Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll Könyvkritika: Alex Marwood – A sátán lányai

Könyvkritika: Alex Marwood – A sátán lányai

1
Oszd meg!

A közeljövőben elolvashattok pár könyvkritikát Petra jóvoltából. Első ízben az Athenaeum kiadó “A sátán lányai” című krimijéről találtok egy ajánlót.

02-sor

Alex Marwood: A sátán lányai kritika – Írta: Petra

A regényről röviden: Igen, igen végre, egy remek thiller! Ez a regény teljesen az én világom volt, igaz, egy cseppet döcögött az elején, amikor elkezdtem olvasni. Az igazat megvallva tartottam is attól, hogy olvasatlanul félrerakom. De, aztán sikerült nagyon egymásra hangolódnunk, a végére pedig ha mondhatom így, teljesen beleszerettem a regénybe. Már az alaptörténet, sok izgalmat rejtett magában, kedvelem az olyan könyveket, ahol feltárják egy gyilkos lelkét, a múltját, a gyengeségeit, a motivációit. Néha jó érzés belelátnom egy olyan elme mindennapjaiba, az életébe, aki annyira távol áll tőlem, és a hétköznapi emberektől, eme thrillerben pedig ez a feltárás és a karakterizáció tökéletesen sikerült. Mellesleg az egyik kedvenc könyves/filmes elemem az, amikor egy szereplő új személyiséget kap,és új életet kezd.

a-satan-lanyai
Alex Marwood – A sátán lányai: Ennyire gyönyörű a magyar borító

A történetről: Húsz évvel ezelőtt három kislány végzetes játékba kezd, a nap végére pedig csak ketten élik túl. Börtönbe kerülnek, majd kiengedik őket, és új névvel, új életet kezdhetnek. Eltelik húsz év, Kirsty oknyomozó-újságíró lesz, és egy sorozatgyilkos nyomába ered, és Whitmouthba, egy kisvárosba érkezik, ahol ott él Amber, aki megpróbálja elérni, hogy ne legyen szem előtt, hiszen a közvélemény sosem felejt. Kirsty és Amber újbóli találkozása pedig nem sok jót sejtet…

Nagyon tetszett!: A lúzer pasi ábrázolása. Annyira eltalált volt, ahogy egy megkeseredett, mama kedvence sikertelen férfi látja a világot! Volt szerencsétlenségem ismerni ilyen típust, és egy az egyben ültek a gondolatai. A nők gyűlölete, mindenki iránt az irigység, mások okolása, kisebbségi komplexus. Döbbenetes volt látni, hogy mennyire realista módon volt képes ábrázolni a szerző ezt az embertípust.

Csak tetszett: A párhuzamos írásmód, a múlt és a jelen váltakozása. Nehéz figyelemmel követni, hogy most éppen melyik síkon is járunk, de idővel annyira beleránt a sztori mindenütt, hiszen robban a “bomba”, hogy megbarátkoztam ezzel a mesélési móddal, sőt, a végére aztán meg is szerettem azt.

Ami kevésbé tetszett: Ami nekem hiba,de lehet direkt volt így, hogy felnőttkorukra gyakorlatilag teljesen felcserélődött  a két karakter sorsa és szerepe. A múltban sokkal erőteljesebb, határozottabb karakter volt Jade,és gyengébb bizonytalanabb Belle. Nem volt számomra kellőképpen kifejtve,hogy a végére hogy lettek ennyire ellentétei a sajét személyiségüknek. Ezt sokkal jobban kellett és lehetett is volna ábrázolni.

Ilyen az eredeti borító. A magyar sokkal jobban tetszik, kifejezőbb.
Ilyen az eredeti borító. A magyar sokkal jobban tetszik, kifejezőbb.

A főszereplőkről: Mindkét kislány tipikus, szó szerint két véglet, a gazdag finomkodó elhanyagolt úrilány, és a mocskos szájú,és stílusú közönséges, de annál életrevalóbb szegény család sarja, bűnöző palánta. A jelenben azonban egyik sem szerethető, sőt nincs is igazán szerethető szereplő. Jackiet utáltam, az életben ne kerüljön az utamba ilyen nő. Megérdemelte volna, magának a lúzer pasinkat, alias Martint. Amber és Kirsty is nagyon valóságos ,hiteles karakterek.Túl nagy volt a kontraszt a jelenben és a múltban is kettejük,és az életük alakulása között. Nem csípem, ha valami csak fekete vagy csak fehér.

Némi spoileres gondolatmenet: Ami még nem jött be mégis nagyon e-világi az, hogy mennyire igazságtalan volt az egyikükhöz a sors, miközben a másik mennyivel szerencsésebb. Persze, erre mondhatnánk, hogy ilyen az élet. Sőt, lássuk be, ilyen is.

Konklúzió 8/10: A sátán lányai szuper a maga nemében, és a műfajában! Csak azért, nem kap maximálisat, mert a jellemábrázolás, kidolgozottabb is lehetett volna. Mindettől függetlenül a kezdeti lassulás ellenére remekül szórakoztam az olvasás alatt. Egy élmény volt. Lélektani thiller rajongóknak kötelező!

Írta: Petra

1 hozzászólás

  1. Jujj ezt én is olvastam! Az elején én is majdnem ott tartottam, hogy leteszem, mert alig történik benne valami, de amikor beindult a történet, onnantól kezdve már nagyon jó volt (: Kivéve a végét, ott vmi nagyobb csattanóra számítottam, de ettől eltekintve jó könyv volt, és érdekes módon nekem pont az tetszett a legjobban, hogy felváltva mesélte el a múltbeli és a jelen történéseket; alig vártam minden fejezetnél, hogy mikor derül már ki minden részlet a gyilkosságról, mikor “megyünk vissza megint az időben” (:

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here