Főoldal Hírek After: Film és Könyv készül a Harry Styles fanficből

After: Film és Könyv készül a Harry Styles fanficből

20
Oszd meg!

Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendenek a One Direction (és újabban a ByTheWay) fanfiction írások. Ezeket javarészt tinik írják, magukat képzelve a főszerepbe, amint BTW Olivér a pasijuk, és aztán sokat mókáznak az ágyban, meg azon kívül is. Világszerte menők ezek a fajta fanfictionök, de ritkán akad igazán nagy siker. Ilyen volt például E.L. James-é, aki anno A Szürke ötven árnyalatát Alkonyat fanfic-ként közölte a neten. Úgy fest, ismét hasonló diadalnak lehetünk a szemtanúi.

A 25 éves Anna Todd által írt After hatalmas népszerűségnek örvend, ebben Harry Styles a főszereplő. A nagy sikert látva a Simon & Schuester kiadó három könyvre kötött szerződést a szerzővel, így regényben is olvasható lesz az, ami a neten már fent van. Persze módosítások biztos lesznek, a szerkesztő is biztos hozzájárul majd a minőség javításához. Az After adatai amúgy igencsak mutatósak, már több, mint 200 millióan olvasták a Wattpad-on a fanficet.

harry_styles_after

A történet főszerepében Tessa Young, a 18 éves egyetemista, akinek egyszerű élete van, kiváló jegyekkel és egy édes pasival. Szereti előre eltervezni a dolgait, egészen addig, amíg nem találkozik egy goromba sráccal, Harryvel, akinek sok a tetkója és a piercingje, és szétrombolja azokat a bizonyos terveket. A One Direction tagjai közül Niall és Zayn is felbukkan a sztoriban, mint főiskolai haver srácok. Jó hírem van ám azoknak, akiket érdekel az After, ugyanis rajongói fordításban eme linken magyarul is elolvasható.

Az After pedig – akárcsak A szürke ötven árnyalata -, megmutatja, milyen lehet felfedeznie a szexet egy naív fiatal lánynak, egy idősebb “rossz fiúval”, aki történetesen a One Direction énekeséről lett mintázva. Mindenesetre személyiségi jogok miatt Harry, és a többi 1D tag neve meg lesz változtatva a megjelenő könyben, de a jelentések szerint ez lesz az egyetlen jelentősebb változás. Az első kötet 2014 novemberében jelenik meg, a folytatás 2015 januárjában és márciusában.

Ha pedig már azt hittétek, hogy ettől nagyobb meglepetés nem érhet titeket, akkor közlöm azt is, hogy a történet megfilmesítési jogait már el is adták, így film is készül majd a sztoriból. A legnagyobb meglepetés meg az lenne, ha a főszerepet Harry Styles kapná meg. :) Felkeltette az érdeklődéseteket az After?

harry_styles_after2

20 Hozzászólások

 1. Amikor megláttam a címet, akkor azt hittem egy másik fanficről van szó. Az is Harryről szól, sztorija egy kicsi hasonló. A címe Dark és itthon is elég népszerű. Én is elolvastam jódarabig (angolul), csak aztán a csajnak sokáig tartott megírni a következő fejezetet, és elvesztettem a fonalat. Én jobban örültem volna, ha azt filmesítik meg. De hát, ez van.

 2. Hallottam már erről a ffről, de nem olvastam, bár lehet belefogok, időm mint a tenger ebben a hónapban.
  Örülök, hogy ezt írtad Tibi, mostmár érdekel. De tény, hogy ez hiába Harry nevéhez fűződik, ha nem igazából ő, vagyis, hogy nem híres, s nem is az 1D tagja, magyarul is elkerülöm az ilyen alkotásokat, talán ha kettőt olvasok, az egyik az említett Dark.
  Persze a kedvenceikről mintázzák a pasit, úgy is hívják, úgy néz ki, de azért mégsem ő, szóval lehetne egy full kitalált név is…Egy kitalált karakter, ami nem egy névhez kapcsolódik.

