Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Trónok Harca: A csalódást keltő negyedik évadról

Trónok Harca: A csalódást keltő negyedik évadról

17
Oszd meg!

Vasárnap véget ért a Trónok harca negyedik évada, új részek csak 2015 tavaszán érkeznek. Hozzászoktam már ahhoz, hogy minden hétfő délelőtt a sorozattal indítok, hogy ne fussak bele egy spoilerhez sem, de azt hiszem maga a rutin jobban fog hiányozni, mint a sorozat. Hatalmas csalódás volt számomra a negyedik évad, és a szezonzáró részek sem ütöttek akkorát, mint szoktak. Sokkal eseménydúsabb, jobban pörgő és izgalmasabb sorozathoz szoktam hozzá, és egyben valami jobban átgondolthoz is. Amit pedig most kaptam, hát, nagyon nem volt egyik sem. Minderre a legékesebb példa minden idők leggyengébb Trónok harca epizódja, a 4×09. Az évadzáró attól pedig csak egy fokkal volt jobb, de még így is csalódás. Persze nem kaszálom el a sorozatot, mert vannak még életben lévő kedvenc szereplőim, csak egyszerűen unalmas volt ez a szezon. Remélem a következő jobb lesz. Spoileresen folytatom a kép alatt.

tronok-harca-02

Úgy vettem észre, hogy most megpróbáltak az írók karakterizálni. Úgy voltak vele, ha már nem pörög a cselekmény, akkor legalább hadd ismerjük meg jobban a karaktereket. Ez azonban csak ímmel-ámmal sikerült, és tulajdonképpen Arya meg a Véreb voltak azok, akiket jól sikerült árnyalniuk, de a többiek megmaradtak ugyanabban a mederben. Talán Tyrion bosszúja volt még aminek az útját jól felépítették, és tényleg vártam, hogy mikor lesz igazi Ördögfióka, de a többi karakternél annyira nem éreztem hasonlót. Egyszerűen unalmas volt. A legnagyobb szívfájdalmam a 4×09 volt, amikor egy teljes részt elpocsékoltak arra, hogy megvédjék a Falat. Az évadzáróban pedig még jól ki is röhögtek, mert amikor megjelent Stannis serege, egy pillanat alatt leölték és rabigába hajtották a vadakat, így az előző résznek, amikor halált megvető bátorsággal kellett a falat védeniük az őröknek, tulajdonképpen semmi jelentősége nem maradt. Ha már annyira egy részt akartak áldozni a Falra, nyugodtan kivághattak volna az előzőből húsz percet, Jon beszélgetését a vad-királlyal és Stannis megérkezését pedig lerendezhették volna már ott. És akkor idő is lett volna arra, hogy a csodálatos Sansa kapjon pár percecskét az évadzáróban – ha már az összes Stark-kölyök megkapta a pár perces figyelmet, akkor miért pont a kedvencem maradt ki? Ami még szomorú, hogy a teljes szezonban éreztem az időhúzást. Nem történt semmi, csak néztek ki a karakterek a fejükből, mert értelmetlen beszélgetéseket folytattak, amik nem haladtak semerre, és ezt próbálták karakterizálás címszóval lenyomni a torkomon. Amikor pedig történt is valami, azt is felvezette egy jó hosszú unalmas rész, mint Joffrey halála előtti unalom-völgy (sajnálom ám őt, nekem hiányzik), vagy a párbaj előtti “jussunk már el oda” események.

tronok-harca-01

Az évad gyengeségei ellenére azért akadtak jó részek, és remek megoldások. Gondolok elsősorban Sansa kimenekítésére Királyvárból, no annak a történetszálnak minden egyes másodpercét élveztem. Arya is nagyon remek volt, sok jó pillanatot köszönhettem neki. Tyrion tárgyalása is ütött, az (Emmy :p) beszéd természetesen engem is meghatott. A párbaj is What The Fuck volt. Annyira egyértelmű volt számomra, hogy ki győz majd, erre bumm, kiderült, hogy mégsem győzött senki. A végjáték, a szemkinyomás, pedig olyan undorító volt, mégsem bírtam levenni a képernyőről a szemem. Szeretem, amikor meglep a sorozat, az pedig igazi meglepetés volt. Mellesleg, sajnáltam Oberyn (asszem az a neve) halálát, megkedveltem őt is. Észrevettem ám, hogy a Királyvár majdnem összes karakterét bírom. Cersei továbbra is hatalmas, és az, ahogyan magabiztosan, mondhatni büszkén felvállalta az apja előtt a testvérével folytatott vérfertőző viszonyát, az egyszerre volt wow és pfujj. Ez a kettőség pedig szuper dolog. Olyan, amit értékelek. Igazából most, hogy végigfuttatom a fejemben a karakterek arcait (a nevekkel gondban vagyok), rá kell jöjjek, majdnem mindenkit szeretek. Egyedül Stannis szála az, aminek semmi értelme, és hiába csípem Danyt, ő is ugyanazt csinálja részek óta, és nem halad előre semmit. Már rég a Királyvárban lenne a helye.

