Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok X-Faktor: Kritika az ötödik évad debütálásáról

X-Faktor: Kritika az ötödik évad debütálásáról

10
Oszd meg!

Mielőtt valamiről kritikát írok, szándékosan nem szoktam megnézni mások értékeléseit. Tudat alatt mindig attól tartok, hogy a saját kritikám egyfajta válasz lenne arra, amit másutt olvasok. Most azonban kivételt tettem, mert egyszerűen kíváncsi voltam arra, hogyan vélekedik a szakma a látottakról. Nos, igazából pont úgy, ahogy én is. Hiába új évad, új mentor, akkor sincs új a nap alatt. Öt év alatt nagyon profin belejöttek az RTL Klubosok az X-Faktor gyártásába, zsigerből megoldják az egészet.

x-faktor-toth-gabi
Tóth Gabi vicces pofavágásaival egy albumot is meg lehetne tölteni

Tényleg nem érzem azt, hogy bármi újítást láttam volna, pedig szemmel láthatólag próbálkoztak. Sosem nyomatták még ennyire erősen a közösségi médiát, ráadásul – akárcsak a The Voice-ban – itt is akadtak Twitter üzenetek a sarokban, ezúttal Geszti Péter volt a vendég, aki olyan bölcsességeket osztott meg, mint „Te is szép vagy, Gabi” és „Ezt most nem igazán értettem, Robi”. Sok értelme igazából nincs, de nem is zavaró, úgyhogy nem is foglalkozom vele különösebben. Az újítások sora pedig ezzel véget is ért. Azt viszont nagyon remélem, hogy a mentorházat idén elhagyják, és helyette az Amerikai X-Faktor harmadik évadában látott “10 ember tartozik hozzám, akik közül 6-ot kiejtek, miközben énekel nekem” metódussal megyünk tovább. Az annyira izgalmas volt!

x-faktor-oreg-bacsi
Remélem vénségemre nem megy majd el így az eszem, mint eme bácsinak

Miközben a látottakon agyaltam, eszembe jutott a legfontosabb. Tetszett a válogató, lekötött, megnevettetett. Ugyanazt látom, mint x éve? Igen, ez így van. És? A műsor attól még eléri a célját, hiszen szórakoztat, vidámmá tesz, kellemes perceket okoz, a többi pedig akár mellékes is lehet. Néhány dolgot azonban sajnálok, konkrétan a tehetségek hiányát. Bő tíz év alatt aki nagyon akarta, az már megmutatta magát, az igazán tehetségesek pedig vagy nagy elbújtak, vagy nem kérnek az X-Faktorból.

x-faktor-otodik-evad
Ez a pár egész jól nyomta, csak túl sok volt a nyál…

Ott volt például a válogató végén az a lány, aki Celine Diont énekelt. Őt szánták a rész végi bummnak, a nagy dobásnak, és valóban, nem volt olyan rossz hangja, de a kevesebb több elv alapján nem adtam volna neki igent… de ez a magyar X-Faktor, a léc nem csak az őrültek esetén van alacsonyan, hanem a tehetség mértékénél is. Persze, tudom, nézzek brit X-et, ott igencsak magasan van az a léc, ott aztán hallhatnék zenei orgazmust. Nekem mindenesetre a magyar X jutott, azt pedig el se tudom képzelni, hogy Az Ének iskolája srácai mellett lesz-e valami nagy durranás a Rising Star háza táján. De ez már egy másik történet.

x-faktor-spoons
A Spoons zenekar afféle ByTheWay 2.0.-ként funkcionált. Nem mintha bánnám…

Ami pedig a bemutatkozott tehetségeket illeti, néhány középszerű próbálkozás azért volt. A ByTheWay sikerének a farvizén evezve a cuki srácokból álló Spoons előtt nagy jövő állhat, a Karancskesziből jövő rockzenekar is viheti valamire, ha kirúgják apucit, és a srácok maradnak. A masnis nő sem volt rossz, sőt, egész érdekes hangszíne volt, ha pedig visszafogja magát, és normálisabban választ dalt, akkor a Celine Dion-os csajból is lehet valami. Az Ufós zenekart inkább nem is kommentálom. A szerelmespár sem volt rossz, de ahogy a Glee-ben is mondták a második évad végén, a csók nem a színpadra való. Amúgy hangilag egész jók voltak. Ó, és kísértetiesen emlékezett az Alex & Sierra formációra, akik sajnos meg is nyerték a harmadik amerikai X-Faktort.

x-faktor-masnis-csja
A masnis csaj elég jól tolta, 100%, hogy eljut a mentorházig.