  • Ezeknek a ficeknek szerintem ez a “lényege”, hogy marketing szempontból építenek az adott énekes rajongóira meg “külsejére”, de megpróbálnak önálló történetet alkotni. Szóval, ha csak így nézzük, akár sikeres is lehet :)
   Majd ha elolvastad írd meg tetszik-e, kíváncsi vagyok.

 3. Kedves Tibi!

  Eddig csak szép csendben figyeltem a blogodat (bő egy éve), olvasgattam a cikkeket, mindenféle véleménynyilvánítást nélkülözve. A legtöbb könyv, film, amiről jót írtál, nekem is megtetszett, elolvastam, megnéztem, és tízből nyolcszor nagyon is tetszett, ám eddig sosem éreztem szükségesnek, hogy írjak Neked. (nem azért, mert nem akartam, hanem azért, mert nem mertem, és nem láttam értelmét annak, hogy begépeljek annyit, hogy “szia, nekem is tetszett”. Felesleges információnak gondoltam) Ám most muszáj leírnom, mit gondolok erről az egészről, mert így érzem jónak.
  Szóval, biztos ismered azt a bloggerréteget, mely főleg 11-19 lányokból áll, hiszen láttalak néhány ilyen csoportban. Biztos tudod, azokról van szó, akik pennát ragadnak, és bőszen írogatják a 1D, JB, BTR, BTW, R5, 5SOS, The Vamps, stb. fanfictionöket (magam sem hittem, hogy ennyi rövidítést ismerek), vagy esetleg sajátszereplős történeteiket, és pakolják fel őket a blogjukra, designt rendelnek az illetékesektől, és “kritikát” kérnek az írásaikra, s úgy érzik, ettől már igazi írók (vagy jobb esetben nem száll a sok “kövit *—-*” komment a fejükbe, és nem szállnak el maguktól), tehát erre egy egész “iparág” épült. Nos, hát én is ehhez a réteghez tartozom – szégyen, nem szégyen – , és bizony elég sok bloggal találkoztam már. Főleg azért is, mert én is így “kritizálom” őket, tehát sokféle történet, sokféle írópalánta megfordul nálam, sőt, én is írok történetet (nem fanfictiont, nem “rajongok” senkiért), így azt hiszem, kicsit tudom, milyen az “ipar”. Így a bloggeres viszonyokkal nagyjából tisztában vagyok, és ennek fényében szeretném elmondani a véleményemet erről a dologról. Először is, a könyvkiadás mércéjének nem a népszerűségnek kellene lennie, hanem annak hogy az adott mű mennyire értékes (értsd.: egyediség, fogalmazás, saját, önálló gondolatok, a mű által felvetett kérdések, stb.). Valamint, ha már valaki olvasott valamit neten, akkor minek vegye meg? Oké, kétszázmillió ember érdeklődött iránta, de ennek a fele tuti nem olvasta végig, vagy abbahagyta, vagy nem tetszett neki, vagy már nem érdekli. Tehát van maximum százmillió rajongója a sztorinak. Ebből most mennyi venné meg könyvben azt, amit már a neten egyszer elolvasott? Valamint, hány olyan olvasó lesz, aki Harry Styles szívdöglesztő mosolya, és göndör fürtjei nélkül is kézbe venné a neten egyszer már elolvasott történetet? Ugyanis a fanfictionöket elsősorban a rajongók olvassák, és elsősorban azért, mert kedvencünk játssza a főszerepet. Ebbe például nem gondolt bele a kiadó?
  A történetről pedig annyit, hogy köszönöm, de nem kérem, ezt már egyszer megírták a Gyönyörű sorscsapásban (igaz, ott Travisnek nem volt piercingje, ha jól emlékszem), ami nálam közepesen teljesített, néhol untam is, a második részen pedig be is aludtam, annyira nem volt izgalmas :/ Szóval, igazából, rengeteg ilyesmi könyv van a piacon, címeket nem tudnék felsorolni, de rengeteg ilyet láttam már molyon, boltokban, netes oldalakon. Sőt, sok magyar fanfiction és nem fanfiction is erről szól, szóval szerintem meglehetősen klisés így elsőre, bár lehet, hogy ez a tartalomleírás hibája, ami tévesen megnevezve prológusként van feltüntetve a magyar fordításban. Nagyon-nagyon sok, sokkal egyedibb magyar blogot tudnék mondani, és biztos vagyok benne, hogy külföldön is vannak sokkal egyedibbek, sokkal ötletesebbek ennél. A siker meg… a Szürke 50 is attól népszerű, hogy sok benne az ágyjelenet, meg az ágy nélküli jelenet… Nem akarom leírni a sztorit, vagy ilyesmi, de ebből a tartalomleírásból nem sok egyediségre lehet következtetni, amolyan kis limonádé sztorinak tűnik szerelemmel, és Harry Styles-szal. Persze, nem baj, de szerintem akkor olyat kellene kiadni, ami… jobb.
  Kíváncsiságból elolvastam az első részt, és semmi különöset nem láttam benne, számomra olyan “átlagos” mind történetileg (klisé: ébredéssel kezdődik), mind fogalmazásilag. (lehet, hogy a fordító “hibája”, nem tudom, milyen az eredeti, hiszen az angolhoz nem értek olyan szinten, hogy meg tudjam ítélni) Valamint, elég lapos és rövid ez az első fejezet… pedig azzal kéne megfogni az olvasót…
  Tehát röviden: valami egyedibbet lehetett volna találni ehelyett, mert tudom, hogy rengeteg ennél sokkal fantáziadúsabb sztori kering a neten…

