Főoldal Érdekességek Interjú Interjú: Kae Westa, A démon és a papnő szerzője

Interjú: Kae Westa, A démon és a papnő szerzője

2
Oszd meg!

Pár nap múlva jelenik meg az első regénye, A démon és a papnő. Igazi fantasy történet, ami nem csak arról szól, hogy a címszereplők összejönnek-e, a szerző elmondása szerint a lényeg az események láncolata. Az interjú során nem csak ez derült ki, hanem több információ és érdekesség Kae-ről, és azt is megtudhatjátok, milyen kéziratokon dolgozik jelenleg.

Kae Westa, A démon és a papnő szerzője
Kae Westa, A démon és a papnő szerzője

– Kérlek, mesélj egy kicsit magadról.

33 éves vagyok, vagyis hobbit-léptékben éppen csak nagykorú. Metálzenét hallgatok, szőkéről még szőkébbre festem a hajam, és azóta írok, amióta az eszemet tudom.

– Két gyermeket nevelsz, hogy jut időd mellettük az írásra?

A férjem megértésével és maximális támogatásával. A házimunkával töltött időt igyekszem ötletelésre kihasználni, és ha még győzöm, szeretem írásra fordítani a péntek vagy szombat éjszakákat.

– Te is írói álnevet választottál, méghozzá olyat, ami eléggé eltér a polgári nevedtől. Hogy jött a Kae ötlete? No és hozzá a Westa?

Viszonylag hosszan vacilláltam a névkérdésen, mert szimpatikusnak tartom, ha magyar szerző magyar néven publikál. Annak, hogy végül bort iszom és vizet prédikálok, két oka van. Egyfelől, mire eljutottam a megjelenésig, amatőr netes írói közösségekben már sokan így ismertek meg, akiknek a polgári nevem semmit sem mondana. Másrészt ez a bizonyos polgári név eléggé hasonlít egy népszerű gyermekkönyv-író nevéhez, a lánykori nevemen pedig nem szívesen publikálnék.
A KAE egyébként egy autó rendszáma volt, ami sok évvel ezelőtt megütötte a szemem. Később, amikor különböző írós oldalakra regisztráltam, rögtön ez jutott eszembe, és mivel rövidnek találtam, hozzácsaptam a „Westu” utótagot. Idővel kiderült számomra, hogy a Kae tényleg egy létező név, a Westu pedig minimális változtatással csak az utóbbi időben alakult Westává.

– Együtt indultunk az I. Aranymosáson, ahol mindketten elhasaltunk. Te hogy dolgoztad fel azt a bizonyos negatív lektorit?

Pofára esés volt, bár számítottam rá. Azt hiszem, kijózanodtam tőle. Akkor és ott néztem vele szembe, hogy tényleg többet szeretnék, mint a fióknak meg az internetnek írogatni, és jelenleg kevés hozzá a tudásom. Teljes lendülettel belevetettem magam a tanulásba: felkutattam egy csomó szakirodalmat, jelentkeztem a kiadó íróiskolájába, és egymás után négy évben is részt vettem az SFmag által szervezett Fantasztikus kéziratok éjszakáján.

– És milyen jól tetted, a munkád meghozta a gyümölcsét. Apropó, íróiskola. Milyenek a tapasztalataid?

Három kurzust végeztem, az első kettő után el is némultam egy rövid időre, bár más-más okból. Az alapozó után – ahogyan arra figyelmeztettek is – fel kellett dolgozni a szemléletváltást, azt, hogy megnövekedtek a magammal szemben támasztott elvárásaim, és egyelőre képtelen voltam megfelelni nekik. A leírás kurzusnál merőben más helyzet állt elő: még a vége előtt megszületett a kislányom, így egy időre értelemszerűen kivontam magam a forgalomból. A párbeszéd kurzust már nem kísérték hasonló szünetek, sőt, azután igazán belendültem.

– Az íróiskolában megszerzett tudásod alapján írtad át úgy A démon és a papnőt, hogy a kiadó végül pozitív lektorival honorálta a munkádat. Ez a sztori tényleg megdolgozott azért, hogy igazi – ahogy te írtad Facebookon – “fél kilós könyv” legyen belőle.

Bizony, és fontosnak tartom kiemelni, hogy a munka nem kizárólag az enyém volt. Az amatőr oldalakon eltöltött évek alatt összeverbuválódott körülöttem egy egészen kivételes csapat, akiknek a véleményére, javaslataira, egyáltalán, sokadik ellenőrző átolvasására bizton számíthattam, és számíthatok azóta is. Ők voltak azok, akik előbb hittek bennem, mint én saját magamban – és gyanítom, azért ők is lemérik majd a könyvet, hogy csakugyan fél kiló-e, ahogyan az egyik könyváruház weboldalán írták.

