Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Rising Star: Az utóbbi évek legjobb tehetségkutatója

Rising Star: Az utóbbi évek legjobb tehetségkutatója

9
Oszd meg!

Mielőtt elstartolt volna itthon a Rising Star, mindenütt azt lehetett olvasni, hogy milyen sok országban bukott meg a formátum, és vélhetően a Tv2-n is ez a sors vár a műsorra. Amikor végre elkezdődött, sokáig csak lestem ki a fejemből, mert fogalmam sem volt, hogy mire megy majd ki a játék. Most, a második élő döntő (vagy minek nevezzem) után pedig teljesen egyértelmű a számomra, hogy az utóbbi évek legjobb tehetségkutató műsora a Rising Star. Egyedül Az ének iskolája vetélkedhetne vele, de az tehetséggondozó műsorként van aposztrofálva, és úgy érzem azt a célt is látja el. Visszatérve a Rising Starra, a műsor egyszerűen zseniális, izgalmas és formabontó. És igen, sokkal jobb, mint az X-Faktor.

Ördög Nóra és Majka a Rising Star műsorvezetői | Fotó: Tv2
Ördög Nóra és Majka a Rising Star műsorvezetői | Fotó: Tv2

A FORMÁTUM

Idő kellett, mire megértettem a formátumot, de mostanra teljesen megszerettem. Sőt, bátran ki merem jelenteni, hogy ez a legizgalmasabb tehetségkutató formátum itthon. A The Voice előnye a forgó székek voltak, de azt Mező Misi elrontotta, az X-Faktornál a kiválasztásos székes játék lehetne még ütős, de az meg unalmas lett. Ráadásul ezek az elemek csak a válogató szakaszban játszottak, az élő döntőkre unalmas lett mindkét műsor. Szóval jah, a Rising Star ezzel a formátummal jött, látott és győzött.

Több olyan hozzászólást is láttam, ami a Rising Star kapcsán bundát emleget. Megértem, hogy miért teszik, valóban összeesküvésre adhat okot az, hogy a zsűrinek most először van igazán beleszólása a dolgokba a hazai tehetségkutatók történetében. Eddig maximum az adás végén ejthettek ki valakit, de a Rising Star zsűritagjainak a voksai igenis számítanak. Méghozzá nagyon. A múltkor azt pedzegettem, hogy most a zsűri, vagy a nézők döntenek. Azóta rájöttem, hogy ketten, együtt, és emiatt válik izgalmassá az egész.

A fal szerepe továbbra is jelentős... és izgi! | Fotó: Tv2
A fal szerepe továbbra is jelentős… és izgi! | Fotó: Tv2

Az élő showk rendszerét pedig fantasztikusnak tartom. A jól teljesítő énekesek eljutnak a hetven százalékig, így felemelkedik a fal, megvan a drámai csúcs, ők már megnyugodhatnak. Nekem is jó nézőként, hogy drukkolhatok, figyelhetem a százalékmérőt, a zsűrit, és szó szerint izgulok, hogy mi lesz. Azok, akik hetven százalék alatt teljesítenek, a veszélyzónába kerülnek, a legkevesebb százalékot elérő pedig a zónából választ párbajellenfelet. Ez a húzás is zseniális, mert ez is egy plusz izgalmat ad az egészhez. Konkrétan amikor már másodjára kellett párbajoznia Szén Alexandrának ledöbbentem, és annyira elkezdtem drukkolni a lánynak, hogy az hihetetlen.

A formátum szerintem izgalmassá teszi a műsort, és ez a legfőbb erőssége. Azt nem tartom már izginek, hogy mindenki énekel, tét nélkül mondanak dolgokat a mentorok, aztán összezavarják őket egy helyre, majd jön a párbaj, és a kiesés. Uncsi. Viszont az, ahogy a Rising Star kvázi megújította a tehetségkutatókat, és képes volt szó szerint izgalmassá tenni minden adást, az mesés.

Várhegyi-Lucas Palmira az egyik kedvencem | Fotó: Tv2
Várhegyi-Lucas Palmira az egyik kedvencem | Fotó: Tv2

AZ ÉNEKESEK

A tizenhárom döntőst korántsem érzem olyan tehetségesnek, mint az X-Faktor idei szériájának a versenyzőit. A Rising Star viszont bebizonyítja, hogy az énekhang nem minden. Az a körítés, amit a Tv2 képes az előadások köré varázsolni, az zseniális. És nem a táncosokra gondolok, mert azok nincsenek is. Nem is hiányoznak. Egy énekes mögé zenészek kellenek és élő kíséret, az pedig itt meg is van, ez még egyedibbé teszi az egészet. Ami viszont a legjobb, azok a dalválasztások. Végre, sok magyar dalt hallhatok, ráadásul valahogy mindig sikerül belenyúlniuk a tutiba.

