Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: The Leftovers – Mire fel ez a nagy hype?

Pilotkritika: The Leftovers – Mire fel ez a nagy hype?

6
Oszd meg!

Hatalmas hype övezte már a premierje előtt is a The Leftovers – Hátrahagyottak c. sorozatot, mindez pedig a premier után még nagyobbá vált. Sorra érkeztek a dícsérő kritikák, amik arról zengtek ódákat, hogy mennyire is jó a Hátrahagyottak. Éppen emiatt gondoltam azt, hogy “no gyerünk, biztos jó ez a sorozat, nézzük”. Én megpróbáltam. Végignéztem az első részt, de azt is csak háromszori nekifutásra sikerült, mert egyszerűen annyira… semmilyen volt. Nem az a tipikus középszer, aminél érzem az esélyt a javulásra, hanem az, amikor nézem, és nem tudok rájönni mitől akkora a hype körülötte. Most mondhatnám, hogy velem, vagy az ízlésemmel van hiba, mert még mindig jobban leköt egy Finding Carter-szintű MTV dráma, vagy egy Young & Hungry típusú komédia. Ez van :)

???????????????

Azóta is azon gondolkodom amúgy, hogy mi van ebben a sorozatban/pilotban, amit én nem fedeztem fel? Van olyan egyáltalán? Persze kiszúrtam több pozitívumot is, például azt, hogy tehetségesek a színészek, gyönyörűek a helyszínek és lendületesek a vágóképek, no meg a vágások is. Profi a körítés, de nekem karakterek kellenek. Olyanok, akik megfognak, és nem eresztenek el. Akiknek érdekel a sorsa. Akikért izgulhatok. Akikkel szimpatizálok. És itt van a bizonyos kutya elásva. Mert itt nem találtam egyet sem, ami azért gáz, mert ezt olyan sorozatként adják el, ami feldob egy nagy rejtélyt, de nem azzal foglalkozik, hanem emberi sorsokkal. Olyannal, ami engem itt totál hidegen hagy.

A sztori szerint egyik pillanatról a másikra huss, eltűnik a Föld lakosságának a két százaléka. Nem olyan sok az, mégis alapjaiban rengeti meg a hátrahagyottak hétköznapjait. Évekkel a tragédia után nyit a sorozat, főhősünk – aki naná, hogy zsaru -, elkezd aggodalmaskodni, hogy majd a megemlékezésen jönnek az antiszimpatizánsok és hujjuj, itt baj lesz. És tegyük hozzá, az egész pilot baljóslatú. A baj azonban a klisés karakterekkel van. Egyszerűen egyiknél sem éreztem azt, hogy engem érdekelne a drámája. Azt, hogy tudni akarnám mi lesz vele, túlvészeli-e a tragédiát, nem-e rokkan bele, és így tovább. Egyszerűen csak néztem, láttam, hogy Justin Theroux vagy Liv Tyler, mint színészek mindent beleadnak, de itt az írókon múlt a dolog, ők pedig nem adtak elég töltetet ahhoz, hogy igazán berántsanak engem a főszereplők. Ha pedig az nincs, akkor mi értelme úgy néznem? Csak azért, mert érdekel miért tűntek el az emberek? Úgyis megírja majd a sorozatjunkie, ha netán kiderülne pár évad után. A Revolution-ben is ez volt, feldobtak egy rejtélyt, jött rá a magyarázat, aztán kész, megnyugodtam. De ott megfogtak a karakterek, így végignyomtam az első évadot. No itt biztos nem fogom.

We meet Aimee & Frost Twins who talk Jill into attending Dorfman's party

A középpontba állított család a ludas, legalábbis azt hiszem. A zsaru karakter annyira sablonos, hogy az már fáj, de aki még gázabb, az a tinilány, akinek a viselkedésével meg lehetne tölteni a „baljós tini vagyok, tele fájdalommal” szótárat. Chris Zylka karaktere még érdekes lehetett volna, pláne a kis kirándulása okán, de ott is inkább azt néztem mennyire hot! ez a Chris, mintsem akár próbálkozzam megjegyezni a karakterének a nevét, vagy a fő motivációját. Ide jöttek a Teen Wolf-ból is a dögös Carver-ikrek, amig nagyon sajnálok, jobb helyük volt az MTV sorozatában. Mert igazából a Hátrahagyottakban semmi olyan nincs, ami miatt egyáltalán esélyt akarnék adni, és megnézni a második részt. Klisé az egész, és ez azért is gáz, mert ilyen színészekkel, ilyen jól felkészült szakmai stábbal, és persze az HBO támogatásával sokkal többet is kihozhattak volna az írók az egészből. Ez így nekem kevés. De nagyon.

