Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Originals: Kritika a második évad első feléről

The Originals: Kritika a második évad első feléről

6
Oszd meg!

Ó, tudtam én, hogy a The Originalst nem szabad hetente néznem. Túl izgalmas sorozat ez ahhoz, hogy hetibe izguljam végig, hogy mi lesz majd legközelebb. Bár, azt el kell ismerni, hogy lassan indult be. Az évad elején volt kábé két, maximum három rész, amikor arra vártam, hogy történjen már valami. Aztán pedig történt, méghozzá nem is kevés. Emelem a kalapom az írók előtt, hiszen hihetetlenül kreatív szálakkal rukkoltak elő, a legtöbb ötleten ledöbbentem, ez pedig jó dolog, ha még engem is meg lehet lepni. Alapvetően kevés sorozat tud WTF-élményt okozni, mert bármennyire jó is legyen egy történetszál, a jelekből ki lehet találni sok helyen, hogy mire készülnek. No itt aztán nem, mert tolták a képembe a WTF-élményeket rendesen.

Mielőtt kitérnék a történet kielemzésére, hadd emeljem ki a színészeket. Mindenki mást tart tehetségesnek, sokszor a The CW csatorna sorozataiban futó színészekre simán rámondják azt, hogy csak szépek, de semmi tehetség nem szorult beléjük. Talán ez igaz is a csatorna egy-két sorozatára, de a The Originals szereplőgárdája brutál jó. És nem csak az olyan rutinos színészekre gondolok, mint Joseph Morgan, vagy Daniel Gillies. Ott van például Phoebe Tonkin, aki rengeteget fejlődött a The Secret Circle-béli alakítása óta, pedig nekem ott is tetszett a játéka. A legnagyobb meglepetés azonban Daniel Sharman, aki iszonyú jól alakítja Kolt. Még az akcentusáért is odavagyok, pedig nálam általában az érzékeny pont. Ami magát a színészi alakítást illeti, az szerintem hibátlan. A Teen Wolf-hoz képest rengeteget fejlődött a srác.

the-originals-kol

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a The Originals-ban nem csak a színészek brutál jók, hanem a sztorit is remekül megírták az írók. Nehezemre esik elhinni, hogy itt is Julie Plec alkot, aki képes volt a földbe döngölni a Vámpírnaplókat. Bár, az már kiderült, ha Plec asszonyság nem kap szabad kezet, és más is együtt dolgozik vele, akkor képes a csodára. Úgy, mint itt. Ha netán valaki nem nézné a sorozatot, akkor ajánlom, bátran kezdjen bele, de azok is, akik valamiért elkaszálták az első évad végén. A második szezon megéri az időnket. Alább spoileresen folytatom, csak az olvasson tovább, aki már látta az eddig leadott kilenc epizódot. Előre szóltam!

Az idei szezonban az tetszik a legjobban, hogy nincs konkrét főgonosz, mert mindenkinek a szándékát meg tudom érteni. Remekül árnyalják a karaktereket, mert mindig eljön az a pont, amikor megrettenek Esther egy tettétől, és úgymond “átállok” Klausék oldalára, majd aztán ők ölnek meg egy tucat embert, és hirtelen megfordul az egyensúly. Egy ideje már nem is foglalok állást, csak hagyom, hadd ragadjanak magukkal az érzelmek, hadd sodorjon az ár, miközben a család harcait nézem. Ó, és abból van bőven. Hohó, de még mennyi!

the-originals-esther

Esther az egyik legjobb anya-figura, akit valaha egy sorozatban láttam. Még véletlenül sem érdemelné meg “az év anyja” címet, de bakker, minden egyes visszaemlékezéssel, vagy egy-egy felszólalásával képes arra, hogy teljesen másként tekintsek rá, mint akár egy perccel korábban. Egyértelműen meg tudom érteni a céljait, vágom, hogy mit miért csinál. Valahol még tetszik is, hogy megpróbálja jóvátenni a korábbi bűnét, és eltakarítani a vámpírokat a földről úgy, hogy eközben a gyerekei is megkapják a halandó létet, ahogy azt ezer éve kellett volna. A módszerei megkérdőjelezhetőek, de a céllal valahogy azonosulni tudok. Ezer év alatt rengeteg szenvedést okoztak a világnak a vámpírok, kétségkívül szebb lenne a föld nélkülük. Szóval, valahol drukkolok Esthernek, de a gyerekeinek is, mert őket is annyira jól ábrázolják.

