Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars: Íme, egy indulatos kritika

Pretty Little Liars: Íme, egy indulatos kritika

16
Oszd meg!

Figyelem! A kritika a nyugalom megzavarására alkalmas szavakat és kifejezéseket tartalmaz. A hardcore Pretty Little Liars rajongók számára felkavaró lehet az írás. Elolvasása kizárólag tizenhat éven felülieknek ajánlott.

Egy ideje már nem néztem Pretty Little Liarst. Konkrétan a századik rész óta nem. A darálás erejében bíztam, hiszen sok olyan széria van, ami jobb, ha nem hetente követed. Szomorúan tapasztaltam, hogy a PLL-en még ez a trükk sem segített, sőt, mintha még jobban a pofámba tolta volna az üvöltő hibáit. Azt a szánalmas próbálkozást, ahogy az írók megpróbálják fenntartani az érdeklődést. Látva a nyári finálét le kell szögeznem, a Pretty Little Liars ideje lejárt. És ezek már be is rendelték a hatodik és hetedik évadot, és a fenébe is, jogosan tették. Kedden ez volt a legnézettebb kábeltévés sorozat Amerikában, továbbra is a PLL az ABC Family legsikeresebb sorozata, és még (?) mi is kitartunk, hiába a minőség drasztikus csökkenése. Mazoizmus? Valami olyasmi. Sőt, a nyári részeket tekintve egyértelműen az. Spoileresen folytatom a kép alatt.

– Melissa azt mondta, Spencer hamarosan mindent tudni fog.
– Ez mégis mit jelentsen?
– Amit mindig is jelentett. Senki nem mond neked semmit, amikor tudni szeretnéd, csak akkor, ha úgy érzik, hogy el akarják mondani. És akkor is csak annyit mondanak, hogy még több infót akarj tudni.

pretty-little-liars-season-five-01

Ami azt illeti, én most a szokásostól is csalódottabb vagyok. Végre, visszahozták teljes jogú főszereplőként Alisont, erre mit csináltak vele? Semmit. Mire használták? Semmire. Amire pedig igen, annak se füle, se farka nem volt. Mi értelme volt őt megtenni „A”-nek? De most tényleg, értelem nuku. Annak meg aztán pláne, hogy off-screen szerzett magának hadsereget. Amúgy ja, ezt így ki is mondták. Hadsereget! Mintha valami háborús filmben lennénk, vazze. Ezek a gazdag kis picsák tinik a gimnáziumban lődörögve hadsereget szereznek maguknak, hogy szabadidejükben egymással kicseszve gyilkoljanak, sunyiskodjanak, betörjenek mindenhová, és komolyan mondom most felhúztam magam. Ezek ennyire hülyének néznek minket? Még a betörésnél is a Radley-ben, senkinek nem tűnt fel, hogy két tini vesz fel nővérke ruhát? Ja, persze, hogy nem, hisz tudjuk jól, bármennyire is csinosak a Pretty Little Liars sztárjai, már nagyon régen nem tinik. De akkor is, ennek már tényleg semmi értelme nincsen. Nem igaz, hogy még a végzős évükben is ez a legfőbb problémájuk, hogy unatkoznak és idegbetegest akarnak játszani…

pretty-little-liars-season-five-02

No de visszatérve Alisonra. Ő lett „A”. Azon kívül, hogy hussoghatnak WTF-olva az emberkék Twitteren, mi a fene értelme van az egésznek? Miért akarna így kitolni a legjobb barátaival? Persze, elszórta Mona az infót, miszerint Ali őrült, de persze nem tud róla, de akkor is, hagyjanak már lógva. Az A szálat már Shana halálánál abba kellett volna hagyni, ezt a szezont pedig fordíthatták volna a lelki folyamatokra, arra, miként próbál visszailleszkedni Alison, mennyit küzd az elfogadásért, hogyan dolgozza fel Aria a gyilkosságot és így tovább. „A”-nek és a további baszakodásnak már semmi értelme nincsen. Semmi! Ezek az idióták már ugyanúgy futkosnak a rendőrség elöl, meg rikoltanak az sms-ek láttán, meg sikítoznak már öt éve. Annyira szánalmas már ez. Csodálkozom, hogy még egyik főhős sem intett be a sorozatnak, hogy értelmes munkát vállaljon végre. Nem lennék amúgy meglepve, ha idővel lelépne valaki. Siker ide vagy oda, biztos szarul érzik magukat a forgatásokon.