A döntős énekesek közül pedig már vannak kedvenceim. Bizony, így a műsort is jobban tudom szeretni. Nagyon izgultam vasárnap Palmiráért, annyira szerettem volna, ha visszakerül a műsorba. Végül sikerült neki, a Hallelujah előadása pedig varázslatos lett. Nagyon szeretem még Peter Srameket is. Nem feltétlenül a hangját, mert abban semmi különleges sincs. Imádom azt, hogy szlovákként a műsor miatt tanul magyarul, és eleve a gesztus, hogy majdnem minden dalát magyarul énekli, szerintem fantasztikus. Nagyon remélem, hogy nem veszi mellre Keró kritikáit a kiejtését illetően, és a továbbiakban is magyarul fog énekelni. Tehát két kedvencem van, méghozzá Palmira és Peter. Remélem sokáig eljutnak.

Vannak ám olyan tehetséges előadók is, akik előtt fejet kell hajtanom. Ilyen Singh Viki és Gondi Helén, Fehérvári-Gábor Alfréd illetve Czibi Norbit is nagyon jónak tartom. A többiek inkább közepesek, vagy úgymond szódával elmennek, de egy-egy jó dalválasztással, és a hatásos kisfilmmel még Udvarias Annának is képes vagyok szurkolni, hiába énekel általában hamisan. Apropó, kisfilmek: most vasárnap megint visszatért a hatásvadászat és sajnáltatták magukat, ezt kéretik abbahagyni.

Peter Sramek a másik kedvencem, tök jól énekel magyarul | Fotó: Tv2
Peter Sramek a másik kedvencem, tök jól énekel magyarul | Fotó: Tv2

A ZSŰRI

Ahogy fentebb is írtam, most először van igazán fontos szerepe a zsűrinek egy tehetségkutatóban. Én legalábbis így látom, de nyugodtan lehet vitatkozni. Úgy érzem elégedett lehetek a zsűrivel. Sokszor beszólnak, ráadásul többször nem csak az énekest, hanem a csatornát, vagy a kreatív csapatot is kritizálják, ami jó, hiszen ettől hitelesebbé válnak a szememben. Amikor Pásztor Anna felvetette Ádám Krisztiánnak, hogy elég a drámából és a sajnáltatásból, és ne a gyerekével akarjon szimpátiát kicsikarni a nézőből, hanem teljesítsen a színpadon, hát nagyon vigyorogtam. Oké, nem így fogalmazott, de úgy éreztem ez volt a lényeg.

Mező Misit amúgy nagyon bírom, és Keróval sincs semmi bajom. Feke Pálról egy szót sem ejtek, mert nem érdemli meg. Pásztor Anna a szívem csücske lett. Olyan zseniális és szerethető az a nő, hát le a kalappal előtte. Annyi empátia és szeretet van benne, és ahogy ezt közvetíti szerintem csodálatos. Ami pedig a legszebb benne, hogy képes kritizálni is, de még azt is olyan kedvesen teszi… Annyira örülök, hogy Pásztor Annát választotta a Tv2. Remélem még sokáig láthatom őt a képernyőn.

A Rising Star zsűritagjai | Fotó: Tv2
A Rising Star zsűritagjai | Fotó: Tv2

A MŰSORVEZETŐK

A Rising Star sem lenne ennyire jó, ha nem lenne két ilyen szuper műsorvezetője. Majka abszolút felnőtt a feladathoz, Ördög Nóra pedig hozza a tőle megszokott profizmust. Szeretem a kettősüket, jók a poénjaik, és látszik köztük a kémia. Bírom, amikor a magasságkülönbségek miatt szívatják egymást, vagy amikor Nórát a kacsázás miatt szívatja Majka. Amikor pedig Udvarias Anna hozta fel a dolgot, vagy Palmer Izsák szivatta Nórát, hát imádtam a lereagálását. A csúcs viszont kétségkívül Peter Sramek volt, amikor szerelmet vallott Nórának – hát ott dőltem a röhögéstől.

