Főoldal Hírek Teen Choice Awards Botrány: Bunda az egész!

Teen Choice Awards Botrány: Bunda az egész!

17
Oszd meg!

Az idei Teen Choice Awards után kipattant egy nagyobb botrány, ami jelentőségen kétségbe vonja az egész rendszert, amire a TCA épült. Kiírták ugyanis, (amit egyébiránt másutt is szoktak), hogy némely kategóriában, a legtöbb négy szavazatot kapó jelöltből választják ki a végső győztest. Mivel öt jelölt van egy adott kategóriában, ezért tulajdonképpen bárkinek átadhatják a díjat, méghozzá úgy, mintha a nézők szavazták volna meg. Persze biztos vannak olyan esetek, amikor nem a szervezők döntenek, hanem a szavazók.

Teen Choice Awards 2014 - Show

Több cikk is megjelent a téma kapcsán, az egyik legérdekesebb a Ryot.Org oldalon, ahol a szerző azt taglalja, hogy a fiatalok végre rájöttek, hogy mi zajlik a Teen Choice Awards-on, és egyben a világon. A cikk több tweetet is idéz, az egyik Cameron Dallasé, aki a Choice Web Star kategóriában volt jelölt, a győztes persze más lett. “Már előre tudta, hogy ő fog nyerni, ezért nem promotált, és ezért nem tűnt meglepettnek.” Az egyik győztes, Shane Dawson is tweetelt egy érdekeset: “Utálom, hogy sokkolnom kell titeket, de a Teen Choice Awards kamu. Nem számolják a voksaitokat. És ezt én mondom, az egyik győztes“.

Már a műsor alatt is elárasztották a Twittert a #TeensDontHaveAChoiceAwards hastagek, és hamar világtrend is lett, többen jelezték, hogy már nem kíváncsiak a TCA-ra, jövőre nézni sem fogják. Sokan tweetelték ezt a képet is, ahol a One Direction tagjai láthatóak a deszkával, ugyanabban az öltözetben ahol másutt is megjelentek, napokkal azelőtt, hogy lezárták volna a szavazást. Apropó, szavazás. 164 millió vokstól beszélünk. Annyi rajongót mozgatott meg a Teen Choice Awards, generálva így jelentős forgalmat a weboldalnak. Azt pedig halkan jegyzem meg, hogy 2012-ben a kongresszusi szavazáson 130 millió választó vett részt. A különbség óriási.

teen-choice-02

Saját véleményként annyit tennék hozzá, hogy csesszék meg. De tényleg. Nem azzal van a baj, hogy ők választanak győztest. A legtöbb díjátadón így van. Adott egy szakmai zsűri, aki kiválasztja a szerinte legjobbat. Itt azonban azzal reklámozzák az egészet, hogy csak és kizárólag a szavazók döntenek. Azt állítják demokratikus elvek szerint működnek, ami valahol igaz is, hiszen öt jelöltből egyet kiszórhatnak a nézők. Ez nem valami nagy dolog. Legyenek inkább egyenesek, és mondják meg, hogy ők választanak. És ne kisbetűkkel írják ki az adás végén, hanem vállalják fel, és egyáltalán ne is legyen szavazás. Akkor nem lenne ekkora zúgolódás. Csalódott vagyok, mert tényleg olyan naív voltam, hogy elhittem, itt a voksok döntenek. Hát, úgy tűnik nem. Ti mit gondoltok erről az egész botrányról?

