Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars: Elkezdődött az ötödik évad

Pretty Little Liars: Elkezdődött az ötödik évad

16
Oszd meg!

A héten visszatért az ABC Family képernyőjére a Pretty Little Liars az ötödik évadával. Nem vártam sokat ettől a premiertől, abban a hitben voltam, hogy nem lesz semmi érdemleges a részben, de szerencsére pozitívan csalódtam. Jobban belegondolva ugyanazt csinálták, mint mindig: választ adtak egy-egy kérdésre, hogy aztán még több újat tegyenek fel. Azt hiszem ez egy olyan dolog, ami sosem fog eltűnni a sorozatból, úgyhogy marad a „megszoksz vagy megszöksz”, én pedig kénytelen leszek megszokni, mert őszintén kétlem, hogy valaha is kaszálnám a Pretty Little Liarst. Pláne azok után, amit az 5×01-ben láttam. Nem volt ugyan tökéletes, néhol csak lestem, mert továbbra is elvesztettem a rejtélyek fonalát, és némely mellékszereplőről össze kell szednem a fejemben az infókat, hogy ki is ő, meg mi a fenéért zabos, de. Igen, itt a de. Piszkosul élveztem. Nevezhetjük nyugodtan guilty pleasure-nek is, a lényeg az, hogy a premier ütött. Spoileresen folytatom a kép alatt.

pretty_little_liars_s5_01

Először is, nagyon örülök, hogy Ali ennyit szerepelt. Nagyon szimpatikus a csaj, a visszaemlékezések és a jelen-béli események alkalmával egyaránt. Igazán jó a karakter, Sasha pedig igyekszik kihozni belőle a maximumot. Nos, megtudtuk ki „A”. Vagyis, valami olyasmit. Szóval, a feka csaj – asszem Shana – lett „A”. Az egyikük. Neki sem igazán van több indítéka rá, mint teszem azt Monának, de üsse kavics, elhiszem, hogy egy tizenéves, elit sportoló csaj, aki előtt ott áll a jövő, képes lenne gyilkolni meg kétszínű picsának kiadni magát, csak mert belezúgott egy vak csajba, aki úgy mozgatja őt, mint egy bábot. És azt hiszem ez itt a legnagyobb gond: nincsenek „A” indítékok, és ha vannak is, olyan mélyre eltemetve, hogy szó szerint „ásnom kell”, hogy rájöjjek, ki és miért zabos. Shana meg jött és ment is, de az újabb „A”-k adottak. Sőt, van belőlük egy egész szoba. Az „A-Team”, benne Paige, Lucas meg természetesen Melissa is. Miért is vagyok meglepve? Jönnek is a kérdések: mindig is együtt dolgoztak? Mindannyian cseszegetik a csajokat is? Egyiküknek sincs jobb dolga, mint a múlt béli sérelmek miatt rágódni, és teszem azt élni és élvezni az életet? Tényleg az a legbulisabb dolog tizenévesen, hogy valaki „A” legyen, és otromba sms-ekkel, titokban való követéssel, tetőkön ugrálással és egy még őrültebb csaj utasításait követve létezzen? Hé, utóbbi költői kérdés volt.

pretty_little_liars_s5_03

A fenti bekezdés ellent mond ugyan a bevezetésnek, de ha hiszitek, ha nem, tényleg élveztem ezt a részt. Jó volt több mindent megtudni Allison múltjáról, nagyon para volt, amikor a lányokat körbeugrálták az „A”-k, Shana megölése pedig csak hab a tortán. Pont Aria volt a tettes, és ő az, akit Emily mellett a leginstabilabbnak érzek, és pontosan emiatt vagyok kíváncsi arra, miként dolgozza majd fel az egészet. Az öt lány pedig nagyon működik együtt, amikor pedig Ali felfedezte, hogy mennyi mindenből maradt ki, és a barátainak olyan belsős viccei vannak, amiket ő már nem érthet meg, az annyira magával ragadó és emberi jelenet volt. És pont ez az, ami miatt még mindig szeretem a sorozatot. Régóta mondom már, hogy engem jobban érdekelnek a karakterek, mint az „A”-dolog. Persze, utóbbi adja el a sorozatot, és emiatt emelkedik ki a tömegből, de nekem mégis nagyon fontos az emberi része az egésznek. A karakterek személyes drámái, a kapcsolataik, az,ahogyan feldolgozzák az egész „A” ügyet. A legjobb az, amikor a kettő valahogy képes szinkronban működni. És most ez történt, megvolt a magánélet és az „A”-izgalom is. Ezek után pedig abban bízom, hogy ez így is marad. Az ABC Family berendelte már a hatodik és a hetedik évadot is, így a szórakozás éveken át garantált. Remélem a készítők tudják mit akarnak, mert az „A”-szál lassan tényleg kifullad, ideje újítani.