KONKLÚZIÓ

A Rising Star a legjobb dolog, ami a tehetségkutató műsorokkal történhetett. Izgalmas és formabontó az egész, és rohadtul élvezek minden adást. Őszintén bízom benne, hogy a folytatásban megmarad a színvonal, és továbbra is kiváló nézettséget szállít majd a Tv2-nek. Alig várom már, hogy január 4-én újra átélhessem a Rising Star varázsát.

Pásztor Anna öltözékei külön posztot érdemelnek | Fotó: Tv2
Pásztor Anna öltözékei külön posztot érdemelnek | Fotó: Tv2
3166 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

9 Hozzászólások

 1. Na, végre :)
  Örülök, hogy írtál a műsorról, noha nem mindenben értek teljesen egyet. De ez nyilván így normális :)
  Formátum: Nekem nem tetszik teljesen a kiesés/bennmaradás rendszere, két dolog miatt. Az egyik ugyanaz, ami már a válogatók alatt is felvetődött (bennem, de Te is megfogalmaztad), és itt úgy tudnám feltenni a kérdést, hogy mi van, ha mindenki 70% fölött teljesít, vagy csak egyetlen előadó alatta? Oké, a gyakorlat (egyelőre legalábbis) nem ezt mutatja, de lassan fogyni kezdenek a versenyzők.
  A másik, hogy én tökre úgy képzeltem volna el a rendszert, hogy az első előadó fal nélkül énekel, kap egy alap százalék értéket, majd innentől kezdve a mindenkori legalacsonyabb százaléknál emelkedne a fal. Nekem ez is elég izgi lenne, legalábbis az állandó párbajozgatásnál izgalmasabb…
  De tény, hogy izgalmas a formátum, de néhány széria után ezt is megunnánk, nem??

  Énekesek
  A tehetségükkel kapcsolatban véleményt kialakítani nem szeretnék, mert nekem nincs hallásom. Csak azt tudom megfogalmazni, hogy ki mennyire szórakoztat. Mert sajnos vannak páran, akiket már “meguntam”. Semmi újat nem mutat Kovács Gyopár (pedig két adással ezelőtt annyira jónak tartottam Mira mellett, mostanra meg kifakult), Ádám Krisztián, amennyire szurkoltam pár hete Udvarias Annának, mostanra annyira idegesít. Mira beválogatása épp ezért jelent előnyt a lánynak. Ő még újdonság a többiekhez képest, akiket többet láttunk már és “elhasználódtak”.

  A zsűri
  Nekem Keró túl szigorú, Mező Misi meg valami követhetetlenül következetlen :) Pásztor Anna személyiségét bírom, de engem valakire nagyon emlékeztet ezekkel a csinált frizurákkal, amitől nem egyedinek, hanem egy erőltetett utánzatnak érzem (létezik, hogy valamelyik régi Friderikusz műsorból Für Annára emlékezzek pont ilyennek???) és nem szeretem. Paliban meg én is csalódtam a hülyén sikerült beszólásai miatt, de legalább azóta tényleg nagyon ügyel rá, hogy mit mond, ezért én hajlamos vagyok megbocsátani neki.

  Műsorvezetők
  Hát én Majkát néha felelőtlenül lezsernek érzem, viszont Ördög Nórát jobban bírom, mint az RTL Klubon. Kettősük nekem is tetszik, de sokszor érzem, hogy Nóra gyakorlata kell ahhoz, hogy Majka apró zűrjeit kiegyensúlyozza.

  Konklúzió
  Én azért örülök neki, hogy ismét van olyan tehetségkutató, ami leköt, és amely alatt remekül tudok vasalni :P Vagy alkalomadtán karácsonyi ajándékot csomagolni :D De félek tőle, hogy csak az újdonság varázsa ez, és hamarosan ebbe is bele lehet majd unni. Mondjuk annál most jobban érdekel, szóval én tutira végig követem majd.

  És várom a róla szóló írásaidat :)

  • Szerintem ez tök logikus. Ha mindenki 70% fölött teljesít, akkor a legkevesebb szavazatot elért emberke hívja párbajra azt, akit szeretne. Ez így már izgi :) Vagy emelik a tétet, 80% felett emelkedik csak a fal. És így tovább. Lehet ezt még fokozni :)

   Gyopár engem is untat, meg Ádám Krisztián is. De nagyon.

