Pilotkritika: Forever – Az ősz legnagyobb meglepetése

  5
  Oszd meg!

  Az ősz legnagyobb meglepetése volt eddig a Forever című ABC-újonc. Egy pillanatig sem hittem volna azt, hogy nekem ez a sorozat legalább egy kicsit is tetszhet. Májusban ezt írtam a sorozatról: “Ami engem illet, engem nem érdekel a New Yorki halottkém, aki mindig meghal, de feltámad a vízben, és eközben ügyeket old meg, mert remek megfigyelőképességgel rendelkezik. Várási fok: 0%” Igen, nulla százalékos volt a várakozási rátám, annyira nem érdekelt a sorozat. Erre tessék, megnéztem, és a csudába is, hát én nagyon úgy érzem, hogy folytatni fogom ezt a sorozatot. Vagyis, adok neki még egy-két esélyt.

  forever-03

  Azért is volt hatalmas meglepetés számomra a Forever, mert ez egy nyomozós sorozat, én pedig nem igazán vagyok a nyomozós szériák híve. Többször is kifejtettem már ennek a miértjét, így összefoglalóként csak annyit mondanék, ha nincs meg az érzelmi háttér, és nem ismerem az adott karaktert, aki után nyomoznak, akkor nem igazán tud érdekelni a dolog. És ami azt illeti, a pilotban lefuttatott nyomozás totál hidegen hagyott. Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor a Scherlockot néztem, és mindezt erősítette, hogy Henry Morgan karakterét egy az egyben Sherlockról mintázták, gondolok itt leginkább arra, hogy antiszociálisnak tűnik, és minden apróságot észrevesz az embereken. Oké, utóbbi alapján A Mentalista is lehetne. És igen, folyamatosan próbálom magam emlékeztetni arra, hogy ez egy nyomozós sorozat. És az itteni nyomozást is untam. Akkor mégis mi fogott meg benne?

  Hát a csavar, no meg a karakterek! Az fogott meg ebben a pilotban. Főhősünk, Dr. Henry ugyanis nem csak egy sima dilis doki, hanem egy halhatatlan férfi, aki akárhányszor meghal (a pilotban azt hiszem háromszor), pucéran feltűnik a vízben. és éli tovább az életét. Nem öregszik, nem felejt, és eközben folyamatosan kutakodik, próbálja kideríteni, mi ez az átok ami sújtja. Mert ellenben a Twilight által belénk diktált “az örök élet menő” fantazmagóriával a doktorunk szenved, egyrészt mert a nője x évtizede elhagyta, másrészt mert mindenki meghal, mindenkit túlél, akit szeret, ráadásul folyton változtatnia kell a lakhelyét, hogy ne bukjon le. A “halhatatlanság szívás” teóriát pedig az mutatta be a legjobban, amikor kiderült, hogy Abe nem más, mint a mostohafia. Az volt az a pont, amikor igazán szíven ütött Henry helyzete.

  IOAN GRUFFUDD, JUDD HIRSCH

  Csak annyi, hogy van egy halhatatlansággal küzdő, jóképű és jópofa főhősünk, még önmagában nem lenne elég, és ezt a Forever írói is jól érzékeltették. Mert megkaptuk mellé Jo nyomozónőt, akivel a kémiája egyszerűen döbbenetesen jó, másfelől pedig jelentkezett telefonon egy titokzatos alak is, aki szintén halhatatlan, és mivel annyira unatkozik, szórakozna Henryvel, ami elég creepy ahhoz, hogy felkeltse a nézői érdeklődést. Egyszerűen olyan ütősen összerakták ezt a pilotot, ami előtt meg kell emelnem a kalapomat.

  Persze, sejtem én, hogy ez az egész parasztvakítás volt. Az, hogy a főhős halhatatlan csak addig üt, amíg meg nem szokjuk, hogy milyen nehézségek érik is őt emiatt. A romantikus szálat valószínűleg a heteken – éveken át tartó “szeret-nem szeret” követi majd, aztán jöhet is a kötelező szakítás, amikor a nő rájön, hogy a párja halhatatlan. A háttérben lévő rejtélyszál hosszútávon nem lesz elég érdekes, és a hetenkénti nyomozások, amik meg rohadtul nem érdekelnek, majd leölik a sorozatot. Én legalábbis ezt gondolom, de örülnék, ha kiderülne, hogy nincs igazam. Akárhogy is, az esélyt megkapja a folytatásra. Remélem másodjára is meg fog lepni.

  forever-01

  Értékelés: 7/10
  Nos, nagy meglepetés volt ez a pilot, sokkal jobban tetszett, mint amennyire képzeltem volna, hogy fog. Ha valaki eleve csípi a nyomozós sorozatokat, akkor az egyszerűen imádni fogja a Forevert. A nézettségre amúgy nem lehet panasz, a pilot után pedig még nőtt is a fiatalok által a ráta, úgyhogy talán megmenekülhet a kedd este tízes halálsávból a show. (Bár még hetek kellenek, mire beáll a nézettség).

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here