Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Scandal: Kritika a zseniális harmadik évadról

Scandal: Kritika a zseniális harmadik évadról

12
Oszd meg!

Egyszerűen leborulok azon minőség előtt, amit a Scandal prezentál már évek óta. Hihetetlen, mennyire minőségi, szerethető és élvezhető Shonda Rhimes drámája. Az utóbbi három nyáron egyértelműen ez volt a daráim egyik legnagyobb fénypontja, amikor egy-két-három nap alatt bedarálom a teljes évadot, és élvezem azt a vizuális orgazmust, amit ez a sorozat jelent. Pedig amikor berendelték sorozatnak, értetlenül álltam az ötlet előtt, sőt, biztos voltam abban is, hogy ez engem nem fog érdekelni. Erre tessék, meggyőzött, mint oly sokunkat. Legalábbis remélem, hogy többen felfedeztétek már magatoknak ezt a sorozatot, mert a Scandal egy olyan dráma, amire bizony időt kell szánni, még akkor is, ha temérdek néznivaló figyel azon a bizonyos nyári daralistán :)

scandal-02

A harmadik évadot egyáltalán nem éreztem gyengébbnek, vagy rosszabbnak, mint a többit. Kritikai észrevételként pedig egyetlen dolgot tudok megemlíteni: a szereplők néhol olyan idióta, hiteltelen párbeszédeket használtak, ami bizony egy pont levonást jelent majd a végén. A Livi féle „Gyere ki velem a fényre” szöveg enyhén teátrális, és sajnos volt még pár ilyen, jellemzően Olivia és az apja közti párbeszédek során. És igazából ennyi. Több rosszat nem is lehet elmondani a sorozatról. A dráma pörög ezerrel, a karakterfejlődés szemmel látható, és még a legkisebb mellékszereplő is megkapta a maga szálát az évadban, itt senki sem lógott a levegőben. Minden részre kitaláltak valami izgalmas dolgot, az átívelés pedig hihetetlenül erős volt. Olyan ötletekkel jöttek elő, aminél csak lestem, és olyan módon ábrázolják a Fehér Házat, ahogyan én még nem láttam. Persze, gondolom én, hogy nem minden fenékig tejfel „odafönt” sem, és a hatalomért keményen meg kell küzdeni, mégis, az a sok korrupció, a harcok, a gyilkosságok eltusolása annyira „sorozatos”-nak hangzik, hogy nem akarok belegondolni abba, mi van, ha mindez igaz. Attól még az lehet, csak néha jobb a naivitásban hinni. A Scandal viszont annyira életszerűen és jól prezentálja ezeket a helyzeteket, hogy szinte minden egyes mozzanatát tényként kell kezeljem. Ami valahol tök jó dolog. A kép alatt spoileresen folytatom.

scandal-03

Az évad most két részre szakadt, és mindkét felében egy más fő problémát kezeltek, de a B613 elleni „küzdelem” megmaradt. Ez a szerkezeti egység nekem nagyon tetszik, mert vannak olyan dolgok, amiket nem lehet tíz résztől tovább elhúzni úgy, hogy még jól is vegye ki magát. A Fehér Házi szarkavarások közül mindenképpen ki kell emelnem azt, amikor Sally megölte a férjét. Hát az hatalmas volt, meg az is, ahogyan Cyrus tulajdonképpen prostiként használta a saját férjét. Na de Sally reakciója, hát az nagyon brutális volt. És az, ami utána következett, az önvád és a durvulás, hát hatalmas. Különösen amikor a robbantás után nekiállt nővért játszani a sebesültek körül. Mindig is nagyon kedveltem az alelnököt, de ez, hát egyszerűen hatalmas volt. Azt vettem észre ebben az évadban, hogy a „mellékszereplők” ellopták a showt. Én például imádtam azt, ahogyan Quinn átvált őröltbe, mert magát a folyamatot olyan szépen megmutatták. Lassan, de látványosan építkeztek, a végjáték pedig mesés lett. Amikor Abby „Olíviásan” besétált a Fehér Házba sírva röhögtem, Huck pedig most is tök érdekes volt. Mellie is hatalmas kedvenc, olyan húzásai vannak a nőnek, hogy az hihetetlen, Bellamy Young pedig végre megkapta a neki kijáró kritikai elismerést azért a frenetikus munkáért, amit a sorozatban végez. Nagyon járt már neki egy komoly díj. Ami pedig a többieket illeti, hát le a kalappal. Cyrus oltári karakter, Jake-nél csak lestem, hogy mivé deformálódik a B613 igazgatójaként, és úgy egyáltalán, a sorozat összes mellékszereplője üt. Olívia szüleire szavakat is alig találok, szerintem ember nem tudná eldönteni, hogy most az apja tényleg olyan szemét-e, mint az anyja. Egy biztos: a szülők megérik a pénzüket. Itt aztán tényleg nem az van, hogy csak a főszereplők érdekesek. Itt mindenki az, mert mindenki megkapja a maga sokperces „hírnevét”. És pont ettől is olyan minőségi ez a sorozat.

