A Dal 2015: Kritika a második elődöntőről

  13
  Oszd meg!

  Elnézve a mai fellépők listáját nem voltam túl izgatott A Dal miatt. Tulajdonképpen egy olyan dal sem volt, ami előzetesen hű, de nagyon megfogott volna. Egyedül azért drukkoltam, hogy Szécsi Böbe és Saci képesek legyenek élőben produkálni magukat, mert azért a dal nem rossz. Sajnos nem jött nekik idén sem össze, ki is estek a mezőnyből.

  A múlt heti kritikámban megannyi kritikai észrevételem volt a műsort illetően. Kicsit úgy érzem, hogy jó irányba javult a műsor technikai része. Kevésbé volt hangos az aláfestő zene, feszesebb lett a műsor, a felvezető kisfilmek sem tartalmaztak annyi ostobaságot, szóval pár dolgon javítottak. (Persze ezzel nem azt mondom, hogy az én kritikai észrevételeim alapján kellene megreformálni a műsort, még ha van egy ilyen felhangja is a dolognak.)

  tatar-csilla-a-dal-2015

  Azt még valahol benyelem, hogy az applikációs szavazás továbbra is fizetős. Nem szívesen, de megteszem. Viszont… Tatár Csilla ezen a héten is totálisan leszerepelt. És bármennyire is szeretné Csiszár Jenő, nem fogom erényként elismerni azt, hogy baki nélkül ki tudja mondani: Szécsi Saci. Csak lassan kell mondani, ennyi, na bumm.

  Csilla ma este is rengeteget bakizott, és nem csak azzal, hogy a zsűri szavazása előtt leküldte a zenekart a színpadról. Még a dalok címét is kipuskázta (pedig vazze, az totál megjegyezhető), megint ugyanazokat a kifejezéseket ismételte másodperceken belül, és egy rakat ehhez hasonló amatőr dologgal rukkolt elő. Igazság szerint ezeket még benyelném, de amikor átváltott fangirl üzemmódra a Leander Rising produkciója után, és éljenezte a zenekart, na az volt a lehető legamatőrebb hozzáállás. Értem én, szereti a bandát, a dal az életéről szól, de ezt pont leszarom. Műsorvezetőként maradjon pártatlan, vagy legalább próbáljon meg annak tűnni. Elhiszem, hogy nehéz, pláne ha nagyon szeretünk valamit, de könyörgöm, mindenki másnak megy. Nem is emlékszem magyar tévéműsorból ilyen szintű fangirlködésre egy műsorvezető részéről sem. Persze, haloványan szoktak utalgatni arra, hogy kit szeretnek, meg kit nem, de ez azért erős túlzás volt. Vagy csak én érzem annak?

  leander-rising-a-dal-2015

  Múlt héten nem tértem ki rá külön, de a zsűri szavazása nem tetszik. Itt nem arra utalok, hogy Pierrot mindenkit lepontoz, mert semmi sem találja el az ízlését. Hát ez van, kemény kritikus. Viszont így, hogy egymás után szórják a pontokat, akaratlanul is befigyel az a faktor, amit Philipp mondott el múltkor Bogi előadása után: “Mindenképpen a középdöntőben akarlak tudni“. Az adott zsűritag egyéni preferenciája miatt képes felpontozni az előadót a továbbjutás érdekében. Ez nem fair a többiekkel szemben, úgyhogy jobban csípném, ha mindenki egyszerre szavazna, aztán meg egyenként megmutatnák, utólagos módosítás nélkül.

  Ha már a zsűri szóba került, igen, érezhetően keményebbek, jobban beszólnak, és ez valahol tetszik is, valahol viszont irritál. Végül is, ott ül napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője, a szomorú bohóc zenei producer, az m1 nagykutyája és egy volt rádiós műsorvezető. Most tényleg letettek ők annyit az asztalra, hogy kvázi a kollégáikat nyilvánosan kritizálják? Követelhetik, még ha csak lájtosan is, de a komplett dalszöveg átírását és/vagy a hangszerelés megváltoztatását? Fair dolog ez a kollégákkal szemben? És persze, most arra gondolhatsz, hogy akkor én miért írok kritikát a műsorról, de hé, nem én döntöm el ki jut tovább, hanem ők. Én csak egy néző vagyok, akinek van egy felülete arra, hogy megossza a gondolatait.

  a-dal-2015-zsurije

  Sok mindent pofáztam már a mai műsorról, de a dalok valahogy nem kerültek szóba. Na igen, ennyire éreztem erősnek ezt a tízes mezőnyt :) Előzetesen megszerettem ugyan Saci és Böbe dalát, de tök esélytelen volt, hogy bejussanak a középdöntőbe, így nem is ringattam magam illúzióba. Mindenesetre az utolsó ötös szavazásnál úgy voltam, hogy hajrá Dér Heni vagy Saci, és naná, hogy a New Level Empire kapott bizalmat, pedig már előre örültem a kiesésüknek. Nem kellett volna, de pacsi az m1-nek, amiért időben váltogattak a kamerákról, és egy pillanatra sem kellett Zola csücsörítő ajkát bámulnom, miközben csókolgatja a kamerát.

  Az előadásoknál Szabó Ádám nagyon meglepett. Felvételről nem fogott meg a dala, de élőben előadva teljesen elkápráztatott a hangjával, kellemes meglepetést okozott. Ugyanebbe a kategóriába tartozik Oláh Gergő is, nem is tudom énekelt-e már valaha bárki is ilyen nagyot A Dal színpadán, mint Oláh Gergő. De tényleg, brutálisan tolta Gergő, de Ádám sem sokkal maradt el mögötte. Még Dér Heni tetszett a színpadon, csodálatos volt a színpadi kép, a leples megoldásért ötletes.

  olah-gergo-a-dal-2015

  A maradék hét előadóról és dalról nem igazán tudok mit mondani, mert így, percekkel a műsor után sem maradtak meg bennem. Mármint, meghallgattam őket, tudom, hogy a New Level Empire nem tetszett, a Chances hamis volt, Ív-en meg egyenesen behaltam, de alapvetően elsikkadt a maradék hét előadó, egy taktust se nagyon tudnék felidézni a dalukból, csak arra emlékszem, hogy nem jött be az, amit hallottam.

  Jövőhéten újra szól A Dal, érkezik a harmadik, és egyben utolsó elődöntő. Jönnek végre a nagyágyúk, mint Wolf Kati, Boggie, Keresztes Ildikó, a Fool Moon és a gyönyörű Spoon-fiúk is, akiknek mostanság annyit hallgattam a dalát, hogy tökre megszerettem (de kétlem, hogy élőben tudnának produkálni). Szóval, nagyon várós lesz a jövőheti adás, és egyben szomorkodom is, hogy annyi jó dalt zsúfoltak egybe, meg a múlt héten is ez volt, most meg egy ennyire lájtos mezőnyben naná, hogy nem fájt a kieső, bezzeg múltkor – meg majd a jövőhéten…

  szabo-adam-a-dal-2015

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here