Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Reign: Újra a régi fényében ragyog a sorozat

Reign: Újra a régi fényében ragyog a sorozat

2
Oszd meg!

A második évadról már írtam egy kritikát, akkor az első két rész alapján nem voltam túl elégedett a látottakkal. Bíztam benne, hogy a folytatás majd jobb lehet, hogy csak egy kis idő kell a sorozatnak, és összeszedi majd magát. Szerencsére a bizodalmam nem volt alaptalan, a Reign pedig szépen-lassan király lett, és olyan izgalmas rész után tért szünetre a show, hogy kábé kaparom a falat a folytatásig. Szóval, mindenképpen jár a pacsi az íróknak, hiszen sikerült úgymond kilábalni a minőségi lejtmenetből, amire valljuk be, nem sok sorozat képes. A Reign második évadának azért kellett olyan négy-öt rész, mire igazán beindult, de most már ismét megállíthatatlannak tűnik – remélem az is marad!

reign

A természetfeletti, szellemes szál ugyan megmaradt, ezt egyelőre még mindig nem tudom hová tenni, de a többivel nagyon elégedett vagyok. Az új szereplők izgalmasak, Narcisse különösen az, de Conde herceget, és Claude hercegnőt is nagyon csípem. Catherine továbbra is az egyik, hanem a legjobb karakter. Azok a beszólások, a csavaros észjárás és az anyai létének a kihangsúlyozása döbbenetesen jó. A Mary és Francis közti ellentét zseniális, ahogy azt is imádom látni, mivé lett a házasságuk, és milyen problémákkal kénytelenek szembenézni az uralkodói létük alatt. Persze, arra várok, hogy végre újra boldogok lehessenek, de ez az állapot amiben most vannak, annyira izgalmas, és olyan döbbenetesen jó jeleneteket produkál, amik különösen izgalmassá teszik a sorozatot. Spoileresen folytatom, aki nem látta a második évad első felét részét, az most ne olvasson tovább.

reign-mary-catherine

Tehát, spoileresen folytatom. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy milyen fő bonyodalmat hoznak majd be az írók. Eszembe nem jutott volna ez a protestáns vs. katolikus kérdés. Európaiként számomra döbbenet, hogy a vallási különbség mennyi ellentétet szül, holott csak keletre kellene tekinteni, hogy belássam, az, ami hatszáz éve Európában tombolt, továbbra sem tűnt el a világból. Az, hogy a vallás miatt háborúk, harcok és ellentétek alakuljanak ki. A Reign a protestáns vs. katolikus kérdést remekül kezeli, isteniek az ebből fakadó jelenetek, ráadásul izgalmassá is teszik a sorozatot. Őszintén szólva eléggé megkoptak már az ismereteim Európa középkorát illetően, így ez a kérdéskör behozatala tényleg nagyon jó pont, amit örömmel veszek még úgy is, ha meglehetősen modernnek és mainak tűnik Mary és Francis gondolatvilága a vallásszabadságról. Ja, és azt, hogy történelmileg mennyire hű a sorozat, továbbra sem igazán tudom megítélni, de ezen a ponton valahogy nem is érdekel :)

reign-mary-francis

Persze a legjobb, ami a sorozattal történhetett, az Mary és Francis ellentéte. Én legalábbis így látom, mivel a korábbi részek folyamán annyira megszerettem a párosukat, és úgy drukkolok a boldogságukért, hogy kifejezetten izgalmas, és egyben fájdalmas is látnom azt, ami kettejük közt zajlik. De hé, ettől a sorozat egy sorozat, nem? Milyen sorozat lenne az, ahol a forgatókönyvírók nem gördítenek akadályokat a főszereplőink elé? Nagyon át tudom érezni Francis helyzetét is, megértem, hogy hazudott, de Mary álláspontja is tök érthető a haragról. Sajnos pár külföldi oldal lelőtte a nagy Reign spoilert, így Mary megerőszakolása nem ért meglepetésként. Az a pár jelenet, Mary és Catherine közt annyira erős volt, hogy háromszor tekertem vissza a komplett beszélgetést, Mary viselkedése pedig a tragédia után olyan realisztikus volt… Nagyon megfogott ez a szál is.

reign-narcisse-lola

Szerencsére a mellékszereplők is belelendültek az évad során, és izgalmakból ott sem volt hiány. Narcisse és Lola közös jeleneteit különösen szerettem, azokban a pillanatokban nem volt nehéz megszeretni a főnemest. Claude hercegnő is egy szuper karakter, imádom, hogy annyira Catherine amennyire csak lehet, ráadásul a múltja, hogy megölte a testvéreit annyira borzasztó, hogy még azóta is az államat keresem. A szellemes közjáték itt teljesen érthető, ráadásul Catherine-nek olyan ütős pillanatai vannak ilyenkor, hogy abszolút nem tudok haragudni a szellemek jelenléte miatt. Jah, és Nostradamus abszolút nem hiányzik.

Értékelés: 8/10
Kicsit lassan indult be az évad, de aztán a folytatás már nagyon izgalmas lett. Őszintén bízom benne, hogy megmarad ez a pompás színvonal az évad második felére is, amit majd nyáron fogok csekkolni.

reign-royal-couple

2 Hozzászólások

  1. Várni akartam a második évaddal, de a kritikád után úgy döntöttem, hogy mégis csak elkezdem!! IMÁDTAM. Egy nap alatt néztem meg mind a 10 részt, nagyon várom már a folytatást.
    köszi a kritikát!!

    • Nagyon örülök, hogy tetszett, már volt értelme megírni a kritikát :) Rossz hír viszont, hogy innentől még nehezebb lesz a várakozás a következő nagyobb adagig. De kibírjuk :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here