Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Sue Sylvester a Glee pestise

Sue Sylvester a Glee pestise

8
Oszd meg!

Látva a Glee tegnapi részét, úgy éreztem megvilágosodtam. Ugyanis ismét kaptunk egy nagyon jó epizódot, aminek igenis volt mélysége, szólt valamiről és olyan feelgood volt az egész, még úgy is, ha a dalokat láthatóan túlzásba vitték. No és ekkor gondoltam vissza az elmúlt két Glee részre. És aztán visszaolvastam a kritikámat és saccperkábé rájöttem, csak Sue jelenetei zavartak, de azok nagyon. Szóval, azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy Sue Sylvester a Glee pestise.

sue-sylvester

Minden sorozatba kell kell negatív karakter, az a típusú, akit szeretünk utálni. Az elején Sue ezt tökéletesen teljesítette. Vicces és jó beszólásai voltak, és valahogy elhittem neki, utálja a Glee Clubot és el akarja pusztítani. Az ok nevetséges volt, és tulajdonképpen az egész sorozatban az maradt – de erre kitérek később.

Ahogy haladtunk előre, úgy bontották ki egyre jobban Sue személyiségét. Sokszor volt kedves és megértő, és tegyük hozzá, meglepően bölcs, gondoljunk csak a nemes gesztusra, amikor lemondott az igazgatói posztról, mert nem tudta megvédeni Kurtöt Karofskytól a második évadban. Szóval, egy ideig úgy tűnt, hogy Sue-nál van jellemfejlődés, és annak ellenére, hogy előtérbe került a jó oldala is, egy-egy beszólása révén továbbra is nagyon lehetett őt utálni. Aztán meg valami megváltozott.

sue-jane-lynch

Fogalmam sincs hol rontották el Sue karakterét. Oké, ha visszaolvasnám a régi Glee kritikáim – amiből van vagy száz – akkor világossá válna a dolog. Napjainkra már ott tartunk, hogy Sue szó szerint mérgezi a sorozatot. Nála jönnek elő azok a dolgok, amiknél a fejemet fogom, “ezt nem gondolhatták komolyan“-t harsogva, gondoljunk csak vissza a múltheti hipnózisra, meg a babás szálra. De az is hasonlóan őrült volt, amikor elment tavaly Rachel premierjére, hogy kisétáljon az előadás közepén, aztán végig szexelje a volt diákjai lakásának az összes zugát.

Vajon mit akartak prezentálni az írók Sue-val? Mert gyakran mondjuk azt, hogy Quinn a leghülyébben megírt karakter (jah, ő is megérne egy külön cikket), de alaposan átgondolva Sue az, akivel nem igazán tudtak mit kezdeni. Például most, a hatodik évadban miért is akarja elpusztítani a Glee Clubot? Tavaly még érthető volt, nincs rá pénze a sulinak sorry, de mennie kell. És most? Rachel pénzeli, és oké, a feje fölött döntöttek, de amúgy mi az isten baja van neki? És egyáltalán, ezek a hirtelenjében előrángatott dolgok, amik a nőt jelképezik már az őrületbe kergetnek. De tényleg, a franc ki van már Sue Sylvesterrel. Még úgy is, ha néha vannak nagyon jól eltalált, releváns és fontos beszólásai, mint amikor a zenekar vagy a Glee Club elhanyagolt srácai miatt szólt be Willnek.

A kitörölt jelenetben így nézett ki Sue Sylvest fiatalon
A kitörölt jelenetben így nézett ki Sue Sylvest fiatalon

És tudjátok, hogy mi a legszomorúbb? Az írók megírták, hogy miért is utálja annyira Sue a Glee Clubot. Nem csak, hogy megírták, de még le is forgatták a jelenetet. Egy visszaemlékezésről van szó, amiben a fiatal Sue a helyi Glee Club tagja, de aztán jól leszerepel a színpadon, mert nem elég tehetséges, és ez örökre megsebzi őt. Még fotókat is kiadtak a jelenetről, aztán huss, kivágták, mert fontosabb volt egy tucat Rachel vagy Blaine szóló, mint rendesen megalapozni Sue utálatának a mivoltát. És tudom, hogy voltak apróbb utalások az évadok során, de nagyon hiányzott az a jelenet.

Egy szó, mint száz, most is bebizonyosodott, hogy Sue nélkül sokkal jobb a Glee. Az ötödik évad második fele is azért működött, nem csak New York miatt. A jövőheti részben viszont már megint itt lesz, én meg már előre húzom a számat…

Ti hogy látjátok a karaktert? Mi a véleményetek Sue Sylvesterről?

8 Hozzászólások

  • Igazad van abból a szempontból, hogy igen, kell a sorozatba. Viszont Tibivel is egyet kell értenem, hiszen attól még, hogy hiányozna, ha nem lenne, sokkal logikusabban kellene a karakterét (le-fel)építeni, mert ez kész katyvasz. Volt egy út, amit már bejárt, és nem értem, miért kellett lelépnie jó néhány lépcsőfokot, mikor végre felfelé haladt a fejlődésben Sue karaktere. Hirtelen meg puff, zuhant egy óriásit. Értelmetlen, és így tényleg nem kéne ide. Másképp kellene/kellett volna megírni, és most a világon semmi gond nem lenne vele.

 1. Én sem értek egyet, a Glee Sue nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül :-) Kell egy kevésbé pozitív karakter és azért szögezzük le, ő azért annyira nem gonosz. Az, hogy vég nélkül meg akarja semmisíteni a Glee Clubot, szerintem nagyon vicces. Főleg a módszerei. A monológjain meg irtó jókat lehet röhögni, amilyen hasonlatokat használ a másik szóbeli lealázásához, az valami szenzációs..
  Lehet értelmetlen volt a Klaine őrületét beletenni a sorozatba.. dehát ez egy alapvetően vicces sorozat, én ezen is jót szórakoztam.. (valóban nem logikus, de irtó komikus volt)
  .. szóval Sue karaktere nem a Glee pestise, hanem egy olyan háttérelem, amelyik szerencsére néhanapján előtérbe kerül, és jól megkeveri a lecsót :-)

 2. végre valaki megfogalmazta a legnagyobb problémámat. Mint a karakterek nagy részét, Sue- is sikerólt elrontani, pedig az elején én is imádtam. Amit viszont most csinálnak vele, botrányos, a monológjai már nem szórakoztatnak, hanem untatnak, és szomorú vagyok, hogy Tina és Blaine mellett talán őt tették tönkre a legjobban.

  • Azért örülök annak, hogy hogy vannak olyanok is, akik velem értenek egyet. De hát, pont ez a szép a sorozatban, mindenki másként vélekedik :)

 3. Nem igazán értek egyet. Sue olyasvalaki, aki állandóságot jelent a változó időkben. Nem is igazán próbálom megérteni, nem is próbálkozom vele, hogy mit miért csinál, mert ő Sue, és alapvetően persze egy karakter általában fejlődik, de nem fordul ki magából. Valahogy úgy lehet, hogy nincs Glee klub Sue nélkül.
  Emellett meg a nyakatekert mondatain még mindig nagyokat tudok nézni, aztán miután leesett, nevetek rajta, mert a legtöbb olyan logikai (vagy minek nevezzem) képtelenség ami egy átlagembernek nem jutna eszébe és minden elismerésem a szövegírónak, mert másnál ilyet nem tehetne meg.
  Sue a Glee ikonikus karaktere és igenis kell

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here