Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész – Írta: Ancsi

Filmkritika: Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész – Írta: Ancsi

0
Oszd meg!

Nagy örömömre kaptam Ancsitól, Az Éhezők Viadala-blog szerkesztőjétől egy remek kritikát A Kiválasztott első részéről, amit alább elolvashattok. Valamikor tőlem is érkezik majd kritika, addig is csekkoljátok Ancsiét! A blogjára is érdemes ellátogatni, tele van remek hírekkel és érdekességekkel!

02-sor

Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész – Írta: Ancsi

Az Éhezők Viadala utolsó kötetét a Kiválasztottat a már megszokott franchise trendek szerint a Lionsgate két filmben készítette el. Tavaly ősszel ennek első felét láthattuk a mozikban. A filmet a kritikusok kevésbé jóra értékelték, mint két elődjét, és bár ezzel összességében rajongóként is egyet kell, hogy értsek, a kritikák – és főleg a hazaiak – negatív felhangjával nem.

kivalasztott-01

A kötet két filmben való bemutatásával lehet vitatkozni. Nem kérdés, hogy a filmstúdió döntése mögött a pénznek volt prioritása és az is igaz, hogy a könyv valóban nem olyan hosszú, mint korábban két részben bemutatott elődjei (Harry Potter, Alkonyat), a döntésen változtatni azonban nem tudunk, így rajongóként igyekeztem a jó oldalát nézni: így sokkal több könyves részletet láthatunk életre kelni és összességében talán egy kívülálló is jobban megértheti majd a végkifejletig tartó utat. A kérdés az volt igazán: mennyire áll meg saját lábán a Kiválasztott 1. rész filmváltozata.

A legtöbb kritikát a film első harmada kapta: a korábbi részekkel ellentétben az első negyven percben itt nem indul be az akció. A film lassan kezdődik, de a könyv ismeretében ez nem meglepő. A film – és az egész sorozat egyik erőssége – a könyvhűség, így itt is végigkövethetjük Katniss (Jennifer Lawrence) beilleszkedését az új környezetbe, a 13. körzetbe, amelynek létezéséről korábban csak mendemondákat hallhatott. Végignézhetjük, hogyan látogat vissza egykori, mostanra lerombolt körzetébe, milyen bizalmatlan kezdetben minden idegennel. Egy lélektani drámába csöppenünk, ami valóban csalódást okozhat azoknak, akik pörgős akcióiért, élet-halál harcokért, az izgalmas valóságshow-kért szerették a sorozat első két filmjét. Engem jobban zavar, hogy a film elején a filmzene gyakorlatilag megegyezik az előző film nyitóképének filmzenéjével.

kivalasztott-05

Csalódottak lehetnek azok is, akik Peeta (és alakítója, Josh Hutcherson) miatt ültek be a moziba, és ők is nagy számban vannak. Katniss-szel ellentétben ugyanis Peetá-t nem mentették meg a Futótűz Arénájából a lázadók, és mivel Katniss szemszögéből látjuk az eseményeket, így sokáig nem tudunk róla semmit. Ráadásul, amikor először megjelenik, úgy tűnik, „a másik oldalon” áll.

A 13. körzetből nyomon követhetjük a korábbi filmekben fokozatosan kialakult lázadást is, és hamar megtudhatjuk, hogy a Nagy Mészárlás Játékmestere Plutarch Havensbee (a tavaly, épp a Kiválasztott filmek forgatásának időszakában elhunyt Philip Seymour Hoffman) és Alma Coin elnökasszony (alakítója az immáron Oscar-díjas Julianne Moore) azt szeretnék, ha Katniss elvállalná a lázadás jelképének, a Fecsegőposzátának a szerepét. Erre csak a hosszas bevezetés után kerül sor, amikor pedig Katniss elvállalja a szerepet, kiderül, hogy fő feladata különböző propaganda filmekben való szereplés, így a film végső soron a körzetek lázadói és a Kapitólium közötti propaganda háborúról szól.

kivalasztott-02

Bár a film – mint már említettem – könyvhű, a forgatókönyvbe bekerült néhány olyan jelenet is, amelyek nem Katniss nézőpontját mutatják és a könyvben nem szerepeltek. Ezek azt ábrázolják, milyen hatással van Katniss a körzetekre, a lázadásra és ezáltal egy nagyon szépen átgondolt cselekménysorozat alakul ki, amely egyenesen vezet el minket a film csúcspontjáig, ahol immáron nincs hiány érzelmekben, izgalmakban és akcióban sem.

