Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Azt hiszem, felkészültem a Glee fináléra

Azt hiszem, felkészültem a Glee fináléra

14
Oszd meg!

Holnapután mutatják be a Glee utolsó két részét. Aztán vége. Hat év után véget ér életem legmeghatározóbb sorozata. Még belegondolnom is rossz, hogy nem lesz több Glee. Hiányozni fog a zene, a színészek, a sorozat abszurd humora és az egész Glee-érzés. Iszonyú, hogy itt a vég.

glee-end-01

Persze, az agyam racionális fele pontosan tudja, hogy itt volt már az ideje véget vetni a sorozatnak. A harmadik évad után meglehetősen zuhant a minőség, Murphyék egyértelműen elrontották, amikor a negyedik szezonban New York és Lima is helyszín maradt, és nem tudták elengedni XY-karakter kezét. Ha akkor megteszik, ha akkor is ugyanolyan nagy lelkesedéssel foglalkoztak volna a Glee-vel, mint a kezdetekben, akkor nem készülnénk most a fináléra. Jó lenne, igaz?

Aki Glee rajongó, és máig kitartott a sorozat mellett, pontosan tudja, milyen hektikus minőségre számíthat. Egy-egy tragikusan rossz részt képes egy kíváló követni, de a közepesen jó részek sem kivételek. Ez van. Volt rá három évem, hogy elfogadjam, és azt hiszem pont a végére sikerült. Persze, amikor Suet kirúgták egyből felkiáltott a cinikus énem, hogy “hipnotizálj mindenkit és nem lesz gond“, de aztán elhallgattattam. Igyekeztem nem komolyan venni, hiszen a sorozat sem veszi komolyan magát. Vagyis, nem mindig.

glee-klaine

A Glee-ben a zenén túl mindig is azt szerettem a legjobban, ahogy a társadalmi kérdésekhez áll. Itt aztán tényleg mindent bemutattak, és tegyük hozzá, meglehetősen jól. Downkóros pompomlány, meleg kórustag, transzexuális foci edző, diszlexiás focista, a listát pedig hosszasan folytathatnám. Számos téma mellett állt ki a sorozat, sok ismeretet adott át, és működött a nevelő célzat, hála a sok pozitív karakternek, és persze annak a pozitív üzenetnek, amit a Glee oly természetesen sugárzott önmagából. Talán a The Fosters az egyetlen sorozat a palettán, ami Glee-minőségben képes tovább vinni a tradíciót. Legalábbis, szerintem. És ez mindenképpen hiányozni fog az (amerikai) televíziózásból.

Hihetetlen, hogy a színészek és a karakterek is mennyire a szívemhez nőttek az évek során. Olyan nehéz megválnom tőlük, útjukra engedni őket, és elfogadni, hogy többet nem látom őket. Jövőhéten nincs több brutáljó Rachel szóló, Sam sem löki a hülye poénjait, ahogy a csodálatos Tina sem derít jobb kedvre. Karakterek terén is nagyot alkotott a sorozat, és olyan csodálatos karakterfejlődéseket mutatott meg, amiket öröm volt nézni. Gondolok itt Karofskyra: emlékezzünk, hogy láttuk őt először, mint vadbarom focista aki a bullyingnak él, és milyen kedves, szeretetreméltó (meleg) srácként búcsúztunk tőle. Egyedül Sue az a karakter, akivel nem nagyon tudtak mit kezdeni, de erről már korábban írtam.

glee-photoshoot

Képzeljétek, most is a sorozat dalait hallgatom. Éppen az I Lived megy, és azon gondolkodom, mekkora hatással volt az életemre a sorozat. Többek közt Rachel küzdeni akarása adott nekem is erőt, hogy ne adjam fel az álmaimat, és igenis írjam meg a kéziratomat, mostanra pedig már a második regényemet szerkesztjük (megjelenés télen :)). Ha nincs a Glee, nem tudom, hogy hol lennék most. Kicsit talán furán hangzik ez így, de tényleg nagyon fontos volt nekem ez a sorozat. Mondhatnám azt is, hogy jobb emberré tett. És tudom, ezzel nem vagyok egyedül.