scandal-01

Ami pedig legszebb az egészben, hogy a főszereplőket is szeretem. Még mindig nem untam meg a Fitz – Olívia szálat, és továbbra is várom, hogy ezek ketten végre összejöhessenek. Annyira megérdemelnék már a boldogságot. Fitz karaktere ebben az évadban ha lehet még jobb volt, mint korábban. Szerettem a keménységét, a határozottságát, és azt is, ahogyan kiborult, miután megtudta, mit tett Mellie-vel az apja. Tényleg szerette a nőt, és Mellie (közvetve pedig az apja) miatt ment tönkre a házasságuk. Nem tudom erkölcsileg mit adott ez hozzá pontosan a karakterhez, de számomra sokrétűbbé vált ezáltal. Amiatt is, ahogy fel volt háborodva Mellie szeretője miatt. Szerettem ott is a többrétűséget. Látszólag féltékeny volt, de a mélyben ott lappangott a fájdalma, az, hogy ő szerette a nőt egykoron, aki pedig elvette tőle a közös boldogság lehetőségét. Annyira komplikált az a házasság, öröm nézni. Az évadzáróban pedig ahogyan megölték Fitz fiát. Hát hű. Azt hittem rosszul látok, kétszer is vissza kellett tekernem. Ami Olíviát illeti, Kerry Washington tényleg remek színésznő, a karakteréből kihozza a maximumot, sőt, talán még attól is többet. Livi és az anyja kapcsolata pedig remek volt, ahogy az apjával való felemás viszonya is. Öröm látni, hogy Olívia van olyan erős karakter, hogy elvigye a hátán az egész showt. És meg is teszi.

Értékelés: 9/10
A teátrális párbeszédek miatt jár az egy pont levonás, de ez nem jelenti azt, hogy ez a sorozat ne lenne tökéletes. Továbbra is a Scandal az egyik, hanem A legminőségibb dráma az országos tévék kínálatában. Alig várom a negyedik évadot!

2325 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

12 Hozzászólások

 1. Vártam már a kritikádat, kíváncsi voltam, hogy mi a véleményed az évadról. :) Nekem az évad második fele kevésbé tetszett, mint az eddigiek, ugyanis Olivia anyja és apja nekem már sok volt, Pontosabban az, hogy nem lehet eldönteni, melyikük a gonosz és mit, miért tesznek. A Fitz-Olivia vonal is néha ,ár fárasztott, főleg, hogy az évad második felében gyakorlatilag csak üvölteni tudtak egymással. A többi szál nagyon rendben van és kíváncsian vásom, hogy mit találnak ki a következő évadban.

  • Nekem pont ez tetszett Olívia szüleiben, hogy nem tudtam egyértelműen állást foglalni. Írói szempontból ez remek megoldás, és elegánsabb is, mintha egyszerűen “jóvá vedlett” volna a pasi. De ezt csak én gondolom így.
   Hm, most, hogy visszaemlékszem tényleg sok volt az üvöltözés az Olívia&Fitz szálban :/

 2. IMÁDOM, egyszerűen bárhol járok és sorozatról esik szó, azonnal Scandal és Revenge… Valahogy az ABC pótolja a Desperate után keletkezett űrt nálam, és jól csinálja!! még még még!!!

 3. Én a te jóvoltadból ismertem meg a sorozatot, és kezdtem el nézni. Nagyon hamar ledaráltam, és annyira szerettem.. és mindig megdöbbentem a történteken.

  SPOILER Én nagyon meglepődtem azon, ahogy megölték Fitz fiát. Az egész finálé elég durva volt!
  Nagyon sajnáltam Cyrus férjét, durva volt ez is.

  Nem tudom ki, hogy van vele de én nagyon unom Fith és Olivia kapcsolatát.. olyan unalmas. Hol összejönnek, hol meg utálják egymást.

  Alig várom a következő évadot!

 4. ÉN lemaradtam a sorozattal valahol 10-es részek elején,nem volt sokáig felirat,ezért el is felejtettem.Lehet,hogy bedarálom a maradék részt most,úgy sincs sok sorozatom csak PLL,Switched at birth ,meg persze Suits.A hogy láttam most jön vissza a Fosters is.Most lett vége előző héten a Melissa and Joeynak és a Baby Daddynek is.Úgy rémlik az utóbbit nézed. Írsz valamikor róla?

  • Most már van szinkron az összes részhez. Szerintem itt jól sikerült, szeretem a hangokat, ajánlom neked is :)
   A Melissa & Joey-nál, meg a Baby Daddynél nincs felirat, így azokkal egyelőre nem tudom mi legyen, neki merjek-e kezdeni magyar felirat nélkül.

   • Én eddig felirat nélkül néztem,de ha lett felirat akkor újra nézem.A Baby Daddy nezzsorozatokat.infon fent van felirattal online.ha úgy is jó neked.

 5. Jaj, a teátrális párbeszédek… először azt hittem, hogy csak a szinkron, de angolul is olyan.

  És hogyhogy nem írtál Jamesről? JAMES!! Kedvenc karakter volt és… nyüssz :'(

  • Magyarul néztem, így abban bíztam, hogy csak a szinkron miatt olyan, de sajnos nem, angolul is teátrális. Nem tudom mit szívtak az írószobában, mert néhol nagyon elborult szövegek vannak :D
   No igen, szegény James. Ő is hiányozni fog :(

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here