Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal 2015: Kritika a második elődöntőről

A Dal 2015: Kritika a második elődöntőről

13
Oszd meg!

Elnézve a mai fellépők listáját nem voltam túl izgatott A Dal miatt. Tulajdonképpen egy olyan dal sem volt, ami előzetesen hű, de nagyon megfogott volna. Egyedül azért drukkoltam, hogy Szécsi Böbe és Saci képesek legyenek élőben produkálni magukat, mert azért a dal nem rossz. Sajnos nem jött nekik idén sem össze, ki is estek a mezőnyből.

A múlt heti kritikámban megannyi kritikai észrevételem volt a műsort illetően. Kicsit úgy érzem, hogy jó irányba javult a műsor technikai része. Kevésbé volt hangos az aláfestő zene, feszesebb lett a műsor, a felvezető kisfilmek sem tartalmaztak annyi ostobaságot, szóval pár dolgon javítottak. (Persze ezzel nem azt mondom, hogy az én kritikai észrevételeim alapján kellene megreformálni a műsort, még ha van egy ilyen felhangja is a dolognak.)

tatar-csilla-a-dal-2015

Azt még valahol benyelem, hogy az applikációs szavazás továbbra is fizetős. Nem szívesen, de megteszem. Viszont… Tatár Csilla ezen a héten is totálisan leszerepelt. És bármennyire is szeretné Csiszár Jenő, nem fogom erényként elismerni azt, hogy baki nélkül ki tudja mondani: Szécsi Saci. Csak lassan kell mondani, ennyi, na bumm.

Csilla ma este is rengeteget bakizott, és nem csak azzal, hogy a zsűri szavazása előtt leküldte a zenekart a színpadról. Még a dalok címét is kipuskázta (pedig vazze, az totál megjegyezhető), megint ugyanazokat a kifejezéseket ismételte másodperceken belül, és egy rakat ehhez hasonló amatőr dologgal rukkolt elő. Igazság szerint ezeket még benyelném, de amikor átváltott fangirl üzemmódra a Leander Rising produkciója után, és éljenezte a zenekart, na az volt a lehető legamatőrebb hozzáállás. Értem én, szereti a bandát, a dal az életéről szól, de ezt pont leszarom. Műsorvezetőként maradjon pártatlan, vagy legalább próbáljon meg annak tűnni. Elhiszem, hogy nehéz, pláne ha nagyon szeretünk valamit, de könyörgöm, mindenki másnak megy. Nem is emlékszem magyar tévéműsorból ilyen szintű fangirlködésre egy műsorvezető részéről sem. Persze, haloványan szoktak utalgatni arra, hogy kit szeretnek, meg kit nem, de ez azért erős túlzás volt. Vagy csak én érzem annak?

leander-rising-a-dal-2015

Múlt héten nem tértem ki rá külön, de a zsűri szavazása nem tetszik. Itt nem arra utalok, hogy Pierrot mindenkit lepontoz, mert semmi sem találja el az ízlését. Hát ez van, kemény kritikus. Viszont így, hogy egymás után szórják a pontokat, akaratlanul is befigyel az a faktor, amit Philipp mondott el múltkor Bogi előadása után: “Mindenképpen a középdöntőben akarlak tudni“. Az adott zsűritag egyéni preferenciája miatt képes felpontozni az előadót a továbbjutás érdekében. Ez nem fair a többiekkel szemben, úgyhogy jobban csípném, ha mindenki egyszerre szavazna, aztán meg egyenként megmutatnák, utólagos módosítás nélkül.

