Főoldal Érdekességek Bulvár Rising Star: Feke Pál homofób dumája lerombolta a falat

Rising Star: Feke Pál homofób dumája lerombolta a falat

21
Oszd meg!

Tegnap este olyan voltam, mint egy kisgyerek. A kezemben a telefonomat szorongatva arra vártam, hogy emelkedjen már fel az a hülye fal, virítson ott a hülye fejem azon a falon és hadd szavazzak már én is. Gyereknek éreztem magam, abban a pillanatban pedig amikor felemelkedett a fal, előjött a felnőtt énem, és úgy voltam vele, hogy “erre vártam én eddig? Ez komoly?“. De azért látványos az egész, a színpad nagyon jól néz ki, úgyhogy emiatt abszolút nem csalódtam.

A műsorvezetők, Ördög Nóra és Majka | Fotó: Tv2
A műsorvezetők, Ördög Nóra és Majka | Fotó: Tv2

A Rising Star egyelőre jó műsornak tűnik. A legjobb része egyértelműen az applikációs szavazási lehetőség. Végre, nem vagyok kirekesztve. A Dal az egyetlen műsor, ahol eddig szavazhattam, mert ott alapdíjas volt egy sms, de itt meg aztán teljesen ingyen van. Juhú! Nevezzetek nyugodtan smucig skótnak, de akkor sem fogok 195 vagy 330 forintot elkölteni egy sms-re csak azért, hogy szavazzak XY-re az X-Faktorban. Akármit is vonyítson Istenes Bence, egy sms nem oszt, nem szoroz, de én abból a 330 forintból vagy hét percig beszélgethetek egy barátommal – és inkább arra költöm el. Tehát remek érzés, hogy végre én is nyugodtan szavazhatok. Ez a műsor legnagyobb erőssége.

Tegnap afféle hibrid adást láthattunk. Egyrészt élőben ment, megmutatták a színpadot, felszólaltak a műsorvezetők és a zsűri tagjai is, másfelől pedig folytatták a casting adásokat. Jöttek a jobbnál-jobb hangok, és tényleg ledöbbentem azon, hogy milyen sok tehetséges ember van még az országban. Persze, akadtak olyan emberkék is, akiket már ismerhetünk máshonnan, mint az X-Faktoros Mimi & Gergő formáció Szakács Gergője, vagy Heiser Ádám a The Voice-ból. Rám a legnagyobb hatással a szlovák srác, Peter Srámek volt, aki csodásan énekelte magyar nyelvtudás nélkül a Bukott diákot, és nagyon szerettem még a 18 éves apukát, Ádám Krisztiánt is.

Mannon előadását látva Feke Pál homofób dumával jött elő
Mannon előadását látva Feke Pál homofób dumával jött elő

Nagyon pozitív véleményem lehetne a Rising Starról, de tényleg, imádnám. De aztán jött Feke Pál. Leszögezem, nekem korábban semmi problémám nem volt a pasival, nagyon szimpatikus embernek tartottam őt, aki igencsak tehetséges. Az, amit a tévében láttunk, egy szerkesztett, megvágott verzió, ki tudja mi hangzott el a teljes beszélgetés során. De ez akkor sem mentség arra, amit láttam. Olyan homofób dolgot mutatott a Tv2 főműsoridőben, amit még Oroszország is megirigyelhetne. Egyszerűen ledöbbentem, elment rögtön a jó kedvem, és akkor jött a ráadás. Feke Pali duplázott.

Azok számára, akik nem látták az adást, elmondom miről van szó. Megérkezett egy transzvesztita előadó a műsorba énekelni, Feke Pál pedig felháborodva üvöltözött vele. Ezeket mondta neki: “Egészen meg vagyok döbbenve. Nekem ez közönséges. Ez a dolog túlmegy egy határon, túlmegy ez közízlésen. Ez a dolog egy borzasztó ötlet, hogy egy Edith Piaf nótát elénekel egy ilyen ruhában. Nekem nem tetszett” – aztán amint kiment az előadó, identitásproblémákról beszélt, nagyon fel volt háborodva és bunkó volt. (31:46-tól kezdődik itt a jelenet). Rögtön utána jött egy srác, aki megmutatta a fenék tetkóját, ott pedig azon volt kiakadva, hogy lehet egy férfi kéz tetkó egy férfinek a fenekén, miért nem női van ott.