Szombat reggel tehát elindítom az utolsó két részt, és abban a tudatban teszem, hogy aztán vége. Nem lesz több. Nehéz lesz, nem nagyon akaródzik elengedni a sorozat kezét, de hát, ez sajnos nem rajtam múlik. Mindenesetre megpróbálok csak a jóra emlékezni, a sok boldog pillanatra, amit a Glee-nek köszönhetek. Így azért egyszerűbb lesz.

Ti hogy álltok vele? Felkészültetek már a Glee fináléra? Mit jelentett számotokra a sorozat?

glee-season-1

14 Hozzászólások

 1. Én nem hiszem, hogy kész leszek rá, hogy véget ér, gyomorgörccsel gondolok az egészre, és tudom, hogy sírós lesz a vége. Nagyon sokat segített a Glee, a legjobb az volt, hogy a sorozat pont úgy haladt, mint az életem. Tehát én is 10.-es voltam, mikor kezdődött, és egyszerre ballagtam a srácokkal, egyszerre éltem meg velük, hogy milyen rossz is kiszakadni a megszokott gimis közegből, és hogy az egyetem azért nem egy leányálom, bármennyire is annak reméltük. Emellett segített megbirkózni a sorozat a melegségemmel. Persze a barátaimnak többet köszönhetek, de azt hiszem a kezdeti ráeszmélések nem mentek volna érzelmileg olyan könnyen, mint ahogyan mentek, ha nincs a Glee, és nem tudom, hogy így is lehet élni.
  Röviden a Glee nagyon sokat segített, hogy az lehessek, aki most vagyok, nem csak tanított, de különös módon a személyiségem is fejlesztette, és nagyon hálás leszek ezért mindig is, és még nagyon nagyon sokszor fogom meghallgatni a zenéket, és Glee-maratont tartani. Ja és a Glee művelt is, tehát nagyon sok zenét nem is ismernék, ha nem lenne a sorozat.
  A színészek pedig a szívemhez nőttek nekem is, egész biztosan lesz olyan, hogy filmeket, sorozatokat csak azért kezdek el nézni, mert ők szerepelnek benne. (Sőt, már van is, pl Jonathan Groff az egyik kedvenc színészem lett – Looking, és imádtam a Spring Awakeningben is felfedezni, hogy Lea és Jonathan játszottak közösen, stb. :3 )

 2. Teljesen átérzem amit írtál Tibi, és kicsit vicces, de én is épp I Lived-et hallgatok. Ennél jobb dalt szerintem nem is találhattak volna búcsúzásképp…
  A Glee előtt és után is voltak sorozatok az életemben, volt, ami már rég véget is ért, de valahogy egyiktől se volt olyan nehéz megválni, mint a Glee-től.
  A második évad elején ismertem meg és kapcsolódtam be a sorozathoz, és azonnal megtetszett a humora, az, ahogy a fontosabb és komolyabb témákhoz is hozzá mert nyúlni, a karakterek sokszínűsége, a dalok, az előadások. Hamar a kedvencem lett.
  Később, a glee.hu szerkesztőjeként pedig emlékszem azokra a napokra, amikor iskolából vagy munkából hazaérve már bújtam is a netet az újabb hírek, a forgatási és epizódképek, dalok, videók után. A Glee az életem szerves részévé vált. A forgatás vége óta pedig nem szégyenlem, párszor már itattam az egereket is, ahogy egy-egy feladattal kevesebb lett, mert a finálé kapcsán megírtam valamiről “Az utolsó…” posztot…
  Még most is nehezemre esik belegondolni, hogy szombaton mindennek vége. Egy meghatározó és korszakalkotó sorozat búcsúzik el, és bár tudom, hogy a Glee egyre romló minősége miatt talán jobb is, mégis nehéz elengedni a McKinley gimiben megismert karaktereket. Sőt, nem csak a karaktereket, de az őket alkotó színészeket is. köszönet a sorozatnak értük is! Rengeteg tehetséges színészt és énekest ismerhettünk meg a sorozatnak köszönhetően, és nagyon remélem, hogy mindenkiről még sokat hallhatunk majd az új munkáik kapcsán.
  Hogy mit köszönhetek a Glee-nek? Életreszóló és erős barátságokat, felejthetetlen pillanatokat, boldog emlékeket, kicsit több önbizalamat, kitartást és egy mottót: Don’t Stop Believin’ :)