  • Először is, köszönöm szépen, hogy most írtál. Nagyon jól esett ám elolvasni ezt a hosszú kommentet. Ha lesz kedved/időd, szólj hozzá máskor is :)

   Igen, láttam mi van azokban a csoportokban. Kétségkívül nincs olyan sok “hűdejó” történet ott, de hiszek abban, hogy ott is csillog valaki(k)ben az arany, a tehetség, csak idő kell, mire a megfelelő szintre fejleszti magát. Drukkolok neked, nekik, mert valahol el kell indulni. Egy fanfiction pedig startnak tök jó :)

   “Ha már valaki olvasott valamit neten, akkor minek vegye meg?” -> Ez bennem is felmerült. Azonban, gondolom le fog kerülni a könyvmegjelenés után a netről az After a wattpadról. Másrészt, a fanfictiön és egy megjelent könyv teljesen más közösségeket vonz. Persze, vannak átfedések, de sok könyvszerető nem olvas fanfictiönt, mert minőségben gyengének tartja, míg egy szerkesztett, korrektúrázott könyvet már a kezébe vesz. Ha lehet választani, hogy most elolvassam a megjelent, javított könyvet, vagy a nyers kéziratnak is alig csúfolható változatot a neten, akkor alap, hogy a megjelent könyvet választja az érdeklődő. Azért írtam amúgy, hogy csúfolható változatot, mert ez a nő még oda is írta Wattpadra, hogy tele van helyesírási hibával a sztori, és bocsi érte (nemhogy két bétával kijavítatta volna őket publikálás előtt. No mindegy).

   Szóval, ha csak a marketing szempontot nézem, akkor biztos vagyok abban, hogy lesz rá érdeklődés. Egyrészt aki olvasta a fic-et kíváncsi lehet mennyire változott meg a könyvben a körítés, másfelől pedig az emberek szeretnek tulajdonolni dolgokat, így simán kirakja a polcra, és már emiatt is megveheti. Másfelől pedig tényleg ott van az a réteg, akiket a fic nem érdekel, de a kiadó kerít egy jó marketinget az Afterhez, vagy csak elolvas a könyvről egy értékelést egy könyvesblogon, és máris bevonzza őt. Az, hogy a nyersanyag megvan online, még önmagában nem jelenti a könyv teljes bukását. ERre jó példa az, amikor felkerül egy megjelent könyv a netre illegálisan. Attól még megveszik az emberek, de persze van, aki a letöltéssel is. Csak most az After esetében, ami fent van neten, az egy silány, hibákkal teli verzió, míg a könyvben kihozzák a szerkesztők a sztoriból a maximumot.

