Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: How to Get Away with Murder

Pilotkritika: How to Get Away with Murder

13
Oszd meg!

Nem is igazán tudok megnevezni még egy olyan őszi újoncot, amire akkora nyomás, és megannyi elvárás nehezedne, mint a How to Get Away with Murderre. Tekintve, hogy Shonda Rhimes cége viszi, és Shondának valamilyen szinten kreatív beleszólásai vannak a történésekbe, a nagyasszony pedig olyan sorozatokért felelős, mint a Grace klinika, vagy a Scandal, ezért aztán tényleg magasan voltak azok az elvárások. És bakker, ezek mindennek megfeleltek. Az ősz legjobb újoncához volt szerencsém. Kíváncsian várom, mi üti majd meg ezt a magas mércét. Zárójelben azért annyit említsünk meg, hogy a pilotot Peter Nowalk írta, és ő a felelős a folytatásért is.

how-to-get-away-with-murder-01

A sorozat öt ügyvédtanoncról szól (van erre jobb szó?), akik az egyetemen bekerülnek Keating professzor elit csoportjába, és majd a nagyasszony beosztottjaként már az iskolai évek alatt megtapasztalhatják az igazságszolgáltatást. A pilot már kapásból egy necces üggyel indít, egy olyannal, ami alapjaiban rengeti meg az igazságról alkotott képet: lehet-e, avagy kell-e, védeni olyan embert, akiről tudjuk, hogy bűnös? Persze nem is igazán ez volt a lényeg, sokkal inkább a (meglehetősen) sok főszereplőt igyekeztek bemutatni, hogy saccperkábé mire számíthatunk tőlük. Engem persze ez a szál fogott meg a legjobban, mert mindig is érdkesnek tartottam, hogy miként vélekedik egy ügyvéd a bűnös ügyfeléről, akit aztán neki kell (?) tisztára mosnia a bíróságon.

Van egy rejtélyes szálunk is, eltűnik valami lány, akinek aztán előkerül a holtteste, illetve az ügyvédtanoncaink azon ügyködnek, hogyan ússzanak meg egy tényleges gyilkosságot, és mit tegyenek a testtel. Ha jól értelmeztem ezt flashfowardként láthattuk, szóval nagyjából már előre vázolta a WTF faktort. Legalábbis van egy olyan érzésem, hogy ők ezzel ezt akarták elérni, de igazából semmi szükség nem volt rá, mert a karakterek eladták sorozatot, ez a rejtélyes dolog pedig néhol még idegesített is. Persze, attól még kíváncsi vagyok, hogy mihez kezdenek az egésszel, mert a pilot végén bedobtak egy nagy meglepetést, a WTF faktor pedig tényleg adott volt emiatt ezerrel.

how-to-get-away-with-murder-02

Azt mindig is csodáltam a Shondaland által gyártott sorozatokban, hogy a nagyon erős főszereplők mellé, mennyire ütős kis mellékszereplőket tudnak beleírni. Tulajdonképpen itt is ez történt. Sőt, tulajdonképpen elmondható az is, hogy Viola Davis karaktere egy cseppet talán tucatnak tűnik, és pont a köré épített mellékszereplők voltak azok, akik érdekessé tették a pilotot. Nem tagadom, a meleg Connor lett a legnagyobb kedvencem, de nem (csak) azért, ahogyan infót szerzett az ügyhöz, hanem mert bírom az erős, és határozott karaktereket. Kiemelném még az Aja Naomi King által megformált Michaelát, csípem az ilyen törtető női karaktereket, akik tudják mit akarnak elérni, és tesznek is érte. Szerintem a kiválasztott öt ügyvédtanonc simán van olyan érdekes, mint a Grace Klinika gyakornokai voltak tizenegy évvel ezelőtt.