Számomra a film és az egész sorozat erőssége még a jól megválasztott szereplőgárda: Jennifer Lawrence zsenialitása itt is vitathatatlan. Ugyanolyan életszerűen alakítja a poszttraumatikus stressztől megtört kamaszlányt, a bátor hősnőt, a féltő nővért, a társáért aggódó szerelmest. Josh Hutcherson ebben a filmben karaktere egy új oldalát mutathatja meg, amit nagyon látványosan old meg.

kivalasztott-04

Katniss húgának szerepében Willow Shileds egyre felelősségteljesebb, jó látni az akciófilmekben többet látott Liam Hemsworth-t, aki az érzelmes részeket és az akciókat is jól alakítja, Woody Harrelsont, aki Katniss és Peeta alkoholista mentorát játssza. Haymitch itt a 13. körzetben nem jut hozzá adagjához, ami humoros pillanatokat is eredményez, Harrelson azonban néha mégis meglepő mélységet ad a karakternek. Visszatér Effie Trinket (Katniss és Peeta kapitóliumi kísérője) szerepében Elizabeth Banks, ami az egyik nagy változtatás a könyvhöz képest, mégis olyan, ami a rajongóknak nagy örömet okoz. A divatőrült nő ezúttal szürke egyenruhába kényszerül, megjelenése ezzel együtt remek színt visz a filmbe.

Az új szereplők legfontosabbika, a Coin elnök asszonyt alakító Julianne Moore, aki maga jelentkezett a szerepért, és aki végtelenül hitelesen alakítja a hűvös vezetőt. Megismerhetjük a Katnisst követő propaganda filmstábot, akiknek vezetője az extravagáns megjelenésű Cressida, akit a Trónok Harcából sokak által kedvelt és ismert Natalie Dormer alakít. Személyes kedvenc karakterem Boggs, aki Katniss biztonságáért felelős, és akinek a bőrébe a Kártyavárban is látható Mahershala Ali bújik.

A film elején lévő „spórolás” ellenére csodálatos a film zenéje. Különlegessége, hogy a sorozat filmjeiben nem hallhatóak a leginkább megszokott „slágeres” számok, csak komolyzenei hangulatú háttérzene (score), amely James Newton Howard szerzeménye. A zenék közül is kiemelkedik és a film egyik legnagyobb hatású jelenetévé teszi azt, amelyben megszólal a Jennifer Lawrence által énekelt Hanging Tree, amely annak ellenére került fel brit és amerikai slágerlistákra, hogy csak a filmhez íródott.

Összességében tehát rajongóként én nagyon szerettem a filmet. Mélylélektani dráma mellett van benne humor, érzelem, váratlan fordulatok és akció is. A jelmezek, a díszletek igényesek, és sokszor érzem azt, mintha tényleg előléptek volna a szereplők a kötetből, tényleg életre keltek a történések.

kivalasztott-06

Nem szeretnék azonban elfogult lenni, mert végül választ kaptam a kérdésemre: önmagában nincs létjogosultsága a filmnek, az előzmények nélkül nyilvánvalóan értelmetlen és a korábbi filmekkel ellentétben nincs megnyugtató lezárása, érezhető, hogy a történet még folytatódik, folytatódnia is kell.

Én 10/9-re értékelem a filmet és ajánlom azoknak, akik látták a sorozat első két filmjét. Bár moziban már nyilván nem játsszák, a DVD-verzió március 25-től megvásárolható a boltokban.

A cikket írta: Ancsi

the-hunger-games-mockingjay

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here