Főoldal Érdekességek Interjú Interjú a Szívből, színből, igazán borítótervezőjével

Interjú a Szívből, színből, igazán borítótervezőjével

0
Oszd meg!

Különleges borítót álmodott meg Kóta Viktória a Szívből, színből, igazán című regényhez. Szimbolikus jelentéssel bírnak a gyümölcsök, a koncepció pedig tökéletesen visszaadja a könyv fő motívumát, a különös szerelmi háromszöget. A borító viszont nem aratott osztatlan sikert, akadtak negatív észrevételek is. Többek közt erről, és az alkotási folyamatról is beszélgettem a tervező-grafikussal, Kóta Viktóriával.

– Először is gratulálok, biztos remek érzés lehet, hogy a kiadó és Róbert Katalin is a te egyedi borítóterved mellet tette le a voksát.

Köszönöm szépen, valóban nagyon boldog voltam és vagyok is, hogy az emberek nyitottak a téma másfajta képi megközelítésére.

A Szívből, színből, igazán originál, eredeti borítóterve
A Szívből, színből, igazán originál, eredeti borítóterve

– Mióta foglalkozol grafikával? Másutt is láthattuk már a munkáidat?

Hivatásszerűen nem foglalkozom grafikával, szabadidőmben kedvtelésből rajzolok, a munkahelyemen pedig gyakran kell plakátokat, szórólapokat vagy logókat terveznem. Szeretek névjegyet is tervezni, amiben tükröződik a megrendelő szakmai személyisége, nem csak egy név és telefonszám. Nemrégiben egy Magyar Termék Nagydíjas vizsgálóteszt teljes grafikáját készítettem el, ezt a munkát elejétől a végéig hihetetlenül élveztem.

– Úgy tudom olvastad már a regényt. Neked hogy tetszett? Mi fogott meg benne a legjobban?

Igen, azon szerencsés emberek közé tartozom, akik elolvashatták még a kiadás előtt a könyvet. Katinak már említettem, hogy olyan a könyve, akár a grillcsirke illata. Életszagú. Az ember gondolatai sokszor a múltban járnak, vagy a jövőn pörögnek, de ez az illat mindig a jelené – megszűnik minden más egy pillanatra. Akkor ott van a valóság. Nekem ez a könyv is teljesen a mai valóság. Nem egy elképzelhetetlen állapotát mutatja be a melegek itthoni helyzetének. Számomra a legérdekesebb része az a történetnek, ahogy Alex megoldást próbál keresni a helyzetére. Az ő döntései megmutatják, hogy mennyire erős a társadalmi kényszer egy meleg emberen, hogy sokszor csak akkor fogadják el itthon, ha megalkuvó lesz. Jól eltalált Alex apjának a figurája is, az, ahogy ő reagál a fia másságára, teljesen hiteles.

Itt egy másik variáns a borítóra
Itt egy másik variáns a borítóra

– Milyen volt maga a tervezési folyamat és miért pont az almára és körtékre esett a választás?

Katival sokat dolgoztunk közösen, mire megszületett a végső verzió. Nagyon élveztem ezeket az alkalmakat. A kiadónál bizonytalanok voltak a háttér színével kapcsolatban, ezért született jó pár változat, amikből mindkettőnknek lett favoritja. Olyan borítót akartam tervezni, amin szimbolikusan jelenik meg a melegség, kicsit más nézőpontból, kevésbé a sztereotípiákra és közhelyekre építve. Úgy gondolom, hogy az elsőre nem egyértelmű, kicsit elvontabb képek sokkal inkább megmozgatják a fantáziát és kíváncsivá teszik az embert, hogy miről is szólhat az adott könyv. Úgy érzem ez a gyümölcsös kis csendélet tág teret ad az asszociációnak.

– Nem szívesen hozom fel, de úgy érzem ezt a témát is érinteni kell. A borító kapott jó pár negatív kritikát is, egyértelműen érzelmeket vált ki az emberekből. Hogy viselted ezeket a kritikákat?

Természetes, hogy valakinek tetszik, valakinek meg nem. Minden véleményt elolvastam, volt olyan javaslat, amit ki is próbáltam. Érdekes, hogy a legtöbb kritikát a tipográfia kapta. A tervezés legnagyobb idejét ez a rész vitte el, mert a kiadónak van eleve egy betűstílusa, én meg a könyv címét kétféle fonttal szerettem volna mindenképpen, így már háromnak kellett összepasszolnia. Alapvetően olyan munkát szerettem volna kiadni a kezem közül, ami a kiadónak, az írónak és nekem is tetszik, és a legtöbb visszajelzés szerint jól sikerült a közös munka.

– Köszönöm a beszélgetést.

A Könyvmolyképző Kiadóra jellemző sötét színekkel is elképzelték a borítót
A kiadóra jellemző sötét színekkel is elképzelték a borítót

Szívből, színből, igazán Hét a Media Addicton

szivbol-szinbol-het

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here