pretty-little-liars-season-five-03

Bánt ám még az évadzáró is. Szokás szerint belebegtették, hogy mekkora brutál meg ütős lesz az egész. Aha, egy nagy f@szt volt az. Ez semmi nem volt. Semmi! Spencert lecsukták. Na és? Mi van akkor? Tudjuk, hogy nem Spencer ölte meg Bethanyt. (És ez is, mekkora már, egy noname karakterről ment a dráma akit még csak képen se láttuk, hagyjanak már! Ha kiderül, hogy Bethany Ali ikre, lefejelem a monitort). Ott van Melissa vallomása (amit tíz rész „tudok valamit, de nem mondom el, bibibí” után végre kegyeskedett kinyögni), így annyira egyértelmű, hogy nincs para. Ami meg Mona halálát illeti. Sírva röhögök. De tényleg. Pláne a ma reggeli cikkeket látva, amiben Janel Parrish ecseteli, hogy állandó szereplőként a sorozattal marad. (Meg ősszel megy táncikálni a Dancing with the Star-sba is). Ja, így halt meg, ugye? Kac-kac. És persze, jöhetünk azzal, hogy flash back-et kap, sőt, akár szellemként is visszatérhet Ravenswood után szabadon, de sokkal valószínűbb, hogy él. Mert a holttestét sem láttuk, csak azt, hogy nyitott szemmel fekszik a kocsiban. De ismerve a Pretty Little Liarst, ha egy ló patája lett volna a fejébe ágyazva akkor is életben lehetne, max több sminket használna, mint eddig (pedig az sem kevés).

pretty-little-liars-season-five-04

Azt már évek óta látom, hogy gyenge az „A”-szál, de most már a szereplők magánélete is gáz lett. Egyedül Emily szerelmi háromszöge Ali – Paige társaságával volt némileg érdekes, de amúgy meg, szar az egész. Toby drága három rész alatt rendőr lett, ha két hétig akadémián volt, sokat mondok. És ezek után csodálkozzunk, hogy bénák a sorozat rendőrei? Hát vazze, két hét után senki nem lesz Sherlock Holmes. Hanna alkoholizmusa meg, ugyan már! Olyan egyértelmű volt az egész, hogy az már fáj. Caleb folyamatos „nem tudod mit éltem át. Szellemeket láttam, itt vannak” kántálása pedig rém idegölő volt. Komolyan, csak azért sajnálom a Ravenswood kaszát, mert ez az élettelen, karakternek csúfolt senki visszajött rontani a levegőt. Pfujj. Ami meg Ariát illeti, az Ezria fanoknak üzenek egy lassú, vontatott és meglehetősen kínos tapsot, mert az ő bűnük, hogy EzrA nem lehetett „A”, holott mennyire ütött az egész. Szóval, izé, „köszönöm”? Remélem élvezik a smárolós-gyerek csinálós részeket. Ezra anyukájának a hátttérszála mondjuk érdekes volt. Meg erőltetett.

Értékelés: 1/10
És még ez is jóindulattal. Már semmi nincs a régi minőségből, a Pretty Little Liars pedig maga a fertő. Ettől függetlenül januárban itt leszek, és nézem tovább. Mazoista vagyok, némileg kíváncsi, plusz nehezemre esik kaszálni. Hát ez van.

pretty-little-liars-season-five-05

16 Hozzászólások

 1. Nagyon régóta nem nézem a sorozatot, legalább egy évaddal le vagyok maradva, de ezek után nem is bánom igazán… A könyveket olvastam (az utolsó kivételével), és én annál is ugyanezt éreztem (habár a sorozat és a könyvek köszönőviszonyban sincsenek egymással; talán csak a szereplők ugyanazok kb). Vontatott, egyre képtelenebb és egyre nagyobb baromság az egész. És csak jön a folytatás… csak tudnám, minek? :/

 2. Annyiba belekötnék, hogy láttuk Mona holttestét… legalábbis nem hiszem, hogy a csomagtartóban hullafehéren farkasszemezett a kamerával :D

  • Egyértelműen kiderült, hogy SPOILER SPOILER SPOILER Mona meghalt. Janel Parrish pedig egy interjúban közölte, hogy flashback-ekben fogjuk látni innentől Monát. Eddig Aliről voltak visszatekintések, hogy megtudjuk a múltját, de most hogy ő visszatért, már Monáról lesznek ilyenek.

