Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee: Kritika a hatodik évad kezdetéről

Glee: Kritika a hatodik évad kezdetéről

15
Oszd meg!

Többször is leírtam az oldalon, hogy magam sem tudom, várjam-e a Glee hatodik évadát. Nekem bejött az ötödik évad második fele, amikor New Yorkra koncentráltak az írók, és kevés szereplőt láthattam. A hír, hogy visszatérnek Limába, és jön a gimiskedés, hát, őszintén szólva letaglózott. Látva a hatodik évad első két részét kicsit pozitívabban tekintek előre, mert nagy meglepetésemre jó kis duplarész perc volt ez, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem lesz ez mindig így az évad folyamán. Tudom, groteszk, hogy nem tudok pozitív jövőképet látni egy olyan sorozatnál, ami alapvetően a vidámságról szól. De hát, ezt is magának köszönheti a sorozat.

glee-season6-rachel-will

Tehát, mi történt, amíg nem láttuk a srácokat? Rachel sorozata, a That So Rachel minden idők legalacsonyabb nézettségével nyitó show lett, így hamar el is kaszálták. A lányt kipaterolták Hollywoodból, ő pedig Limába költözött, hogy otthon nyalogassa a sebeit, majd úgy döntött visszahozza a Glee Clubot a McKinley-be, és segítséget kér hozzá az iskola vezetéstől, megkerülve Sue-t. Ez így persze mind szép és jó, de most őszintén, ti Rachelt úgy ismertétek meg, mint aki elsunnyog a városból? Ami engem illet, az én képzeletemben ha Rachelt kirúgják az ajtón, visszamászik az ablakon. Ha azt mondják neki, “ki vagy rúgva“, akkor elfogadja, kibérel egy olcsó, lepukkant kis szobát Hollywoodban, pincérnőként dolgozik, és naponta hatszor jár castingra. Vagy visszamegy New Yorkba és bekönyörgi magát a Brodwayre. Szerintem Rachel ilyen. Eddig ilyennek láttam őt. És remélem, miután véget és a New Directions kalandja, újra elhagyja Limát, ilyen is lesz. A lány, aki harcol az álmaiért, pont úgy, ahogy eddig megismerhettük.

glee-season6-rachel

Ami valószínűleg sokaknál kicsapta a biztosítékot, az Kurt és Blaine szakítása. Én csak azért vagyok emiatt dühös, mert tizenhárom részen keresztül bámulhatom a kutyaszemű, szomorú pillantásaikat, és majd hallgathatom, hogy de szerelmesek egymásba és végül újra összejönnek. Pedig én örülnék, ha nem tennék. Szívesen látom Karofskyt Blaine mellett. Kurtnek meg egy olyan pasi kellene, mint az a focista-srác, aki majd jól helyreteszi őt, mert amúgy elég undorító, ahogy a sorozat folyamán Kurt bánt Blainennel. Szóval, jah, ilyen az élet, ezt eltolta. Vannak az életben első szerelmek, akik nagy tűzzel lobognak, aztán egyszer csak vége, és tovább kell menni. Valószínűleg nagyon nagy lenne a felháborodás, ha a végén sem jönnének újra össze, de igazából én tényleg azért drukkolok, hogy ne tegyék. Kurt kapjon egy kemény pasit, aki letöri a szarvát, Blaine-nek meg jó a gondoskodó Karofsky, akihez hozzábújhat.

glee-season6-rodrick

A többi régi szereplőről még említés szintjén sem tudtunk meg igazából semmit, hiába jöttek vissza Limába, hogy segítsenek tagokat toborozni a Glee Clubhoz. De talán majd megtudjuk, hogy alakult Quinn, Tina vagy Mercedes sorsa, mert őszintén szólva, engem még mindig ők érdekelnek jobban. A Glee új főszereplőket toborzott, mentem be is mutattak ötöt, akik szimpatikusak, aranyosak és rohadt jó hangjuk van. Szokás szerint jól sikerült az új karakterek integrálása, ahogy általában, most is felmerült bennem a gondolat, hogy szeretnék többet megtudni róluk, de aztán majd szokás szerint úgy járok, hogy kevés a játékidő, túl sok a szereplő, és nem juthat mindenkire idő. Viszont azt, hogy a régi-új generáció, azaz Marley, Jake, Unique és Ryder nem tért vissza, számomra hatalmas érvágás. Nem is értem amúgy, miért kellett őket kiírni, amikor simán eldalolászhattak volna a háttérben pont úgy, mint Tina vagy Quinn, és amúgy is tizenketten kellenek a színpadra a Sectionalson.

glee-season6-puck-quinn

Ami a Glee fő mozgatórugóját, a dalokat illeti, hát csak hallgatás során nem igazán varázsoltak el, de a képernyőn már igen. Tetszettek a koreográfiák, különösen a Problem esetén, és hát, az újoncok bemutatkozásánál Jane és a The Warblers előadását kétszer is visszatekertem, annyira bejött. Örültem, hogy láttam némi kreativitást is, még úgy is, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott Lea Michele-féle Let it Go csak egy bazinagy karaoké volt. Amúgy jah, durva, hogy már annak is lehet örülni, ha vannak olyan Glee-dalok, amik nem a karaoké vonalon mozognak… A sorozat amúgy minden idők leggyengébb Glee nézettségével nyitott, 0.7-es demót ért el, ezzel a FOX legkevésbé nézett sorozata is egyben. Egy Gotham ismétlés hoz ennyit, ugyanebben a sávban. Őszintén remélem, hogy leadják a maradék tizenegy részt, mert az sem lepne meg, ha nem tennék, ilyen nézettség láttán.

