Főoldal Érdekességek Érdekességek Szívből, színből, igazán – A másságról

Szívből, színből, igazán – A másságról

0
Oszd meg!

Október 11-én volt az Előbújás világnapja, ahol az #ÉnMárElőbújtam hashtag segítségével azon emberek mutathatták meg magukat a közösségi médiában, akik már felvállalták önmaguk. A támogatóik, #NekemElőbújhatsz hashtag segítségével mondhatták el nagyvilág előtt: hisznek abban, hogy a szerelem az szerelem, bármilyen nemű emberek közt is szülessen meg. A támogatók közt volt Róbert Katalin is, a Szívből, színből, igazán szerzője.

Róbert Katalin, a Szívből, színből, igazán szerzője
Róbert Katalin, a Szívből, színből, igazán szerzője

Amikor megkérdeztem tőle, hogy heteroszexuális nőként miért érzi mindezt annyira fontosnak, ezt a választ kaptam tőle: „Olyan világban szeretnék élni, és azt szeretném, ha majd a gyerekeim egy olyan világban nőhetnének fel, ahol az embereknek nem kell szégyellniük magukat azért, amilyenek. Ahol a szerelem vagy a család fogalma nem társadalmi normákhoz igazodik, hanem ahhoz, hogy az emberek kivel boldogok. Ha az, hogy nyíltan beszélünk az elfogadásról, az első kis lépés egy ilyen világ felé, akkor nekem meg kell ezt a lépést tennem. Ezért készítettem el ezt a fotót.

A Szívből, színből, igazán című regénye egy különös szerelmi háromszöget mutat be, ahol egy testvérpár fiú és lány tagja is ugyanabba a srácba szeret bele. „A Szívből, színből, igazán-ban a szereplőim kiélezett érzelmi helyzetben vannak. Ráadásul fiatal felnőttek, most kell eldönteniük, hogy felvállalják-e saját magukat és a kapcsolataikat, vagy igyekeznek belesimulni a társadalomba. Nem szerettem volna azt állítani, hogy őszintének lenni vagy előbújni mindig könnyű – de hosszú távon az a felszabadító, ha az ember legalább saját magával őszinte. Ezzel együtt ez a regény főként az (ön)elfogadás, önmagunk megtalálásának a története, amelyben vannak meleg karakterek is.” – mesélte Katalin.

02-sor

szivbol-szinbol-igazan-patrik

Az elfogadás kérdéséről a Szívből, színből, igazán szereplőinek is megvan a véleménye. Íme, néhány idézet.

– Lilla: „Attól a naptól fogva lett egy közös titkunk. Valami, ami összekapcsolt minket, mert anyuéknak fogalmuk sem volt róla, ők csak a lányokról faggatták, és vakok maradtak az igazságra. Alex pedig láthatóan nem akarta elmondani nekik azt, amit valójában érzett.

– Alex:Rettegtem, amikor elmondtam Patriknak, nem is emlékszem, miket hordtam össze, de az biztos, hogy idiótán, akadozva beszéltem. A tekintetére viszont tisztán emlékszem. Nagyon-nagyon gyengéd volt. Megnyugtató. Patrik az ókori görögökről mesélt, reneszánsz férfibarátságról, Shakespeare-művekről, állatfajok viselkedéséről. Mintha készült volna erre a beszélgetésre, és elmondhatatlanul hálás voltam neki.

– Patrik:Gyűlölöm a hazugságot. Gyűlölöm azt a világot, ahol valakinek megalkuvóvá kell válnia ahhoz, hogy boldogulni tudjon. Az nem zavar, ha valaki más, mint a többiek – de az igen, ha szégyenkezik miatta. Nem tudnám elviselni a gondolatot, hogy Alex hazugságban éljen. Azt akarom, hogy élvezze az életet, azt akarom, hogy boldog legyen.

Szívből, színből, igazán Hét a Media Addicton

szivbol-szinbol-het

2218 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here