Főoldal Hírek Blogturné: Róbert Katalin – Nalávia titka

Blogturné: Róbert Katalin – Nalávia titka

0
Oszd meg!
robert-katalin
Róbert Katalin | Fotó: Sete Vilmos

A könyvhétre jelent meg az ifjú írónő, Róbert Katalin első mesekönyve, a Nalávia titka. „Természetesen nagyon jó érzés, hogy van egy megjelent könyvem, és ott áll a könyvesboltban a polcon. Bár az az igazán különleges érzés, amikor visszajelzéseket kapok. Az interneten publikálásban is azt szerettem, amikor az olvasók nyomot hagytak maguk után, amikor kiderült, hogy másnak is izgalmas az, amit én elképzeltem. Most is ez az, ami nagyon tetszik. És persze a könyv, mint tárgy is.” – nyilatkozta az írónő, aki korábban Harry Potter fanfictionöket írt, majd az ott megszerzett tudását kamatoztatva váltott át a regényekre. – „Amikor már elég biztosan mozogtam a saját magam és a Rowling tervezte világok ötvözetében, akkor jött el a továbblépés ideje. Nem egy olyan történetem van, amelyeknek az alapötletük még a fanficek világából származik. De a részletes kidolgozásnál már elengedem Tudjukkit vagy az aranyvér fontosságát. Rengeteget tanultam a fanficektől, és biztos, hogy maradnak majd kiaknázatlan ötleteim – amikből nem születhet és nem is kell születnie saját történetnek –, de egy ponton búcsút kellett inteni. Most már talán végleg.” – írta a szerzői blogján, a fanfic kapcsán.

Kíváncsi lettél? 15% kedvezménnyel online megrendelheted –   Papírkiadás

A Nalávia titkában, eme különösen kedves történetben, egy kislány, Lenocska utazását követhetjük nyomon, amint két új barátjával, Kszível és Étával feljut a felhők közé, Nalávia birodalmába, majd egy hirtelen ötlet során úgy döntenek, kiderítik, miért is olyan szeszélyes az ország időjárása, és miért nem tesz ez ellen semmit Nala, a birodalom tejhatalmúnak tűnő úrnője. A nevek különösnek tűnnek, de mindenre megvan a magyarázat. Kérdésemre az írónő így felelt: „Az összes naláviai személy neve egy-egy olyan szó, amelyeket egy gyerek valamilyen körülmények között hallhat, de nem feltétlenül ismeri a jelentését. Néha beszélőnevek, mint Flóra és Fauna, a növények és az állatok nyelvén beszélő ikerlányok vagy Virtus, az Úrnő testőrségének parancsnoka esetében. De sokszor csak a hangalak meghatározta hangulat illik a karakterhez, mint a zsémbes nagypapa esetében a Horpasz. Az egész történetből először Kszí és Éta figurája született meg, amikor az egyetemen analízis vizsgára készülve több száz matekpéldán rágtam át magamba, és abban rendszeresen szerepelt sok más görög betű mellett a kszí és az éta is. De inkább ikerfiúk szerettek volna lenni.”

nalavia-boritoA könyvben pedig nem csak a nevek különlegesek, hanem a történet is. Megismerhetünk ugyanis egy varázslatosan felépített világot, ami konkrétan egy felhőn lebeg, tőlünk, emberektől elzárva. A történet során Lenocska és barátai bejárják az egész birodalmat, mindig új kalandokba keveredve, miközben eléjük tárul a természetfeletti, az állatokkal és a növényekkel könnyedén beszélő ikerlányok képében. Egy ilyen világot megteremteni, teljesen elrugaszkodni a valóságtól és utat engedni a gyermeki fantáziánknak nem lehet egyszerű, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az írónő több műfajban is alkot. A II. Aranymosás győzteseként decemberre jelenik meg egy ifjúsági regénye, a Szívből, színből, igazán amiben két fiú, Alex és Patrik szerelmének a kibontakozásának lehetnek szemtanúi az olvasók. Miként lehet jól boldogulni, ha két ennyire eltérő műfajban is alkotunk? „Elsősorban nem műfajokban, hanem történetekben gondolkozom írás közben. Éppen ezért én eredetileg egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy több fronton is írok. A Nalávia titka két ikerfiúval kezdődött, akikről biztosan tudtam, hogy egy mesében szerepelnek. És aztán megszületett a mese is, amiben ott vannak. A Szívből, színből, igazán egy kapcsolat felvázolásával kezdődött a két főszereplő fiú között. Erről meg az volt egyértelmű, hogy egy (fiatal) felnőtteknek szóló regény lesz. Szóval vannak történetek, amiket el szeretnék mondani. Mindnek megvan a maga műfaja vagy zsánere. És én nem azt tervezgetem, hogy mikor melyik zsánerben írok majd, hanem a el szeretném mondani az olvasónak ezeket a történeteket.” – nyilatkozta Róbert Katalin. Kétségkívül van igazság a szavaiban.

Ha szeretitek a mesekönyveket, vagy jó lenne ismét elmerülni a gyermeki világban, hősként új birodalmakat felfedezni, és engedni, hogy magával ragadjon titeket a varázslat, akkor a Nalávia titka megfelelő választás lehet az élmény elérése céljából.

Róbert Katalin – Nalávia titka – Blogturné

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here