Feke Pál homofób beszólásai undorítóak | Fotó: Tv2
Feke Pál homofób beszólásai undorítóak | Fotó: Tv2

Ismétlem, meg volt vágva a műsor, a szövegkörnyezet még megvédheti Feke Pált, de kimondta azt, amit. És undorodom attól, amit mondott. Nem Oroszországban lakom, hogy ezt nekem a tévében kelljen néznem. A Pinkpuli megkereste a Tv2-t a homofób ügy miatt, nekik így válaszoltak: “A TV2 a tolerancia híve, minden fajta előítélettől mentes. Így van ez vállalati kultúránk tekintetében, és így a produkciót gyártó stáb és szereplők vonatkozásában is. Az Ön által kifogásolt jelenetben Feke Pál zsűritagunk szakmai véleményt fogalmazott meg, őszintén állíthatom, bármiféle szexuális identitással kapcsolatos megfontolástól, értékítélettől mentesen. Senki érzékenységét nem kívánta megsérteni, művészi – szakmai értelemben tartotta elhibázott döntésnek az adott jelmez használatát. Fontos még egyszer tisztáznunk, hogy itt kizárólag ezek a szempontok voltak döntőek.

Eddig nekem is az volt a tapasztalatom, hogy a Tv2 a tolerancia híve. Ott aztán mindennek és mindenkinek esélyt adtak, a Tv2 a legtoleránsabb magyar csatorna. De az, amit én tegnap ott láttam, egyszerűen sokkolt. Vagy csak én vagyok túl érzékeny? Perpillanat nagyon kell gondolkodnom azon, hogy én látni akarjam-e ezen a vasárnapon a Rising Start. Mindenesetre sokat segítene, ha Feke Pál nyilvánosan bocsánatot kérne. Remélem megteszi.

21 Hozzászólások

 1. “Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.” – szerintem Feke Pali meleg, mint a kályha és ezzel a viselkedéssel palástolja másságát. Olvastam erről, hogy sokan élnek ilyen erős tagadásban, mert nagyon nem tudják elfogadni a helyzetüket.

 2. “Az Ön által kifogásolt jelenetben Feke Pál zsűritagunk szakmai véleményt fogalmazott meg, őszintén állíthatom, bármiféle szexuális identitással kapcsolatos megfontolástól, értékítélettől mentesen.” – Hát de Feke Pál azt mondta, hogy miért egy férfikéz van a fenekére tetoválva a fiúnak, miért nem egy női… ennek smemi köze a produkcióhoz vagy a versenyző hangi adottságaihoz. Ez igenis a szexuális identitását illető kritika volt.

 3. Alapvetően tetszett az adás. Van benne egy kis újdonság, közelebbinek érzi magát az ember azzal, hogy “beleszólhat” a végeredménybe.
  Mikor megjelent a színen, kedveltem Feke Pált. Szimpatikus volt, aztán pultos voltam egy fellépése utáni rendezvényen, ahol is mellőzött a személyzettel, tehát velünk, mindenféle udvariasságot, megállás nélkül döntötte be a drága piát és egyre elviselhetetlenebb lett a stílusa. Na azóta kevésbé tartom szimpatikusnak. Lehet, hogy ez kicsinyesség, de ha már egyszer részt vesz egy rendezvényen, ismert emberként, legalább egy kicsit moderálja magát….szerintem. :)
  A műsorbeli megnyilvánulása pedig nagyon gáz…lényegtelen, hogy esetleg nem a versenyző szexualitása/megjelenése miatt fakadt ki, szerintem ezt nem engedheti meg magának senkivel szemben.
  Bocsi ha bő lére eresztettem. :)

 4. Hát, nem tudom. Én abszolút elfogult vagyok a Palival valszeg, de én inkább konzervatívnak éreztem őt, nem kirekesztőnek.
  Azt gondolom magamról, hogy alapvetően elfogadó vagyok, de speciel nálam a Conchita eset abszolút ütötte a biztosítékot és meg tudom érteni, ha Palinál meg ez. Más kérdés, hogy ebből a TV2-nek kellett volna visszavágnia.

  Amúgy hatalmas (kupac vasalnivalóval) érdeklődéssel vártam a műsort, és vegyes érzéseim vannak. Mondom ezt úgy, hogy ez a szavazdósdi engem abszolút hidegen hagy, és ha nem olvasom Tőled, amit, el sem hiszem, hogy léteznek emberek, akik tényleg letöltenek egy ilyen applikációt, hogy láthassák a fejüket a falon és szavazgathassanak. A szavazás amúgy oké, de a körülötte lévő felhajtás már sok. A fejek a falon, és az, hogy éppúgy kuncsorognak a műsorvezetők, mint eddig, csak nem az SMS-ekért, hanem, hogy töltsék le az applikációt. Nem az sms-számot hallhattuk ezerszer, hanem, hogy hogyan kell regisztrálni. Szóval a felhajtás részét döbbenten nézem, afféle “cirkuszt a népnek” érzésem van.

