Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal 2015: Kritika a harmadik elődöntőről

A Dal 2015: Kritika a harmadik elődöntőről

8
Oszd meg!

Ahogy azt már a múlt héten sejtettem, a ma esti döntő piszok erős lett, és konkrétan úgy jártam, hogy nem tudtam kiválasztani hat olyan előadót, akit szerettem volna továbbjuttatni. De tényleg, egyedül Péter Barbarát küldtem volna haza, a többiek mehetnek a középdöntőbe. Bezzeg a múlt héten, abból a tré mezőnyből nehéz volt ám kedvenceket avatni…

a-dal-2015-fool-moon

A mai este tényleg nagyon de nagyon odacsapott. Iszonyú erősnek éreztem a mezőnyt. És igen, megértem a negatív észleléseket, amiket a zsűri említett, például Keresztes Ildikónál a dalszöveg kuszaságát, vagy a Proof of Life-nál a rapbetét gyengeségét, de szívesen adtam volna nekik még lehetőséget a bizonyításra. Egy biztos, az itteni dalokat nagyon sokszor vissza fogom még hallgatni, és kíváncsian várom az akkusztikus verziókat.

Habár kilenc dalt nagyon szerettem és szívesen hallgattam, de mélységesen egyetértek Rúzsa Magdolnával. Megadtuk mindenkinek a lehetőséget az éneklésre, itt és most le kellene zárni az egész műsort, a maradék három adást lefújni, és kikiáltani Csemer Boglárka Boggiet a győztesnek. gyorsan megvenni neki a repjegyet Bécsbe, és full vigyorban ülni májusig a tudattól, hogy a lehető legjobb dalt küldtük a szomszédba. Igen, Boggie az abszolút favorit a teljes mezőnyt ismerve – no meg mert kiesett az Ősz utca. Boggie dala fontos üzenetet közvetít, a színpadi kép egyszerű de nagyszerű, és tényleg sugárzik valami természetes báj a lányból, amit öröm látni. Ez úgy ahogy van Eurovíziós produkció.

a-dal-2015-boggie

Ettől függetlenül több előadónál is azt éreztem, hogy “ha már Boggie nem mehet, akkor menjél te“. Például Wolf Kati dala nagyon slágergyanús, tök jól dúdolható, és Kati remek volt a színpadon, és tényleg megvan benne a szakmai alázat, hogy ex-zsűritagként nevezett újra.

Gájer Bálint előadása is vérprofi volt. Amikor a kisfilmben említették, hogy “magyar Michael Bublé” felszisszentem egy cseppet, de látva az előadást, hát, egyet kell értenem. Amennyire nem csíptem a Voice-ban – és hát, emberként most sem szimpatikus – az énekesi kvalitásait igenis elismerem. És ez a lényeg. Az este legnagyobb meglepetése volt az Other Planet zenekar, semmi extrát nem vártam tőlük, aztán bumm, robbantak. Szeretem, ha meg tudnak lepni.

spoon-a-dal-2015

Nagyon örülök, hogy a közönség a Spoon srácoknak szavazott bizalmat. Az X-Faktorban beváltatlan ígéret voltak végig, de itt, A Dal elődöntőjében meglepően jól adták elő a dalukat, ami rohadt gyorsan a fülembe mászott, és nagyon megszerettem. Mondjuk hiányzott a fütty, attól igazán egyedi a dal, remélem ezt a középdöntőben pótolják.

Keresztes Ildikó hiányozni fog, brutál jó hangja van a nőnek, és szerintem a dalának is létjogosultsága lenne a legjobbak között. Mármint, legalább a középdöntőben. A Fool Moont is csípem, de tény, hogy a tavalyi daluk jobb volt, és ma este inkább a színpadi kép, a cuki mozgás tetszett tőlük annyira, mintsem maga a dal. A Proof of Life szintén nagy meglepetés volt számomra, de bejött a daluk, kár értük.

tatar-csilla-a-dal-2015

Pozitívumként említem amúgy, hogy Tatár Csilla meglepően sokat fejlődött ma estére. Persze, még vannak bénaságok, és ciki, amikor a feltett kérdéseire sem a zsűri, sem az énekesek nem válaszolnak, de igazából ez az egyetlen negatívum, amit említhetek. Kellett ez a három adás, de Csilla belejött, örülök a fejlődésnek.

Más szempontból is érzékelek némi javulást, már nem ismétlik annyit a Running instrumenális változatát. Már egyáltalán nem hangos a zsűri értékelése alatt az aláfestő zene. Ha meg szóba jött a zsűri, valahogy ma jött be a legjobban amit csináltak.

Jövőhéten érkezik az első középdöntő. Erről az adásról már lesz Élő Blog az oldalon, tartsatok velem!