   Kíváncsi leszek majd arra is, hogy a kiadó mennyire épít Styles-ra. A nevek meg lesznek változtatva, szóval, gondolom nem sok mindenben.

   A történet meg tényleg nem nagy szám. Sőt. Kicsit tucat :/

 4. Nem olvastam, és nem is hiszem hogy bárkinek egy ilyen fiction-re kéne szánni az idejét. Harry és a lány kapcsolata szépen mondva is eléggé erőszakos; az ezt olvasó kislányok nagykorukban majd azt hiszik, hogy egy ilyen kapcsolat normális, hisz a fiú annyira ‘aranyos’, és akkor már kit érdekel ha néha-néha kapunk egy két pofont.
  Vannak ennél százszor jobban megírt történetek, amik fele ekkora hírnevet sem kapnak sajnos.

  • Beleolvasgattam én is, láttam benne pár durvább részletet. Talán tényleg nem ez a legjobb ajánlólevél a lányok részére, de őszintén szólva, ha rányomják a +18-as karikát (amire minden esélyt meglátok), akkor nem is lesz gond.

  • Bocsánat, nem kötözködni szeretnék, de én elolvastam mind a 295 fejezetet, és többször is ki van emelve, hogy Harry soha nem üti meg Tessát, és ezt ő is tudja. Azt pedig nem hiszem, hogy a történetben megjelenített párkapcsolat követendő például szolgálna a tinilányoknak, hiszen az egész könyv arról szól, hogy abban a formában nem működőképes. Elismerem, hogy nem az évszázad regénye, de ha ilyen következtetéseket szeretne valaki levonni, nem ártana az egészet elolvasni.

  • Khmmm. En olvastam es ebben a fanfictionban egyszer sem utott meg senki senkit, lehet h eroszakos az elejen mert errol szol de ez a lenyege h megvaltozik ….

 5. Szia!:)
  Cikkedet a fent linkelt rajongói fordításnak fb csoportjában találtam meg és egyből el is olvastam érdeklődve, bár én már tudtam, hogy könyv és film is készül a történetből. Hú, hát nem tudom mit írjak, sok minden kavarog most a fejemben. Abban biztos vagyok, hogy a filmet mindenképpen megnézem, kíváncsi vagyok, hogy a történethez tudnak valamit hozzáadni, valami olyat, amire már én is azt mondom, hogy ‘igen, megérte elolvasni!”, vagy csak lerontják a sztori színvonalát. Másrészt a könyvet biztosan nem olvasnám el. Egyrészt én is azért találtam rá a történetre, mert Harry játssza a főszerepet és hallottam is, hogy mekkora hírnévnek örvend. Nem bántam meg, hogy elkezdtem olvasni, nagyon megfogott a történet, DE! ez egy könyvben Harry, Niall, Zayn (+Liam és Louis, mivel nekik is szerepük van benne, Liam például Harry mostohatesója) nélkül, azaz a nevük nélkül már nem lenne ugyanolyan, nem lenne meg már az az érzés, mint amikor olvasom a fordítást hetente. Ha mégis elolvasnám, akkor a fiúkat csak az 1D-s fiúk arcával tudnám elképzelni. Szerintem rajtam kívül sokan vannak még vele így, tehát a könyvnek nem hiszem, hogy nagy sikere lenne majd, de ez már a jövő zenéje. Egyébként van három angol történet, ami befutott, mindháromnak ez az alapja, Harry a rosszfiú. Igen és ennyi. Jó, azt be kell vallanom, hogy ebben a történetben Harry egyetemi lázadó, akinek az apja hülyeségei miatt elég nehéz gyerekkora volt és ezen nehezen tud továbblépni, viszont ott van a Dark és a Twisted, a Darkban Harrynek szintén az apja miatt lesznek gondjai, a történet elején ráerőszakolja szerelmét a lányra, a végén egymásba szeretnek, de Harry megvédi a csajt magától, mivel egy beteg állat. Könnyes búcsú, jön a második évada (Knockout), amiből az író még csak 5 részt írt meg, ebben az öt részben Harry egy idegbeteg boxolóvá vált. A Twisted-ben Harry a bandavezér, elrabolja a csajt és itt is rákényszeríti a szerelmét, ami az első évadban még meg is volt, fogjuk arra, hogy a csaj Stockholm szindrómát kapott, de utána elmenekítik őket tőlük, viszont Harry a kivégzése előtt – meglepő módon – megszökik és újra rászáll a csajra. Mind a három sztori hasonlít egymásra, talán ez a történet különbözik egy kicsit a másik kettőtől és lehet, hogy ez volt az oka annak, hogy felfigyeltek a történetre… Vagy az, hogy ez a sztori már be van fejezve a többi kettővel ellentétben.
  Sajnálom a hosszú véleményt, remélem, hogy érthetően sikerült mindent leírnom.

