Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Michael J. Fox Show – Kritika az első évadról

The Michael J. Fox Show – Kritika az első évadról

0
Oszd meg!

Tavaly ilyenkor nem sokan gondoltuk volna, hogy a The Michael J. Fox Show meg fog bukni. Egy ennyire rutinos és tapasztalt színésszel a fedélzeten, és a promók alapján látott kellemes családi feelinggel valahogy hihetetlennek tűnt a számomra, hogy pont ennek a sorozatnak intene be a nép. Pedig ez történt, az NBC is csak pislogott, látva a gyenge nézettséget. Az utolsó hét részt be sem mutatták az Egyesült Államokban, magyar felirat sem készült hozzájuk, de Ausztráliának hála azok is felkerültek a netre. Eredetileg csak azt terveztem, hogy azokat a részeket nézem meg, amihez van felirat, de aztán annyira magába szippantott a sorozat világa, hogy végig néztem felirat mentesen is. Az utolsó részig. Szerencsére itt sem ért véget cliffhangerrel a show, és mindent egybevéve kellemes kis lezárása volt. Olyan szeretettel teljes, az utolsó epizódok meg amúgy is nagyon cukik lettek.

The Michael J. Fox Show - Season 1

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a show végig tartotta azt a színvonalat, amit az első részek produkáltak. A középszerűség idővel elhatalmasodott, jöttek a gyengébb poénok, és sokszor úgy éreztem, mintha az írok sem igazán tudnák mit szeretnének kihozni az egészből. De lehet, hogy kikapták ukázba a változtatásokat, amiknek igazából nem sok nyomát láttam a képernyőn, de azért érezni lehetett, hogy erőlködnek. És ez az erőlködés valahogy olyan bénán csapódott le. Annak sem feltétlenül örültem, hogy nem tudtak mit kezdeni a karakterekkel. Ott volt például Ian, az egyik favoritom, akiről állandóan ugyanaz a tanulság derült ki: talpraesett és kitartó, aki tudja mit akar, csak éppen süsü a drága, és emiatt keveredik zűrös helyzetekbe. De amikor már sokadjára hozzák ki egy-egy storyline-ból ezt a tanulságot, akkor az már hosszútávon idegölő. Ugyanígy éreztem Eve-vel kapcsolatban is, őt anyuval próbálták játékba hozni, azon meg több ízben is a para, hogyan nyerje el a nő a bizalmát, és amikor már sokadjára „oldották fel” a problémát, elég szánalmassá vált a dolog. Nem szeretem, amikor önismétlővé válik valami, itt pedig sok karakternél erről volt szó. Ugyanazokkal a szituációkkal nem lehet hosszútávon minőséget termelni. Azt is sajnáltam, hogy elmaradt a karakterfejlődés. Szeretem látni, amikor egy széria karakterei idővel érettebbek, másabbak lesznek, mert az olyan pozitív dolog. Itt azonban ilyet nem tapasztaltam. Na jó, talán Eve-nél.

michael-j-fox-show-01

Amiről még beszélni kell, az Michael J. Fox. Az elején abszolút nem zavart a parkinson kór, mert tényleg nem erre fektették a hangsúlyt. De volt egy jelenet, azt hiszem a tizenhetedik részben, amin nagyon felhúztam magam. Azzal nyitották a részt, hogy Mike szeretne reggelit csinálni magának. A keze annyira remeg, hogy a müzlisdoboz tartalma szanaszét szóródik, majd a tej is folyton a tál mellé megy. Sebaj, van neki egy reklámozandó porszívója, amivel mindent feltakarít. Amikor meg végre ehetne, annyira remeg a keze, hogy a kanál tartalma visszapottyan a tányérba. Ekkor leállítottam a részt, mert fogalmam sem volt arról, hogy ezek most mit várnak el tőlem. Azt akarják, hogy ezen röhögjek? Nevessek egy szerencsétlen beteg emberen, aki még reggelizni sem tud? Egyáltalán nem vitte előrébb a karaktert sem, mert ha teszem azt dramedy lett volna, akkor igen, más színezetet ad a karakternek a dolog, jelentősége lesz a jelenetnek. De itt tényleg azt akarhatták az írók, hogy kiröhögjek egy beteg embert. Amire én nem vagyok hajlandó. És ekkor értettem meg igazán miért bukott meg a sorozat. Nekem az a jelenet volt az a pont, amikor besokalltam. Másoknak meg ez a pont már korábban eljött. Ők már korábban jelezték, nem akarnak röhögni a parkinsonon. És ezért bukott meg ez a sorozat. Valahol megértem, de tényleg. És annak ellenére, hogy élveztem a sorozatot, nálam is eljött az a pont, amikor azt mondtam, „köszönöm szépen, nekem ennyi elég volt”.

Értékelés: 7/10
A parkinson ellenére azt hiszem az egész sorozatra a kellemes a legjobb jelző, de simán elhiszem azt is, ha valaki unta a banánt. Akárhogy is, én jól szórakoztam rajta, a karaktereket megszerettem, és sokszor hangosan röhögtem. Leigh poénjai odacsaptak, de keményen. Nem mondom, hogy hiányozni fog ősszel a széria, mert nekem ennyi tényleg elég volt. De az tuti, hogy kellemes nosztalgiával gondolok majd a The Michael J. Fox Show-ra pár év múlva. És ez is elég.

michael-j-fox-show-03

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here