Igazából sosem voltam egy őrülten nagy Klaus-fan. Persze, elismertem Joseph Morgan tehetségét, a külsején naná, hogy megakadt a szemem, és igen, Klaus mindig érdekes karakternek tűnt, de akkor sem voltam odáig érte. Egészen mostanáig. Imádtam a karakterfejlődését, azt, ahogyan egyre mélyebben és egyre tisztábban megismertem a karaktert. Persze, lehet, hogy győzött nálam a kisbaba-faktor, és még mindig élénken él bennem a kép, ahogy a kislányát a karjában tartja. Kétségkívül nagyon szívhez szóló volt a látvány. De alapvetően hiszem, hogy nem csak erről van szó. Klaust most már egyre mélyebben ábrázolják, és az alapmotivációjáért is odavagyok. Korábban csak dölyfös kisfiúként király akart lenni, de most meg kell védenie a családját, biztonságossá kell tennie New Orleanst, hogy felnevelhesse Hope-ot. Ilyen motivációval naná, hogy imádom a pasast.

the-originals-klaus

A többi szereplőt is imádom át. Még Camit is, pedig róla tudom, hogy sokan nem csípitek, de én odavagyok azért, hogy ember létére mennyire határozott, karakán és okos tud lenni a “természetfelettiek” világában. Davina és Kol kettőse zabálnivaló, különösen Kol karaktere, aki mindig meglep valamivel, ezt pedig imádom benne. Finn olyan semmilyen, sajnálom is, hogy nem maradt a koporsóban. Elijah és Haley egyelőre nem dobbantottak olyan nagyot a szememben, de hiszem, hogy eljön az ő idejük is. Az évad során égető volt Rebekah hiánya, nekem mindig is ő volt az egyik legnagyobb kedvencem. Egy elegáns megoldással Rebekah jelen lehet a folytatásban is, csak nem Claire Holt alakításában. Kíváncsian várom hogyan oldják majd meg a dolgot, de Claire akkor is hiányozni fog.

Bár halkan, de egy dolgot meg kell jegyezzek, ami kicsit hiteltelenné teszi számomra néhol a drámát. A szereplők ezer éves dolgokon paráznak. De szó szerint. Ezer évvel ezelőtt történt esetekre emlékeznek, annak a nevében tesznek dolgokat. Persze, valahol érthető, hogy fontos számukra mindennek a kezdete, de mégis, néhol olyan furcsán hat, hogy ezer év alatt sem felejtették el a sérelmeiket, avagy nem léptek túl rajtuk.

the-originals-josh-first-kiss

A remek történet mellett Josh magánéleti szálának a bevezetése volt a legnagyobb öröm számomra. Cuki volt, ahogy végre rátalált a szerelem, az pedig, hogy fél percen keresztül mutatták a vérfarkassal az első csókot, különösen megdobogtatta a szívem. Nem feltétlenül a látvány miatt, hanem maga a tudat, hogy ilyet láthatok “a tévében”, hogy egyenlővé teszik a fiú-fiú páros első csókját egy heteró pár első csókjával. Az egyenlőség még mindig nagy szó, és az ember szívét mindig megdobogtatja, ha valamilyen médium kiáll emellett. Szóval, köszönöm!

Értékelés: 8/10
Az évadban akadt pár unalmas rész az elején, de utána durván beindult a sztori. Nagyon izgalmas az egész, kíváncsian várom, hogy innen merre haladunk tovább. A cliffhanger, avagy Esther csapdába csalása brutál jó, Mikael szabadon kószál, ráadásul bármikor felbukkanhat Dinah is… Nagyon, de nagyon izgalmas részek következnek, legalábbis úgy sejtem. Hm, talán ki sem bírom nyárig a következő darát :)

6 Hozzászólások

 1. Mikael és Klaus showdown kell még.. azok az apa-fia beszélgetések, harcok.. wow de jók! Meg jó látni, hogy mintha meghalna Klaus, de valahogy mindig megmentik. :D

 2. tudják, hogy nem ölhetik meg Klaust, mert akkor a Vámpírnaplók szereplőinek 90%-a megmurdálna, de ugye volt amikor Klaus álmodta, hogy Mikael ledöfi a templomban és az a rész, amikor tényleg szíven szúrta vele.. marha jó volt!

  na meg amikor még TVD-ben Silas elhitette vele, hogy beletörte a hátába egy darabját. meg amikor Alaric leszúrta, de nem volt Klaus lelke a testében.

 3. Klaust egyre jobban imádom. Mindig is ő volt a kedvenc gonoszom a TVD-ben is. Nagyon cuki volt Hope-al az biztos.. :)

  Viszont Kol húzása nem tetszik. Ott “sírt”, hogy őt nem fogadják be a köreikbe Klausék. Vajon miért? Most is mit művelt..

 4. Köszi a kritikát,nagyon jól sikerült !

  Lehet,hogy elfogult vagyok de nekem most az Originals a kedvenc sorozatom,nagyon megszerettem.Az első évad is nagyon jol meglett rendezve,a történet izgalmas,tele van váratlan fordulatokkal,a szinészek hitelesen játszák a szerepüket(főleg Klaus,ő isteni de ezt emliteni sem kell ).
  2,évad : lehet azt mondani,hogy lassan indul be a story de ez nem teljesen igaz.Én az 1,évadnál éreztem ezt inkább a 2,évad sokkal pörgősebb volt,mindegyik résznek tartogattak valami kis meglepetést.

  Klaus tényleg átesett egy icike -picike személyiség változáson de azért nem vitte túlzásba(lásd a találkozását az apjával),megőrizte a “Klausosságát” :)

  • Örülök, hogy tetszett a kritika :) Az első évad is lassacskán indult ám, azt hiszem ez lesz a sorozat jellegzetessége :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here