Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: The Spectacular Now

Filmkritika: The Spectacular Now

4
Oszd meg!

Tekintve, hogy Shailene Woodley a film főszereplője, naná, hogy már a kezdetektől fogva kíváncsi voltam rá. Shai amúgy is nagy kedvenc, azóta, hogy eljátszotta a The Secret Life of the American Teenager terhes tinijét. Itt is hasonló karaktert kapott (még névre is majdnem megegyeznek), csak nem esett teherbe. Alleluja. A The Spectacular Now egy könyvfeldolgozás, a regényt Tim Tharp írta, és mondanom sem kell, nagyon kíváncsi vagyok rá. Az adaptáció úgy érzem nem sikerült száz százalékosra, és ez nem feltétlenül Miles Tellar színészi tehetségének a hiánya, hiszen tud a srác játszani. Inkább arra gondolok itt, hogy néhol nem jöttek át teljes egészében Sutter azon gondolatai, amik a regényben biztos jobban voltak ábrázolva. Ettől függetlenül tetszett a film, egész elgondolkodtatott.

A főszerepben Sutter Keely, a gimi legnépszerűbb sráca, aki elbűvölő tud lenni, és mindig jópofa. Amúgy bimbózó alkoholista, attól retteg, hogy olyanná válik, mint az apja, aki elhagyta a családját. Éppen szakít a menő nőjével, amikor találkozik a bájos Aimee-vel, a “szomszéd lány”-típus kedves teremtéssel, aki végső soron felkelti az érdeklődését. Innentől kezdve ki lehet találni miről is szólt a film. Adott egy rossz fiú, meg a jó lány, és a közös történetük, ami leginkább Sutter karakterének a fejlődéséről szólt. Arról az útról, amit a srác kénytelen megtenni, hogy elkerülje a végzetét, és olyan ember válhasson belőle, aki büszkén néz a tükörbe.

spectacular-now-01

Szeretem az ilyen elgondolkodtató filmeket, amikor pörögni tud az agyam a látottakon, és meg kell fejtenem azt, hogy mit is láttam éppen. Mikor a film végére értem, nem igazán értettem Sutter karakterét, és még mindig van bennem egy-két kérdés, amire úgy érzem, csak a könyv adhat választ (remélem megjelenik majd magyarul). A színészekkel amúgy semmi problémám nem volt, Shailene Woodley olyan édes volt, mint mindig. Miles Tellerről nem tudom elhinni, hogy gimis, ahhoz már egy cseppet idős az arca, de színészileg abszolút nem volt vele probléma. Szerettem azokat a jeleneteket, amikor Kyle Chandler is jelen volt, a Friday Night Lights sztárja igazán megmutatta, hogyan is kell egy reményvesztett, alkoholistát bemutatni. Tetszett amúgy a kontraszt Sutter és az apja köztött avagy a jövőkép, amit a fiú el akart kerülni. Néhol nehezen értettem meg Aimee-t is, de aztán logikusan átgondolva, már jobban átláttam őt is. Azért is tetszett annyira ez a film, mert sokat tudtam gondolkodni rajta. Ezt pedig még mindig sokra becsülöm.

Értékelés: 7/10
Néhol belassultunk, és unatkoztam, de alapvetően tényleg tetszett az egész, ahogy a film mondanivalója is betalált. Örülök, hogy végignéztem, és tényleg bízom abban, hogy magyarul is elolvashatom majd Aimee és Sutter történetét.

spectacularnow2

4796 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

  1. Örülök hogy végülis tetszett Tibim.Nekem rettentően bejött.imádom az ilyen feelgood filmeket.átjön az az életérzés..most igy nemtudom elmondani..a film végén levő zene pedig fenomenális.imááádom Phosphorescent – Song for zula

  2. Én totál véletlenül találtam rá erre a filmre még hónapokkal ezelőtt. Akkor még nem volt ez a nagy Csillagainkban a hiba láz, szóval nem is tudtam, ki a csaj. Megnéztem és tetszett. Én is kb 7-re értékelném.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here