Főoldal Hírek Bódis Kriszta, a Carlo Párizsban szerzője lett Az év hősnője

Bódis Kriszta, a Carlo Párizsban szerzője lett Az év hősnője

0
Oszd meg!

Februárban olvastam a Carlo Párizsban című regényt, ami nagyon tetszett, az egyik kedvencemmé vált. Éppen ezért fogadtam örömmel a sajtóközleményt, amiből kiderül, hogy a szerzőt, Bódis Krisztát választottak Az év hősnőjének. Részletek a sajtóközleményben!

02-sor

Sajtóközlemény: A Glamour fontos társadalmi szerepvállalást díjaz

bodis-krisztaAz év hősnője díj olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozó hölgyeket  szeretne bemutatni a pink szőnyegen, akik nap mint nap sokat tesznek azért, hogy egy jobb és szebb világban éljünk.

2015-ben egy olyan hölgy viheti haza a nívós díjat, aki már évek óta magára vonta a figyelmet, hiszen amivel foglalkozik, az valóban az életét jelenti.

Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes egy elképesztően vitális nő, akivel sokszor találkozhattunk már tévéműsorokban, újságokban. Most különösen aktuális, hogy végre megálljunk egy pillanatra, és elismerjük eddigi tevékenységét, hiszen egy új regényt is írt, amellyel ismét igyekszik közelebb hozni a társadalom más rétegeihez a szegregációban élő romák világát. Véleménye szerint, a hitelesség szempontjából nagyon fontos, hogy évtizedek óta ebben a világban tölti az életét, mert ő „bent” van a roma közösségben, nem kívülről jön és közelít a problémáikhoz.

carlo-parizsban

Carlo ki akar törni ebből az életből, ahol ez a lakcíme: Kettes köz, négyes blokk, négyes ajtó. Barátjával, Frankyvel híres focisták szeretnének lenni, mert nagyon tudnak focizni, és azt is tudják, ez szinte az egyetlen kitörési lehetőségük. De Carlónak előbb fát kell szereznie az erdőből, hogy meg ne fagyjanak, és ezen az útján rendőrökbe botlik…

Online megrendelés!

A Carlo Párizsban című regénye egy Párizs nevű cigánytelepen játszódik. Kriszta bevallása szerint ez a hely nem azonos Hétesteleppel, ahol 1998 és 2000 között dokumentumfilmet is forgatott, és ahol mindenkit ismer, mindenkinek magán viseli a sorsát. Olyan világot teremtett a regényben, amely ezer szállal kötődik a valósághoz, de mégis attól elemelkedve ábrázolja a problémákat, helyzeteket. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy ez nem egy szomorú könyv, aminek az olvasásába az ember csak nagy erőfeszítéssel vág bele. A szerző célja éppen az volt a regénnyel, hogy például egy középiskolai órán foglalkozzanak vele, megbeszéljék az olvasottakat, de persze felnőtteknek is nagyon jó olvasmány élmény lehet.

Kriszta szerint némileg a körmünkre ég ez a társadalmi probléma, és sokszor látni, hogy a roma gyerekek – bár éppen annyira értelmesek, tehetségesek, mint nem roma társaik -, nagyon hamar leszakadnak. A Van Helyed Alapítvány és Stúdió a mélyszegénységben élők hátrányait igyekszik csökkenteni úgy, hogy az önkéntesek ott vannak velük, konkrétan, családra, egyénre szabottan próbálnak segíteni. Kriszta véleménye szerint rendkívül fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, kijussanak ebből az ördögi körből, és akkor tanult emberként visszatérhetnek, segíthetik a közösséget.

A Glamour magazin nagyon fontosnak tartja azt, hogy valaki az életét egy fontos társadalmi kérdésnek szenteli, és nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Bódis Kriszta örömmel elfogadta a díjat.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here