Értékelés: 5/10
Egy szó, mint száz, akadtak jó dolgok az évadban, de összességében lassúnak, vontatottnak és túlságosan építkezőnek éreztem az egészet. Egyszerűen jobbhoz, többhöz vagyok szokva a Trónok harcától. Ja, és azt újra meg kell erősítenem, hogy magyar szinkronnal élvezhetőbb a sorozat, mint feliratosan. Legalábbis, szerintem.

tronok-harca-03

17 Hozzászólások

 1. Ezért jó sorozat. Mert megosztó. :D Pl. nekem a 9,rész tökéletes volt. Az évad tetszett, de az évadzáró, háát. Két eseményt vártam. Az egyik nem volt benne. A másik meg olyan volt, mint ha gyorsan tul akartak volna rajta lenni. Lord Tywin és Shae halála nem ütött akkorát, mint Ned, Robb, Joff vagy Oberyn halála.

 2. Hát sajnos a könyvhöz képest kihagytak egy durva sztorit ami nagyon nagyot ütött volna, de remélem következő évadba akkor több idő jut arra kifejteni. De azért itt arra készüljön fel minden GOT rajongó, hogy a negyedik és ötödik könyvet kb egy évadba eltudnák mesélni a készítők (max 2) mert szerintem már GRRM sem tudja már merre haladjon a sztori, vagy hogy tudja ezt valaha lezárni. Én nagyon bízok abba, hogy a készítők ragaszkodnak az elképzeléseikhez és 7 évadban lezárják a sztorit eltérve a könyvtől. Ja és a könyvbe egyébként Stannis megérkezése úgy volt ahogy te mondtad, hogy kellene lennie!

 3. Szerintem tökéletes évad volt, igen, nem volt annyira eseménydús, de most nem a nagy események időszakánál tartunk, inkább sokszor fejben dőlnek el a dolgok, a politika és a taktikázás a fontos. Illetve hát ha úgy nézzük, sok minden van, amit ebben az évadban elő kellett készíteniük, hogy aztán kellőképpen jók legyenek a dolgok. Gondolok itt Stannisra például, az ő történetszála a későbbiekben szerintem nagyon érdekes lesz, ellenben Aryaval, akit a hajókás útja után utáltam meg. Lesznek itt még meglepetések, és izgalmak, amikre már most vannak előjelek. ;)
  Ja és lehet, hogy csak én utálom a magyar sorozatszinkronok háromnegyedét (AHS-t kezdtem el tegnap darálni, és nem ismertem az eredeti hangokat, de így elrettentett a magyar szinkronja.), de én a Trónok Harcát is csak eredeti hangokkal vagyok hajlandó nézni (és HD-ban, de ez már az én mániám. :D ).

 4. Nekem a kedvenc évadom a négyből. Átgondoltabbnak és jobban összerakottnak érzem, mint az eddigieket. Királyvár és Theon(ék) még mindig a kedvenc szálaimat jelentik, de nagyon élveztem Sansa és Arya részeit is. Örültem, hogy végre javul a Falnál bonyolódó történet – annak is, hogy kaptak egy teljes részt -, ráadásul Jon végre kezdi összekapni magát (bár még mindig nem a könyvbeli figura, de olyan valószínű már soha nem is lesz :-/ , viszont legalább most elviselhető). Persze akadt, amivel nem értettem egyet, amin húztam a számat… Például az utolsó részben Tyrion szökéses jelentsora túl kapkodós lett, nem a Tysha-sztorit hiányoltam, az a felvezetés hiánya és egyebek miatt nem passzolt volna, de mondjuk ha Shaevel vált pár szót… Bár ahogy Varys a harangokat meghallva inkább felszáll a hajóra, az zseniális pillanat. :-D Brannél látványosan nem volt miből dolgozni alapanyag terén, Dany pedig… Dany azután zuhant nagyot a szememben, hogy belesüllyedt a meereeni állóvízbe, és bebizonyította, hogy nem tud uralkodni – és sajnos pont itt tart most a sorozatban.
  Nem láttam még szinkronosan, de azt hiszem, nem is szeretném. Főleg az riaszt el tőle, hogy többektől hallottam/olvastam, hogy olykor egész mást fordítanak, mint ami egyébként elhangzott. Így aztán poén veszik el, a szereplő magyarul pont az ellenkezőjét mondja annak, amit angolul mondott… Meg jobban is szeretem eredeti hanggal. :-)