Úgy éreztem, hogy ebben a pilotban minden megvolt, amit egy sorozatban keresek. Érdekes karakterek, tehetséges színészek, egy jó kis körítés (ügyvédkedés) ami köré felhúzhatják az egészet. Emellett kaptam szappanosabb szálakat, rejtélyt, morális kérdéseket és megannyi WTF pillantot. Ez így volt nagyon kerek. Ami a folytatást illeti, kíváncsian várom, hogy merre akarják elvinni a szálakat. Mert az egy dolog, ha egy ennyire életképes pilotot letettek az asztalra, de a folytatáson múlik nagyon sok minden. Mindenesetre bízom a sorozatban. Nagyon remélem, hogy a Scandal és a The Good Wife mellé becsúszik egy harmadik, nagyon jó minőséget képviselő széria is.

how-to-get-away-with-murder-03

Értékelés: 10/10
Aki teheti, mindenképpen nézzen bele a sorozatba, mert tényleg ez a legjobb eddigi őszi újonc. Ha jól rémlik nézettségre is ez volt a legpofásabb, a 3.9-es demó, és a 14 millió néző remélem megmarad a második részre is, amit mellesleg epekedve várok. Nemsokára újra írok a sorozatról, mert van egy olyan érzésem, hogy bőven lesz miről beszélni még itt.

Off: Ezzel a hosszú címmel kicsinálnak. Nem tudtak volna valami rövidebbet kitalálni?

2762 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

13 Hozzászólások

 1. Nekem is nagyon tetszett a rész. Harry Potteres srácnak olyan kölyökképe van a többiekhez képest.Fel se tűnt az elején ,hogy Liza Weil is szerepel benne,fura neki ez a haj.Ez Paris is lehetne már a dolgozó világban.Várom a folytatást.

 2. Egyszerűen imádtam a pilot epizódot! Annyira elvarázsolt, és annyira fantasztikus volt, hogy az nem igaz! Amikor megnéztem utána egész este a hatása alatt voltam ,és nálam ez még sorozatnál nem igen volt! Egyszerűen r*hadt jó volt a pilot!! Viola-t meg imádom, annyira jól játsza a kemény ügyvédet.

  A sorozat címe szerintem is elég hosszú, de hát csak megszokjuk majd. :D

 3. Pont most fejeztem be a pilotot. :D Tumblrön látott posztok miatt már napok óta kerülgettem, és nem is kellett csalódnom. Tényleg remek volt. Engem megfogtak a flashforwardos szállal is, a végéig találgattam, hogy kit öltek meg, mert abban biztos voltam, hogy nem a védőügyvédet, akinek még – többi szereplőhöz hasonlóan – nem sikerült megjegyeznem a nevét. Egyetértek egyébként, hogy a karakterek elég erősnek tűnnek, viszont egyelőre nem tudok kedvencet választani, még úgyis kiforrják magukat. A folytatásra biztos maradok, mert végre ügyvédes sorozat, ami érdekel! :D
  Ügyvédtanonc helyett amúgy miért nem használod csak simán a joghallgatót? :)

 4. Jujj nekem is rettenetesen bejött ez a pilot.Mióta az első trailert láttam azóta éreztem hogy ezt néznem kell mert jóó lesz.plusz viola davist a Segitség c. film óta imááádom(ha nem láttad tibi nézd meg)

  + jessszus 11 éve indult a Grace..uramatyám… :O

 5. ajha ez gyors volt most olvastam hogy jön is a magyar premier az AXN-re 11.03-tól.a magyar cim pedig : Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? legalább ezt nem forditották félre xd

  • Jajam, tényleg gyors a premier, bár nem veri a FOX-ot, ami egy nappal az amerikai premier után hozza a The Walking Dead ötödik évadát. Igen, egy nappal később.

 6. Nem terveztem megnézni a pilotot se, de a kritikád és a sok pozitív vélemény után mégis rávettem magam, gondoltam egy próbát megér és minden percét imádtam az első és a második résznek is. Új kedvenc sorozatom lett, hetente nézni fogom már most alig várom az új részt. :)

 7. Hétvégén megnéztem én is az első két részt, történtek rendesen a dolgok, fogom tovább nézni az tuti :)

  És örülök a sok ismerősnek : )

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here