Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Teen Wolf: Kritika a negyedik évadról

Teen Wolf: Kritika a negyedik évadról

15
Oszd meg!

Az igazság az, hogy én már minden bizalmamat elveszítettem a Teen Wolf kapcsán. Hetekig nem is néztem, múlt héten pedig úgy ültem le bedarálni az eddigi részeket, hogy megfogadtam, ha nem javul a minőség, akkor bármi is lesz, kaszálom az évad végén. Alleluja erre nem került sor, sőt, végre elmondhatom azt, hogy kezd visszatérni a korábban látott minőség. Persze, még mindig nem tökéletes (részletesen ki is fogom fejteni, hogy miért), de olyan nagy ívű a fejlődés, ami előtt meg kell emelnem a virtuális kalapomat (igazi ugye nincs). Azt pedig nyugodtan kijelenthetem, hogy végre, magára talált a Teen Wolf.

teen-wolf-negyedik-evad-01

Valószínűleg megkönnyítette az írók dolgát, hogy tudták, ismét csak tizenkét részben kell gondolkodniuk, tudtommal csak jövő nyáron tér vissza a show, így aztán száz százalékig a negyedik évadra kocentráltak. És milyen jól tették! Eddig a humor faktor volt az egyetlen, ami még a régi időkre emlékeztetett, most azonban már a fő szálak is. A feketelista, a fő gonosz, a régi és az új karakterek felbukkanó problémái, egyszerűen zseniális volt az egész. Amikor pedig a humort a drámával vegyítették, azt imádtam. Gondolok itt arra, amikor Malia szarkasztikusan megjegyezte, hogy ő csak hat milliót ér, úgyhogy biztosan őt ölik majd meg utoljára. Szóval, mindent egybevéve nagyon kellemes meglepetés volt számomra a negyedik évad.  Innentől kezdve kicsit spoileresebben folytatom , csak az olvasson tovább, aki már látta az évadzáró epizódot is!

Bármennyire is adott volt a minőségi fejlődés, akadtak azért olyan momentumok a sorozatban, ami miatt szomorkodom egy cseppet. Nagyon sok karakterrel dolgozik a show, és a legtöbbre egyszerűen nincs idejük. Ez azért szomorú, mert a szereplők önmagukban is érdekesek és egyediek, és jó lenne, ha több teret és időt kaphatnának a képernyőn. Remélem, a következő szezonra nem hoznak újoncokat, hanem a régiekkel fognak foglalkozni. Kira például teljesen feleslegessé vált most, Parrish sem igazán kapta meg a neki kijáró reflektorfényt. Nagyon megszerettem Liamet, és a meleg haverját Masont is, mindkettőt szívesen láttam volna több jelenetben. A még mellékebb szereplők közül a dögös Brett, és a középkorú badass vérfarkasnő (vagy az róka? A fene tudja) voltak még azok, akiknek több teret kérek szépen. De gyanítom, erre nem igazán fog sor kerülni. Ja, és már évek óta várom, hogy Lydia képességeiről lehulljon a lepel, de szívesen látnék még többet belőle.

teen-wolf-negyedik-evad-02

Azt viszont mindenképpen köszönöm, hogy behozták Maliát a sorozatba. Egyértelműen ő a legnagyobb kedvencem, olyannyira, hogy egy spin-offot is simán megnéznék a karakterrel, bár Malia nagyon hiányozna Stiles mellől. Isteni a kettősük, a poénok nagy részét is nekik köszönhetjük. Szerettem ám, hogy most a felnőttek is nagyobb teret kaptak, és végre, be vannak avatva a dolgokba. Stiles apukájának az aggódása az évadzáró során például nagyon megható volt. Scottot azért ki kellene pofozni egy kicsit, nagyon belesikkadt a jófiú szerepkörbe, Tyler Posey többre is képes lenne attól, amit az írók neki szánnak.

Most azt éreztem, hogy Derek sincs a toppon, ellenben a barátnőjét imádom, az ilyen badass női karakterekért csak rajongani lehet. Ami a fő gonoszainkat illeti, sem Peter, sem Kate esetében nem találtam választ a „miért”-re. Itt pedig arra gondolok, hogy miért tesznek rosszat, miért akkora állatok. A „hatalomért”, mint válasz, számomra nem elegendő. Chris viszont isteni volt, amúgy meg, annyira sajnálom szerencsétlent. Meghalt a felesége, a lánya, a nővéréből vérfarkasnőizé lett (vérpuma vagy mi a csuda), ő meg még mindig talpon van, tör előre, mindent túlél. Isteni az a pasi, a drámája pedig a maga nemében nagyon megkapó.

teen-wolf-negyedik-evad-03

Ha már szóba kerültek a főgonoszok, szerettem, hogy most kétfelé vették az egészet. A fekete listát viszonylag gyorsan lezárták, de ütős gondolat volt, hogy Meredith, és közvetve Peter állt az egész mögött. Izgalmas volt az egész, pláne amikor a tini-szerelmespár-bérgyilkos akciózott, hogy leöljék akit csak akarnak. Amúgy, amikor megtalálták Scotték a pénzt, és ment a dilemma, hogy mi legyen vele, azt eléggé „ó, ugyan már” dolognak éreztem, nem kellene ennyire piedesztára emelni Scott és Stiles karakterét, hogy még egy keveset se vegyenek el a csődben lévő családjuk számára. No de a fekete lista: mind a megoldást, mind a lezárást hirtelennek és gyorsnak éreztem, ezt sajnálom ám. Viszont amíg tartott, hát az zseniális volt, különösen amikor az iskolát karantén alá kellett helyezni.

