Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Kritika a be nem rendelt Delírium Pilotról

Kritika a be nem rendelt Delírium Pilotról

13
Oszd meg!

Annak idején értetlenül álltam a FOX döntése előtt, és nem igazán akaródzott megérteni, miért nem rendelték be a Delírium pilotját sorozatnak. Már a forgatások után sok volt a bizakodó, pozitív visszajelzés, és a casting is meglehetősen ütős lett. A FOX mégsem kért belőle, mindezt azzal magyarázva, hogy a sorozat túl fiatalos az ő imázsukhoz. Most, hogy a HULU elérhetővé tette a pilotot, és megnéztem, valahogy egyet kell értsek a csatornával. Persze, nem volt rossz a Delírium felütése, idővel biztos beleszerettem volna a sorozatba, de látván a pilotot valahogy nem kaparom a falat a folytatásért. Nem tudom miért, talán ez valami tudat alatti dolog, miszerint “úgyse lesz több rész, szóval úgy nézd“.

delirium-emma-roberts

A pilot Lauren Oliver Delírium című könyvén alapult. A jövőben járunk, ahol szó szerint tilos a szerelem. Egy, az agyba ültetett chip segítségével elérik, hogy senki ne essen szerelembe, és az emberek ne kövessenek el a szerelem nevében ronda dolgokat. A hősnőnk, egy bizonyos Lena, aki megszívta, mert a szülei hittek a szerelemben, és már meg is haltak. Elvileg. Van ugyanis egy ellenálló csoport (hogy a fenébe ne lenne), akik a szerelemért harcolnak. A kulcs pedig természetesen Lena lehet, pontosabban szólva az apja, aki hatástalanítani tudná a chipet, így mindenki szerelmes lehet.(Ó te jó ég). Több szálon fut azért a cselekmény, bepillantást nyertünk a kormányzatba, a szexre vágyó Gregg Sulkin hétköznapjaiba, de a fő vonulat Lena volt, meg a harminc perc alatt hipergyorsasággal fellobbanó szerelme. No de ez nem meglepő, Daren Kagasoff volt az alany, így a harminc percet is sokallom :) A pilot végén persze jött a cliffhanger, és igazából ennyi.

delirium-karen-kagasof

Nehéz bármit is nyilatkozni így a Delírium világáról. A pilot láttán nevetségesnek érzem már a feltételezést is, miszerint tilos a szerelem. Kicsit olyan, mintha egy hippi írta volna az egészet, és a “Szeretkezz, ne háborúzz” lenne a fő szlogen. Persze, könyvben biztos jobban ki van dolgozva az egész, talán el is olvasom majd a trilógiát. A pilot amúgy tisztességes volt. Megmutatta a főbb karaktereit, vázolta a konfliktusokat és a szereplőválogatás is eszményi lett. Emma Roberts zseniális, Gregg Sulkin nagyon helyes, Daren Kagasoff meg alsószaggató, így a moment of beauty faktor ezerrel kitöltve. Szerencsére nem csak ennyiből állt az egész, a felvázolt “tilos a szerelem” szál bármennyire is röhejesnek hangozzék így, leírva, valahogy mégis működött pilotban. A jövő is érdekesen lett ábrázolva, és a társadalom felépítése, a kiszolgáltatottság is jól megjelent a sztoriban.

delirium-gregg-sulkin

A felnőttek része is érdekes volt, a politikai szarkavarásokat mostanság nagyon csípem, itt pedig lehetett volna benne részem ezerrel. Bár az, hogy belógatták az “ő volt a volt szerelemem, aki becsapott” hülyeséget, és tekintve, hogy a fekete nő fia félvérnek tűnik, már most látni, hogy ki is az igazi apa. Mindez amúgy még tetszene is, a Revenge-ben is imádom a szappant. Csak itt… hiányzott az egészből valami. Nem igazán tudnám nevén nevezni, de nem volt meg benne az a faktor, ami miatt azonnal beleszerettem volna. Pedig azt hittem úgy lesz. Sokkal inkább csak néztem, és mintha a kisördög megszólalt volna bennem, mélyen: “Ezt már láttad valahol“. Talán így is van. Akárhogy is, önmagában tisztességes volt a Delírium pilotja, de nem lett több annál.

Értékelés: 7/10
Megértem a FOX-ot, amiért nem lett ebből sorozat. Azt nem mondom, hogy nem sajnálom, csak annyit, hogy megértem. Elnéztem volna én még tovább is, de ez innentől kezdve már nem rajtam múlik.

delirium-emma-roberts--karen-kagasoff

13 Hozzászólások

 1. Én is nem sokára fogok írni róla..:D
  A könyveket amiatt kezdtem el olvasni,mert hallottam, hogy kijön a pilot, és az alapján sokkal másabbra számítottam. Alex a könyvben sokkal jobban van ábrázolva, és ott azok a részek, amikor találkoznak, nagyon kellemesek, ahogy fokozatosan egymásba szeretnek (jó, még eléggé az elején járok), itt meg egy rohanás volt az egész. A felnőttek politikai szálát én is szeretni szoktam, de itt nekem nem tetszett, nem tudtam hova rakni.
  Tibi, akkor biztos, hogy nem lesz folytatása?