3701 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

8 Hozzászólások

 1. Egyetértek azzal kapcsolatban, amit Boggie-ról írtál. Még csak annyit tennék hozzá, hogy azért is jó lehet a dal, illetve az, hogy ő képviselne minket, hogy őt azért egész Európa ismeri, a Parfüm miatt, és ez bizony egy jó pont lehet, sok szavazatot hozhat. (Igen, most nem a dal szempontjából néztem, de az is fantasztikus, az énekesnővel együtt. Tényleg nagyon szurkolok neki. :3 )

  • Az ismertség önmagában nem oszt, nem szoroz. Az angoloknak három évig az volt a stratégiája, hogy nemzetközi sztárokat küld az eurovízióra – mint a Blue zenekar vagy Bonnie Tyler – de nem sokra mentek vele. Ahogy a németek sem a Cascadával emlékeim szerint.

 2. Keresztest hiányolni fogom a későbbiekben, mert a szöveg miatti kötözködéssel együtt simán középdöntőt ért volna. Megjegyzem Bécsben egy magyar dallal nem biztos, hogy a szemére hányták volna, hogy kusza a szöveg. Aláírom, hogy fontos a szöveg, de sokkal nagyobb hiba nálam, ha bugyuta vagy közhelyes az egész.
  Wolf Kati elképesztő volt és lenne esélye, ha ő kerülne oda.
  Bogi tényleg szuper volt és egyetértek mindennel, ami róla elhangzott.
  A Spoon nagyon meglepett, sokkal jobbak voltak, mint amit előre gondoltam. Jó érzésű dal, a hangokkal minden rendben volt, első hallgatásra megmarad.
  A Fool Moon tavaly az egyik kedvencem volt és idén is jók voltak, de azért a két dal közül nem kérdéses, hogy melyik volt a jobb.
  A többieket meghallgattam, volt aki nem is volt rossz, de nem emelkedtek ki

 3. Nem tudom, nekem az idei 30 dal olyan semmilyen. Négyet vártam az egészből,mindenhol csalódtam, ebből itt volt a másik kettő: a Fool moon nagyon gyengén szólt szerintem pedig imádom a dalukat, a másik meg Boggie, csak nála meg most még jobban előjött az, mint a feltöltött verziónál, hogy mire beindul a dal elalszok rajta.
  Vannak köztük jó számok, de szinte mind egyszerű rádiósláger és nem dalfesztiválra való.
  Ne legyen igazam, de szerintem finoman fogalmazok, ha idén az első 15-ben sem leszünk benne.

 4. Úúú, biztos, hogy ugyanazt az adást néztük??
  Én ezen is szenvedtem. A felvezető szövegek már megint szánalmasak voltak, ahogyan az első adásban is írtad, és hogy bizonyos szavakat még ki is emelnek hatalmas betűkkel, ááá. Szörnyű :)

  A dalokról. Én is egyetértek Suxellel, bár tegyük hozzá, hogy a múlt heti adást én ugye nem láttam, de nekem nincs kedvencem. Tetszett volna Keresztes Ildikó dala (pedig én az ő személyét nem kedvelem), erre olyan gonoszul lehúzták, hogy arra nincsenek szavak.
  Nekem Gájer Bálint dalával ugyanaz a gondom, mint a Fool Moonnal: hogy nem Eurovízió kompatibilis. Tetszett viszont Wolf Kati dala (pedig a Szerelem mért múlsz-tól hidegrázásom volt) és a Spooné is (pedig nem követtem az őszi X-Faktort, nem ismertem őket). Mujahid Zolié viszont nem és nem is értettem, miért öltözik katonaruhába. Vagy milyenbe, brrr. Mondjuk Péter Barbara űrhajós szerelése ugyanekkora mellébénázás volt.

  A zsűri végleg üti a biztosítékot: Pierrot annyira kihúz közülük, hogy az lassan neki szégyen.
  A másik, amin gondolkodtam, hogy nem hiszem el, hogy 350 dalból ez a legjobb 30. Kizárt, hogy némelyiknél ne lettek volna jobbak és hogy azokat, amiket már itt szétaláznak, miért juttattak tovább. Mindegy, ez van.

  • LOL. “Ugyanazt az adást néztük?” Én akkor szoktam erre gondolni, ha elolvasom a comment:com kritikáját :)

   Amúgy, este épp azt figyeltem, hogy sokszor Csiszár kevesebb pontot adott egy előadónak, mint Pierrot.

   És igen, a felvezető szövegek továbbra is gázak, de hát, ha egyszer mondani kell valamit… Mert hogy néz már az ki, ha nem mondanak semmit? :D

 5. Other Planet nekem nem tetszett. Örülök hogy a nézők a Spoont jutatták tovább mert a nagyon jól énekelték el a dalt annak ellenére hogy a végén volt egy kis tecnikai probléma ha jól láttam akkor Marci fülesével volt gond. Boggie dala tényleg oda való az üzenete miatt is. Tatár Csilla a pontozáskor folyamatosan vágta a pofokat. Remélem jővőre más lesz a műsorvezető.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here