Az öt kedvenc magyar dalom 2014-ből

  0
  Oszd meg!

  2014-ben rákattantam a magyar nyelvű dalokra. Korábban kicsit ódzkodtam, és kevés hazait hallgattam. Azok közé tartoztam, akik jobbára a régi, kultikus magyar zenéket sírják vissza ahelyett, hogy igazán értékelnék a kortárs zenét. No kérem, ennek már vége, és ennek bizony az oldalon is nyoma van: soha nem mutattam még meg ennyi magyar dalt, mint tavaly. Idén pedig ez a tendencia folytatódni fog, mert nem csak a magyar regények, hanem a magyar dalok is megérdemlik a rivaldafényt.

  Egy dolog miatt viszont még mindig kétségeim vannak: magyar dalnak számít-e, ha a dalszöveg angol, de magyar előadó adja elő, készíti el. A kormány álláspontja szerint igen, és így felelnek meg a rádiók is a törvényben előírtaknak, miszerint a lejátszott daluk x százalékának magyarnak kell lennie. Bennem személy szerint még mindig kétségek vannak, éppen ezért csak azokat a dalokat gyűjtöttem össze, amik 2014-ben debütáltak, és nem angolul adják őket elő.

  02-sor

  ByeAlex – Hé Budapest

  byealex-he-budapest

  Az oldal régi követői tudják, hogy mennyire el voltam keseredve, amikor kiderült, hogy ByeAlex képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nem jött be a Kedvesem, nem tartottam jó dalnak, és ez mostanra sem változott meg, noha büszke vagyok arra, hogy Alex megszerezte a tizedik helyet. A nyári újdonsága, a Hé Budapest viszont engem is meghódított! Tetszik a dalszövege, a dallamvilága és az a különleges hangzásvilág, amivel felvértezték. Rongyosra hallgattam!

  02-sor

  Janicsák Veca – Könnyek az esőben

  janicsak_veca_konnyek_az_esoben

  Számomra ez volt az év guilty pleasure dala. Tudom, hogy ez egy laza rádiósláger, kevésbé értelmiségi dalszöveggel, de… nem érdekel. Belopta magát a fülembe és a szívembe, imádom dúdolni, és ha csak meghallom máris mosolygósabb leszek, holott nem egy vidám dal. Itt azért bővebben kifejtettem a véleményem.

  02-sor

  Oláh Ibolya – Egy percig sztár

  olah-ibolya-egy-percig-sztar

  Még mindig oda és vissza vagyok Oláh Ibolya daláért. Itt már elmondtam, hogy miért. Röviden: szókimondó, remek hangzásvilág, Ibolya hangja pedig még mindig wow. Az pedig sok mindent elmond a magyar rádiókról, hogy nem ölelték a keblükre a dalt. Persze, tudom, egyszerűbb a We All-t és a Könnyek az esőbent nyomatni, amiket ugyan jó hallgatni, de nincs üzenetük. Néha viszont tényleg jó lenne egy-egy olyan dal is, aminek igazán van üzenete. Még szerencse, hogy a Youtube-on bármikor meghallgathatom!

  02-sor

  Rúzsa Magdolna – Nélküled

  ruzsa-magdi-nelkuled

  Lehet Rúzsa Magdi dalait nem szeretni? Én képtelen vagyok rá. (Kivéve persze ha nem a remixekről van szó. Abból továbbra sem kérek). 2014 egyik nagy slágere volt a Nélküled, amit bizony én is rongyosra hallgattam. Imádom a dalszövegét, olyan melankólikus, annyit lehet gondolkodni rajta. Tetszik a hangszerelés egyszerűsége, mert nagyon jól átjön Magdi varázslatos hangja.

  02-sor

  Szakács Gergő – Hanghajó

  szakacs-gergo-hanghajo

  Már abban a pillanatban beleszerettem a Hanghajóba, amikor Szakács Gergő a Rising Star válogatóján előadta. Ebben a cikkben már mindent leírtam, csupán annyival egészíteném ki, hogy azóta is folyamatosan hallgatom, és van egy olyan érzésem, hogy soha nem fogom megunni.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here