Értékelés: 8/10
Meglepően jó kezdés volt ez, és ha ilyen marad a továbbiakra is, akkor talán nem is lesz okom a panaszra. Ja, és arra, hogy Ezra (sajnos) mégsem halt meg, nem pocsékolok egy szót sem. Felesleges.

pretty_little_liars_s5_02

16 Hozzászólások

 1. Én is írtam kritikát…nálam egy 5öst ért. Szerintem borzalmas volt. Örülnék, ha egy darab -A lenne, ráadásul megint nem kaptunk semmi választ. Shanának semmi indítéka nem volt…most komolyan, ilyen dolog miatt képes ezt tenni, ha meg igen, akkor Ali miért nem megy rendőrsége…oké, Jenna…de arra meg nincs bizonyíték, főleg, hogy lát. Egyre több szálat hoznak be a sorozatban és ember legyen a talpán, aki követni tudja. Kicsit le kéne zárni pár szálat, mert mindent csak elkezdenek, aztán majd ott leszünk a 7. évad végén, ne adj Isten, a nem tudom hányadik végén. Az utolsó részben kiderül minden és kapunk egy összemosott “filmet”. Az egésznek se füle, se farka nem lesz.
  Kicsit elegem van az írókból. De ne csak rosszat írjak, a karakterek és a színészek mesések…röviden: nézhető volt a rész.

  • A rendőrségre menés már rég nem opció, mert annyi stikli van a csajok füle mögött, ami megérne pár évet a börtönben.

 2. Egyetértek, szuper volt! Imádtam, ahogy figyeltek az apró részletekre, pl: Hanna odaadja Ariának a pisztolyt, amit a lány a kabátjába tesz és Shana onnan veszi el, vagy a másik, hogy a színházban Emily odateszi a puskát oldalra, ahonnan Aria elő tudja kapni. Tetszett a tömeges maszkos A-k jelenete, az meg főleg, hogy a lányok nem csak sikongatnak, hanem csapdát állítanak, gyilkolnak, és kiállnak egymás mellett. Őszintén el tudom hinni, hogy ők legjobb barátok. Egyébként voltak negatívumok is a részben például, Melissa miért nem beszél nyíltan, mit susmog, Cece hogyan szökött meg a zsarutól…de összességében imádtam minden percét. Nekem ez a kezdés 9/10.

 3. En majd holnap irok rola. Igazabol tetszett, hogy ugyanott folytatodott az evad, es nagyon meglepodtem, hogy volt leleplezes. Ez az uj A-Team remelem jo lesz, elvegre tudjuk, hogy ki van benne, igy mar masabb lesz. Kivancsi vagyok. Chasing Lifeba belenezel Tibi?

  • Én megnéztem a Chasing Life-ot, tetszett. A sztori elég durva, megint olyan, amibe nehéz beleélni magam, de jól lett megcsinálva, ha marad a színvonal, nézni fogom. Az főleg tetszett, hogy nem húzzák az időt, már a felénél megtudta a csaj a cuccot, meg a pasival se hisztiztek 10 részen át…:)

 4. Szerintem azzal a tömeges A jelentettel nem azt mutatták meg, hogy mennyi A is van, hanem ahogy mondták a csajok is, A egy lépéssel előttük járt, és felbérelt embereket, hogy így szórakozzanak a csajokkal.

 5. Én utálom, hogy berendelték a hatodik, hetedik évadot… Nem látom az abszolút potenciált a sorozatban… Jobban örülnék, ha az évad végén lelepleződne ki A és utána a szereplők valódi életéről szólna… A rész pedig újra egy amolyan adtak is valamit meg el is vettek rész volt… Semmivel nem vagyunk előrébb, kezdem nagyon unni ezt, úgy hogy az az érzésem, most egy pár hétre kaszálom a sorozatot… Nem győzött meg. (A kedvencem nekem is az volt tényleg, amikor Ali rájött mennyi mindenről maradt le.)

  • Szerintem az kéne, hogy kiderüljön, ki A, de már tényleg, aztán 1 évadon át (vagy kettőn is talán) mehetne az utóélet: rendőrség, magyarázatok, a csajokkal mit csinálnának ennyi hazudozás után…Simán ki lehetne ezzel tölteni egy egész évadot minimum. Nem tudom, minek erőltetik ezt az A-vonalat, olyan értelemben, hogy miért nem derül már ki, hogy ki is az.

  • Sok sorozat járt már be hasonló utat. Anno a One Tree Hill negyedik évadánál is ezt mondogatták, aztán ugrottak öt évet az időben az ötödik szezonra, és szuper lett minden. Szóval, csak ennyi a lényeg, egy jó ötlet, valamit lezárni, és haladni tovább. Kérdés meglépik-e az írók.

 6. Ez a visszatérő epizód nagyon jó volt! Kedvenc jelenet a sok “A”. :D Ez a Shana szál megint olyan semmilyen. Neki mi oka lehet?

  Imádom a sorozatot, de tudni akarom, hogy ki a fő “A” ,vagyis a fővezér.

  • Vélhetően vak segít világtalant, de megpróbálom :) Shana meg Ali gyerekkori barátok, Ali ráállította Shanát Jennára, hogy figyelje meg. De Shana belezúgott Jennába, aki dróton rángatva őt bosszúért liheg, mert meg lett vakítva. A piszkos munkát meg gondolom büdös neki elvégezni.
   De simán lehet, hogy rosszul emlékszem :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here