Főoldal Érdekességek Érdekességek Young Adult könyv adaptációk a mozikban

Young Adult könyv adaptációk a mozikban

0
Oszd meg!

Legutóbb tavaly szeptemberben értekeztem a Young Adult filmek moziban történő bukásairól. Azóta nagyot fordult a világ, mert két YA film is jól vette az akadályokat a mozik pénztárainál. Következzék tehát a 2014-es év eddigi krónikája a már bemutatott Young Adult filmverziókkal, és a premier előtt állókkal egyaránt. Ha valami kimaradt volna, a kommentek közt biztos megtaláljátok, tehát érdemes lejjebb görgetni a cikk után is :)

AMIKET MÁR BEMUTATTAK

vampir akademia

VÁMPÍRAKADÉMIA (VAMPIRE ACADEMY)

 • A könyv, amiből forgatták: Richelle Mead – Vámpírakadémia
 • Magyar premier: 2014. március 6.
 • Amerikai premier: 2014. február 7.
 • Box Office adatok: Amerika – 7.7 millió $ + Világszerte: 7.6 millió $
 • Produkciós költség: N/A

Annak ellenére, hogy a film totális bukás lett, az alkotók egy ideig beszéltek arról, hogy a második részt is elkészítenék… Ebből vélhetően nem lesz semmi, mert azóta elég nagy a csend. A bukás okaként sokan a gyenge adaptációt, az erőltetett poénokat és a gyenge színészi játékot említik. Sokakkal ellentétben nekem bejött a film.

a beavatott

A BEAVATOTT (THE DIVERGENT)

 • A könyv, amiből forgatták: Veronica Roth – A beavatott
 • Magyar premier: 2014. március 20.
 • Amerikai premier: 2014. március 21.
 • Box Office adatok: Amerika – 150 millió $ + Világszerte: 118 millió $
 • Produkciós költség: 85 millió dollár

Annak ellenére, hogy igen magasak voltak a gyártási költségei, A Beavatott hatalmas sikernek tekinthető, így nem is meglepő, hogy a többi könyvből is érkezik a film, sőt, a harmadik részt ketté is szedik. Ami a fogadtatást illeti, nem csak a bevétel volt nagy, hanem a könyvet olvasók is pozitívan nyilatkoztak. Hosszú idő után tehát A Beavatott volt az első YA-könyvadaptáció, ami sikeresen debütált a mozikban.

csillagainkban a hiba

CSILLAGAINKBAN A HIBA (THE FAULT IN OUR STARS)

 • A könyv, amiből forgatták: John Green – Csillagainkban a hiba
 • Magyar premier: 2014. június 05.
 • Amerikai premier: 2014. június 06.
 • Box Office adatok: Amerika – 93 millió  $ + Világszerte: 42 millió $
 • Produkciós költség: 12 millió dollár

Habár A Beavatott is szépen termelt a mozikban, az igazi sikertörténet mégis a Csillagainkban a hibáé, ami produkciós költségeinek a több, mint a hétszeresét termelte ki csak az Egyesült Államokban. Ekkora sikerre senki sem számított, és ami a legszebb az egészben, hogy az adatok még tovább nőhetnek, hiszen még mindig sok helyen fut a film. John Green pedig máris készülődhet, mert a Papertowns könyvének az adaptációs jogai is elkeltek.

PREMIER ELŐTT

az-emlekek-ore

AZ EMLÉKEK ŐRE (THE GIVER)

A promóciós anyagok bizalomra adhatnak okot, ahogyan az olyan megasztárok szerepeltetése is, mint Meryl Streep vagy az énekesnőként sikereket arató Taylor Swift. Valahogy úgy érzem, hogy sikeres lesz a produkció, örülnék is neki, ha így lenne, mert a könyv nagyon szuper. A történet egy olyan disztópiát ábrázol, ahol mindent a kormány szabályoz, és olyan szabályok közt élnek az emberek, amit Jonas, a főhős képtelen elviselni.

ha mardnek

HA MARADNÉK (IF I STAY)

Pár nappal ezelőtt már beszámoltam erről a produkcióról, így csak röviden elismétlem: Chloe Grace Moretz a főhős, egy olyan lányt alakít, aki élet és halál közt lebeg, és magának kell eldöntenie, hogy menjen, vagy maradjon. A trailer óta nagyon lelkes a közönség, a Csillagainkban a hiba sikerén felbuzdulva pedig akár a Ha maradnék is odacsaphat a pénztáraknál.

utveszto

AZ ÚTVESZTŐ (THE MAZE RUNNER)

A James Dashner könyvéből készült filmet már nagyon sokan várják, és nem csak Dylan O’Brien (Teen Wolf) főszerepe miatt. A hozzáértők hasonló sikert jósolnak a filmnek, mint a Beavatott trilógiának. A filmnek erre minden esélye meg is van, de sok hasonló kapcsán láttunk már bukást, szóval nyugodtan lehetünk szkeptikusak.

fallen

FALLEN

Elismerem, ez a film csak jövőre mutatkozik be a mozikban, de mindenképpen helyet érdemel a listán, ugyanis a Fallen több szempontból is mérföldkőnek számít majd a mozis bemutatkozásokat illetően, ugyanis most fog eldőlni az, hogy vevők-e a nézők egy “Twilight-köntösbe bújtatott” természetfeletti szerelmi háromszögre. Azt se feledjük el, hogy a filmet nálunk, azaz Magyarországon forgatták.

ÉRKEZNEK A FOLYTATÁSOK IS

zafirkek

 • Zafírkék: Nálunk sajnos nem mutatták be a Rubinvöröst sem, ellenben Németországban hatalmas a siker, így a Zafírkék 2014. augusztus 14-én már meg is érkezik a mozikba.
 • Az Éhezők viadala – A kiválasztott: A trilógia utolsó részét két részre bontották, így A kiválasztott első fele 2014. november 21.-én kerül a mozikba. A forgatásokat egyébiránt már befejezték, így a széria 2015-ben végleg elbúcsúzik.
 • A Beavatott – A lázadó: Érkezik ám a második rész is, ahová mostanság castingoltak új szereplőket. A folytatást 2015 március 20-tól kereshetitek a mozikban, de már kitűzték a ketté bontott harmadik rész premierjeit is (2016. március 18. és 2017. március 24.).
8818 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here