Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Sorozatkritika: Ja’mie: Private School Girl

Sorozatkritika: Ja’mie: Private School Girl

0
Oszd meg!

Ha nem ír erről eme szériáról a Sorozatjunkie, akkor szerintem sosem találok rá. Amit igencsak bántam volna, mert én bizony nagyon jót szórakoztam ezen a zagyvaságon. Igaz, elismerem, a Ja’mie: Private High School Girl humora nem mindenkinek lesz bejövős. Sőt, ez tipikusan azon eset, amikor csak a két végletet tudom elképzelni: imádod vagy utálod, átmenettel nem nagyon találkoztam, pedig nézegettem külföldi fórumokat is. Kevés olyan megosztó sorozat van, mint ez. Egy dologban viszont biztos vagyok: ha Jaimet, a főhőst, egy huszonéves csaj játssza, és nem a 39 éves Chris Lilley komikus, akkor a Ja’mie: Private School Girl legalább akkora elismerést szerzett volna sorozatos berkekben, mint a gimis filmek terén annak idején a Bajos csajok.

No de miről is szól ez az egész? Nos, a sorozat a tizenéves Ja’mie King életét követi nyomon, aki egy menő magániskolába jár. Ja’mie pont olyan, amilyennek egy beképzelt, utálatos és magát olyan nagyra tartó tinipicsának elképzelhetsz. Nagyképű, lenéz másokat, azt hiszi körülötte forog a föld, mindezt azért, mert “szép” és gazdag. A csavar pedig az egészben az, hogy Ja’mie-t (tényleg így írja a nevét, és máshogy is ejteti, nem Dzsami hanem Dzsamáj, ha jól rémlik). szóval, a tini Ja’mie-t a 39 éves Chris Lilley játssza, aki ugye pasi. Ráadtak egy parókát, berakták a tininek kinéző színészek közé, és ez adja a humor egyik forrását. Mert lássuk be, vicces dolog, amikor valakiről egyértelműen látszik, hogy egy középkorú pasi, de körülötte mindenki egy gyönyörű tinilánynak nézi. Ez is egy plusz humor volt, afféle kikacsintás, de igazából nem ettől vált igazán jóvá a sorozat.

Ez egy igazi szatíra. A valóságot ábrázolja, de igencsak komikus formában teszi. Olyan módon színezi ki a gazdag tinik életét, hogy az hihetetlen. Olyan bölcsességek hangzanak el például benne, hogy „ha két fiút szeretsz, akkor mindig válaszd a gazdagabbat, és persze a fehéret”. Akkor, az is elhangzott, hogy „csak azok a csajok a dögösek, akiknek a lábai közé be tudod tenni éllel a tenyered. Ha nem, akkor az bizony egy kövér disznó”. Tudom-tudom, ezek olyan állítások, amiknél még én is csak lestem, de a környezethez annyira passzolt ez az undormányos, elitista és gáz felfogás, hogy nem bírtam ki, és sírva röhögtem. Ja’mie minden egyes felháborító, és megalázó megmozdulásán én bizony nevettem, és sokszor szégyelltem is magam, hogy a francba merek én nevetni ilyen dolgokon. Itt viszont nem volt menekvés, gyilkos, szatírikus humorral operál a show, amit talán még a fekete humornál is jobban csípek.

A sorozat monumentarista jelleggel bír, szóval „Modern család módra” kamerák követik a srácok életét, és bele is beszélnek a kamerába. Ez még jobbá teszi az egészet, és tök jól kihangsúlyozza a szatírikus paródia jelleget. Sztori amúgy nem igazán van. Egy elit magániskolában vagyunk, ahol mindenki éli az életét. A főhőseink végzősök, és „hűdenagyon” szeretik egymást, de persze lepicsázzák a másikat a hátuk mögött. Ahogyan viszont a tiniket ábrázolják, hát az aúcs. Például amikor Ja’mie összejön egy sráccal, és az első félresikerült csók után már frissíti a Facebook állapotát „kapcsolatban”-ra, és ott ugrál a barátnőivel a srác orra előtt, hát vá, én nem bírtam, és röhögtem. A táncpróbák szintén gyilkosak voltak, akárcsak amikor énekeltek. (Igaz, ebből nem volt sok).

Ez tényleg egyemberes show. Ha valakinek nem szimpatikus Chris Lilley, akkor ezt is rühellni fogja. Pedig érdemes belenézni, mert üt a humora. Szó szerint. Persze megértem én, ha valakinek ez már a „túl sok” kategória. Az első részt nekem is csak úgy sikerült megnéznem, hogy közben kétszer lekapcsoltam, de aztán berántott, és nem eresztett. Csak hat rész az egész, szóval kábé annyi, mint egy film, és bőven megéri a rá fordított időt. Magyarul néztem, a szinkron szerintem jó, az HBO csinálta, az ő munkáik igényesek. Persze lehet, hogy angolul nagyobbat üt az egész. Most nézem amúgy, ez már egy spin-off sorozat, Ja’mie máshol is feltűnt (We Can Be Heroes & Summer Heights High), szóval kénytelen leszek azokat is csekkolni. Abban pedig őszintén bízom, hogy ebből is terveznek második évadot, mert a vége, hát az ütős volt. De nagyon.

Értékelés: 8/10
Azért akadt néhány gyengébb hibája, de mindent egybevéve ez a sorozat betalált nálam. De ismétlem, olyan szatirikus a humora, és olyan felháborító dolgokból kreál viccet – és egyáltalán nem Family Guy módra -, hogy nem is nagyon tudom, merjem-e ajánlani megtekintésre. Próbáljátok be a trailert, ha az tetszik, akkor nem lesz gond :) Ó, és csatoltam az utolsó rész legjobb jelenetét. Persze totál spoileres, de… azt hiszem ez volt a legviccesebb része a sorozatnak. 03:27-től kezdődik a móka :)

2397 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here