A b-szálon ugye Peter és Kate ugye mozgott, amit nem igazán tudtam értékelni, mert ahogy feljebb is írtam, egyikőjüknél sem érzek épkézláb indítékot a huncutságaikra, márpedig egy jó fő gonosz legfőbb ismérve az, hogy tudom, mit miért tesz, és bármilyen gonoszságra is vetemedjen, ott legyen mögötte az indíték. Peter esetében a hatalom iránti vágy, míg Kate-nél a „meg kell tanulnom kontrollálni a képességeim” dolog egyáltalán nem volt elegendő a számomra. Lehet, hogy mást is bevetettek, de sorry, átlag néző vagyok, ennyire emlékszem. Most úgy tűnik, hogy mindketten élve megúszták a kalandot, aminek azért nem örülök, mert bezzeg a sorozat valaha volt legkomplexebb, legemberibb és legszerethetőbb fő gonosza, Jennifer már nincs az élők sorában.

teen-wolf-negyedik-evad-05

Átolvastam ám az évad elejéről írt kritikám, ott volt egy sor, amin jót nevettem most. Idézek: „Szokás szerint zajlik az évad eleji építkezés, bemutatkoznak a főgonosz, elpáholják Scott falkáját, hogy aztán majd Scott elég tökös legyen, és saját maga verje szét azt, akit kell.” Az évadzáróban ugye pont ez történt, de inkább legyen kiszámítható, mintsem eljátsszuk ugyanazt, amit Stiles-nál, amikor megszállta a nogicuné-bigyó (vagy mi a csuda volt a neve). Izgi volt ám az évadzáró, feszült és meglepetésekkel teli. Előrevetítette némileg, hogy mi várható a folytatásban, én pedig nagyon kíváncsi vagyok. Pozitív meglepetés volt ez a szezon, és nagyon örülök, hogy most nem kell olyan lehúzó kritikát írnom, mint a harmadik évad végénél.

Értékelés: 8/10
Mindent egybevetve abszolút megérdemli a nyolc pontot a teljes évad. Sokat változott a show, méghozzá az előnyére. Izgalmas volt a dráma, ütött a humor, és emellett karakterizáltak is egy keveset. Itt és most pedig elsősorban a minőség rohamos fejlődését értékelem pozitívan, mert mindig jó látni, ha egy sorozat feltámad a hamvaiból.

teen-wolf-negyedik-evad-04Remélem Brett visszatér majd az ötödik évad során… Nem csak én hiányolnám, ugye? :)

15 Hozzászólások

 1. Szia! Van egy jó hírem neked, Brett mellékszereplőként visszatér az 5. évadra, ezt Jeff d.-től hallottam egy interjúban.
  Nekem tetszett ez az évad, és nekem is Malia-Stiles párosa jelentette az igazán jó pillanatokat. Szerintem reális, ahogy a sorozat eme évadát értékelted. Kira számomra egy kicsit unalmassá és így sajnos feleslegessé vált egy kicsit. Viszont arra kiváncsi leszek mit hoznak majd ki Parrish-ből és Lydia tehetségéről mikor hullik le az a bizonyos lepel, mert ugye legyezgették, de igazán magyarázatot nem kaptunk.

  • Hű, ez remek hír, köszi szépen :) Azt én is sajnálom, hogy Lydia képességeire már évek óta nem derült normálisan fény, pedig mióta várjuk már.

 2. Egyetértek a kritikával :)
  Nekem amúgy bejött a szezon, de a feketelista lezárása túl “meh” kategória lett…. semmi magyarázat arra, hogy oké hogy leállt a gép, de pl. ki indította be? mikor az ápoló már meghalt, Meredith az őrsön volt, akkor ki küldte ki az sms-eket? + a gép honnan tudta, hogy Derek már ember lett és nem farkas? (rajta volt a listán, majd eltünt róla). Aztán lehet én nem néztem jól és megvoltak magyarázva, akkor sorry. :P
  Új karakter közül egyértelműen Liam, Malia és Parrish jött be. Örülök, hogy Liam tudta észhez téríteni az “apját” (amúgy az évad folyamán Scott tényleg olyan volt mintha az apja lenne Liamnak, ez is bejött nagyon). Malia meg a dumái, hát kész voltam tőle, pl. az a “Milyen kaját szeretsz?” “Szarvast” és az a hanglejtés amit Shelley csinált közbe, felröhögtem rendesen.
  Kate mint vérjaguár, elég “vér”szegény lett, utáltam mindig a karakterét, kár hogy nem halt meg. :( Peternek viszont örülök, hogy túlélte, mert kell ilyen antihős a soriba.
  Összeségében 7/10-et megajánlok a sorira, de csak azért ennyi, mert volt 1-2 rész ami nem jött be.
  Máig a 2.évad a kedvencem (kár hogy nem volt szárnyas kanima Jackson :P )

 3. számomra 1. és 2. évad volt jó, 3. már közepes, a 4.-et pedig megszokásból nézem..

  jóindulattal 6/10.