 5. Jól írtam én tegnap este, az enyém az egyetlen negatív kritika a sorozatról, és úgy tűnik az egyetlen negatív vélemény is az évadról :D

 6. Szerintem az eddigi legerősebb és legátgondoltabb, legösszefogottabb Trónok Harca évad volt! Igaz, a 9. rész a szokásostól eltérően nem ütött akkorát, mint az eddigiek. Megjegyzem a Baelort szerintem nem fogják tudni felülmúlni. Nekem ott jutott el, hogy ez bizony nem Vámpirnaplók vagy PLL, ahol megkimélik vagy visszahozzák a szeretett karakterek valamilyen módon, ez bizony a Trónok Harca, ahol senki sem érezheti magát biztonságban. Na, kicsit elkanyarodtam :)
  Nekem nagyon tetszett ez az évad. Minden este élőben néztem a HBO-n, ez volt az első olyan évad, amelyet nem daráltam le és volt idejük a részeknek leülepedni, nekem pedig átgondolni őket :D
  Voltak itt emlékezetes részek, mint Tyrion tárgyalása, Dinklage hangja és arcjátéka nekem mindent vitt (megéri hétfőnként “élőben”, felirattal nézni, sokat dob rajta), a Purple Wedding, nem hiába Martin irta, a Viper vs. the Mountain, ami után kisebb rohamot kaptam és szerintem a 9 is. Elérte nálam azt, amit sosem hittem volna. Kezdem lassacskán megkedvelni a Falat és Jont is :D Jó volt az óiásos-alagutas-Grennes jelenet. A hideg szaladgált a hátamon miközben az esküjüket mondták. Viszont nálam, mint mindig Királyvár vitte a primet. Zseniális volt az, Kisujjal, a Lannisterekkel, Oberynnel(!). Most, hogy Tyrion, Joff és Lannister papa és kiesett, kiváncsi vagyok, hogy változik-e ez jövőre.
  Egyedüli szivfájdalmam, hogy kevés volt Sansa és Theon. Piszokul kedvelem mindkét karaktert, csak sajnos az ő esetükben kevés az alapanyag. Mig Tyrion jócskán a 3 könyv végén van, Sansa a negyedikben, Theon pedig már az utolsó könyvben! Talán ezért lehetett kicsit időhúzós évad, mert Martin valahogy csak nem akar irni…
  Dany nekem még mindig elviselhetetlen. Szerettem őt azért az első évadban, érdekes volt az út, amit megtett, de valahogy irritál (a sok titulusa mellett), hogy nem igazán történik vele semmi. Nincs semmi, ami miatt várhatnám, hogy mi történik vele a következő részben. Ezt sajnálom, mert szerintem egész korrekt karakter…
  Az évadzáróval pedig egyetlen bajom volt: Tyrion. Hiába magasan a kedvenc karakterem, de hiányzott valami az utolsó epizódból. Félek, sokak szemében negativum lesz Shae megölése, bár remélem, hogy valamit nagyon rosszul gondolok. Egy olyan dolog hiányzott nekem, ami nagyon nagy hatással lesz mind Jaime és Cesei kapcsolatára, mind Tyrionra. És valahogy érthetőbbé tette, hogy mit miért tett. Főleg az apjával. Igy kicsit kapkodós volt, mint ahogy Wirrim is irta. Mert nekem csöppet hülyén nézett ki, hogy na, még akkor felmegyek apuhoz és beszélgetünk egy jót :D Bár szerintem ez okés lenne, ha nem olvastam volna a könyveket. Igy kicsit hiányzott. Összességében szerintem nagyon erős volt az éved, simán 8/10. Nagyon várom, hogy mi lesz jövőre, felül tudják-e múlni ezt a szezont, sok érdekes sztori lesz még itt, amit nem is sajnálok már annyira, hogy kihagytak ebből az évadból. Kicsit fel kell majd pörgetni jövőre.

