Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Édenkert a javából

Filmkritika: Édenkert a javából

2
Oszd meg!

edenkert-a-javabolAzt a hétszázát! Miért nincs ennek a filmnek nagyobb kultstátusza? Gondolok itt arra, hogy erről nem zengenek annyira ódákat, mint a Molly Ringwald filmekről, vagy a Dirty Dancingről, pedig az Édenkert a javából is megérdemelné. Rég láttam már ennyire aranyos, szerethető és jópofa filmet. És hiába telt el a premier óta majdnem harminc év, a történet ugyanannyira „mai”, a benne szereplő problémákkal és szituációkkal pedig ugyanolyan könnyű azonosulni. Olyan szép ez a művészetben – hogy vannak olyan filmek, amik nem évülnek el. Amiknél tényleg az van, hogy ugyanannyira „mai” tud lenni évtizedekkel később is. Erre pedig tényleg csak az igazán jó filmek képesek – mint amilyen az Édenkert a javából.

A történet főszerepében a tizenéves Laney, akit az apja, a szigorú ezredes keményen nevel. A lány legnagyobb álma, hogy szerepelhessen a Tánc TV-ben, így amikor válogatást rendeznek, ő bizony elmegy, ahol találkozik Jeffel, a szegény származású sráccal, aki nem nagyon tudja, mihez kezdjen az életével, mert a művészeti ösztön verseng benne a realitással, az „ebből nem fogok megélni” felfogással. Ketten végül elhatározzák, hogy bekerülnek a műsorba, ha törik, ha szakad. Kicsit érezni benne a Hairspray-t, de azt hiszem ez nem jelent nagy gondot, mert más oldalról közelíti meg a túlzó szülői elvárásokat, a tinikor nehézségeit és azt a nehéz időszakot, amikor a tinédzserből úgymond felnőtt lesz. Ja, és igen, érezni némi hasonlóságot a Dirty Dancinggel is, de megjegyzem, az Édenkert a javából évekkel korábban lett bemutatva, szóval…

edenkert-a-javabol-02

A főszerepben pedig az akkor húsz éves Sarah Jessica Parker látható. Furcsa volt tinédzserként látni a Szex és New York férfifalóját, de nagyon tetszett az alakítása, olyan szimpatikus volt végig. A legjobb barátnőjét Helen Hunt játszotta, így a sztárkavalkád tényleg adott volt. Sőt, tizenkét éves karaktert alakított benne Shannen Doherty (Bűbájos boszorkák) is. Zenés-táncos filmként felcsendült benne egy csomó, mára klasszikusnak számító dal. Mint a film eredeti címeként is használt Girls Just Want to Have Fun, és természetesen Cyndi Lauper is elénekelte benne azt a bizonyos dalt. Tele volt ám az egész táncokkal, és néhol sajnos látszott, hogy nem a színészek nyomják, hanem profik, a vágásokkal, sötítésekkel nem mindig sikerült elrejteni mindezt, de akadt sok rész, ahol Sarah Jessica Parker tényleg táncolt, ráadásul nem is rosszul. Egész tehetséges az a nő, eme film után pedig már valahogy másként is nézek rá.

Értékelés: 8/10
Egy-két apróbb hibától eltekintve az Édenkert a javából egy nagyon jó filmnek bizonyult. Jó volt a története, akadt benne némi tanulság, rengeteg kiváló tánc, tök jó zenék és egy édes románc. Ja, és persze a humora is nagyon erős volt. Tudom, sokan ferdén néznek a régi filmekre, ezzel valamelyest én is így vagyok, de ha valami zenés, táncos filmre vágytok, vegyétek számításba ezt is.

edenkert-a-javabol-03

2893 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Köszönöm, kedvet kaptam a filmhez, le is töltöttem és már meg is néztem. Egyetértek aranyos jópofa film így hétvégére. :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here