Interjú az Enigma és az Ezüsthíd szerzőjével

  0
  Oszd meg!

  Most szombaton jelenik meg Helena Silence második regénye, az Ezüsthíd, ami az Enigma várva-várt folytatása. Az írónővel az Ezüsthíd alkotási folyamatáról beszélgettem, szóba került a könyvbemutató, és persze a regényei történeteiről is megosztott velünk pár érdekességet. Sőt, a beszélgetés végén még azt is megtudhatjátok, hogy mi volt a legutolsó sorozat-epizód, amit Helena látott.

  Olvassátok el a teljes beszélgetést, ha pedig ráértek szombaton, látogassatok el a könyvbemutatóra, és dedikáltassátok a könyveiteket.

  Helena Silence, az Enigma és az Ezüsthíd szerzője
  Helena Silence, az Enigma és az Ezüsthíd szerzője

  A történeted főszereplője, Lena, aki egy érző, bárkihez ér is hozzá, megtud róla mindent, a történetét, az érzéseit, az emlékeit. Hogyan született meg benned eme képesség ötlete?

  Az érintés egy olyan nyilvánvaló, mindennapi dologgá vált a legtöbb ember számára, hogy ritkán vesszük észre, milyen nagy jelentősége van. Kifejezhet több ezernyi, milliónyi érzelmet, gondolatot, de mi még nem vagyunk elég érzékenyek, hogy mindegyiket felismerjük. Mi történne, ha ez megváltozna? Ha egy érintés sokkal többet jelente puszta érintésnél. Szerintem mindenki számára kitágulna a világ. Ezzel a gondolattal játszottam el egy kényelmetlen buszozás után, amikor furcsa gondolataim támadtak. Rosszak. Mintha az illető, aki véletlenül megérintette a lábam, rossz ember lenne. Sosem szerettem, ha túl közel jöttek hozzám. Ha tehetem, elkerülöm a tömeget. De előfordul, hogy rákényszerül az ember. A gondolat sokáig foglalkoztatott. Született belőle egy novella, de így sem éreztem, hogy kiírtam volna magamból. Így megépítettem Enigmát. Persze csak fejben.

  Enigma

  enigma

  Lena nem tudja, de rendkívüli képességgel rendelkezik: ő egy érző. Ha megérint valamit, zavaros képeket lát, furcsa álmok lepik meg, és megsúgnak múltat, jelent, jövőt. De nem hallgat az ösztöneire, így a szülei meghalnak.
  Túl lehet élni, ha a szeretteid miattad nincsenek?
  Olvasd tovább | Rendeld online

  – Az Enigmáról sok véleményt írtak a molyon, és kritikák is születtek bőven a blogokon. El szoktad olvasni őket?

  Igen, rendszeresen olvasom a molyos értékeléseket, és néha rákeresek az Enigmára is a neten. Az egészet úgy fogom fel, mint egy edzést. Szoktatom magam a negatív véleményekhez, hogy meg tudjam bennük látni – amelyikben van – a segítő szándékot. Mostanra egész jól csinálom, azt hiszem. Szerencsére nagyon kevés negatív visszajelzést kaptam eddig. Főként lelkesítők jönnek. Amelyektől tényleg szebbé válik egy-egy napom. Rengeteget köszönhetek az olvasóimnak, ezt igyekszem mindig észben tartani.

  – A Könyvmolyképző összes rendezvényén Kemese Fanni és Zakály Viki oldalán dedikáltál, a blogjaitokon is sokszor veséztetek ki egy-egy témát közösen. Milyen kapcsolat fűz a lányokhoz?

