: Glee! Köszönöm… Köszönjük!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here