  • Erre mondom azt, hogy ízlések és pofonok :) De köszönöm ezt a hosszú elemzést, jó volt látni más perspektívából is a történetet :)

   • Kicsit elszaladt velem a ló :D Remélem nem baj a hosszú hozzászólásért. Szerintem ez a jó egy sorozatban (is), hogy mindenki kicsit másképp látja a dolgokat és ezt leirhatjuk/átbeszélhetjük :)

    • Engem nem zavarnak a hosszú hozzászólások, sőt, még örülök is neki. Pont ez az oldal (és a kritikák) lényege, hogy mindenki megismerjen egy másik perspektívát :)

 7. Én is imádtam ezt az évadot. A befejező rész pedig szerintem nagyon jó lett. Az évad végére a legtöbb szereplő története fordulatot vett, és rengeteg nyitott kérdést hagyott a befejezés, amiért érdemes várni a folytatást. Mivel én még csak az első kötetnél tartok ezért értelemszerűen nem volt hiányérzetem, és meglepetés is volt számomra bőven. Stannis felbukkanása pl. bár így utólag persze, hogy nem volt váratlan akkor mégis meglepett. Arya további sorsa is érdekes lesz. Kár, hogy Sanyi kikerült a képből, bár már tényleg nem lehetett volna sok mindent kihozni a párosukból. Azért kár. Tyrion szuper volt, mint mindig és Jaime is egyre szimpibb. Én Tywin halálát is sajnáltam, nem mintha valami szimpatikus figura lett volna, de isteni volt a karakter és Charles Dance is remekül alakított. De akit a legjobban sajnáltam az egész évadban az Oberyn. Imádtam azt a figurát, és Pedro Pascalt is. Casting terén el kell ismerni, hogy nagyon jók az alkotók.

  • Több halált én is sajnáltam, leginkább azokat, akiket te is említettél. Nem volt mindegyik a kedvencem, lásd Tywin, de jól kavarták a szart… Utóbbi ténylegesen is, csak épp rosszkor :D

 8. Nekem sem jött be ez az évad. Sokszor unalmasnak, vontatottnak éreztem és több szálon sem kaptunk előrelépést érdemben. A 4×09 nekem például tetszett, mert egy csatára korlátozták ugyan az eseményeket, de azt végre rendesen kidolgozták. Az évadzáró sem volt rossz, bár Tyrion megmenekülését kicsit összecsapottnak éreztem. Összességében még mindig az a legnagyobb bajom a sorozattal, hogy túl sok a szereplő és párat nem is tudok hova kötni.

  • Jó ám látni ilyenkor, hogy más is hasonlóan érzett. Mivel annyi a pozitív kritika (sőt, csak az van) elgondolkodom, hogy most én láttam-e rosszul, vagy tényleg rossz.

 9. Akárhova nézek GOT ügyben, mindenhol azt olvasni, hogy egy nagyon jó évad volt. Millió indokkal persze. Történetileg meg el kell fogadni, hogy most erre kanyarodik egy történetszál, itt mos kicsit megáll.. és kész. Ilyen módon nekem nem tűnt ki a többi közül, végül is az összes évad egyforma volt. Megy előre a sztori vagy nem. :-) Viszont a végén nagyon odatették magukat a kreátorok.. amikor Arya felszáll a Braavosba tartó hajóra.. hát szép képek, újrahangszerelt nyitózene.. ha mást nem is, az utolsó 1,5 percet érdemes megnézni jó sokszor :-) de tényleg

 10. Egyébként megkérdezhetem, hogy miért nem akarod elolvasni Martin sorozatát. Csak mert már sokszor megjegyezted, és kíváncsi vagyok arra, hogy miért nem?

  • Nem nagyon csípem a fantasy regényeket, A gyűrűk ura volt az egyetlen, amit végig bírtam olvasni. Plusz ezek több ezer oldalas könyvek, emiatt is félek belekezdeni. De a sorozat kárpótol :)

 11. Számomra is csalódás az évad, úgy ahogy van. Az évadzáró rész nagyon tetszett, és azon kívül is, volt egy-két mozzanat, ami ütött, és meglepett, de például a kilencedik rész, amit nyilvánvalóan az évad kiemelt részeként szántak nekünk az alkotók teljesen fölösleges volt. Neten néztem, látványba nulla volt. Volt pár villanás az óriásokról pl, az korrekt, de amúgy a nagy részére úgy emlékszem mint egy nagy sötét semmire. Ami Sansa-t illeti szörnyen unalmas karakter szerintem. Miatta biztos, hogy nem ültem volna le trónok harcát nézni. A sorozat lelke Tyrion volna, de belőle sokat nem kaphattunk. Két nagy jelenete volt, azok viszont ütöttek úgy ahogyan kellett. a másik kedvencem Theon. Kár hogy belőle ennyire kevés jutott, és még jobban sajnálom azt, hogy bűzöst csináltak belőle, de ő még így is nagyot alakít :-) Az első évadban a Starkoknak nagyon drukkoltam, de ami belőlük mára maradt, az meg már nagyon nem tud lekötni. Annyira semmi értelme őket tolni tovább előre. Nem tartanak sehová.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here