 3. Hihetetlen, hogy az egyik legjobb sorozat véget ér :( A szívemből szólt ez a cikk, tényleg megváltoztatta az életemet a Glee,a világról alkotott képemet, a hozzáállásomat a dolgokhoz. Hiányozni fog nagyon. De az ad erőt, hogy mennyi jót tett értünk , mennyi boldog pillanat, önfeledt nevetés, örömkönnyek, vagy megható, elgondolkodtató jelenetek tették értékesebbé a napjainkat. A Glee örök, még párszor biztosan újra fogom nézni az egész sorozatot. Az utolsó részt pedig végig fogom bőgni. De örülök, hogy részese lehettem én is nézőként ennek az életnek. És soha sem fogom elfeledni a színészeket, a hihetetlen feldolgozásokat, és hogy Don’t stop believin’! :)

 4. Miközben végig olvastam a cikkedet így nulladik órám előtt azt hiszem majdnem sírtam.Bevallom.Nem nem tudom ,hogy készen állok e rá számomra fontos volt mindig is a Glee.Előtte nem voltam mindig olyan boldog és vicces mint utána.Régen negatív voltam mindenhez s flegma (bár az csak a tanárok szerint meg a volt edzőm szerint :D)
  Suliban sajna nem tudok Glee számokat hallgatni de majd hazafele s mikor megyek ruhapróbára :)
  Elterveztem ,hogy holnap piros pólóban és kék farmerben megyek s tesin pedig a mikulásra kapott Britt-es pólómban (I’m with stoopid).S azt is ,hogy tele írom a kezem.(szeretek rá rajzolni alapból is bár utána max. úszáson csíkot húzok magam után :DD)Rossz belegondolni ,hogy vége lesz..
  Pár évvel ezelőtt mikor a Doktor Addison 6.évadának fináléját néztem (az volt az első sorozatom igazán) megnéztem s vártam pár könnycsepp lement az arcomon s nem tudtam mit kezdjek magammal :’)
  A baj ,hogy nehéz olyan dolgokat elengedni amik a szívedhez közel kerültek :)

 5. Teljes mértékben egyetértek mindennel amit írtál. Én Cory halála után, azon a nyáron kezdtem neki a sorozatnak, és vagy három hónap alatt bedaráltam az első négy évadot. Ahogy említetted minőségileg voltak ugyan hullámpontok, mégsem tudtam volna soha semmilyen körülmények között kaszálni, nem úgy mint a TVD-t.

  Életem első meghatározó sorozata a Charmed volt, mely miután véget értem bár szomorú voltam, mégis elfogadtam. Azóta sok sorozatot megnéztem már, de egyik sem hatott rám annyira, mint a Glee. Habár racionálisan nézve teljesen érthető és valahol még kicsit talán jó is, hogy holnap véget ér, mégsem tudom olyan könnyen túltenni magam. Nem vagyok még kész rá, hogy elengedjem. Nagyon remélem, hogy odatették magukat az írók a finálét illetően, és méltón fog majd búcsúzni a sorozat. Ha így lesz, akkor nyilván könnyebben túl tudok majd lépni, de az biztos, hogy sokáig nagy űrt fog hagyni a hiánya….

