A kedvenc Young Adult-hősnőim #01

0

A Young Adult könyveknél a női főhősöknek a legtöbb esetben nincs egyszerű dolguk a kiemelkedésre, hiszen az író(nők) általában a férfi főszereplőt igyekeznek hangsúlyosabbá tenni. Legalábbis, így volt régen. Az utóbbi években azonban a külföldi, és újabban a magyar Young Adult-irodalomban is egyre erősebb és szerethetőbb női főszereplőket kreálnak az alkotók.

Most négy olyan hölgyet választottam ki, akiket valamilyen tulajdonságuk, vagy tettük miatt nagyon megkedveltem, és úgy éreztem, a legütősebb YA-hősnők közt van a helyük. Lesz ám még ilyen kiadás, hiszen a pozitív fejlődés, és az egyre jobb női alak ábrázolás miatt egyre több erős, független és szerethető női karakterek van a Young Adult könyvekben, akik nem csak szépek, hanem attól sokkal többek.

Hamarosan jön a második kiadás, négy újabb ütős hősnővel, addig is fogadjátok szeretettel “az első kör” résztvevőit :)

a-beavatott

BEATRICE PRIOR – A Beavatott-sorozat (A Beavatott + A Lázadó + A hűséges)

A legtöbb Young Adult hősnő gyönyörű, és emiatt akár szó szerint döglenek értük a pasik. Tris azonban nem ilyen, ő alacsony, nagy az orra, és egyáltalán nem olyan szép, hogy csak a külsejével bárki érdeklődését felkeltse. A tetteivel annál inkább. Erős, határozott és rettentő kitartó, mégis, őt is az emberiessége miatt zártam a szívembe. Mert olyan esendő karakter, akinek vannak hibái, aki sokszor gyenge és fáradt, és egyáltalán nem tökéletes. Mégis, harcol, és mindent megtesz azért, hogy elérje amit akar. Rettentő kitartó, nem ismer olyan akadályt, amit valami úton-módon ne ugrana át. Ezen felül pedig okos, képes a logikus gondolkodásra. Nem is sajnálom tőle Négyest, mert úgy érzem Tris totál megérdemli őt.

majd-ujra-lesz-nyar

DAISY – Majd újra lesz nyár

Meg Rosoff igazán ért a karakterizációhoz, ennek pedig az egyik legékesebb példája Daisy karaktere, akit rettentő hitelesnek éreztem. Ő csak egy hétköznapi amerikai kamaszlány, aki az angol rokonaihoz kerülve próbálja túlvészelni a harmadik világháborút. Az írónő nagyon sok ponton mélyítette a karaktert, és még azt is sikerült ésszerű és rendes tényekkel elfogadtatnia velem, hogy Daisy beleszeret a saját unokatestvérébe, én pedig olvasóként drukkoljak, hogy Edmonddal végre egymásra találhassanak. Daisy karakterének a legjobb része viszont az, ahogy a háború sújtotta Anglián át eljutattja az unokahúgát egy biztonságos helyre, miközben többször is felvetül benne a gondolat, miszerint egyedül könnyebb lenne, egyedül hamarabb célt érne – de mégis kitart. Pont az emberiessége miatt szerettem annyira Daisyt.

ehezok-viadala

KATNIS EVERDEEN – Az éhezők viadala-sorozat (Az éhezők viadala + Futótűz + A kiválasztott)

Hogy a fenébe ne lehetne szeretni egy olyan karaktert, aki képes lenne az életét áldozni azért, hogy megmentse a húgát? Sokan pont ezt róják fel neki hibának, hiszen a húgán kívül nem is igazán van olyan szereplő, akit őszintén, teljes szívéből szeretne. Nekem talán emiatt szimpatikus, és nála is leginkább az emberi vonásokat tudnám kiemelni. Mert ő bizony képes volt becsapni az egész világot Az Éhezők viadala alatt, és szerelmet színlelt Peetával, miközben azon morfondírozott mikor kell megölnie a srácot a túlélésért. És hiába jártak ilyen gondolatok a fejében, mégis, megmaradt kedvelhető egyéniségnek, akinek képtelen voltam nem drukkolni. Üdítő volt az ő történetét olvasni, és kicsit sajnálom, hogy a filmben kvázi „kiherélték” a könyvhöz képest – utóbbiban sokkal inkább badass-karakter Miss Everdeen.

pokoli-szolgalat

LILIAN SANDERS – Pokolháború trilógia (Pokoli szolgálat)

A magyar Vivien Holloway egyelőre csak a trilógia első részét jelentette meg, de ez alapján Liliannek mindenképpen a listán van a helye. Szeretem az ennyire erős női karaktereket, akik ugyan megnézik a férfiakat, felismerik azt, ha valaki szép, de emiatt nem szeretnek bele senkibe. Csak emiatt nem. Imádtam, hogy végre egy olyan YA-t olvasok, ahol nem a szerelem volt a főszereplő, a Pokoli szolgálat pedig pont ilyen. Ezen felül szerettem Lilian úgymond „tökösségét”, ahogyan a saját túlélése miatt képes volt olyan dolgokat is megtennie, amiket korábban elképzelni sem tudott. Eközben pedig mindvégig megmaradt embernek, aki sajnálja a bűneit, nagyon bánja, de tudja, nincs mit tennie. Olyan sok kettősség volt benne, pont emiatt zártam a szívembe.

1797 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.Leave A Reply