Ha már a zsűri szóba került, igen, érezhetően keményebbek, jobban beszólnak, és ez valahol tetszik is, valahol viszont irritál. Végül is, ott ül napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője, a szomorú bohóc zenei producer, az m1 nagykutyája és egy volt rádiós műsorvezető. Most tényleg letettek ők annyit az asztalra, hogy kvázi a kollégáikat nyilvánosan kritizálják? Követelhetik, még ha csak lájtosan is, de a komplett dalszöveg átírását és/vagy a hangszerelés megváltoztatását? Fair dolog ez a kollégákkal szemben? És persze, most arra gondolhatsz, hogy akkor én miért írok kritikát a műsorról, de hé, nem én döntöm el ki jut tovább, hanem ők. Én csak egy néző vagyok, akinek van egy felülete arra, hogy megossza a gondolatait.

a-dal-2015-zsurije

Sok mindent pofáztam már a mai műsorról, de a dalok valahogy nem kerültek szóba. Na igen, ennyire éreztem erősnek ezt a tízes mezőnyt :) Előzetesen megszerettem ugyan Saci és Böbe dalát, de tök esélytelen volt, hogy bejussanak a középdöntőbe, így nem is ringattam magam illúzióba. Mindenesetre az utolsó ötös szavazásnál úgy voltam, hogy hajrá Dér Heni vagy Saci, és naná, hogy a New Level Empire kapott bizalmat, pedig már előre örültem a kiesésüknek. Nem kellett volna, de pacsi az m1-nek, amiért időben váltogattak a kamerákról, és egy pillanatra sem kellett Zola csücsörítő ajkát bámulnom, miközben csókolgatja a kamerát.

Az előadásoknál Szabó Ádám nagyon meglepett. Felvételről nem fogott meg a dala, de élőben előadva teljesen elkápráztatott a hangjával, kellemes meglepetést okozott. Ugyanebbe a kategóriába tartozik Oláh Gergő is, nem is tudom énekelt-e már valaha bárki is ilyen nagyot A Dal színpadán, mint Oláh Gergő. De tényleg, brutálisan tolta Gergő, de Ádám sem sokkal maradt el mögötte. Még Dér Heni tetszett a színpadon, csodálatos volt a színpadi kép, a leples megoldásért ötletes.

olah-gergo-a-dal-2015

A maradék hét előadóról és dalról nem igazán tudok mit mondani, mert így, percekkel a műsor után sem maradtak meg bennem. Mármint, meghallgattam őket, tudom, hogy a New Level Empire nem tetszett, a Chances hamis volt, Ív-en meg egyenesen behaltam, de alapvetően elsikkadt a maradék hét előadó, egy taktust se nagyon tudnék felidézni a dalukból, csak arra emlékszem, hogy nem jött be az, amit hallottam.

Jövőhéten újra szól A Dal, érkezik a harmadik, és egyben utolsó elődöntő. Jönnek végre a nagyágyúk, mint Wolf Kati, Boggie, Keresztes Ildikó, a Fool Moon és a gyönyörű Spoon-fiúk is, akiknek mostanság annyit hallgattam a dalát, hogy tökre megszerettem (de kétlem, hogy élőben tudnának produkálni). Szóval, nagyon várós lesz a jövőheti adás, és egyben szomorkodom is, hogy annyi jó dalt zsúfoltak egybe, meg a múlt héten is ez volt, most meg egy ennyire lájtos mezőnyben naná, hogy nem fájt a kieső, bezzeg múltkor – meg majd a jövőhéten…

szabo-adam-a-dal-2015

13 Hozzászólások

 1. Én ezt pont fordítva éreztem. A múlt heti elég gyenge mezőny volt (leszámítva a Karmapolist, Gergőt, Balázst és Timit), míg a mostaniba túl sok jó dal volt. Alig volt olyan ami nem tetszett. Ádám meglepett óriásit énekelt, a dal is nagyon jó! Ív dala tetszett nagyon de stúdión sajna nem ilyen jó…A Szécsi lányok is jók voltak meg a New Lever Empire is :) Amúgy most lehet, hogy hülyeséget kérdezek de a Leander Rising-ba nem az Éjjel-Nappal Budapestes Dávid gitározott? :DDD

 2. Nem bírtam tegnap nézni az adást, úgyhogy külön köszönet az összefoglalódért. Az alapján úgy érzem, nem is maradtam le semmiről :) Illetve Oláh Gergő és Szabó Ádám dalát majd meghallgatom, a többit meg csak a középdöntőben…

  • Dettó, így voltam vele! Mondjuk annyi, hogy én már előre meghallgattam mindet. Úgyhogy köszi az összefoglalót.