 4. szerintem ez volt az eddigi legrosszabb évad. részemről az előzőekkel semmi baj sem volt, élveztem őket..
  de ez.. nem hittem el hogy komolyan gondolják hogy tini 14 évesnek kinéző lányocska gyilkolássza az embereket.. mint egy rossz, zs kategóriás horrorfilmben:///
  az alapkoncepció, a fekete lista tetszett, de abból se hoztak ki semmi értelmeset..
  számomra nagy csalódás volt ez az évad

   • sztem Violetre (Garrett barátnője) gondolt aki levágta azzal a madzaggal a sörkihordó ember fejét, majd Brettet/Scottot is megakarta ölni…. jobb is, hogy meghalt, olyan ütni való nőszemély volt :D

 5. Nekem nagyon tetszett ez az évad, főként a Malia & Stiles jelenetek miatt, azokat rendesen imádtam ám. A harmadik évad B részéért én se voltam oda, de azért nem kedveltem túlzottan, mert amikor a Vámpírnaplókat olvastam, akkor se értettem túlzottan ezeket a rókás dolgokat és végül összefolyt bennem a TVD könyv változata és a TW története. :D
  Egyébként úgy rémlik Kate – et az inspirálta, hogy segítsen elpusztítani Scott – ot, hogy “miatta” halt ki jóformán az Argent család. Petert meg én se értem, ott nem találtam magyarázatot. :)
  Nagyon tetszett az évad és mindig magamhoz kell térnem a 12 rész után, hogy ismét várnom kell majd. :)

   • Nem tudom, ha a fél családom kihalna és meglennék róla győződve, hogy valaki miatt, akkor lehet én is bosszút forralnék. :D
    Egyébként nem írtam le az előbb, pedig szerettem volna, én se nyúltam volna a pénzhez. Lehet akármilyen rossz helyzetben a családom, nem más tulajdonával fogom rendbe hozni a dolgokat. :)
    De az a szép ebben, hogy mindenkinek más a véleménye és örülök annak, hogy megint el kezdted élvezni a TW – t (ezt most úgy írtam, mintha kreátor lennék). :D

    • Oké, végül is, így talán van benne valami, bár azt továbbra sem hinném, hogy pont Scott a hibás, akkor már inkább Stilest kellene leölnie a 3B miatt :)
     Azt azért ne felejtsük el, hogy Stiles és Scott családjának az anyagi csődjéért a Hale család a felelős, hiszen ők tették vérfarkassá Scottot, és keverték őt bele ebbe az egészbe.

 6. Kate a másik főgonosz, és ő egy vérjaguár… :)
  Nem is tudtam, meg nem is gondoltam volna, hogy Mason meleg. Ez most meglepett.
  Nekem mellesleg kicsit nagyon lapos volt az évadzáró. Hallottam olyanokat is, hogy másfél órás lesz, meg mittudomén, aztán meglepődve láttam, hogy csak 50 perces. Az epizódok jók voltak, de a végére olyan szinten fel lettek pörgetve a dolgok, hogy az már zavaró – minden olyan túl gyorsan történt. Először Meredith a főgonosz, utána meg már Kate? Whut? Semmi átmenet. Azért nem ártott volna az a 24 rész szerintem. Lehet, hogy jobban ki tudták volna dolgozni a dolgokat amellett, hogy még beépítenek egy-két dolgot, de nem még egy főgonoszt.
  Derekért pedig izgultam. Egy interjúban azt mondták, valaki meg fog halni az évadzáróban, méghozzá egy főszereplő-féleség, de nem halt meg senki, szerencsére. Először azt hittem, Derek lesz az, azt hiszem, sajnáltam volna. Hazudtak, a csirkefogók, már két dologban is!
  Hú, mit akartam még írni. Ja, Malia és Stiles imádnivaló, Scott meg… Már lassan úgy érzem, hogy sokkal inkább jobb lenne Dylan O’Brien főszereplőnek, mint Tyler Posey. Töketlen lett így hirtelen Scott. Na mindegy. Jövőre úgy is ötödik évad, kíváncsian várom!

  • Nem tudom én már követni, hogy ki a vérróka, a vérfarkas, a vérjaguár, lehet van vérszarvas meg vérkecske is, a fene tudja. Vérmókuska remélem nincs, az nagyon creepy lenne.
   Á, pedig Mason mondta Dylannek, hogy hozza őt össze Brettel, és Mason nagyon figyelte, amikor Brett vetkőzött, nyáladzott a srác rendesen. Abban a részben volt, amikor először meccseltek, asszem a 4×05-ben.
   Halál pedig végül is, volt, igaz, hogy aztán egy gyors feltámadás is :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here