  Ha én két év után így vélekedek a sorozatról, bele sem merek gondolni a te helyzetedbe, hiszen a kezdetek óta nyomon követed.

  Elnézést a hosszúság miatt, de ez most kikívánkozott. :)

  Glee Forever na és persze Don’t Stop Believin’ :)

 6. Nekem is sokat tanított a sorozat. Melletten volt mikor már feladtam volna, s egy újjabb lökést adott. Nekem Puck és Quinn fejlődése tetszett a legjobban, megmutatta mennyi problémával kell szembenéznünk ha nem figyelünk oda magunkra. Továbbá olyan dalokkal ismertetett meg, melyej mostmár a szívemhez nőttek. Ilyen pl. Rachel Get it right című dala, ami az én lelki világom nagyonis jól megmutatta és megmutatja máig szintén. Innen válogattam bulira számokat pl a Scrub. Annyi mindent köszönhetek ennek a shownak őszintén nehéz lenne mindent leírni. Mint ahogy mindenki más. Igaz hosszú volt ez is,de én még tudtam volna nézni pár évadon keresztül, márcsak a zenékért is. Remélem tudják a készítők, milyen zseniálisat alkottak. Lehetsz szegény-mint Sam vagy lehetsz gazdag, lehetsz egészdéges vagy beteg- kb. 3-4 évadban az a süket csapat, tartozhatsz bárhová,lehetsz akármilyen a lényeg hogy magadat add a világnak. Hogy önmagad légy és tolerálj másokat, segíts a gyengébbeknek-Flinn mikor megmentette az elején Artit. Nekem többek közt ezt tanította a sorozat. Fájó szívvvel búcsúzom tőle szombaton és visszanézem még párszor az eddigi évadokat.

 7. Szia! Teljesen egyetértek veled. Nekem eddig ami fontosabb sorozat volt az életemben az Így jártam anyátokkal (himym) volt. Azt is nehéz volt elengednem de a Glee sokkal nehezebb. Még nem állok készen hogy vége legyen. Nekem is mint többen írták megváltoztatta az életem. Azelőtt olyan voltam mint Tina (csak nem dadogtam),de most már merek barátkozni, és erre ez a sorozat tanított meg. Megtanított hogy nincs mitől félni ha van egy barátod és hogy mindenki ugyanannyit ér legyen szép csúnya homoszexuális vagy hetero, mert ez nem számít csak az hogy milyen vagy.Sokat köszönhetek a sorozatnak , a készítőknek, hogy megalkották és a színészeknek.Most nézem újra a sorozatot és most döbbenek rá hogy mennyi fejlődés van a karakterekbe.Lehet hogy vannak gyengébb részek,de ez így lesz egy kerek egész.Ezért köszönöm ezt a csodás 6 évet. Remélem ha leülök megnézni az utolsó részeket könnyekkel de képes leszek elengedni.

 8. Eddig nem igazán volt időm belegondolni, hogy tényleg vége lesz, meg egyébként is olyan régóta hallani mindenhonnan, hogy vége lesz, hogy itt is bejött, hogy minél többször emlegetik, egy idő után veszít a jelentéséből egészen addig, amíg az ember bele nem gondol újra, hogy tényleg ennyi. Nekem viszonylag kevés ideje része a mindennapjaimnak, mert egy éve januárban daráltam le a négy és fél évadot, de emiatt sokkal intenzívebb élmény is volt, és valahogy megszoktam, hogy tényleg velem van minden nap. A zene mindig is nagyon fontos volt nekem, így meg hogy még szimpatikus és szerethető szereplőkkel volt összekötve, azt hiszem nehezen lehet majd ennél jobban a kedvemre valót alkotni. Szinte barátokká váltak a szereplők, ami így magában nagyon közhelyesen hangzik, de tényleg így van.
  A héten gondoltam bele igazán, hogy tényleg befejeződik, és elszomorít. Komolyan hiányozni fog minden szereplő, mert a színészekkel még találkozhatok, de a karakterekkel már nem, legalábbis nem új részekben. Ilyenkor már egyik szereplőt sem tudom nem szeretni legalább egy kicsit. Olyan sok mindent kaptunk, amit egy kívülálló hülyeségnek tartana

