Főoldal Érdekességek Érdekességek Az öt kedvenc könyvborítóm 2014-ben

Az öt kedvenc könyvborítóm 2014-ben

0
Oszd meg!

Egy szép könyvborító szinte garantálja, hogy egy könyvön megakadjon a szemem. Persze, a szép külcsíny még véletlenül sem jelenti azt, hogy elolvasom az adott könyvet, de legalább ránézek. Ha egy könyvnek olyan ronda a borítója, mint a DUFF-nak, persze, akkor is elolvasom, mert végső soron a tartalom a lényeg, de nem tagadom, szeretem a szép könyvborítókat.

Ebben a cikkben a 2014-ben megjelent magyar könyvek borítóiból választottam ki az öt kedvencem. Azért döntöttem a magyar könyvek mellett, mert itt biztosra tudom, hogy magyarok állnak az ötlet mögött, no és titkon már a II. Magyar Könyvek Viadala jelöltjeimen agyalok :) Íme, az öt kedvenc magyar könyvborítóm a – de furcsa leírni :) – tavalyi évből!

02-sor

Böszörményi Gyula – Leányrablás Budapesten

leanyrablas_budapesten

Amikor felkerültek a Vörös Pöttyös facebook oldalra az első tervek Böszörményi Gyula regényéhez, eléggé néztem ki a fejemből, és azon agyaltam, hogy “ezt ugye nem gondolják komolyan?“. Nekem nagyon nem jöttek be, de aztán érkeztek az újabb ötletek, majd a végső győztes, a fent látható csoda. Ugye, hogy mennyire szép? Nekem legalábbis nagyon bejön!

Először is, tök jó ez a régies hatás, annyira illeszkedik a regény hangulatához – legalábbis elképzel a fülszöveg alapján az ember egy hangulatot, és ahhoz passzol a borító. Szimpatikus rajta a nő is, imádom a tipográfiát, és az egész nagyon menő. Mikor megláttam a könyvesboltban, csak úgy forgattam a kezeim közt, mert tényleg nagyon jó volt még ránézni is.

02-sor

Fejős Éva – Bangkok, tranzit

bangkok-tranzit

Először is: imádom az Erawan kiadó borítóit. Csodálatosak, egyediek és olyan gyönyörűen szépek, hogy akárhányszor betévedek egy könyvesboltba, mindig a kezembe kell vennem egy-egy Erawan könyvet, hadd gyönyörködjek benne. És bár a kiadó összes könyvének szép a borítója, legjobban a Fejős Éva-style tetszik.

2014-ben megjelent a Bangkok, tranzit bővített, új kiadása, ehhez pedig egy igazán különleges borítót álmodtak meg a kiadó grafikusai. A tipográfia nagyon menő, a kék háttér, a fehér szegény, és persze a figyelemfelkeltő női alak mind-mind zseniális. A kéken megnyugvó piros és sárga felirat első blikkre talán furcsa lehet, a monitoron szebben mutatna szelídebb, világosabb színekkel, de élőben nagyon menő. Mármint, amikor a kezembe fogom a könyvet. Innét is küldöm gratulációm az Erawan stábjának!

02-sor

Kelemen Anna – A nép szolgálatában

a-nep-szolgalataban

Annácska könyvéről kétségkívül sok mindent el lehet mondani, és megértem azokat is, akik a tartalma miatt fujjolnak – vagy akár a szerző okán. Az viszont szerintem egyértelmű, hogy a borító nagyon menő.

Imádom az egyszerűségét és a színeit. Túl lehetett volna ezt bonyolítani, simán rányomhatták volna Anna agyonretusált fotóját is, de ez így sokkal figyelemfelkeltőbb és egyedibb. Ez az egész így, ahogy van, egyszerűen nagyszerű.

02-sor

Kemény Zsófi – Én még sosem

en-meg-sosem

A slam műfajban már nagy sikert magáénak tudó Kemény Zsófi első regénye a Tilos az Á könyvek gondozásában jelent meg idén. Elég sikeres a könyv, a Bookline toplistán már napok óta előkelő helyen tanyázik. A történet mellett pedig a csodaszép borító is felkeltette az érdeklődésem.

Először is, szuper, hogy három magyar fiatal látható a borítón. Bizony, ők magyarok, a fotó pedig direkt a könyv miatt készült. A srácok helyesek, a lány nagyon szimpatikus, és imádom az elgondolkodó ábrázatukat. A tipográfia egyszerű de figyelemfelkeltő, és azok a kis fehér “vonalkák” az alakokon még egyedibbé teszik az egész koncepciót. Élőben is megcsodáltam már a könyvesboltban, nagyon szépen mutat ott is. A regényt pedig jövőre biztos elolvasom :)

02-sor

Nyáry Krisztián – Igazi hősök

igazi-hosok

Egy biztos, Nyáry Krisztián összes könyvének gyönyörű a borítója. Hihetetlen amúgy, hogy mennyi kreativitással rendelkeznek, és milyen szépen haladnak azon az úton, amit Nyáry első könyve megkezdett. Adott a sorminta, a már-már várt stílus, és nem is okoznak csalódást.

Az Igazi hősöknél imádom a sötétkék hátteret, a lenyűgözően egyszerű tipográfiát, de ami igazán különlegessé teszi, a képkeretek a falon. Tényleg úgy néz ki az egész, mintha egy igazi falon lennének a fotók, de azért ha kicsit jobban megnézzük, lehet látni a photoshopot, de… kit érdekel? Ez így gyönyörű, ahogy van. Csodálatosan szép!

AHOGY ÉN LÁTOM – ÉVÉRTÉKELÉS – 2014 LEGJOBBJAI

 • december 29: A tíz kedvenc Young Adult könyvem 2014-ben
 • december 30: Az öt kedvenc New Adult könyvem 2014-ben
 • január 01: Az öt kedvenc könyvborítóm 2014-ben
 • január 02: Az öt kedvenc magyar könyvem 2014-ben
 • január 03: 2014 legszexibb pasijai a sorozatok világából
 • január 04: 2014 legvonzóbb hölgyei a sorozatok világából
 • január 05: Az öt kedvenc külföldi dalom 2014-ből
 • január 06: Az öt kedvenc magyar dalom 2014-ből
 • január 07: Öt emlékezetes pillanat a 2014-es magyar műsorokból
 • január 08: Az öt kedvenc filmem, amit 2014-ben láttam
 • január 09: A kedvenc újonc-sorozataim 2014-ből
 • január 10: A kedvenc sorozataim 2014-ből

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here