  • Passz. Hivatalosan csak pilot van, de sose lehet tudni mit hoz a jövő. Mindenesetre már csak a szereplőgárda összeverbuválása is nehézkes lenne :/

 2. Nem láttam még a pilotot, de lehet, hogy nem is fogom megnézni. Már csak azért se, mert a te leírásodból is érződik, hogy teljesen megkeverték a dolgokat. Kezdve például azzal, hogy a könyvekben akin megcsinálták a beavatkozást -ami emlékeim szerint nem egy chip beültetése- annak nem lehet visszahozni a “szerelem” érzését. Sőt, semmilyen más erős érzést sem, csak akkor, hogyha immunis a kezelésre- mint ahogy Lena anyja. Szóval még a legvégén se lehet nagy happy end, amikor mindenki szerelembe esik. Az pedig hab a tortán, hogy Lena apja életben van, és, hogy ő a lázadás egyik kulcsfigurája…
  Az mindenesetre jó ötlet volt, hogy Gregg Sulkin hétköznapjait bemutatták, ez izgalmas újdonság lehet, a könyvekben csak a második résztől van szerepe, de ott csak úgy ismerjük meg, hogy a lázadók felforgatják már az életét. Bár a karaktert átvariálták, mondhatni 180 fokos fordulatot tettek, ha komolyan gondoltad, hogy szexet akar.
  Azért sajnálom, hogy ennyire nincsen kedvem hozzá, pedig a könyvek nagyon jó alapanyagot adtak, azokat nagyon ajánlom.

  • A pilotban határozottan arról beszéltek, hogy hatástalanítani lehet a chipet, azért keresik a csajszi apját. Szóval, tényleg lehet megkeverés. Az immunis dolog is felmerült amúgy. Azt pedig komolyan gondoltam, hogy Sulkin karaktere rá volt állva a szexre. A szemével majd’ levetkőztette az egyik csajt. (Lena legjobb barátnőjét)

 3. Egyetértek veled. Nekem olyan vérszegény volt az egész. A lányommal együtt néztük meg, de nem igazán jöttünk lázba.
  Mondjuk azt mindig is sejtettem, hogy a szerelem betegség, de most csak megerősítettek benne. :) Arra azért kíváncsi lettem volna, hány stádium van összesen, és én ebből hányadikig jutottam el életem során. Remélem a végstádiumig.

 4. Érdekes… szerintem kezdetnek tökéletes volt. Mármint az alapötletet még mindig zseniálisnak tartom és bár tényleg nem sikerült combosan felépíteni a pilotot, nagyon kíváncsivá tettek, hogy mik történhettek volna a későbbikben. Ebből lehetett volna siker, csak valamiért esélyt sem adtak neki. Talán azért, mert a FOX nagyon nem mer kockáztatni. Egy másik csatorna szerintem elindította volna.

  • Pont a FOX az a csatorna, ami mer kockáztatni, és sok olyan sorozatot berendelnek, amit más nem merne. Így, a pilot láttán tényleg megértem őket, hogy miért mondtak nemet.

 5. Érdekes ez tényleg, mert én csak az első könyvet olvastam, és abból nem derül ki ennyi minden, mint amit Te itt leírtál a pilotról.

  Bár nem vagyok az a fenemód érzelemgazdag típus, de számomra iszonyatosan nehéz volt ám olvasni a könyvet amiatt az érzelmi sivárság miatt, amely átszőtte a hangulatát. A könyvben meleg van, nyár, és az emberek, mint a robotok teszik a dolguk. Ez az egyik.
  A másik, akit iszonyat nehezen viseltem, az maga Lena. Egyszerűen inkoherens személyiség. A könyv elején szabálykövető, aztán pedig – véleményem szerint – iszonyú gyorsan kifordul magából. Furcsák a könyvben szereplő egyéb (baráti, családi) kapcsolatok is, olyan idegen volt, olyan távol állt tőlem. Sokszor sajnáltam a lányt, de még ezáltal sem tudtam közel kerülni hozzá, mert egyik pillanatban túl gyáva volt, alig pár oldallal később pedig vakmerően bátor.

  Érdekes, hogy az első kötetben ezen a chipes dolgon kívül (erről az egész beavatkozásról csak annyit ír le, hogy három lyuk marad utána az ember füle mögött, de ettől még sokféleképpen zajlhatott a beavatkozás), sőt, halványuló emlékeim szerint Lena apjáról nem is derül ki, hogy még él, csak SPOILER az anyjáról SPOILER.
  De vannak még más olyan halálesetek is a könyvsorozat során, akiről kiderül, hogy mégsem történtek meg, de nem akarok Neked többet spoilerezni, mert volt ami, engem úgy kiakasztott, hogy nem vagyok képes elolvasni a könyveket :)

  Kár érte, mert komoly reményeket fűztem hozzá, de fizikai fájdalmat okozott az olvasása, szóval inkább nem önkínzom magam vele.
  De most találtam más könyveket, azokban van nagy reményem :)))

  • Ja, annyit akartam még hozzáfűzni, hogy érdekes, hogy írtad a hippis dolgot, mert Alex és a lázadók kifejezetten hippisek a könyvben, mindezt úgy, hogy a szót nem írják le egyszer sem :)

  • Hm, ezek után nem tudom elkezdjem-e a könyvet, általában egyezni szokott az ízlésünk :) Mindenesetre annyi olvasnivaló van így is a listámon, szóval nem is baj, ha a Delírium háttérbe szorul :)

   • Jaj-jaj. Azért nem akartam elvenni a kedved, mert ahogyan előttem is írják és én is olvastam már máshol, sokaknak kifejezetten tetszik a történet.

    Abban pedig szinte biztos vagyok, hogy Alex karakterét nagyon szeretnéd. Ő egy egészséges, értelmes, normális karakter, előbb-utóbb adj neki egy esélyt :) Vagy ha nem, nehogy én riasszalak el :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here