Értékelés: 8/10
Hatalmas meglepetésként éltem meg a hatodik évad nyitányát! Jól szórakoztam rajta, és ha csak egy picit is, de itt-ott megcsapott a régi Glee-feeling, amiért nem lehetek elég hálás. Remélem tartja ezt a színvonalat a szezon, és legalább minőségében méltóságteljesen búcsúztathatom a sorozatot, ami a legnagyobb hatással volt az életemre.

15 Hozzászólások

 1. Én még az előző évadot se fejeztem be..amikor Rachel otthagyta NYADAt és arcoskodott na ott nekem valahogy túl sok lett ez az egész na amikor olvastam mi lett az évad vége..totál elment a kedvem végig nézni a maradék részeket.. Az új évad kritikádat olvasva nem kaptam túl sok kedvet megnézni az új részeket.. Szemét húzás volt Murphytől hogy Marleyket egyszerűen kihúzta a szereplő gárdából hisz nekik is jó hangjuk volt Jaket különöaen kedveltem… :((((((((((((((

 2. Lehet, hogy a leggyengébb Glee évadnyitó lett, de többen nézték mint az előző évad utolsó epizódját, ami szerintem fejlődés, aztán a második epizódra is többen kapcsolódtak be.
  Ami a Klaine vasútat illeti.. Én nagy Klaine rajongó vagyok, de főleg a 2. évadban lezajlott dolgok miatt. De tökre megértem, ha nem vagy odaértük és örökre szét akarod választani őket. Ez a kapcsolat a valóéletben már rég le lett volna húzva a slozin. De ez egy sorozat, és a sorozatoknak mind megvan az OTP-jük (One True Pairing) ezért a vége úgyis Klaine lesz. Nem is lenne baj, ha a készítők rendesen tudnák ábrázolni a kapcsolatukat… Azért én is örülök, hogy most Kurt sóhajtozik Blaine után mert a kis szemét nagyon hidegen viselkedett vele a 3.-4. eévad óta… Mondom én ezt mint nagy Kurt és Chris Colfer rajongó..
  Nekem egyébként annyira nem hiányzik Marley meg Jake mert nekem ők nagyon sótlanok és uncsik voltak. Engem inkább Unique elvesztése nyugtalanít :S meg persze Cory hiányát még mindig érzem, de az nem a sorozat hibája.. Ja, és tökre egyet értek abban, amit Rachellel kapcsolatban mondasz. A régi/igazi Rachel foggal-körömmel harcolt volna a reflektorfényért.

  • Én is csak a második évad miatt kedvelem a párosukat, de ami azóta történet, hát :/ És igen, Finn és Rachel kiesésével ők a Glee OTP-je, szóval emiatt összehozhatják őket. Bár, OTP lehet Santana és Brittany is, őket is nagyon sokan szeretjük :)

 3. Tudom, hogy te a Kurt/Blaine páros ellen vagy, de én azért szurkolok nekik. Kurt tényleg mocskosul viselkedett Blaine-nel, és Karoffsky is jó arc, én bírom, csak hát Klaine az Klaine. :)
  Dalok viszonylag jók voltak, és én is kellemesen csalódtam.
  Rachel azt mondta, hogy még mindig a Broadway az álma, szóval szerintem nem maradt ez annyiban, csak úgy van vele, hogy egy kicsit pihen, és másban próbálja ki magát, ami nem feltétlenül rossz. :) Örülök, hogy visszatértek a régi szereplők, mint Quinn, Puck, Tina, Santana és a többiek, de totál nem értem, hogy akkor minek kellett az előző évada Jake, Marley, Ryder, Unique. Szólhatott volna az előző évad csak New Yorkról, és most újra Lima.
  Ami meg a nézettséget illeti, remélem lesz ez még jobb is, mert ha nem adják le az utolsó évadot, akkor rohadt nagy felháborodás lesz, jogosan. Azt nem tehetik meg!