Értékelés: 3/10
Tőlem legalábbis ennyit kap, de nézzetek szét bátran a neten, találtok rengetek 9-10/10-es értékelést is, mert ahogy észrevettem, rajtam kívül a döntő többségnek bejött. Nem véletlenül annyira hype-os. Nekem nem tetszett, de azért nézzetek bele, hátha ti is másként vélekedtek.

hatrahagyottak_03

3469 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

 1. Egyre jobban érzem azt, hogy amit az HBO csinál, az lehet akármennyire minőségi, nekem nem fog bejönni. Bepróbáltam több, vígjátékukat, a The Comeback elment, de az se néztem végig, drámák közül meg egyedül a GoT második részébe kezdtem bele, de ott se jutottam sokáig. Itt az eleje tetszett, de aztán ugrottak egyet időben, és nem tudom, onnantól vegyes érzelmeim voltak. Érdekel a rejtély, de nekem is, mint neked, szimpatikus karakter kell, és én se találtam, a rejtély meg kevés, főleg azért, mert azt nyilatkozták, hogy itt nem az, hanem az emberek sorsa, lesz a középpontban, vagy mi…

 2. Bár nekem tetszett a pilot és maradt is nézős, viszont a kritikáddal leírtakban és a túlzott hype-pal egyetértek. Szerintem “csak” egy 10/7-8-as szinten mozog, engem például az zavar, hogy egyre több kérdés merül fel bennem a karakterek kapcsán, de egyikre sem kapok választ, túl nagy rejtély övezi magát a főszereplő családot, ezért volt szerintem az egyik legjobb részük a 1×03 amikor a pap szemszögéből láthattuk a dolgokat. Carver-ikrek az epizódok hangulatát javítják, a Teen Wolf-ba felesleges lenne visszahozni őket, ott is semmilyenek voltak. Szóval én maradok, mert tetszik, viszont kicsit túl van pontozva, mert jónak jó, de nekem több kéne.

 3. Még én is csak az első részt láttam, de én maradok, mert ebből még bármi kisülhet. Egyébként Liv Tyler a fő oka annak, hogy mindenféleképpen folytatni akarom. Nekem az tetszett leginkább a pilotban, hogy nem zúdított ránk annyi információt, hogy az már egy szájbarágós bevezetésnek tűnjön. Csupán minden oldalról megszellőztetett pár érdekességet, ami igazán jó ötlet volt. A sorozat alaphangulata szerintem remek. Borongós, disztópikus és ijesztő. Az aláfestő zongorajáték is telitalálat. A Maradvány csoport történetszála érdekel engem a leginkább. Annyira bizarr, hogy nem beszélnek, folyton fehérben járnak és cigiznek! Vajon mi motiválhatja őket? Mit tudnak ők? Vagy kik ők? Alig várom, hogy ezt jobban kifejtsék!

 4. Akinek nem tetszik, nem nézi. A nyomasztó válasz nélküliség a sorozat legfőbb erőssége. Az első rész után én is sokat gondolkoztam, hogy most mi van és valóban húzza az ember agyát, hogy mi történt. Aztán ez elmúlt, most már hagyom, hogy a karakterek kibontakozzanak. Nem kell válasz, úgy sincs mindenre, maximum egy teória, amit a többség elfogad a kisebbség pedig vitázik róla.
  A sorozat megosztó, de inkább támadják, mint imádják. Úgy fogalmaznék, hogy akik nézik, azok picit nagyképű elit tagjaként összefognak, hogy milyen hülyék azok, akik nem nézik. Ez visszafelé is működik.
  Zylka karakterének iszonyat bonyolult neve van, Tommy. :D
  Nekem a Teen wolf nem jött be, nem vagyok már tini, hatalmas ökörségnek tűnt. Három részt bírtam, a PLL dettó. Számomra. A többség meg mind a kettőért odavan. Ki érti ezt? Erre sincs válasz. :)
  A Leftovers soron következő részét nagyon várom, az 5. rész elég sokkoló volt. Mindenképp olyanoknak ajánlom, akik nem félnek attól, hogy lehúzza őket egy sorozat. Ennél a sorozatnál pontosan tudod majd, hogy hányas részt láttad már. Hatással lesz rád, túl a cuki muki lányokon és fiúkon, nem azért nézed majd, mert valaki bal fara látszik totálban. :)

  • Különbözőek vagyunk, van ilyen. Mondjuk a Teen Wolf és a PLL már az én szívemet sem dobogtatja meg annyira, mint egykoron :)

 5. Egy lelkizos, tultolt unalomtenger.
  Nem veletlen, hogy jellemzoen a nok-lanyok vannak oda erte: vegre valami, ami meg az o lelkuknel is kacifantosabb, valasz nelkulibb, esetlegesebb es megmagyarazhatatlanabb. Es persze ami ilyen, az automaikusan “melyertelmu”, “feldolgozni valo” etc….
  Jesszus, de egy idiota “bolcsesz” vilag lett ez, ahol mar egy cserebogar halhatatlansaga kore is filozofia epul. Kivancsi vagyok, ez az “elitnek” titulalt, felmuvelt, am oriasi egoval rendelkezo reteg, vajon mit kezdene egy Tarkovszkij-mozival….. Valoszinuleg csak neznenek, mint hal a szatyorban. Hehe.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here