   • Mitől lenne egyértelmű bármilyen halál is a PLL világában? Mellesleg, Janel is csak annyit tud, amit az írók elmondtak neki. Ki tudja mit tartogatnak a következő évadra :)

    • Eddig egy halottat se hoztak vissza, akinek mutatták a holttestét. Ennyivel akkor Wildent meg Mayát is visszahozhatnák. Nem hiszem, hogy hullafehéren, üveges szemmel életben lett volna. Plusz a könyvekben is meghal Mona, csak ott már akkor, mikor kiderül, hogy ő ‘A’.

 3. Azt ugye tudod, hogy könyvek alapján csinálják a sorozatot és már lehet tudni ki az igazi és végleges “A”?

  • Persze, tisztában vagyok vele, hogy a könyvekből készült. Ki a végleges A? Egy “Spoiler” jelző mellett elárulod? :)

   • Nem SPOILER Ali/Ali ikertestvére? De nem vagyok képben, csak én így tudom. És a sorozat is erre utal totál, hogy ugyanez lesz, A gonosz ikertesó őrültekházában, aztán a jó kerül be helyette, aztán a gonosz megöli a jó tesót, vagymi…Most totál erre utal a sorozatban is minden.
    Bár maradt volna Ezra A, az ütős volt. Fene az Ezria-fanokba, ez a legunalmasabb szál a komplett sorozatban, halálra unom magam minden jelenetükön.

 4. Én akkor kezdtem el nézni a sorozatot amikor volt a magyar premier, de a rossz szinkron miatt áttértem a feliratra és mire kezdődött az 5. évad bedaráltam az addigi 4 évadot és úgy imádtam az egész Pretty Little Liars-t, talán mert egy hónapig naponta több részt megnéztem, vagy nem tudom. Utána ugye jött az 5. évad azt már hetente néztem, de nekem tetszett. Igaz nem olyan mint régen és már unalmas hogy ki A, meg most hogy nem Alison gyilkosát keresik, mivel él keresik helyette Mrs. DiLaurentis-ét, csak majd nehogy kiderüljön róla hogy az ikertestvérét ölték meg és temették el, Mrs. D pedig visszatérne. Ennek ellenére én még mindig szeretem a sorozatot, és várom a folytatást. Csak ez az A dolog zavar egy kicsit, mert nem lehet követni, hogy ki is ő valójában, mert sokszor egyszerre több A működik párhuzamosan.

 5. Abszolút egyetértek a kritikával, annyira felhúzott az egész, hogy csak na. Én imádtam a sorozatot kezdettől fogva, de ez az évad nálam is kiveri a biztosítékot. Fatal FinAle a francokat, voltak ennél sokkal durvább részek is ezelőtt, szóval erről ennyit. Alisont szörnyen megutáltam az utóbbi részek során, Monát viszont megszerettem. És nem értem, hogy minek kellett megölni, most, hogy bekerült volna a csajok közé, és lett volna valami ész a csapatban és valaki, aki mer lépni Ali ellen.
  Én is maradok még, már csak a megszokás miatt is, és mert hiányozna a sorozat. De már nincs meg az a nagy várási faktor, mint régen.

 6. Nekem a nyári finélé nem volt unalmas, de a többi epizód rém unalmas.. mindig ugyanaz megy! “Ki A? Ki ölte meg ezt, azt amazt?”

  Viszont nagyon sajnálom ami SPOILER Mona-val történt, Kezdtem megszeretni.

  Biztos kihúzzák a 7. évadig az a “A” kérdést. Szerintem még Marlene sem tudja, hogy ki lesz az a bizonyos illető.

 7. Ilyenkor látom, hogy jól döntöttem, hogy a 4. évad közepén kaszáltam az egészet. Már nincs se eleje, se vége a dolgoknak. Akik kitartottak, azoknak továbbra is sok türelmet kívánok.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here