   Köszi a véleményed, majd írok én is a következő adás után :)

 2. Tegnap láttam az ismétlést és végre megértettem, miről is szól a műsor, ezzel együtt azt kell mondanom hogy engem annyira nem nyűgözött le, a legjobban azt élveztem, mikor felemelkedett a fal, ezen kívül úgy elvoltam vele. A versenyzők számomra átlagot teljesítette, egyiküknél sem volt az az érzésem, hogy ez most valami különleges. A struktúra nem lenne rossz, csak nekem egy idő után unalmassá válnak azok a show elemek, amik az első néhány alkalommal, még izgalmasak, mint pl a százalék mérő, a visszaszámlálás a produkció előtt… Meg ez az applikációs cucc, egy idő után az agyamra ment hogy mikor lépjenek be a zsűrizéshez, ami ugye kék nyíl igen, piros nem. Ahogy írok úgy jutott eszembe, hogy a produkciók kicsit elvesznek a rengeteg más mellett. Nekem ez volt az érzésem. Vagy ha nem is elvesznek, csak sok a körítés, ami persze iszonyú látványos csak nekem sok. De ez csak egy vélemény

 3. Jobb lett volna ha a zsűri csak véleményt mond,nem biztos,hogy a szentszékes befolyásolás az 7% levonatot ért volna mindenkinél.
  Persze a nyertes az lesz,akit a nézők vezetnek el odáig.Czibi gyanús.

  • Pont ettől válik igazán izgalmassá és kiszámíthatatlanná az egész, mert a zsűri nagy szereppel bír, és keményen beleszólhatnak és alakíthatják a dolgokat, ha akarják. Persze, emiatt bundagyanús is a dolog, mégis, izgalmat ad a formátumnak. Legalábbis szerintem :)

 4. Na hát ma ismét Rising Star. :))
  Én is vártam már nagyon, és alapvetően egyetértek a posztoddal a műsor kapcsán. :) Az X-Faktor engem már csak addig érdekel, míg kiválogatják az élő műsor szereplőit, aztán meg ha kihagyok egy-két élő adást, nem szomorkodom rajta, megnézem, hogy épp ki esett ki, és ennyi. Nincs benne izgalom. Na, a Rising Starban van bőven, a néző tényleg végig izgulja az adást. :)
  (Épp most énekelt Szén Alexa – a kezdetektől nagyon kedvelem ezt a lányt, csodás hangja van, és gyönyörű volt ez az előadás.)

  Az én kedvenceim Alfréd, Helén és Alexa. :) Palmira meg épp az egyik (Gyopár mellett), aki nem szimpatikus, és a hangja sem tetszik, szerintem semmi extra, számomra unalmas… A vigaszágas versenyzők közül Mráz Anitának szurkoltam nagyon, ő viszont baromi szerencsétlenül választott dalokat, szinte minden alkalommal, és ez sem tetszett, hogy őt ennyire belekényszerítették ebbe a “az ország legjobb hangú takarítónője” titulusba… -.- Pedig a tehetsége nem kérdéses.
  Udvarias Annát sem értem, miért van még versenyben, mikor legtöbbször bazi hamisan énekel… Peter aranyos, Ádám Krisztián meg már irritál, ahogy rájátszik erre a “sajnálni kell, hogy nem vagyok gazdag, és még gyerekem is van”-szerepre… Viki is nagyon tehetséges, de nekem nem szimpi… :/ Izsákot bírom még, nagy figura, viszont a hangi adottságai már kérdésesek… :D Norbi is aranyos, és a hangja is teljesen okés. :)

  Majka olykor azért elég durván beszólogat, nem gyengén bunkó… :/ Baromi nagy arca van, ebből kicsit visszavehetne, mert irritáló hosszú távon…
  Egyébként Nóri beszólása, még vlmikor a műsor elején, nagy volt. :D Mikor Majka az egyik versenyzőt a testi adottságaival kapcsolatban konferálta fel, és Nóri erre rákontrázott, hogy “Mindig csak a csöcsök!” xDD Na akkor majdnem dobtam egy hátast… :DD
  Én nagyon jól szórakozom ezen a műsoron, még úgy is, hogy nincs okoskütyüm, hogy szavazzak. :)

  • Nagyon örülök ám, hogy te is pozitívan vélekedsz a műsorról. Jó volt olvasni a véleményed, köszönöm, hogy megírtad :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here