17 Hozzászólások

 1. Azért a 164 millió úgy jött össze, hogy naponta egy szavazat volt lehetséges, szóval összesen azért kevesebb ember szavazott, csak többször. Amúgy igen, elég nagy szemétség, hogy kb. az elnevezés is kamu…

  • De ott legalább nem úgy adják el a dolgot, hogy a nép dönti el. Amúgy több cikk is van Oscar-témában magyarul, miszerint a díjat odaítélők döntő része fehér, és hatvan éven felüli, ezért is kiszámíthatóak az eredmények. Mint az a francia győztes film, a fekete-fehér, ami felidézte az oscar-bizottság fiatalkorát :D

 2. tumblr-ön a show előtt terjedtek képek amelyeken elvileg az igazi győztesek voltak és hát egyáltalán nem azok nyertek akik azokon a képeken voltak, pedig inkább el tudtam volna őket képzelni győztesnek mint azokat akik igazából díjat kaptak…
  azt meg nem tudom, hogy végül kik döntöttek a díjazottakról, de nem végeztek valami jó munkát mert szerintem majdnem minden kategóriában azok nyertek akik a legkevésbé érdemelték meg…

   • Lucy sokkal ismertebb mint Troian, már ha azt vesszük, hogy idén jelent meg albuma és mondjuk egy rajongóját nem fogja érdekelni hogy abban a kategóriában a színészi képesség “számít” csak az hogy Ő Lucy Hale. :D

 3. amúgy ez a kiírás a tavalyi Teen Choice-n is ott volt, akkor is volt hepaj körülötte, ami tartott 3 napig :D

  • Tavaly nem is hallottam a dologról, akkor nem kapott gondolom akkora sajtónyilvánosságot, mint most. Azért is gondolok erre, mert sok kommentet olvastam a témában, miközben írtam a cikket, és rengetegen csak most értesültek a dologról.

 4. Én meg úgy vagyok ezekkel a díjátadókkal, hogy valami végtelenül hidegen hagynak. Mivel sok van belőlük, ezért az értékük nagyjából nulla, másrészről viszont sok fiatal (pont azon tizenéves korosztály, amely tagjainak ez a díjkiosztó szól) számára hihetetlenül fontosak ezek. Arra mindenesetre jó ez a botrány, hogy rájöjjenek, hogy nem szabad ezt ennyire komolyan venni.

  //Viszont épp ezért nem érdemes kongresszusi szavazáshoz hasonlítani (még ha csak részvételi számokról is van szó), mert a kettő jelentősége ég és föld.//

  • Itt nem a kettő jelentősége a lényeg, hanem a számok közti különbség. Az, hogy 164 millió szavazó lett megvezetve, és ez egy hatalmas adat, nagyobb, mint… Amúgy az egyik forrásom használta ezt a hasonlatot, nekem tetszett, azért írtam én is be a cikkbe.

 5. Annyira nem foglalkozom azzal, hogy ki nyer, mert számomra már az is fura, hogy mi alapján ítélik meg, hogy ki az az öt vagy hat ember, aki abban az adott évben a legjobbat hozta az adott kategóriában. A TCA meg senki ne sértődjön meg de egy vicc, itt leginkább olyanok vannak jelölve akik komolyabb díjátadókon nem igazán fognak szóhoz jutni, főleg a sorozatos jelöltekre gondolok, a film illetve a zenei jelöltek még hagyján. Meg a kategóriák, hogy legjobb jelenet elrontó….Micsoda?? Szóval számomra a TCA egy népszerűségi verseny inkább mint a tehetséggel vagy a teljesítménnyel kapcsolatos díjátadó. Az mondjuk szomorú, hogy elveszik a tiniktől/ szavazóktól a döntés jogát, arról nem is beszélve, hogy kíváncsi lennék ennek a “szakmai szűrinek” vagy a “döntéshozóknak” az összetételét.

 6. “Sokan tweetelték ezt a képet is, ahol a One Direction tagjai láthatóak a deszkával, ugyanabban az öltözetben ahol másutt is megjelentek, napokkal azelőtt, hogy lezárták volna a szavazást.” Ez azért van, mert ha a szervezők előre tuják, hogy a jelöltek közül valaki nem tudja élőben átvenni a díjat akkor előre felvesznek velük egy videót amit majd letudnak játszani, hogy mégis valahogy megköszönjék, de ilyenkor Ők még nem tudják hogy Ők a kategória győztesei.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here