  Nagyon kedvelem őket. Amikor először találkoztam Vikivel a könyvbemutatónkon, meglepődtem. Áradt belőle a kedvesség és a nyugalom. Pedig ő is izgult. Ennek ellenére nyugodtabbnak éreztem magam a közelében. Erre szerintem kevés ember képes. Könnyen megtaláltuk a közös hangot, és a későbbi dedikálások alkalmával is jókat beszélgettünk. Az egyik legemlékezetesebb ilyen eset volt az előző évi Könyvhét. Az első órában egyedül voltam, aztán csatlakozott Viki, végül Fanni. És hárman együtt olyan kényelmesen elvoltunk, beszélgettünk és dedikáltunk, hogy elszaladt az idő. Aznap elég szépen leégett a napernyő alól kilógó karom, de egy cseppet sem bántam. :)
  Sajnos Viki nem lakik Pesten, ezért ritkábban találkozunk, de Fanni idevalósi, vele többször össze tudunk futni. Szeretek vele beszélgetni, mert jelenleg egy cipőben járunk, és megérti az írással kapcsolatban felmerülő gondjaimat. Majdnem egyszerre adtuk le a kéziratot, és másodszorra is együtt jelenik meg a könyvünk. Sokszor kielemeztük a szereplőink bonyolult lelkivilágát. Legtöbbször úgy beszéltünk róluk, mintha élő emberek lennének. Fannival közös könyvtáras írásainknak köszönhetem, hogy elkészült az Ezüsthíd. Rengeteg elterelő dologgal kellett szembenéznem, de amikor a könyvtárban együtt írunk, az a szó leghamisítatlanabb értelmében írás volt. Ekkor születtek meg az Ezüsthíd alapjai, és később a legjobb részei. Ezért tényleg sokat köszönhetek Fanninak. A jövőben is folytatni fogjuk ezt a jó kis hagyományt.

  – Nagyon örülök, hogy akadt segítséged :) Miként élted meg az Ezüsthíd megírásának a folyamatát?

  Az elején úgy terveztem, hogy egy éven belül elkészülök a folytatással. De ahogy haladt előre a történet, és láttam, hogy mivé alakul, már tudtam, hogy kell az a plusz idő. Hogy igazán jó legyen. És úgy érzem, az lett. Persze voltak hullámhegyek és völgyek. Jó sok völgy. Sokáig nem hittem, hogy valaha sikerül könyvformába öntenem mindent, amit szeretnék. Azt sem hittem el, hogy felnőhetek az Enigma sikeréhez. Sok munka volt, ez tény. Nem mindig örömteli. De végül sikerült, és hirtelen, mint egy hatalmas kirakósban, minden összeállt. És tökéletes volt együtt. Hálás vagyok az olvasók türelméért. Remélem, megérte nekik a várakozás!

  – Biztos vagyok benne, hogy igen! A beszélgetés előtt azon agyaltam, hogy míg az Enigma inkább egy olyan Young Adult történet, amiben van egy-két keményebb jelenet, addig az Ezüsthíd majdhogynem pszcihothriller, pár nagyon kemény résszel. Hogyan történt meg benned ez a váltás? Hiszen most bátrabban nyúltál a keményebb témákhoz.

  Nem volt váltás. Az Enigma sem indult tipikus YA történetnek. Rengeteget finomítottam rajta, kivettem pár keményebb részt, bár a romantikus jelenetek nagyrészt maradtak. Én mindig is ingadoztam két véglet között. Van egy nagyon rózsaszín, romantikus énem, aki él-hal a boldog befejezésért, ugyanakkor egy aprócska sorozatgyilkos is él a fejemben, akit néha kiengedek hentesest játszani. Az Ezüsthídban ezt a két énemet vegyítettem, már sokkal bátrabban. Persze, nem fogok hirtelen elkezdeni gyilkolászni. Amíg billentyűzet van a kezem alatt, nem nyúlok egyéb végzetes eszközhöz. :)

  Ezüsthíd

  ezusthid

  Lena Wall szenved. Enigma biztonságából kilépve iszonyatos veszéllyel találja szembe magát. Egy különleges erejű férfi felfigyel az érző képességére, és minden lehetséges eszközzel megpróbálja megtörni az akaratát.
  Hova menekülsz, ha nincs kiút? Hova menekülsz, ha az emlékeidbe is betörnek?
  De mindig van esély…

  Olvasd tovább | Rendeld online

  – Nagyon figyelemfelkeltőek a regényeid címei. Könnyen megjegyezhetőek és felkapja rá az ember a fejüket. Ezek szerint neked nem okoz gondot a címadás?

  Köszi. Sokáig úgy gondoltam, hogy gondot okoz. De végül mindig összejött a tökéletes cím. A fejezeteknél is. Szóval, azt hiszem, csak idő kell hozzá. Van, amikor már a kezdet kezdetén megtalálom az ütős címet, de az is előfordul, hogy hónapokkal az írás megkezdése után bukkan fel. Az Ezüsthídnál is így volt. Körülbelül a közepén neveztem el.