  Ami – számomra – a műsor lényege lenne, az tetszett. Tetszettek az amatőr előadók. Heiser Ádám valóban, a 18 éves apuka, (na, Karcagi apuka viszont kicsit sok volt, na – milyen már, hogy mindenütt ott kell lenniük??) a fiú testvérpár, és sorolhatnám még, de annyira még nem ragadtak meg. Ilyen szempontból van lehetőség a műsorban, csak félek, hogy el fogják rontani.

  Amúgy a fenesok magyarázkodás és szájbarágás ellenére sem derült ki számomra a műsor struktúrája. Hogy hány előadó lesz adásonként, hogy hány juthat tovább. Mi van, ha mindenkit továbbjuttatnak, vagy ha kevesebbet ahhoz, hogy kitöltsék a következő adás(ok) műsoridejét. Én tartok attól, hogy ez egy ugyanúgy megrendezett műsor, mint a többi hasonló, illetve ha nem, akkor irreálisan sok benne a kockázat.
  Mindegy, maradt még egy adag ágynemű vasalni, és mosok még a héten, szóval az első élő adást biztos végigvasalom. Akarom mondani, nézem :D

  • Jó móka ez a szavazósdi, tudod, a gyerek megkapja a játékot, kiszórakozza magát aztán már nem izgi – azt hiszem itt is ez lesz majd.

   Az előttem sem világos hogy működik majd a továbbiakban a műsor. Gondolom a márt kiszűrt énekesek közül kiesik az, aki 70% alatt teljesít, és aztán lesz egy második-harmadik-negyedik-ötödik kör, és egyre kevesebben lesznek. Bár ki tudja, tényleg megmondhatták volna.

  • Jó ötlet a vasalás :) Kár, hogy nekem pénteken kell megtennem.
   Én arra lennék kíváncsi, hogy az a 70 % amit el kell érni egy fellépőnek, az hány szavazatból tevődik össze? És hogy mi van akkor, ha mondjuk az országos érdektelenség, vagy esetleges technikai problémák (mármint a felhasználóknál) nem jön össze senkinél?

   • Na, ilyenekre lennék kíváncsi én is. Meg, hogy mi a helyzet a másik végletnél, amikor mondjuk a közönség úgy belelkesedik, hogy mindenkit továbbengedne. Hogy ezekre milyen forgatókönyv van és hasonlók.

    (Én amúgy nem napra vasalok, csak könnyebb úgy, ha van valami háttér mögötte, pláne valamilyen rendszerben, sorozatot viszont most nem nézek, így télen meg sportot sem mindig könnyű találni hozzá, így összekötöm a kellemeset a hasznossal :))

    • Gondolom akkor több élő adás lesz… De a héten utánanézek hogy működik a Rising Star külföldön és megírom róla a posztot, mert sok most a kérdőjel.

   • Minden zsűritag voksa +7 százalékot ér, tehát ők négyen összedobhatnak 28%-ot, úgy máris kevesebb embernek kell igent nyomnia. Amúgy a néző nemet is nyomhat. Magára a logikára én is kíváncsi lennék :D

 5. Feke mindig is bunkó volt és lesz is! Istennek hiszi magát. Azt hiszi tehetséges, helyes, stb… Pedig… Én biztos beszóltam volna ennek a bunkó “mély őstehetségnek”. Feke! Tudod mi a közönséges és mi megy túl a közízlésen öregem? A Blues Brothers, ami a beteg agyadból pattant ki. Kimondhatatlanul gyűlölöm őt Ördög Nórikával és Puskás Petruskával együtt. Nincs az a pénz, amiért 1 percet is megnéznék ebből a műsorból. Még a színházjegyem is összetépem és elégetem, ha időközben lecserélnek egy színészt Feké(lyre) vagy Petruskára. És csak azért nem adom oda ingyen másnak, hogy kevesebb néző legyen, nehogy következőnek kedvet kapjanaka rendezők ehhez a 2 nevetséges, béna “színész-énekes”hez. A linken megnézhetitek a közízlést mélyen sértő BB produkciót: https://www.youtube.com/watch?v=Hoz6Jo9Y-w4&list=UUCNEAffQF0BTIT2APWA_nZg

  • Ha ezt komolyan gondoltad (színházjegy), súlyosan kirekesztő és elfogult vagy…
   Én se örültem az előadás ELŐTT, amikor Jézus szerepét vele kellett megnéznem (Tóth Attilát szerettem volna), de fantasztikus volt. Azt mondan rá, hogy tehetségtelen, nincs hangja, ismétlem, súlyos elfogultság (negatívan)…Max. neked nem tetszik a hangszíne, ez oké..

