Főoldal Oldal Blog Coming Out – Az Előbújás napja

Coming Out – Az Előbújás napja

4
Oszd meg!

A Coming Out, vagyis az Előbújás nehéz dolog. Tapasztalatból mondom, mert átéltem. Nem egyszerű kiállni a családod, a barátaid elé és elmondani egy olyan dolgot, ami vízválasztó lehet az élet során. A barátok egy része lekopik, értük nem is kár, azok pedig, akik érdemesek a barátságodra, veled maradnak. A család már nehezebb dió, de sok múlik a kommunikáción. Nekem szerencsém volt, remélem mással is így lesz.

en_mar_elobujtam

Október 11-én van az Előbújás nemzetközi világnapja. Ilyenkor valahogy könnyebb, vagy sorstársakra lel az ember, vagy támogatókra. Így jártam én is. Meglepődve láttam a Facebookon egy volt kollégám, Borus Petra megújult profilképét, amin a #NekemElőbújhatsz tag szerepelt. Általa ismerhettem meg a Pride új mozgalmát, amit jóval ütősebb ötletnek tartok, mint magát a felvonulást.

A Pride ugyanis fotókampányt szervezett a Facebookon, aminek a célja, hogy bátorságot és erőt adjon azoknak az LMBT embereknek, akik még nem merték, vagy tudták felvállalni önmagukat. Két hashtag kering a Facebookon. Az egyik, az #ÉnMárElőbújtam, itt olyan LMBT emberek képeivel, történeteivel találkozhattok, akik már felvállalták önmagukat a világ előtt. A #NekemElőbújhatsz kampány pedig azon heteroszexuális szimpatizánsoké, akik kiállnak az LMBT embertársaik mellett.

nekem_elobujhatsz

Borus Petra olyan heteroszexuális nő, aki hisz abban, hogy a szerelem az szerelem. Egy nap alatt majd’ százan lájkolták a megváltozott profilképét, és többen is kifejezték hálájukat, amiért kiáll az ügyért. Nem először teszi ezt, ő a Pride egyik önkéntese, rendezvényeken infópultozik, menetkísérőként is közreműködik. Az általa feltöltött képen ez a szöveg szerepel: „Valóban másként tekintek majd rád: hatalmasat nősz a szememben #Nekemelőbújhatsz”. Kíváncsi voltam arra, hogy mit gondol bővebben a témáról. Íme, Petra szavai.

„A coming out azért olyan nehéz, azért nem teszik nagyon sokan, mert természetesen következményei vannak, mint minden cselekedetünknek, és tartanak a negatív reakcióktól. Ezt sajnos teljes mértékben megértem, viszont szeretném, ha az ez előtt állók tudnák, hogy rengeteg pozitívumot tud magában hordozni mind az emberi kapcsolatok terén, ha nem kell többet titkolózni, mind az önértékelés terén. Szövetségesként arról szeretnék mindenkit biztosítani, a félelmekkel ellentétben számomra /és vagyunk még egy jó páran!/ egy ilyen vallomástól senki sem lesz kevesebb, inkább nagyon is becsülni fogom a bátorsága miatt. Mert ehhez bizony kell. Egyébként én is egy coming out-nak köszönhetem, hogy bekerültem ebbe a világba, és rettenetesen hálás vagyok, mert így teljes az életem; számtalan csodálatos embert megismertem”.Borus Petra
"Valóban másként tekintek majd rád: hatalmasat nősz a szememben" - Írta a táblájára Borus Petra
Valóban másként tekintek majd rád: hatalmasat nősz a szememben” – Borus Petra

Petra az életszemlélete mellett elsősorban a barátai miatt csinálja az egészet, szeretne minél többet segíteni. Kíváncsi voltam arra, hogy neki akad-e bármilyen hátránya abból, hogy olyan embereken próbál segíteni, akiket a társadalom egy része kitaszított. A válasza igazán szívet melengető volt: „Talán igen. De ez nem fog visszatartani. Mondjuk kicsit tartottam valamiféle atrocitástól a Pride után, mert nem tudtam átvenni a pólót, amin ugye szerepelt a rendezvény neve, és így mentem keresztül a városon, de minden rendben volt. Sokszor megkapom a kérdést: mi a fenéért olyan fontos neked, hogy kiállj a melegekért? –És neked miért nem az? általában csak ennyit mondok. Azt gondolom, mindenkinek kötelessége felemelni a szavát a kirekesztettség ellen, én pedig meg is teszem, még akkor is, mikor ez valakinek nem tetszik. Hogyan is bátoríthatnék valakit az előbújásra, ha én magam titkolnám a véleményemet a témával kapcsolatban?”.

Ha szeretnél Te is kiállni az ügy mellett, tedd meg bátran! Ha LMBT vagy, akkor az #ÉnMárElőbújtam hashtaget használva elmondhatod a történeted. A #NekemElőbújhatsz tag azonban szerintem a legfontosabb. Ezzel megmutathatod a még rejtőzködő LMBT barátaidnak, ismerőseidnek, hogy téged még véletlenül sem zavar az, hogy ő “más”. Ezzel is nagyon sokat segíthetsz. További tippek és érdekességek arról, hogyan és kinek segíthetsz, ide kattintva elérhetőek.

A Pride Facebook oldalára folyamatosan kerülnek fel azok képei, akik már megtették a magukét. Most az ő fotóikat nézheted meg. Néhány idézetet hadd osszak meg veletek:

#ÉnMárElőbújtam: „A barátnóm már ‘nem csak egy jó barátnőm’” + „Az igazság felszabadít” + „Szeretni csak nyíltan érdemes” + „Azért jó előbújni, mert így önmagam lehetek

#NekemElőbújhatsz:Mi boldogok vagyunk, ha te boldog vagy” + „A szerelemben nincsenek nemek, csak igenek” + „Akkor is szeretni foglak” + „Mindenkinek joga van megtalálni a Nagy Ő-t” + „Az LMBTQ szerelem is szerelem

3313 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

    • Ezt nem lehet korhoz kötni. Akkor kell előbújni, amikor késznek érzed magad rá, amikor elég erőt gyűjtöttél hozzá. Ha sok a kétséged, érdemes elolvasni / megnézni mások Coming Out videóit vagy sztorijait, abból sok erőt lehet meríteni.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here