 4. Én tegnap néztem meg angolul egymás után mind a két részt.Az elsőn majdnem bealudtam de tartottam magamban az erőt ,hogy figyelnem kell mert lesz benne magyarázat.(de a fáradtságra a suli is rá tett egy kalappal).A 2.rész nekem sokkal jobban tetszett.Rachel-ben csalódtam hát én Kurt-ot nem bírom.A hangja istenem ha nem lenne ennyire baba hangja én talán enyhén bírnám.A let it go-t áttekertem mert előtte láttam vidiben és nem nyerte el a tetszésemet.A kedvencem a ‘Home’ és a ‘Problem’ volt.Karofsky szerintem nagyon aranyos volt és evvel kapcsolatban teljesen egyet értek veled.(Klaine dologgal).A szívem igazából Kartie (Kitty és Artie) után fájt.Tudom sokan nem bírják Kitty-t (mondjuk én elejétől fogva kedvencemnek tartottam) de teljesen igaza volt.Hisz otthagyták őket a sz*rban.Artie is otthagyta őt és kész.A Brittana szálra én alig bírok várni *-* OTP-m <33 Az újak közül nekem az ikrek jöttek be a legjobban.De remélem majd többet is megtudhatunk. :) A legjobb jelenet szerintem az volt mikor Sam beszólt a "gyereknek" ,hogy Quinn már csinálta Santana-val :DD amúgy alapból várom az egész évadot :)

  • Kittyt én is nagyon megszerettem, amin tök meglepődtem, mert amikor folyamatosan bevette Marley ruhájának a méretét azt hittem örökre elásta magát nálam. Szóval jah, érthető amit tesz, és örülök, hogy legalább ő megmaradt.
   Sam beszólásai pedig hihetetlenek :D

 5. Bár még nem néztem meg az epizódokat, a vizsgaidőszaknak köszönhetően, de elolvastam a bejegyzést, mert a nyolcadik részig szinte minden fontos mozzanatról tudok (a honlapszerkesztés átka). :)
  A Rachel – dologgal teljesen egyetértek, eddig nem gondoltam erre, ameddig nem írtál róla és most, hogy felnyitottad a szememet kicsit csalódott vagyok. Viszont én örülök annak, hogy az ötödik évados karakterek már nem jönnek vissza… Egyiket se szerettem és nem is volt túl nagy jelentőségük. Legalábbis én így látom. :D
  A Blaine és Karoffsky párosra nem tudok mit mondani, ameddig nem láttam őket, szerintem már csak megszokásból vagyok Klaine rajongó. Viszont volt egy szavazás, ahol régi és új Glee – párokra lehetett szavazni és nagyon meglepő volt, hogy mennyi szavazat érkezett a Blaine és Karrosky kettősre. Pedig még a premierepizód előtt volt. :D
  Mindenesetre, ha el is jutok addig, hogy megnézzem a részeket, biztosan minden hibájával együtt szeretni fogom és előre látom, bömbölni fogok minden részen, mert előre gyászolom a sorozatot. Ha szépen akarnám kifejezni magamat, azt mondanám, hogy nem nézni fogom a sorozatot, hanem érezni, de ez se elég jó megfogalmazás… :)

 6. Ez a sorozat nagyon jó volt a 3. évad végéig (de mutatkoztak az elhalás jelei). Ennek pedig több egyértelmű oka is van. Először is a készítők letojták a saját szereplőiket. Egyik részben vannak, egyikben nincsenek (ez még elnézhető, hátha statiszták), de az megbocsájthatatlan, hogy fél éven keresztül ott van a Glee klubban a srác (már a nevére sem emlékszem annyira fontos karakter valami John Heart talán?), aztán gondolnak egyet és huss, volt-nincs. És még egy szóra se méltatják szegény illetőt. És sajnos nem ő volt az egyetlen ilyen. De bezzeg a Britney-t annyira kell nyomatni, hogy eszméletlen, kb. annyira hülye is a csaj. Idegesítő, lapos, és legszívesebben felképelném, nem tudom minek kellett ennyire a nézőre erőszakolni. Abszolút nem vicces és felesleges karakter volt. De a legrosszabb a karakteridegen tettek. Spoiler következik!!! Rachel, egész gyerekkorától kezdve arról álmodik, hogy a Broadwayen fog szerepelni, persze azután miután a Drámaiskolát befejezte (tehát a Nyadat). Jó oké, el is kezdi az iskolát, szenved vele, aztán nagyon jó lesz benne még a “beavatottak közé” is beválasztják (Madam Tibidoux meghívója), aztán elkezdi a Broadwayen is a főszerepet, megkapja a feltámasztott showba. Oké, eddig érthető az örlődése a két legfontosabb dolga között (iskola-Broadway). Egyik karakteridegen döntése tehát az volt, hogy otthagyta az iskolát, de TALÁN ez még megbocsájtható neki, hiszen a Broadwayért hagyta ott. De az, hogy egy sz@*os bizonytalan filmszerepért kisurranjon a saját előadásáról, aztán meg leszidják és ég mint a Reichstag és utána mégis otthagyja a BROADWAY-t, amiről kb. egész életében álmodott, az megbocsájthatatlan. Összefoglalva ezek miatt, hogy a készítők átgondolatlanül össze-vissza mixelték a szereplőket orrba-szájba emiatt vannak most ott, ahol. Sajnálatos, pedig nagyon jó sorozat volt, kellemes melódiákkal…. :-(

  • Teljes mértékben egyetértek azzal, amit írsz. Tényleg ezek a sorozat legnagyobb hibái, és ezeket nem tudták levetkőzni. A fő poén meg, hogy Rachel elmondása szerint most ismét a Broadwayért küzd…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here