  • Én szeretem a hosszú kommenteket, szóval abszolút nem bánom, ha valaki hosszan kifejti a véleményét :)

   Hm, az lehet, hogy kiesik az 1D rajongók egy része, de az “átlag olvasó” attól még megmaradhat. Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen sikere lesz majd az After-könyvnek :)

   Az a másik két történet amit írtál, így első blikkre nem tűnik túl érdekesnek, de a látszat ugye csalóka, biztos oka van annak, hogy azok lettek ennyire közkedveltek a több tízezer ficből.

 6. Szia!:)
  Olvastam a fanfictiont 2x is(igen tudom nem vagyok normális).Az elején majdnem feladtam és befejeztem,de nem szokásom félbehagyni se könyvet se fanfictiont,tehát elolvastam.Meg kell hogy mondjam a történet kissé megszokott:jó kislány beleszeret a rosszfiúba,de ahogy egyre többet olvastam rájöttem,hogy baromi jó sztori.Van benne elég sok plot twist,szerelem,veszekedés.a legtöbben rámodják,hogy jaj ez nem jó,folyton veszekszenek aztán meg szexelnek.Őszíntén ha nem lenne benne szex akkor fele ennyien se olvasnák,manapság nincs olyan könyv amiben nem lenne szex.A másik,Harry soha de soha nem bántja fizikailag Tessat,lelkileg igen de fizikailag nem és a történet leges legelején Anna elmondta,hogy semmilyen formában nem támogatja az ilyen párkapcsolatot és a nevükőn kívül a 1D tagjai semmiben sem hasonlítanak a történetben szereplőkhöz.ízlések éa pofonok,nekem tetszett,az előzménysztorit most kezdte el írni Anna,ez Harry szemszögéből van.A neveket megváltoztatja,a kereszt-és vezetéknevük is más lesz(Harry pl.Hardin Scott lesz).A filmet viszont soknak tartom,felesleges mert ha nem azok a színészek játszák a szereplőket akiket Anna elképzelt és akiket mi olvasók megszoktunk,nem lesz ugyanolyan,elszáll a varázs.
  Huh kicsit hosszú lett

  • Miért ne lennél normális? :) Csak azért, mert tetszett neked ez a történet és kétszer is elolvastad? Nincs azzal baj :) A kíváncsiságom pedig fel is keltetted, amint megjelenik magyarul is a könyv tuti, hogy elolvasom.

 7. én is elolvastam egy parszor… Most olvasom masodszorra a masodik reszt angolul, es azt kell mondjam, hogy egyaltalan nem rossz :D tok jol van felepitve a sztori, a csaj jol ir, neha van benne egy-ket hulyeseg de azt gondolom ez belefer. ami a legjobban tetszik az az, hogy amikor elkezdened unni hogy folyton veszekednek, aztan meg dugnak, vagy egyszere mind ketto, akkor tortenik valami amire egysltalan nem szamitasz, es ujra izgslmassa valik. Ugyhogx en is azt ajanlom hogy aki nem olvasta vegig az ne itelkezzen elore…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here