Revenge: Szappanos a negyedik évad

  2
  Oszd meg!

  Számos hullámvölgyet megjárt már ez a sorozat, mióta képernyőn van. Többször temettem, többször éreztem azt, hogy ettől jobb már nem is lehetne, és ezek nem egyszeri, hanem visszatérő érzelmek. Mert sokszor van az, hogy mérhetetlen mélységbe küldik az írók a szériát, hogy aztán egyetlen jó ötlettel kirántsák a szakadékból és a csúcsra emeljék. Én legalábbis így éltem meg az első három évadot. Voltak nagyon jó, meg nagyon rossz részek is.

  Szerencsénkre (?) a harmadik évad lezárása tökéletes volt. Az írók előtt ott lebegett a kasza réme, félő volt, hogy véget ér a sorozat, ezért egy-két mellékszáltól eltekintve a fő szálat, Emily bosszúját gyönyörűen le is zárták. Konkrétan a harmadik évad fináléja sorozatzáróként is tökéletesen funkcionál. Talán éppen emiatt, de a negyedik évad első három része (a negyediket még nem láttam), nagyon gyenge lett. Karakter idegen cselekedetek, a finálé lezárásának a béna feloldása és az unalom volt az, ami leginkább áthatotta ezt a három részt. Emellett pedig ami a legzavaróbb, hogy annyira szappanosra vették a figurát, ami már egyszerűen nem áll jól a sorozatnak. Perpillanat úgy érzem jobb lett volna, ha elkaszálja az ABC 2014 májusában a sorozatot… A kép alatt spoileresen folytatom tovább.

  revenge-4x01-emily-margaux

  Több sorozat eljátssza azt, hogy az évadzáró eseményeit a premierben rögtön feloldja, ezzel mintegy semmissé téve az évadzáróban elért eredményeket. Itt is ez történt, Victoria nagyon gyorsan kiszabadult a diliházból, hogy Emily után mehessen. Most fordult a kocka, ezúttal már Victoria akar nagyon bosszút állni. Magáért az ötletért lelkesedtem, mert tök jól hangzik, gyakorlatban viszont hiányzik az, ami Emilynél adott volt. A motiváció. Persze, sírhat Victoria szája, hogy Emily mindent elvett tőle, de az ő tettei vezették el a lányt a bosszúhoz. És itt a kulcs: Emily bosszúja jogos volt, míg Victoriáé nevetséges. Persze, ez is egy remek lehetőség arra, hogy a két nő egymásnak eshessen, és tovább vigyék a sorozatot, de ha ilyen tónusban nyomatják tovább, akkor tényleg jobb lett volna elkaszálni.

  Ami még nagyon böki a csőröm, az David Clarke visszatérése. Ettől szappanosabb húzást be sem vethettek volna az írók, pedig korábban is volt itt minden, előkerülő gyerekektől kezdve elrabolt szerelmekig minden, amit nem szégyelltek. De ez, hogy David visszatérjen, ráadásul gyilkosként, teljesen lerombolja a sorozat alapkoncepcióját, és még elcseszettebbé teszi Emily életét. Mert persze, most mehet az izgulás, hogy Emily mikor találkozik apuval, Victoria milyen mocskos kis dolgokat lép majd ellenük, és így tovább. Értem én az írók elkeseredett próbálkozását arra, hogy izgalmassá és szerethetővé tegyék a sorozatot, és tényleg van ráció David visszatérésben. Amikor egy légtérbe került Emilyvel elkezdtem drukkolni, hogy végre, egyesüljön a család. Szóval, én tényleg megértem mit akarnak az írók elérni, de nagyon úgy érzem, hogy ez a rossz irány.

  revenge-4x02-victoria

  Ami a többi karaktert illeti, szokás szerint megint előjöttek a balgaságok. Jack egy év alatt rendőr lett, és még volt pofája leadni a szent beszédet, hogy ő mindig az akart lenni. Nekem úgy rémlik az első évadban csak el akart hajózni innen a csudába hogy segíthessen az éhezőkön. Legjobban Charlotte-on lepődtem meg. A drogos szálnál még úgy voltam vele, “oké, a szokásos tinis hiszti, láttuk ezerszer”. No de a gyilkossági kísérlet. Ez most mennyire karakterhű? Ki lehet fordítani így egy szereplőt akivel négy éve nem tudnak mit kezdeni? A többiek pedig csak lézengtek, Nolannél konkrétan fájt, hogy semmilyen magánéleti szálat nem kapott. Igen, várom már, hogy bepasizzon :) Az új szereplők egyelőre érdektelenek, még a cuki rendőr is…

  Értékelés: 4/10
  Perpillanat csalódott vagyok, mert ez a három rész gyenge volt, és alapjaiban rengette meg bennem a sorozatról alkotott képet. Ettől függetlenül viszont megpróbálok bízni az írókban. Mert most a mélyben vagyunk, de annyiszor rántották már fel a sorozatot, olyan sokszor történt már meg az, hogy csodát kreáltak a saját gyengeségükből, hogy hiszek bennük. Mást úgysem tehetek. Legközelebb a téli szünetben írok a sorozatról, remélem akkor már jóval pozitívabban nyilatkozhatok.

  revenge-4x03-daniel

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here