Az öt kedvenc magyar dalom 2014-ből

0

2014-ben rákattantam a magyar nyelvű dalokra. Korábban kicsit ódzkodtam, és kevés hazait hallgattam. Azok közé tartoztam, akik jobbára a régi, kultikus magyar zenéket sírják vissza ahelyett, hogy igazán értékelnék a kortárs zenét. No kérem, ennek már vége, és ennek bizony az oldalon is nyoma van: soha nem mutattam még meg ennyi magyar dalt, mint tavaly. Idén pedig ez a tendencia folytatódni fog, mert nem csak a magyar regények, hanem a magyar dalok is megérdemlik a rivaldafényt.

Egy dolog miatt viszont még mindig kétségeim vannak: magyar dalnak számít-e, ha a dalszöveg angol, de magyar előadó adja elő, készíti el. A kormány álláspontja szerint igen, és így felelnek meg a rádiók is a törvényben előírtaknak, miszerint a lejátszott daluk x százalékának magyarnak kell lennie. Bennem személy szerint még mindig kétségek vannak, éppen ezért csak azokat a dalokat gyűjtöttem össze, amik 2014-ben debütáltak, és nem angolul adják őket elő.

02-sor

ByeAlex – Hé Budapest

byealex-he-budapest

Az oldal régi követői tudják, hogy mennyire el voltam keseredve, amikor kiderült, hogy ByeAlex képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nem jött be a Kedvesem, nem tartottam jó dalnak, és ez mostanra sem változott meg, noha büszke vagyok arra, hogy Alex megszerezte a tizedik helyet. A nyári újdonsága, a Hé Budapest viszont engem is meghódított! Tetszik a dalszövege, a dallamvilága és az a különleges hangzásvilág, amivel felvértezték. Rongyosra hallgattam!

02-sor

Janicsák Veca – Könnyek az esőben

janicsak_veca_konnyek_az_esoben

Számomra ez volt az év guilty pleasure dala. Tudom, hogy ez egy laza rádiósláger, kevésbé értelmiségi dalszöveggel, de… nem érdekel. Belopta magát a fülembe és a szívembe, imádom dúdolni, és ha csak meghallom máris mosolygósabb leszek, holott nem egy vidám dal. Itt azért bővebben kifejtettem a véleményem.

02-sor

Oláh Ibolya – Egy percig sztár

olah-ibolya-egy-percig-sztar

Még mindig oda és vissza vagyok Oláh Ibolya daláért. Itt már elmondtam, hogy miért. Röviden: szókimondó, remek hangzásvilág, Ibolya hangja pedig még mindig wow. Az pedig sok mindent elmond a magyar rádiókról, hogy nem ölelték a keblükre a dalt. Persze, tudom, egyszerűbb a We All-t és a Könnyek az esőbent nyomatni, amiket ugyan jó hallgatni, de nincs üzenetük. Néha viszont tényleg jó lenne egy-egy olyan dal is, aminek igazán van üzenete. Még szerencse, hogy a Youtube-on bármikor meghallgathatom!

02-sor

Rúzsa Magdolna – Nélküled

ruzsa-magdi-nelkuled

Lehet Rúzsa Magdi dalait nem szeretni? Én képtelen vagyok rá. (Kivéve persze ha nem a remixekről van szó. Abból továbbra sem kérek). 2014 egyik nagy slágere volt a Nélküled, amit bizony én is rongyosra hallgattam. Imádom a dalszövegét, olyan melankólikus, annyit lehet gondolkodni rajta. Tetszik a hangszerelés egyszerűsége, mert nagyon jól átjön Magdi varázslatos hangja.

02-sor

Szakács Gergő – Hanghajó

szakacs-gergo-hanghajo

Már abban a pillanatban beleszerettem a Hanghajóba, amikor Szakács Gergő a Rising Star válogatóján előadta. Ebben a cikkben már mindent leírtam, csupán annyival egészíteném ki, hogy azóta is folyamatosan hallgatom, és van egy olyan érzésem, hogy soha nem fogom megunni.

2364 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.Leave A Reply