 9. Én nem is tudom mikor kezdtem először a Gleet. De azt tudom,hogy nagyon sokáig csak az első évadot láttam és azt többször is megnéztem.Ezen kívül még néhány más sorozatot néztem és nekem igazából mindegyiket nehéz/nehéz volt” elengedni”.Miután befejeztem az ötödik évadot hosszú szünet következett,de tudtam,hogy ha még csak 13 rész erejéig is,de visszatér a sorozat így még nem zavart,hogy hosszú ideig nem látok újabb részeket.Őszintén még most sem fogom fel azt hiszem teljesen,hogy mit is jelent,hogy végleg vége lesz.Azt hiszem csak akkor fogom mindezt megérteni,ha már vége és rádöbbenek,hogy nem lesz több rész,sem semmi.Sosem voltam azt hiszem igazi fan,de az utóbbi időben-talán azért is ,mert a hatodik évadot nem egybe néztem/nézem-de már nem foglalkoztam vele túl sokat.De amikor az közeleg,hogy tényleg vége… nem tudom mi lesz.Nem tudom pontosan mit is tanított nekem a Glee,de azt hiszem a homoszexualitáshoz való hozzáállásomon változtatott vagy pontosabban,felvilágosított erről az egész dologról és arról,hogy ezt el lehet fogadni és,hogy nem kellene ujjal mutogatni valakire csak azért,mert más így vagy úgy .Szóval azt gondolom,hogy a Glee mindenképpen egy olyan sorozat amiben sok tanulságos dolog van, jó dalokkal,szerelmekkel,az igazi amerikai gimis élettel.És egy picit azt is megmutatja,hogy az,hogy a gimiben hová tartozunk nem mindig jelent mindent. Így,bár nem olyan nagy fanként,de úgy érzem a sorozat vége engem is megérint majd.

 10. Teljesen egyetértek az előttem hozzászólokkal, ha bár én most fejeztem be a sorozatot. Szörnyen érzem magam, eleve utálom ha egy soroztanak vége, de hogy ráadásul a Gleenek…életem legmeghatározóbb sorozata, sose felejtem el. Örülök hogy a ballagás után is láthattuk az eredeti karaktereket, mert a szívemhez nőttek és sok mindenre megtanítottak. Még nem vagyok kész elengedni ezt az egészet, olyan sokat jelent nekem:( és most folyton a sorozatra gondolok és részleteket/videókat nézek. Szerintem az első 3 évadot meg is fogom nézni ujra. Az elején még Kurt volt a kedvencem, de aztan láttam Santana mennyit fejlődött és most már ő. Egyszerűen imádom azt a csajt. Őt a legnehezebb elengedni. Naya Rivera valamit nagyon jól csinált:)<3

 11. Ma fejeztem be a sorozat teljes újra nézését másodjára mert egyszerűen nem bírtam elengedni. Csak idén találtam rá de amint megnézetem az első részt máris a kedvencem lett. Nagyon felcsigázott, hogy ennyi fontos kérdést nyíltan tárgyal a sorozat talán ezért is volt/van/lesz a kedvenc sorozatom. Nekem Kurt a kedvenc karakterem nem is kell mondanom, hogy mennyire szeretem Chris Colfert <3. (saját filmjét a Villámcsapást 8-szor láttam). Annyi mindent jelent nekem a Glee……tele a telefonom képekkel róla és több mint 100 mentett videó youtuben. Valószínűleg sosem felejtem el azt a so mindent amit ez a sorozat tanított. "When you are different. When you are special… Sometimes you have to get used to being alon."

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here