Egyelőre egyiküknél sem éreztem azt, hogy megdobbanna bennem valami, és azt mondanám, hogy „ezaz, igen, nagyon jók vagytok”. Maximum a Spoons-nál, de attól tartok, ott én is többre értékeltem a látványt, a hangzásnál. A durva pedig az, hogy valószínűleg mindenki most nyújtja a legjobbját, amire képes. Mert az már feltűnhetett mindenkinek, hogy mire az élő adásokig eljut valaki, egyre gyengébb teljesítményt nyújt, mert izgul, ideges, gyorsan kell megtanulni a dal(oka)t és így tovább. Ha tényleg ez a legjobb, amit nyújtani tudnak, akkor a válogatón túl nem lesz túl élvezetes az idei X-Faktor.

Fat Phoenix 2.0.
Fat Phoenix 2.0.

Ami pedig a bénákat illeti… Sok hasonszőrű műsort láttam már, mégis, mindig feltör bennem egy kérdés: miért? Miért lép színpadra egy énektanár, akinek hallania kellene, hogy hamis? Miért hagyja a család, a barátok, hogy valaki olyan égesse le magát, aki nem tud énekelni? Persze, tudom, ez adja a showt. Jön a sok idióta, táncol, riszálja magát, hamisan kornyikál, égőket szól be, aztán jól kiröhögjük. Én is azt teszem, minden egyes alkalommal. De olyan jó lenne, ha Szily Nóra fogná ezeket a hülyéket, egyenként leültetné őket egy kanapéra, és megkérdezné, hogy miért? Annyi érdekesség derülne ki, meg talán némi személyiségzavar is. ((Oké, megtenném én is, bárki, aki jelentkezett az X-Faktorba, vagy más tehetségkutató műsorba, és leégett, írjon bátran, szívesen elbeszélgetnék vele!))

Azért Alföldi Róbert is vágott néha vicces fejeket
Azért Alföldi Róbert is vágott néha vicces fejeket

Ami a mentorokat illeti, hozták a szokásost. Tóth Gabi elvitte a hátán a showt, a többiek pedig csak neki asszisztáltak. Geszti lecserélése nagyon jó gondolat volt, abszolúte nem hiányzik a pasi. Az új mentor Little G Weevil (alias Szűcs Gábor) egyelőre jó választásnak tűnik, olyan „lassú víz, partot most” típus, akitől várok még jó beszólásokat. A következő részből kisfilmje szerint vár még ránk jó pár nagyhangú, érdekes szereplő, továbbá visszatérőkből sem lesz hiány. Érkezik Tóth Marci egy zenekarral, aminek sem Tóth Gabi, sem én nem örülök igazán, tavaly is bőven sok volt a srác. Vélhetően nem jutott be amúgy az élőbe, mert nemrég jelent megy egy, a médiát és a celeblétet szidó (amúgy egész jó) dala. Remélem visszatérnek majd a tavalyi mentorházból kiesett tehetségek is. Ami pedig engem illet, egyelőre maradok, nézem tovább, aztán reménykedem a legjobbakban. Kritikát viszont nem ígérek minden válogatásra, de ha lesz sajtóközlemény, azt megosztom.

