Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika A férjem védelmében: Öt indok, amiért látni kell

A férjem védelmében: Öt indok, amiért látni kell

2
Oszd meg!

Már jó ideje, hogy láttam a The Good Wife ötödik évadát. Annyira élveztem, hogy egy hosszú hétvége alatt be is daráltam a teljes évadot. (Mondanom sem kell, nem aludtam sokat). Egyszerűen hihetetlen, hogy öt év után is ennyire minőségi maradjon egy dráma sorozat. Sőt, azt hiszem ez volt eddigi legjobb szezon – bár, mintha tavaly is ezt mondtam volna. Ritka az, amikor a tökéletességet még tökéletesíteni lehet. A The Good Wife viszont ilyen. Arra gondoltam legalább ezer szóban leírom, miért is szerettem annyira ezt a szezont, de ekkor eszembe jutott, hogy tudom, sokan nem nézitek. Sőt, talán nem is ismeritek. Így inkább összeszedtem öt indokot, amiért szerintem érdemes belenéznetek a sorozatba. Így a kvázi „évadkritika” elmarad, mert amúgy is csak ajnározás lenne belőle. Helyette viszont itt van öt indok, ami miatt érdemes belenézni a sorozatba.

the-good-wife-01

1.: Tényleg annyira jó, mint amilyen a híre. Tényleg okkal jelölik sorra a különböző díjátadókon. És igen, Julianna Marguiles tényleg megérdemelne egy Emmy díjat, de erről bővebben a második pontban. Sok olyan sorozat van, amiről állandó jelleggel szuperlatívuszokban beszélnek az emberek. A The Good Wife-ot néha hajlamosak lehetünk rétegsorozatként kezelni, pedig nem az. Nem véletlenül fut országos tévében. Én eddig nem is hallottam olyan véleményt (még ismerőstől sem), ami negatív felhanggal beszélne a sorozatról. És ennek oka van. Csak magamat ismétlem: ez tényleg annyira jó, mint amilyen a híre.

2.: Kiváló a szereposztás. Sok olyan széria van, aminél tehetséges színészeket verbuválnak össze. Tényleg sok van, de úgy érzem itt a krémek-krémje gyűlt össze. Még a legkisebb mellékszereplők is értékelhető játékot nyújtanak, és az sem meglepő, hogy a színészeket gyakran jelölik a díjátadókon, pedig ez öt éves sorozatoknál ritkán szokott előfordulni. Még a Gilmore Girls-ben nem túl jó alakítást nyújtó Matt Czuchry is meglepően jól játszik, sőt, talán az ő karaktere az egyik kedvencem a történetben. A legnagyobb favorit azonban Julianna Marguiles. Hihetetlen, hogy egyetlen nézésével mennyi érzelmet és gondolatot tud közvetíteni. Imádom a mimikáját, ami még a sokadszori plasztikai műtét és botox után is kiválóan működik. A szerepért már több díjat kapott, 2010-ben Golden Globe-ot is, de nyugodtan duplázhatna. Annyira megérdemelné.

the-good-wife-02

3.: Sok a WTF pillanat. Itt aztán nincs megállás. Néha pedig olyan húzásokkal élnek az írók, amik láttán egyszerűen eldobom az agyam. Az ötödik évadban volt az egyik ilyen, amikor lövöldözés tört ki a bírósági tárgyalás során. Korábban még sosem láttam hasonlót, és nagyon tetszett. Nem csak az, ami történt, hanem az is, ahogyan mindennek az utóhatásait a kisképernyőre adaptálták. De nem csak ez volt az egyetlen WTF élmény, sokkal több is akadt, tulajdonképpen az egész sorozat egy nagy meglepetés. Foglalkoztak például a Snowden-féle lehallgatási botránnyal is, bemutatták az egész szervezetet, a szabályait, és úgy mindent, ami a lehallgatással kapcsolatos. Döbbenetes volt.

4.: Nagyon jók a heti ügyek. Mivel ügyvédek a főszereplők, így természetesen vannak heti ügyek. De le kell szögeznem: van több központi, átívelő szál is, tehát még véletlenül sem epizódikus a sorozat. Ebben a tekintetben a Grace Klinikához tudnám hasonlítani, mert ott is vannak heti ügyek. A The Good Wife esetében pedig sokszor a tárgyalás a legizgalmasabb. Azért is, mert nem mindig a tárgyaló teremben zajlik. Bemutatták már a katonai tárgyalást, a tanúk kiválasztásának a procedúráját, sporttal kapcsolatos tárgyalásokat, és így tovább. Nem csak az amerikai jogrendszer érdekességeit lehet megismerni, hanem élvezet látni miként viselik az új helyzeteket a főszereplőink. Mennyire talpraesettek (avagy éppen nem). Ráadásul a heti ügyek mindig érdekes új vendégsztárokat hoznak a showba, akik olyan karaktereket kapnak, hogy az valami hihetetlen. Ja, és a visszatérő ügyvédek és ügyészek pedig a lehető legjobbak. Mammie Gummer (Emily Owens, MD) és Marta Plimpton (Raising Hope) a kedvenceim :)

the-good-wife-03

5.: Jó a szinkron. Valószínűleg ez lesz az a pont, ahol senki nem ért velem egyet. (Na jó, csak kevesen). Az Universal Channel féle szinkronnal követem a sorozatot. Belenéztem eredeti nyelven is, de nem tetszett. Itt nem Kováts Adél Julianna magyar hangja, de nem is zavar már. Sőt, még jobban is tetszik így. A fordítással abszolút nincs problémám, a színészeknél pedig szó szerint hallom, hogy élvezik, amit csinálnak. Aki tehát rühelli a magyar feliratot, kezdjen bele nyugodtan magyarul.

5+1.: A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy akik elsősorban a tinisorozatokat részesítik előnyben, nem feltétlenül lehetnek a The Good Wife közönsége. Pedig ez nincs így. Hiszem, hogy kortól és nemtől függetlenül szerethető és élvezhető ez a sorozat. Csak esélyt kell neki adni :)

2 Hozzászólások

  1. Teljesen egyetértek az indokokkal. :) Annyira ritka, hogy egy sorozat 5 év után is ilyen minőségi és szórakoztató legyen. A szereplőkkel kapcsolatban pedig az a jó, hogy nem csak a főszereplők, hanem a vendégszereplők is zseniálisak. Michael J. Fox nálam a kedvenc.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here