 6. Feke Pálról nem hittem volna, de megértem higy nem mindenki elfogadó annyira, mint mások, nem is ezzel van a baj. Adott egy érgelmes ember, annak tűnik… tudja hogy most nem civilként van ott hanem szakmailag és az egész a tévébe fog kerülni, de ennek ellenére nem fogja vissza magát. Én élőben nem láttan a műsort, nem is nagyon tervezem kivéve ha annyira nem lesz mit csinálnom, de ezek után kétszer is meggondolom. A gyártók belemagyarázhatnak szakmaiságot ebbe a helyzetbe de ez nem így megy. Az emberek már kialakítottak egy véleményt, innentől meg persze magyarázkodás van, Feke Pálból meg a fene se nézte volna ki hogy ennyire előítéletes. Említve lett feljebb Conchita, nála én is mérges voltam de azérg leginkább mert nem a dala nyert hanem ő azzal aki. A sráccal semmi bajom, ebben én is sokat fejlődtem, segített a Glee ahol olyan nyíltan kezelnek mindent hogy nem lehet nem tanulni belőle, de ezek szerint a felnőtt 30asokat már nehezebb megváltoztatni

 7. Peter Sramek előadását nálam senki nem tudta überelni. Tényleg látszott rajta, hogy érti a szöveget is, nem volt bozongás vagy ilyesmi, de volt nekem benne valami megható, ami megérintette a lelkemet. Mondom ezt úgy, hogy nem szoktam ezzel a lélekdologgal dobálózni. Mindenképp akarok rá szavazni vasárnap.

 8. Én Mazsin akadtam ki egy kicsit. Az hogy kétszer haza küldték az X-faktorból arról ő is tehet ezt nem kelett volna megemlítenie. Szakács Gergőre én is emlékszem az X-faktorból azóta kedvelem jobban mióta hallotam énekelni Takács Nicolas koncertjén. Furcsa volt hogy a műsorba jelentkeztek kb 3-an is az Ének iskolájából de egy se került be . Az adás egyik emlékezetes része az volt mikor Majka becsöngetett egy családhoz és elhozta őket a műsorba.

 9. Igazából így olvasva nekem is inkább konzervatívnak tűnik Feke. Miért kéne mindenkinek elfogadnia a homoszexualitást Elfogadás alatt azt értem, hogy ne legyen még gondja se vele: Miért baj az, ha valaki kimondja, hogy ez neki nem tetszik? Amíg nem csinálok ellenük semmit (fizikailag, ócsárolás, tüntetés, ilyesmi), addig hadd mondjam már ki…
  Mondjuk nekem nincs bajom velük.

  A szlovák srác hatalmas volt, köszi, hogy így külön kiemelted, nem nézem a műsort, így ha nem írtad volna meg, nem tudnék róla, pedig szeretem az ilyesmit:) Ennyit arról, hogy minket mennyire gyűlölnek ott, aha…Viszont nem indult ő egy szlovákiai műsorban is valamikor? Mintha ismerős lenne a neve…
  És erről jutott eszembe, hogy a Peter Cmorík-féle Petróleumlámpát hallottad már?:) Egy fellépésen énekelte, youtube-on fenn van. Azt nem tudom, mennyire tud magyarul, Nagykürtösön nőtt fel, ott meg sok a magyar, szóval tudhat…Ő is nagyon jól énekelte (mondjuk ez nála alap), és szépen ejtette ki a szavakat:)

  • Fordítsuk meg egy kicsit a gondolatmenetedet :) Szabad országban élünk, ő elmondhatja a tévében, hogy mit gondol erről. Mi pedig elmondhatjuk azt, mit gondolunk mi arról, amit ő mondott. Mindenkinek másutt van az a határ, amit még tolerálni képes. Palinál az a határ a női ruhába bújt Edith Piaf imitátor, nálam azon megjegyzései, amiket homofóbnak ítélek. Ő neki ez nem tetszett, és elmondta miért. Akárcsak én, és még jó páran. Nem véletlenül kapott országos nyilvánosságot ez a homofób ügy.

   Most hallgatom a Peter Cmorik covert, nagyon tetszik :) Off: Anyu Nagykürtösön nőtt fel, úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet, rengeteget jártunk oda :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here