  – Most szombaton a Trafóban lesz a könyvbemutatód, méghozzá a második. Milyen érzésekkel vágsz majd neki a Trafónak?

  Rettegni fogok. Már most azt teszem. Nem szeretek szerepelni. A tudat, hogy ki kell ülnöm valahová, ahol egy csomó ember engem néz majd, és a tetejében még értelmesen beszélnem is kell, halálra rémiszt. De menni fog. Mert nagyon sokan azért jönnek el, hogy találkozzunk, és dedikáljam a könyvüket. Értük megéri. Értük ennél sokkal több félelmet is bevállalnék.

  – Naná, hogy menni fog! És tök ügyes leszel :) Folytassuk valami könnyedebb témával :) Mivel töltöd a szabadidőd?

  Olvasok. Sokat. Lefekvés előtt, ébredés után, tíz perces szünetekben a munkahelyen. Szintén sokat járok moziba Kitti barátnőmmel. Ő az én mozipajtim. Imádom a filmeket.
  Ezen kívül, néha szeretek csak úgy megfigyelni dolgokat. Főleg az embereket. Rengeteg inspirációt szereztem a megfigyeléseimből.
  És persze a legfontosabb: írok. Nem lennék többé önmagam, ha ezt abbahagynám. Most abban a fázisban vagyok, hogy leírok mindent, ami az új könyvem kapcsán eszembe jut. Elkezdtem gyártani a kirakós darabjait.

  – Mi volt a legutolsó könyv, amit elolvastál, a legutolsó sorozat/film amit láttál és a legutolsó dal, amit meghallgattál?

  A legutolsó könyv Gayle Forman Hová tűntél? és Leiner Laura Késtél című regénye volt. Párhuzamosan olvastam a kettőt, és szinte egyszerre végeztem. A legutolsó sorozat a The Walking Dead új része, és a legutolsó dal John Legend All of Me című száma volt. Utóbbiért köszönet illeti Zsani barátnőmet, aki munka alatt állandóan ezt énekelgette. Azóta nem bírom kiverni a fejemből ezt a dalt, annak ellenére, hogy kicsit tömény nekem.

  – Ha vannak olyanok a Media Addict olvasói közül, akik nem ismerik a könyveid, mivel bíztatnád őket arra, hogy olvassák el őket? Avagy, kiknek ajánlanád az Enigmát és az Ezüsthidat.

  Bár egymáshoz tartoznak, a két könyv között hatalmas különbségek vannak. Azoknak tudnám ajánlani, akik valaha is érezték magukban ezt a felfoghatatlan kettősséget. Akik azt gondolták, hogy ez rossz dolog, és azoknak is, akik már elfogadták, hogy jó. Akik hisznek az igaz, mindent legyőző szerelemben, ugyanakkor tudják, hogy van az a pont, ahol minden elromolhat. Akik képesek túllátni a szövegen és a papíron, hogy hagyják életre kelni a gondolataikat. Akik hiszik, hogy a lehetetlen sosem létezett. Az álmodozóknak.

  Helena Silence – Ezüsthíd – Blogturné

  [restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”] [restab title=”A Blogturnéról” active=”active”]November 20 és 22 között a Blogturné Klub három bloggere mutatja be Nektek Helena Silence: Ezüsthíd című regényét, Lena nem mindennapi, kissé hátborzongató történetét.

  Az értékelések mellett extrákkal, interjúval és a már megszokott játékkal is készültünk, ahol három példányt nyerhettek meg a könyvből.

  ezusthid-blogturne

  [/restab] [restab title=”Nyereményjáték“]A regény helyszíne az Egyesült Államok és egy fontos jelenete egy hídon játszódik. Ezért úgy döntöttünk, hogy a könyvhöz kapcsolódó nyereményjátékban amerikai hidakat kell felismernetek és a képek alapján beazonosított hidakat a raffle megfelelő mezőjébe kell beleírnotok.

  Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.

  hid-media-addict

  a Rafflecopter giveaway

  [/restab] [restab title=”További állomások“]
  • November 20. – Kelly & Lupi olvas
  • November 21. – Media Addict
  • November 22. – Dreamworld
  [/restab][/restabs]

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here