Page1 másolata

– Mit tanácsolnál azoknak a szerzőknek, akik idén indulnak először az Aranymosáson?

Két dolgot. Először is: tartsanak ki! Bitang hosszú lesz, telis-tele rengeteg várakozással és feszültséggel. Érdemes elkezdeni a következő kéziratot, azzal is gyorsabban telik az idő. A másik tanácsom: maradjanak jóhiszeműek! Nagyon könnyű elfogultságot vagy szakmaiatlanságot látni egy-egy előszűrő vagy lektor döntésébe, az összeesküvés-elméletek gyártásáról nem is beszélve, éppen csak nem érdemes.

– Tökéletesen egyetértek! Ahogy nézem, fantasy stílusban alkotsz. El tudod képzelni, hogy egy saját világ helyett a már létezőben írj?

El, novellák esetében volt is már rá példa, de nem a közeljövőben. Egyelőre túl sok fantasy sztori várja, hogy megírjam.

– Kíváncsivá tettél! Azt tudom, hogy nemrég leadtál egy újabb kéziratot a kiadónak. Az miről szól? No és mi a következő regény-terv?

A Karvalyszárnyon főszereplője egy házasságkötés előtt álló grófkisasszony, Caliannara, akinek váratlanul felbontják az eljegyzését, felégetik a városát, és – Calina álnéven – kénytelen egy csapat zsoldosra bízni magát, akiket a testőrének az öccse vezet. Ez is hősfantasy, de a világa komorabb, és olyan témákat érint, mint az útkeresés és hogy helyre lehet-e hozni egy megromlott testvérkapcsolatot. Persze, a fő hangsúly a kalandokon van, és a romantikus szálak is erőteljesebbek, mint A démon és a papnőben.
Jelenleg ennek a történetnek a második részén dolgozom, de több regényötlet is formálódik bennem, és az is könnyen előfordulhat, hogy megírom A démon és a papnő folytatását, A Korona nevébent.

– Kiknek ajánlanád elolvasásra A démon és a papnőt?

Több olvasómnak is ez a regény volt a kapu a fantasy felé, így azt tanácsolnám, aki idegenkedik a műfajtól, az se vesse el azonnal. Ugyanakkor, amíg ez egy romantikus történet, a hangsúly az eseményeken van, nem egyszerűen annyi a tét, összejön-e az a bizonyos démon azzal a bizonyos papnővel. Ettől még a szereplők is kiemelt figyelmet kapnak, vagyis ha valaki szeret magának kedvencet választani, és izgulni a sorsáért, jó helyen jár – és készüljön fel lélekben, mert előfordulhat, hogy végül gyászolni fog.

Kae Westa – A démon és a papnő – Blogturné

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”] [restab title=”A blogturnéról” active=”active”]A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megjelenik Kae Westa könyve, a Démon és a papnő. Ezt az izgalmakkal teli fantasy könyvet kísérhetitek végig négy turné állomáson keresztül, ahol az írónővel is olvashattok interjút!

a-demon-es-a-papno-blogturne

[/restab] [restab title=”Nyereményjáték“]Könyvben szereplő papnő, Mortua különféle kalandokba kerül, oldalán Valiannal. Mindenki undorral tekint a démonra, pedig mélyen legbelül egy igen érzékeny lény.
Mint tudjuk, különféle démonok léteznek, ezért most nektek démonokat kell keresnetek.
Nem is akárhogyan!
Minden állomáson egy démonian jó könyvből találsz idézetet, csak sajnos a papírra ráfolyt a tinta, ezért az idézetek nem olvashatóak mindenhol jól. Lehet a démonok voltak, lehet a macskák nem akarták, hogy elolvassuk őket, de cserében legalul különféle adatokat találhattok a könyvekről.

G0oteDd

a Rafflecopter giveaway

[/restab] [restab title=”További állomások“]11.22 – Insane Life
11.24 – Media Addict
11.26 – Kelly & Lupi olvas
11.28 – Dreamworld[/restab][/restabs]

6666 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. A borítóval még mindig barátkozom, de legalább szombat után már szemtől szembe barátkozhatok vele. :D
    Amúgy szeretem itt ezt a sok interjút mostanság a KMK-s írókkal. :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here