 3. Az Ikrek és Heni dala nagyon jó volt, de élőben nem hatottak úgy, mint stúdióban. Gergő és Ádám viszont pont fordítva, élőben sokkal nagyobb volt a hatóerő mindkét dalban. Az NLE továbbjutását nem sajnálom, a dal nem volt rossz, de ez is inkább stúdióban szólt jobban, Zola nem jó frontembernek.

  Amit nem értettem, hogy lehetett a botrányosan szar Éliást továbbvinni Leanderékkel szemben. A múlt héten is sikerült a két rosszat továbbvinni Farkas Jenser Balázzsal szemben, de tényleg nem tanultak a hibáikból? Éliás 2 évvel ezelőtti dala sokkal erősebb volt, azzal bezzeg nem jutott tovább.

  Pierot pedig borzalmas, ahogy pontoz, az kritikán aluli. Neki a jó dal a kevés pontot, a rossz dal sok pontot jelent. Chances pl. 8 pontot ért nála, Heni, NLE pedig 4-et, Ikrek 5-öt, nem is értem, mit hall ez az ember.

  • Éliáson én is meglepődtem. Múltkor jó volt a dala, de ez a mostani elég gagyi, ráadásul hangban sem volt semmi extra :/

 4. Nekem ez az adás kellemes csalódás volt a múlt hét után. Jobbak voltak a dalok, bár én is úgy gondolom, hogy Gergő és Ádám mellett a többi előadó felejthető volt. A zsűriben én Pierrotot kimondottan kedvelem, az egyetlen aki úgy is pontoz amilyen kritikát adott…azt viszont továbbra sem értem, hogy Rákay Philipnek hogy van pofája a zsűriben ülni csak azért mert programigazgató vagy mi. A New Level Empire továbbjutását nem érte, én konkrétan bealudtam a daluk alatt, pedíg még annyira nem is voltam fáradt. Azt viszont sajnálom, hogy Dér Heni nem jutott tovább, szerintem jó volt a szám és ő legalább élőben is tud produkálni nem úgy, mint egyes előadók! Kíváncsi leszek a jövő heti adásra, meg utána a középdöntőkre. Jah és még valami, úgy örültem, mikor Levi mondta, hogy az Ősz utca lett a múlt heti kedvenc akusztikus dal :))

  • Még valami. Azon kiakadtam mikor közölték hogy újra lehet írni a dalt, meg kompletten áthangszerelni… Ennyi erővel a kiesettek is jöhetnének teljesen új dalokkal mondván hogy átirták a szöveget sőt úgy egyben a komplett dalt is! Nem értem, hogy ezt mért kell engedni.

  • Rákay Philipnek hogy van pofája a zsűriben ülni csak azért mert programigazgató” -> Na igen, ezen már én is gondolkodom néha… Már negyedik éve :D

 5. Én meglepődtem, ugyanis a Szécsi ikrek szerintem nagyon jól énekeltek élőben is. Megszerettem a dalukat. :D Szerintem sem Ádám, sem Gergő nem volt annyira jó.. unalmas volt ez az adás.

 6. Szerintem azért engedte tovább a zsűri Éliás Gyulát mert el akart kerülni egy újabb botrányt. Múltkor nagyon kiakadt. Engem meglepett hogy ezt az elödőntőt Szabó Ádám nyerte meg. Én nem gondoltam volna hogy a New Lever Empire megy tovább én biztos voltam benne hogy a Leander Rising jut be. Mert tavaly a Depresszió is tovább ment akik szintén úgyanolyan kemély rock banda. Szécsi ikrek szerintem is jobbak voltak mint tavaly. Dér Heni kiesését én is sajnálom. A következő elődöntő is izgalmas lesz

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here