És akkor így, a végére, egy kis “Tóth Gabi vicces fejei” válogatás:

toth-gabi-07

7531 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

10 Hozzászólások

 1. Uncsi már ez.Szerintem totál elvan túlozva az egész.nagyonn a füstje mint a lángaja.nem egy oyln ember nek adtak igent akit én vágtam volna ki mint macskát sz##ni..nem is rtem.ilyenkor hol a fülül..akiket kiemeltek hogy hú dejók a produkcióik azoktól sem voltam túlzottan elájulva..
  Nem si várok semmit mert mindig azok esnek ki a táborban vagy a következő részben akiknek a legjobban tapsolnak meg állnak fel a mentorok.ilyenkor mindig elvannak ájulva mindenkinek amikor meg elkell énekelni egy dalt a kövi körben akkor meg a fele elvérzik meg nemtudja a szöveget stb..mindig ezvan..az elő adásokhoz mire ejutunk addigra meg semmit se ér az egész műsor..

  • kicsit gyorsan írtál, a felét nem értem annak, amit írtál. :D de egyet kell értenem. nagy kalap szar ez az X-Faktor már jó ideje

 2. Fú de utálom azt a nyálas, “szerelmes párt” (Rosewood)! Ezek komolyan így akarnak bekerülni az élő adásba? SZÁNALMASAK! 8 hónapjan vannak együtt, jegyesek és tervezik a nem létező gyerekeikkel a turnébuszozást. :D Mint az oviban… Sajnos be fognak kerülni, mert kell erről a sz.r évadról írnia az újságnak. Aztán majd jön a 3-4. adás után a szakítás… Hánynom kell tőlük! Azt hittem helyben elájulok, mikor ott istenítették azzal a másik full béna Spoons nevű bandával. Most komolyan! Milyen tehetségről beszéltek? El lehetett aludni a “kiváló” előadásukon. Lehet rosszkor kapcsolta be a párom a TV-t, de Mi egyetlen 1 tehetséges előadót sem láttunk. Apropó! Mi van a Csobotka oszt. társával? Volt már? Esküszöm irritálóbb, mint maga Léda! Lehet kövezni, de ez a széria nekem úgy tűnik, mintha az előző széria másolata akarna lenni. És ezt 1 adás után ki merem jelenteni! Nekem bőven elég volt ez a fél adás, nem kérek belőle többet. Inkább nézem a német Rising Start. A magyarba bele sem fogok nézni, mert gyűlölöm az Ördög Nórikát.

 3. Én még mindig szeretem az X-faktort. Tóth Marciék nem fognak bekerülni mert az együttes akivel indult feloszlott és lett két új tagja( nekik is most jelent meg a daluk). Lesz még egy visszatérő Nagy Ricsi Gabi mentorházából. Remélem nem csak tavalyról lesznek visszatérők hanem korábbi évadokból is.

 4. Kivételesen néztem, mert reméltem, hogy az ismerőseim már ebben a részben feltűnnek a zenekarukkal, de miután az elején elsütöttek egy fiúbandát, lemondtam erről (ugyan a háttérben, meg a bemutatóban is láttam őket), viszont arra nem számítottam, hogy rajtuk kívül is lesz majd még ismerős, aztán kicsit kikerekedett a szemem, mikor pl. a szerelmespár megjelent, aztán pedig még kísérőként is láttam ismerőst. Miskolc beveszi az idei évadot.

  Ó, és Keyboad kapitány visszatért! Sajnálom, hogy ebbe a műsorba nem kísérték el a lányai szánalomból :D

 5. Én se éreztem azt, hogy “hű, ez igen.. ő nagyon jó volt”. Unalmas volt az első adás, igaz sokat nevettem. :D

  A brit X-faktort most kezdtem el, hogy Cheryl visszatért. Esküszöm, hamarabb is el kellett volna kezdenem nézni,egyszerűen imádom a brit verziót. Annyit nevettem, hogy az nem igaz! Itt tényleg igazi tehetségek vannak. Igaz, még itt sincs olyan nagy kedvencem, akitől elájultam volna.

 6. Nagyon szeretem az X Faktort… mondjuk màs hasonlót nem is nézek mert nálam a Tv2 műsorai nem túl szimpatikusak. A szombatiban tényleg nem volt az a nagy bumm de az első adásban nem is vártam mertén meg azt figyeltem meg, hogy az első válogatás még messze nem a csúcs, sőt tavaly már a második után elfelejtettem, hogy kik tetszettek az elsőből. Remélem most is így lesz.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here